DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 29. února 2016

Rozhovor - FEEBLE MINDED - Album "The Perfect Suicidal Act" bereme jako odrazový můstek nebo základní kámen budoucích FEEBLE MINDED.


Rozhovor s českou death metalovou kapelou FEEBLE MINDED - odpovídali Pavel a Honza.

přeložila Markéta, děkujeme!

Ave FEEBLE MINDED! Na konci minulého roku jste vydali album „The Perfect Suicial Act“. Rovnou musím také dodat, že je to pořádný nářez. Jak jste s albem spokojeni? Máte už nějaké ohlasy, připomínky od fanoušků?

Pavel: Zdravím! Tak určitě s albem jsme spokojeni, protože je to vlastně naše návratová deska po hibernaci, na kterou měly vliv faktory, jak rodinné tak personální. Ohlasy jsou zatím výborné. Opravdu, já osobně jsem to nečekal. Jsem od přírody skeptik a o to je to příjemnější a povzbuzuje to do další práce s kapelou.

Honza: Ahoj, reakcí fanoušků máme spousty. Nečtu si komenty u článků, ale po tom, co dali BiL tuto nahrávku na net jsem projížděl mnoho diskusí, které mě zarazily. Žádný hate, samá kladná odezva. Co se s tím světem děje…

Album jste vydali u NICE TO EAT YOU u Vládi Prokoše a u japonských AMPUTATED VEIN RECORDS. Jak tomu mám rozumět? To jste se nějak domluvili s Japonci? Jak se který label na vydání vlastně podílel a jak vás propagují? Jste s nimi spokojeni?

Pavel: Na tuto otázku by nám asi přesně odpověděl Vláďa. Vydavatel je NTEY records kooperující s Amputated Vein records. Jestli jde jen o distribuci nebo si Japonci nějaké kopie nalisují to netuším. My chtěli vydat desku u deathmetalovýho labelu a oslovit cílovou skupinu zaměřenou na tento styl, což  NTEY splňuje. Po období ticha, jaké FM prodělalo, je to pro nás super, že po nás label sáhl a nemusíme začínat zase od píky.

Honza: De facto jsme aktivně žádného vydavatele nehledali. I tak Vláďově nabídce předcházela ještě jedna jiná, která byla v některých ohledech zajímavější, nicméně z důvodu, který uvedl Pavel, dopadlo hlasování ve prospěch NTEY.

obal
První věcí, která každého hned uhodí do očí, je opravdu povedený obal. Trošku jsem z bookletu nepochopil, kdože to za ním vlastně stojí? Každopádně, k vaší hudbě sedne perfektně, jako mrtvola do dobré rakve. Jak jste motiv vybírali? Slyšel třeba autor dopředu vaši hudbu a inspiroval se? Nebo jste zvolili z předem připravených prací?

Pavel: Obal měl být původně úplně jiný a od jiného autora a jinou technikou. Prostě se nestihl termínově a i proto vyšla deska ke konci roku a ne dříve. Booklet našeho cd udělal náš zpěvák Honza za 24h v kuse strávených u počítače, kdy pro motiv alba použil fotografie autorů uvedených v bookletu a stvořil z nich to, co máš dnes před sebou. Tak jsem ti odpověděl i na zbytek otázky; autor znal hudbu a velmi dobře texty, protože ty si píše sám a myslím, že obal dokonale evokuje jak texty, tak i 24h nonstop strávených jeho vzniku.

Honza: Jsme rádi, že se ti obal líbí. Motiv alba vznikl za jednu noc, kdy většinu času trvalo hledání fotografií pod vhodnou licencí. Při hledání jsme pracovali s několika představami. Zbytek byla jen manipulace s nimi, retuš, korekce barev a trocha ručního dokreslení. Dát dohromady informace o nahrávce a grafika zbytku bookletu a potisk CD zabraly druhou část dne.

