DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 1. října 2016

Home » » Report, photos, video - ESCARNIUM, VENOMOUS BREATH, BRUTALLY DECEASED, KAOSQUAD – club Divadlo pod Lampou, Plzeň - 30. 9. 2016

Report, photos, video - ESCARNIUM, VENOMOUS BREATH, BRUTALLY DECEASED, KAOSQUAD – club Divadlo pod Lampou, Plzeň - 30. 9. 2016

- author of photos Jakub Asphyx

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos


Četl jsem nedávnou krásnou knihu o jihoamerickém woodoo, o šamanismu. Líbilo se mi vzývání starých kultů, spojení s přírodou. Příběhy to byly temné, opřené jak o realitu, tak o magické a těžko uvěřitelné záležitosti. Abych si celý tajemný zážitek ještě víc znásobil, pouštěl jsem si i tamní kapely. Začal jsem PENTAGRAM CHILE, které miluju, pokračoval starou SEPULTUROU, SARCÓFAGO a postupně se dostal k dalším, převážně temným skupinám.

Venomous Breath
Stejně jako v knize, tak i v hudbě jsem cítil nekonečnou černou energii, syrovost, odhodlání a pravost. Tam kde se dnešní Evropan ztrácí v pozlátku, intelektuálním plácání jater a krkolomných riffech, jihoamerické kapely podřezávají hrdla při obětních krvavých rituálech. Když jsem se pak dozvěděl, že u nás v Plzni se koná death metalová seance s mými oblíbenci ESCARNIUM, nebylo moc co řešit. Musel jsem v pátek vyrazit. Tuhle smečku jsem zažil již jednou v Praze a bylo to tenkrát překapané hudební zlo. 

Odpoledne dočítám ještě jeden článek, pojednávající o náboženství Santería a mám sto chutí zůstat doma. Je mi v teple, s pivem v ruce moc dobře a musím se vyloženě přemlouvat. Poslední dobou jsem měl koncertů nějak hodně a jsem trošku přejedený. Nakonec večer vyrážím, vyzbrojen penězi na vstup, na nějaký ten žejdlík a usínám "překvapivě" v tramvaji. 

Escarnium
Divadlo pod Lampou navštěvuji přesně po týdnu a jsem na celý záhrobní večer moc zvědavý. Death metal není v Plzni zrovna oblíbeným stylem, potkávám se tedy převážně se samými známými obličeji. 

Dávám si pivo, nasávám atmosféru a těším se na první hrábnutí do kytary. Už aby to bylo, jsem utahaný jak burlak na Volze. Prohodíme s kolegy pár slov a jde se na to. 


KAOSQUAD přišli, hodili mezi nás ten svůj death/grind a zase odešli. Mám tuhle skupinu rád, líbí se mi, že si na nic nehrají. Byl to old school jako řemen a já si celé vystoupení moc užil. Energie, načerpaná snad někde ve starých katakombách, poctivý přístup a smrt v melodiích. Za mě velká spokojenost a uříznutý palec nahoru.




BRUTALLY DECEASED působili jako geneticky upravená jedovatá rostlina, přesazená kdysi ze Švédska do Prahy. Bylo to opět mocné, zběsilé, s přímým tahem na branku i smrtícím účinkem (a bez basáka, který si zlomil nohu). Nové album už mám doma (recenze brzy na Deadly Storm!) a tak jsem si vše náležitě vychutnal (nové skladby pěkně kopou!). "Ultra Švédi" odvedli dobré severské řemeslo a rozsekali celý klub na maděru. Směr na Malmö a Stockholm byl nastaven a já spokojen. Dobrá práce!





VENOMOUS BREATH jsem měl sice naposlouchané ze svých čtenářských dýchánků, ale bylo to pro mě první setkání s kapelou naživo. Přesně na podobnou špínu jsem měl náladu i rozpoložení. Brazilci hudbou lehce připomínali mé oblíbence POSSESSED, MASTER, případně kult SANCTIFIER. Byli to zkrátka vyslanci pekla, jak se patří. Obestřel mě temný závoj záhrobí a plně jsem se do songů ponořil. Propojení mezi mnou a touhle poctivě prašivou smečkou fungovalo na výbornou. Z pódia kapaly imaginární černé chuchvalce krve. Blasfemie! 







ESCARNIUM poprvé udeřili do svých nástrojů a já si najednou připadal, jako bych padal do obrovské černé jámy. Nevím, jestli kapela před koncertem probodla moji panenku s woodoo, ale rozhodně jsem se tak cítil. Riffy vytažené od starých amerických death metalových legend, k tomu jihoamerická špinavost a odhodlání. Měl jsem smrt v očích, přiznávám. Byl to obřad k vyvolání temných sil, s krvavými rituály, se zaříkáváním. Bylo to mocné, zlé a ošklivé. Inferno! Masakr! Černý death metal s okultní atmosférou a skvělá mrtvolná seance!





Minirecenze/minireview - ESCARNIUM - Godless Shrine of Decay (2015)


Návštěvnost bych odhadoval na takových 60 - 70 death metalových nadšenců. Organizace byla v absolutním pořádku, zvuk také. Z tohoto pohledu jsem byl navýsost spokojen.

Jdu si pro pivo a na schodech vrážím do jednoho Brazilce (basa ESCARNIUM). Omlouvám se a začneme se oba šíleně smát. Už několikrát jsme si psali o death metalu přes internet. Svět je najednou hrozně malý a jdeme se na památku vyfotit s kapelami. Přesně pro takovéhle chvíle jsou podobné koncerty pro mě něčím úžasným a budu si je navždy pamatovat.



Ten večer nebyly peníze ani síla na klasické popíjení dále na baru, stojíme tedy jen na jedno pivko dole s klukama a kecáme. Pak nechávám celou tu temnou atmosféru za sebou a jedu nočním autobusem bydlet - sedá si proti mě hodně prsatá dívka jdoucí z nějaké diskotéky a tak nevím kam s očima. Chce se bavit a já lituju, že mi není o dvacet let míň. Jsem doma.

Ve sprše se mi spustila krev z nosu a měl jsem co dělat, abych neomdlel. Nevím, jestli to bylo únavou a nevyspáním nebo tím, že jsem byl navěky proklet, ale do peřin jsem padl s pocitem krásně prožitého koncertu. Díky za něj, bylo fajn zase jednou v Plzni slyšet pořádný metal!

- author of photos Jakub Asphyx

VIDEOS
 - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos





Share this games :

TWITTER