DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 28. listopadu 2016

Home » » Recenze/review - ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion (2016)

Recenze/review - ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion (2016)


ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion
CD 2016, Agonia Records

Příběh hrdého národa Kärgeräs byl dopsán. Po dlouhých dvaceti letech (od vydání stejnojemnné desky). Kruh se uzavřel a já byl hrozně zvědavý, jak se s ním brněnský principál Big Boss a jeho ROOT poprali. První část "vyprávění" totiž patří k tomu nejlepšímu, co jsem v česko-moravských kovových luzích a hájích slyšel. Pojďme se tedy spolu s kapelou ponořit do dark metalu, do roztodivných skladeb, do určité chladné vznešenosti, kterou obě alba oplývají.

Podle mého skromného soudu by měla hudba hlavně vyjadřovat emoce. Musím říct, že letošní novinka "Kärgeräs - Return From Oblivion" je jimi doslova narvaná k prasknutí. A je úplně jedno, zda se tradičně blackově drtí, heavy rockově bublá nebo skoro až doom metalově přemýšlí. ROOT to se mnou (až na pár výjimek) vždycky uměli. Tentokrát jsou přesně v té poloze, v jaké je mám nejraději. Rozevlátí, epičtí, svojští, "teatrální" a také smutní. Big Boss je vznešeným vypravěčem, našeptávačem, který má za sebou perfektně sehrané spolubojovníky. Cítím mrazení v kostech.



Vyzdvihnout musím perfektně zpracované vokály. Byl to vždy Big Boosův zpěv, který dodával ROOT na originalitě a před "Kärgeräs - Return From Oblivion" musím smeknout pomyslný klobouk (tolik poloh, od mumlání, šeptání, přes řev až po vypjatý zpěv jen tak někde neuslyšíte - a vše sedí pohromadě v zajímavém celku - vezměte si třeba jen pro mě nejsilnější "The Key To The Empty Room"). Poslouchám album již nějakou dobu a mnohé refrény si musím pobrukovat spolu se skupinou. Pochválit musím i zvuk ze Shaark studia, který je krásně studený a ostrý zároveň. Kompozičně jsou pak zpět typické tmavě metalové postupy, které jsme vždy měli všichni u ROOT tolik rádi. 



ROOT mě svoji novinkou "Kärgeräs - Return From Oblivion" velmi mile překvapili. Čekal jsem stárnoucí gentlemany žijící jen ze své podstaty, ale mám před sebou desku, kterou nemůžu pustit z hlavy. Vlastně si to ani nedovedu vysvětlit. Album to není tvrdé, ale časté pomalé pasáže jsou neskutečně naléhavé, s takovou tou severskou vznešeností, moravskou melodičností a náladami, které vás donutí k zastavení. Je to zkrátka příjemné černé metalové rozjímání, které má v sobě zvláštní přitažlivou jiskru. Připomíná mi ledovou řeku, do které spadnete. Nejdřív vás jen tak poklidně nadnáší, pak strhne, začne topit a nakonec vyčerpané vyhodí na břeh. Silná dark metalová nahrávka, která vás uhrane chladem!


Asphyx says: 


ROOT pleasantly surprised me with their new album “Kärgeräs - Return From Oblivion”. I expected aging gentlemen who live only by their nature but in front of me I have an album which is stuck in my head. Honestly, I don ´t know why. The album is not very hard. However, the often slow passages are incredibly urgent with the Nordic majesty, Moravian melodies and moods which will make you stop. This is just a very nice black metal meditation which has some spark of attraction. It feels like a frozen river in which will you fall. At first, you will just float peacefully but then the river swept you and you will start drowning. And finally, it will cast you out on the shore. Strong dark metal record which bedevil you with its coldness!

Tracklist:
1. Life Of Demons
2. Osculum Infame
3. Moment Of Fright
4. The Book Of Death
5. Black Iris
6. Moment Of Hope
7. The Key To The Empty Room
8. New Empire
9. Up To The Down
10. Do You Think Is It The End?

Line-up:
BigBoss - voice
Igor - bass
AD - guitar
Hanz - guitar
Paul Dread - drums


Share this games :

TWITTER