Mezi předposledním a posledním albem u vás došlo k menším personálním rošádám. Odešel Mr. Štembus, ale zase přibyl Tomáš Halama. Proč k tomu vlastně došlo? Tomáš je známý jako skladatel v BRUTALLY DECEASED a HEAVING EARTH. Mluvil nebo účastnil se nějak přímo tvorby nových songů? Jakou měrou přispěl na novinku?

Pavel: Těch změn bylo víc. Štembus šel hrát do Neurotic Machinery, Jaromíra (basa) už nebavil death metal, jeho náhrada Banjo byl nespolehlivý, a další basák Petr skončil z časových důvodů. Zbyli jsme jen já, Honza a bubeník Véna. V této sestavě jsme pár koncertů odehráli, ale ruku na srdce, nebylo to ono. Pak přišlo moje angažmá v Heaving Earth, do kterých mě zlákal spoluhráč z Imperial Foeticide Jarda Šantrůček a Žlababa z HE. Tam jsem poznal Tomáše Halamu, který mi po koncertě Feeble Minded na Czech Death Festu 2012 nabídl své služby basáka, na které došlo až o 2 roky později. Tvorby se neúčastnil, páč mu do Heaving taky nekecám. Prostě jen přijel s námi do studia k Otynovi a zatímco my vyspávali po předchozím náročném večeru, Tomáš profesionál si ráno v klidu nahrál svoje basové linky, do kterých jsme mu nezasahovali. Myslím, že odvedl fantastickou práci, jsme z něj nadšení!!!:-)

Honza: K tomu dodám jen, že do Ádošova příchodu byl autorem 99% hudby pouze Pavel. Podíl ostatních byl tak jeden riff na album. Adam přišel k téměř hotovým skladbám pro Perfect… přesto došlo po jeho příchodu k přepracování některých pasáží a on se svými party na náladě alba a celkovém provedení podepsal. Nové věci připravují Pavel s Adamem společně, tak už jsou rozpracované nové songy pro další album.



Hodně se mi líbí zvuk celé desky. Zvolili jste Otyna a jeho Davos studio. Odvedl opravdu hodně dobrou práci a nebál bych se říct minimálně „evropskou“. Jste jasně rozpoznatelní, čitelní a zároveň syroví a suroví. Přesně podle mého gusta! Jak probíhalo nahrávání? Byli jste dopředu připraveni a měli jste jasnou představu nebo jste vše řešili na místě?

Pavel: Ano Otyna jsme si vybrali už dávno, líbily se nám tituly, pod kterými je podepsán. Bicí se nahrály u Otyna a kytary se zpěvy v domácím studiu Feeble Minded. Basové linky a reamp kytar už zase u Otyna. Mix a produkci jsme ladili spolu přes maily a telefony.

Honza: V jeden okamžik z toho byl Otyn nešťastný. Poslal nám mix a takto na dálku jsme řešili, co a jak chceme změnit. Šlo o dynamiku a spektrální zastoupení nástrojů, tak to pro něj znamenalo překopat mix ve chvíli, kdy myslel, že má hotovo. Když se mu tato změna podařila, zněl v telefonu ještě šťastněji než my.

Nikde jsem nenalezl v bookletu údaje o tom, kdo je autorem textů? O čem vlastně pojednávají a kdo je jejich autorem?

Honza: Autorství hudby, textů, obalu alba i podílu na produkci a nahrávání je v bookletu přiřčeno kapele. Děláme-li něco pro FEEBLE MINDED, bereme FEEBLE MINDED za autora. V našich očích to vypadá lépe. Stáhnu-li si mp3 a u autora jsou vypsaná jména namísto názvu kapely, nakopal bych toho, kdo to tak pojmenoval. U nás to nemůže podělat. Texty jsou klasika – vezmu-li skladby, jak jdou po sobě, tak témata jsou: sebemrzačení, sebevražda, ateismus, sebevražda, sebevražda, vražda, sebevražda a na konec pro změnu sebevražda.



Nedá mi to a musím se zeptat. Proč ta dlouhá prodleva mezi alby? Ono vůbec, od roku 1996, který je uváděn jako datum vašeho založení, jste vydali jen tři dlouhohrající kousky. Proč vlastně tak málo?

Pavel: Máš pravdu, ptalo se na to už dost lidí, ale nejsou to jen 3 desky ale i 2 splity, 1 DVD, několik kompilací, promo nahrávky ale i hraní v dalších projektech. Zpětně vidíme, že to mělo kontraproduktivní účinek, teď už se věnujeme jen regulérním nahrávkám a kapelám s naší časovou vytížeností, by to už ani jinak nešlo.

Honza: To je třeba zrelativizovat. Ten rok vzniku 1996 ber s rezervou. Tento rok a následující probíhalo seznámení s nástroji. V kapele se do dnešního dne vystřídalo (pokud jsem na někoho nezapomněl) celkem 15 lidí, z toho někteří se vrátili, aby zase po čase odešli. Pak jsme ještě měli basáky, které jsme nikdy neviděli – ti nás aspoň ničím nezdrželi a také u nás účinoval bicí automat a osmistopák s nahranými bicími ze studia. S každým se secvičit a naučit jej, co nepochytil sám, zabere půlrok. Tak ten čas plyne ani nevíš jak. Navíc máme odehráno přes 200 koncertů, rok po vydání My Anorexia jsme hráli 50 akcí do roka, tak to po nás nemohl nikdo chtít, abychom se vídali ještě ve zkušebně.

Zaznamenal jsem na internetu, že budete album brzy křtít. Pozvi prosím fanoušky, kdy a kde to vypukne? Mimo jiné vystoupíte i 19. 3. 2016 v Božkově v Plzni na našem festivalu DEADLY STORM. Můžeme se těšit i na skladby z nové desky? Případně, připravujete si pro nás něco speciálního?

Pavel: Ano rád bych všechny 2.4.2016 pozval k nám do Rokycan do restaurace Nová Sparta na námi pořádaný Suicide!Fest, kde pokřtíme naší desku spolu s kamarády z Heaving Earth a Cutterred Flesh. Zahrajeme celou naší novou desku plus dlouho nehrané věci z desky My Anorexia a klasické výplachy z Pernicious Intergrowth.

A jsme rádi za pozvání na Deadly Storm do Božkova, kam se těšíme, a kde zahrajeme skladby převážně z nové desky The perfect suicidal act a 2 hity z desky My Anorexia. Možná i ten šampus bychom tam taky mohli tak jako předbouchnout.


Když už jsme u těch koncertů, nejste zrovna kapela, která by vystupovala příliš často. Proč? Pořád si myslím, že přivést fanouškům hudbu až pod nos je ta nejlepší „propagace“! Lidé pak mají osobní zážitek, odnesou si na památku CD, případně navrch pořádnou alkoholovou opici:).

Pavel: Ale my dřív hráli často a hodně a zase chceme hrát. Stačí nás jen pozvat. Teď máme novou desku, stálou sestavu tak není problém s živým hraním.

Honza: Jak jsem výše nastínil, hráli jsme hodně a před dvěma lety jsme to utnuli. Jeli jsme několikrát hrát na Moravu na akci, kam se od nás plahočíš čtyři hodiny, tam čekáš tři hodiny, až na tebe přijde řada, protože místní kapela musí zvučit půl hodiny a hrát hodinu, pak zvukař zničí tvoji práci, tak vypadáš jako idiot, ale naštěstí(?) lidi stejně opět nepřišli (dle slov pořadatele to je výjimečně), tak zničený nasedáš do auta a těšíš se na další dlouhou cestu domů, během níž přemýšlíš, jestli ti to za to stojí. A další týden to samé… Také v tom hraje roli, že stejně dlouhou dobu nepořádáme výměnné akce, na kterých koncertování v Čechách stojí.

Death metal je natolik extrémní styl, že ho zase tak velké množství fanoušků neposlouchá. Kapely tak musí vyrazit a zviditelnit se i v zahraničí. Chystáte třeba nějaké koncerty venku? Oslovujete zahraničí labely? Snažíte a chcete prorazit i v mezinárodním měřítku?

Pavel: Jak jsem psal výše hraní i v zahraničí pro nás také není problém. Uvidíme, možná v rámci výměn něco proběhne. Nějaké kontakty ze starých časů taky máme, ale nechci předbíhat. Lidi se vše dozví včas. V zahraničí kapela spíš prorazí přes net. A v tomto směru se nyní snažíme dostat, kam to jde. Odezva na nový materiál je dobrá, tak uvidíme. Chce to nezamrznout a pracovat na sobě na nové nahrávce. The perfect suicidal act bereme jako odrazový můstek nebo základní kámen budoucích FEEBLE MINDED.

Honza: Vydali jsme album, tak teď bude období, kdy se budeme snažit nahrávku propagovat. Na druhou stranu, hrajeme už dlouho, death metal nás baví a FEEBLE MINDED děláme pro naše potěšení a zábavu. Nikam jsme se nikdy necpali a měnit to nebudeme. Nahrávku se snažíme šířit přes známé, labely kontaktujeme předem, než jim něco pošleme, se ziny to je různé.

Pavel, stejně jako Tomáš působí i v pražských HEAVING EARTH. Nabízí se otázka, jak dohromady kloubíte povinnosti k oběma kapelám? Je velký rozdíl skládat a nahrávat pro jednu nebo druhou skupinu? Zajímá mě přístup, postup.

Pavel: No kloubíme to. Já nejezdím na zkoušky HE a Tomáš nejezdí na zkoušky FM. Ale vážně, občas se sejdeme, cvičíme samozřejmě doma obě kapely, koncertují s klikem, tak sehranost není problém, ale to je spíš zajímavost pro muzikanty fanouška to asi moc nezajímá. Ve skládání hudby je velký rozdíl protože HE si dělá Tomáš a FM si dělám já s Adamem. My si většinou připravíme riffy nebo rovnou skladby a navzájem se doplňujeme a vymýšlíme si kytarové linky. U nových skladeb to bude 50/50 asi, zářný příklad naší kooperace je skladba „The pain is fascinating“.

Jsou nějaká alba, která tě v poslední době nejen z České republiky oslovila? Zajímá mě, co vlastně poslouchají muzikanti? Shodnete se třeba v kapele, když vyrazíte někam na koncert, co vám bude hrát v autě?

Pavel: Teď sjíždím nový Beneath - The Barren Throne, ty mě hodně baví. Pak Hate Eternal – Infernus, Hellyum, Dissolution, Brute a strašně moc dalších nahrávek. Většinou death metal, když už nevím co, vrazím tam Metallicu - Ride the lightning nebo Slayer - South of Heaven, King Diamond. Když jedeme hrát, posloucháme, kdo co přinese nebo co je v autě v přihrádce. Když je to hrůza, ladíme rádio - třeba Blaník. To je prča poslouchat v nočních návratech domů. Znáš to, ne? Ty český hity z pravěku.

Honza: Na klidný poslech hudby nemám moc času. Nejvíce poslouchám hudbu v práci při programování, tak si vybírám spíše to, co už mám hodně naposlouchané, aby mě to nerušilo. Pak poslouchám hudbu v autě, kde mám momentálně poslední Nile, starší Tyrant of Death (Parasite, Alice…), Fortiori – Sloan, Cryptopsy – The book of suffering, Perfecitizen – Corten.



Na závěr obligátní, přesto důležitá otázka. Co chystají FEEBLE MINDED v nejbližších měsících? Neuvažujete třeba o nějakém turné na propagaci nového alba?

Pavel: O turné uvažuju pořád, ale pořád taky uvažuju, kdo to zaplatí. Ideální by bylo vyrazit s někým známým (jako to udělali Heaving Earth), i za cenu že si zaplatíš. Spousta lidí to odsuzuje, ale je to realita. Já s tím nemám problém, je to super propagace, jak se předvést spoustě lidí a získávat nové fanoušky a zároveň poznat svět. Byla by to super dovolená. Hledáme sponzora.

Honza: V nejbližších týdnech by mělo být dáno do výroby oblečení s motivem nového alba a budou spuštěny nové stránky WWW.FEEBLEMINDED.CZ. Tam si bude možné objednat vše k novému albu a pár posledních věcí k předchozímu.

Děkuji moc za rozhovor a přeji koncerty narvané fanoušky. Ať vám utrhají ruce při koupi vašeho nového CD!

Pavel: Taky dík za prostor na tvým skvělým blogu. Máš to rozjetý parádně. Někdy nechápu chlape jak to všechno stíháš?:-) Všem přeju, ať se mají fajn, poslouchejte muziku, ať Vás baví jako nás a uvidíme na koncertech!

Honza: Díky tobě a všem, kteří došli až k těmto řádkám. Podporujte hudbu a ať se vám daří!

Recenze/review- FEEBLE MINDED – The Perfect Suicidal Act (2015)




Reklama!


Interview - FEEBLE MINDED - Album "The Perfect Suicidal Act" is like a jumping for us. It´s like a cornerstone for the future FEEBLE MINDED.


Interview with Czech death metal band FEEBLE MINDED - answered Pavel and Honza.

translated by Markéta, thank you!

Ave FEEBLE MINDED! In the end of last year you published your new album „The Perfect Suicial Act“. I have to say that it is a massacre. Are you happy with this album? Do you have any reviews or comments from fans?

PAVEL: Hello! Of course we are happy with this album because it is our “comeback” album after hibernation which happened because of family or personal reasons. Reviews are great so far. To be honest, I didn´t expect these reviews. I am a sceptic and that´s why it is more pleasant to hear those reviews, it makes you to do more work with your band.

HONZA: Hello, there is are a lot of reviews from our fans. I don´t read comments below articles, however after BiL posted their record on the internet I saw a lot of discussions which surprised me. No hate, only positive reactions. What the hell is this world….

You album was published with NICE TO EAT YOU by Vláďa Prokoš and with Japanese AMPUTATED VIEN RECORDS. How come? Did you cooperate with Japanese guys? What label took part on what with publishing your album and how do they advertise your brand? Are you happy with this collaboration?

PAVEL: This question is better for Vláďa. The publisher is NTEY RECORDS and they cooperate with Amputated Vein Records. If this is only about distribution or if Japenese guys also force some copies on, that´s what I don’t know. We wanted to publish our album with death metal label and be heard with more people who are focused on this kind of music which is perfect with NTEY. After our quiet time which FM had it´s amazing to have this label because we don´t have to start from scratch.

HONZA: Actually we hadn´t been looking for a publisher. However there was another offer than Vláďas one and it was in some ways more interesting but for reasons which Pavel mentioned we went for NTEY.

cover
The first thing that hits you about your album is the great cover. I didn´t really get who is the artist? However this cover really fits your music, like a coffin fits death body. How did you choose the cover? Did the artist hear your music before? Or did you choose from their previous work?

PAVEL: This cover was supposed to be different and with a different artist and different technique. We just didn’t finished early enough so our album was published in the end of the year and not earlier. The booklet was made by our singer Honza in 24hours on computer and he took booklet authors photographs and mix them together. And that´s what you can see now. And I actually answer other questing: author did and do know our lyrics because he writes them by himself and I think the cover evokes the lyrics and 24hour work perfectly. 

HONZA: We´re glad you like your cover. The motive of this cover was made in one night when most of the time took the searching for photographs with the suitable licence. While searching we were thinking about more than one visions. The rest was just manipulation with it, editing, colour correction and a little bit of handiness with drawing. The second half of the day was taken by collection information about the record and making the graphic of the rest of the booklet and the print of the CD.

Between your last and second last album there was some personal problems in your band. Mr. Stembus left and you took Tomáš Halama in. Why was that? Tomáš is known as a composer n BRUTALLY DECEASED and HEAVING EARTH. Did you comment or take place in your new songs? How much did he do on your new album?

PAVEL: There were more changes than that. Štembus went to play with NEUROTIC MACHINERY. Jaromír (base) was tired of death metal and his salvage Banjo was irresponsible, another base player Petr left because of no free time. There is only me, Honza and drummer Véna left. We did played a few concerts in this group, however it didn´t feel good enough. After that I was offered an engagement in HEAVING EARTH by co-player from IMPERIAL FOETICIDE Jarda Šantrůček and Žlababa from HE. And that was where I met Tomáš Halama which offered me to be our base player after Feeble Minded concert on the Czech Death Fest 2012  but it happened 2 years later. He didn´t talk to our new album, because I don´t talk to his work in Heaving. He just came to our studio by Otyn and during that we were sleeping after a long night. Tomáš recorded his base lines in the morning and we didn’t trench. I think he did a fantastic job we are so happy! 

HONZA: I just add that before Ádoš came to our band the 99% of music did Pavel and only Pavel. Others did just one or so riffs on album. Adam came to almost done songs for Perfect…however we did a few changes after his come and the change is noticeable on the album´s mood and the whole work. The new stuff are prepared by Pavel and Adam together and that´s how new songs for our album are made.



I really like the sound of your album. You choose Otyn and his Davos Studio. He did a very good job and I am not afraid to say that this work is almost “European”. You are easy recognizable, readable and at the same time raw and cruel. That´s what I like! How long took the recording? Were you prepared for it with a clear vision or did you do those thing in the studio?

PAVEL: Yes we had known Otyn for a long time, we liked the subtitles he did. The drums were recorded in Otyn´s place and guitars and vocals were recorded in the home studio of Feeble Minded. Base lines and reamp of the guitars in Otyn´s place. And we did mix and production on the phone and via emails.

HONZA: In one moment, Otyn was not happy. He sent us a mix and we talked about changes at a distance. We were talking about dynamics and spectral substitution of instruments which meant for him that he had to change the mix when he thought it was finished. But when he did change it he sounded happier than us.

There is no memo of the lyrics author on your booklet? What are your lyrics about and who is the author?

HONZA: The authorship of the music, lyrics, cover and part of the production and recording is awards to the whole band in the booklet. When we do something for FEEBLE MINDED we make FEEBLE MINDED the author. It looks better in our eyes. When I download mp3 record and there are names instead of the name of the band I would kick someone for that. Our lyrics are classic – the themes of or songs are: autotomy, suicide, atheism, suicide, suicide, murder, suicide and suicide in the end.



I can´t help it and I have to ask. Why do you have so much gap between your albums? Since the 1996 (the beginning of your band) you have published only 3 long played albums. Why so small number?

PAVEL: You are right and you are not the first person asking us that. There are 2 splits, 1 DVD, a few compilations, promo records but also playing in other projects. Looking back we can see that it was not the happiest solution and now we do just the regular records. There is no way that band such ours would be able to do more than that.

HONZA: Well, be careful about the 1996. That year and the next one, we just get to know the instruments and that´s all. Since the beginning there has been 15 people (I hope I didn´t forget someone). Some of them came back and leave again. We also had a few base players who we didn´t even seen – at least they didn´t waste our time. We also had a drum automat and a recording device with a recorded drum sounds form the studio. It takes about a half of a year to teach and synchronise with people who play with you. The time flies, you have no idea. Plus we played more than 200 times live on concerts and one year after the My Anorexia publishing we played 50 events per year. So, that´s why it was impossible to meet each other in studio to play.

I have noticed that you are going to baptise your album soon. Please tell us when and where is it happening? Furthermore you will be in Pilsen (Božkov) on the 19th of March 2016 where we are organizing the DEADLY STORM festival. Can we look for your new albums songs? Or are you guys preparing something special for us?

PAVEL: Yes, I would like to invite you to go to Rokycany to the Nová Sparta Restaurant where is our festival (which we organize) SUICIDE!FEST. It´s happening on 2nd of April and we will baptise our album with our friends from Heaving Earth and Cutterred Flesh. We will play the new album (all songs from it) and some older songs from the My Anorexia album and of course classic lavages from Pernicious Intergrowth. We are so glad to play on DEADLY STORM festival in Božkov and we are looking forward to be there. We are going to play our new album songs The Perfect Suicidal Act and two songs from My Anorexia. And maybe we should bring the champagne and pre-pop it there. 


Speaking of concerts, you don´t really play live that much. Why? I still think that playing music in front of fans and give them the music face to face is the best promotion ever! People have the personal experience, they buy CD and maybe has a nice hangover after.

PAVEL: Well we played before more and often and we still do. Someone has to just invite us. Now we have the new album and steady structure, so there is no problem to play live.

HONZA: As I said earlier we played before a lot and two years ago we just cut it. We played a few time in Morava – you driving there for 4 hours, you wait there for 3 hours until there is the time for you to go on stage. Because there is a local band who has to do their sounding for a half an hour and play for an hour. Then there is a sound engineer who destroy your work and you look like an idiot. Fortunately (?) people didn´t came back (the organizations told us that this is a rare situation) and (tired as hell) after that you sit in a car and drive home for another 4 hours and you are thinking if this is worth it. And a next week it´s the same…And we also don´t organize the exchange events which is very important for the Czech concerts industry.

Death Metal is so extreme that there is not a lot of people who would listen to it. That´s why bands have to go abroad to be noticed. Do you want to do some concerts in foreign countries? Do you talk to foreign labels? Do you want to be noticed on an international level?

PAVEL: As I said earlier there is no problem for us to play abroad. We´ll see, maybe there will be some opportunity in an exchange programs. We have some contacts from earlier however, I don´t want to jinx it. You will know it when it´s time. You can be noticed internationally through the internet. And that´s what we are trying to do now. We have good reviews on the new album so we´ll see. It´s important not to freeze and work on ourselves and on new album. The Perfect Suicidal Act is like a jumping board for us. It´s like a cornerstone for the future FEEBLE MINDED.

HONZA: We published an album so there is a period of promotion coming. On the other hand we play for a long time, we enjoy death metal and we do FEEBLE MINDED for our pleasure and fun. We have never kissed anyone´s ass and we don´t want to change it. We try to share this album through our friends, we contact labels before we send them the record and it´s various with zins.


Pavel and also Tomáš play in HEAVING EARTH from Prague. So there is an important question – how can you guys work it out? Is there a big difference to compose and record for one or another band? I´m curious about the attitude and the procedure.

PAVEL: Well, we work it. I don´t go to HE auditions and Tomáš don´t go to FM auditions. But seriously, sometimes we are together and we play at home for both bands, they play on concerts with klik so the sound coordination is not a problem. This is an interesting thing for musicians and I think that fans don´t really care about it. It´s different with music composing – Tomáš does HE by himself and me and Adam do FM. We usually prepare riffs or the whole songs and then we talk about it and mix it and come up with guitar lines. It´s going to be 50/50 with a new songs and there is a good example of our cooperation the song “The pain is fascinating”.

Do you have any new band favourites from the Czech Republic? I´m curious what musicians listen. Do you like the same music? When you travel to a concert what music is playing in your car?

PAVEL: Right now I listen the new Beneath – The Barren Throne and I really like it. Then I have Hate Eternal – Infernus, Hellyum, Dissolution, Brute and a lot more other records. Most of the time I listen death metal and when I don´t know what to listen, I just put some Metallica – Ride the lighting or Slaver – South of Heaven, King Diamond in the radio. When we go to play we usually listen anything what we have. When we don´t like it, we turn on the radio – Blaník, maybe. That´s really funny to listen when we are returning from concerts. You know the old songs from prehistory.

HONZA: I don´t have a lot of time to listen to some music in peace. I listen music at work when I program and that´s when I´m choosing for something familiar, so it doesn´t bother me. I also listen music in my car where I have the latest Nile, older Tyrant of Death (Parasite, Alice,…), Fortiori – Sloan, Cryptopsy – The book of suffering, Perfecitien – Corten.



What are your plans for the next few months as FEEBLE MINDED? Do you want to go on a tour or something to promote your new album?

PAVEL: I still think about a tour however, I still think about who is going to pay for it. It would be ideal to go with someone who we know (like Heaving Earth did) even for the price. There is a lot of people who say that it´s not good, but that´s the reality. I don´t have any problem with this – it´s a great promotion how to be noticed in front of a lot of people and how to get new fans and also to see the world. It would be a great vacation. We are looking for a sponsor.

HONZA: There should be a merch happening soon – our clothing with motive of the new album and we also going to launch our new website: www.Feebleminded.cz. You will be able to order everything which is connected with our new album and a few stuff from the previous one.

Thank you so much for this interview and I wish you a lot of concerts full of fans. And I wish they pluck off your hands to buy our new CD!

PAVEL: Thank you for this opportunity to be on your great blog. You rock. Sometimes I think about how you manage to do all of this? I wish all of you the best, listen music and enjoy it as much as we do and see you guys on concerts!

HONZA: Thanks to you and everyone who read the whole interview. Support music and be well!

Recenze/review- FEEBLE MINDED – The Perfect Suicidal Act (2015)


Promotion!


neděle 28. února 2016

Recenze/review - BOMBS OF HADES – Death Mask Replica (2016)


BOMBS OF HADES – Death Mask Replica
CD 2016, War Athem Records

Lebka, zjizvená nekonečnou věčností. Mlhavé stíny příběhů o tom, jak kdo sešel z tohoto světa, se zračí v jejích očních důlcích. Kosa, opřená vzadu za tímhle podivným obydlím, je již notně rezavá. Vznešená dáma, opěvovaná v básních, proklínaná, leží teď zmoženě na starém kavalci. Už ani SMRT není to, co bývala. Po tom, co se švédští bezvěrci BOMBS OF HADES rozhodli znovu uspořádat nálet na onen svět, narušila se rovnováha mezi životem a smrtí. Ve vzduchu se jako žaloba vznášejí ledově ostré tóny „Death Mask Replica“. Švédský death metal té nejvyšší kvality, nekompromisní, kopající, s prašivým základem a rockovou jiskrou ve zkalených močálech. Otevřete konečně oči a pohlédněte do hluboké studnice pravdy. Dokud budou hrát podobné kapely, bude svět alespoň trošku v pořádku. Líbí se mi ta ryzost, opravdovost a uvěřitelnost, s kterou nám pánové předkládají svoje chorobné představy. Má to tah na branku, přímý a bez vytáček.

BOMBS OF HADES vysekávají poklony starým švédským death metalovým legendám (s klidem doplňte svoji oblíbenou) a dodávají příměsi ve tvaru crustu a nepřeslechnutelného vlivu MOTORHEAD. Není to klasická, nářezová deska, spíše se vznešeně preluduje, dumá nad tím, proč ochořela Smrt. Pánové jsou nebo byli činní ve spoustě severských kapel, bubeník mimo jiné v TRIBULATION, jejichž lehký vliv zde také cítím. Celkově jsou ale tihle válečníci rozpoznatelní hned podle pár prvních tónů. Přispívá k tomu jak jasně rozpoznatelný vokál, tak zajímavě přiostřené riffy. O v podstatě dokonalé bicí kavalerii a jakési černě zahleněné atmosféře se snad ani zmiňovat nemusím. Tohle všechno jako by bylo jakousi tajnou zaklínací formulí, kterou oživí pánové vždy na každé nové desce. Do žil se mi vkrádá strach. Právě jsem otevřel okno do zimní krajiny a reproduktory začíná pokrývat mrazivá jinovatka.


Když každému člověku sejmete masku přetvářky, zvyků a všeobecně platných pravidel, mnohdy toho moc nezbývá. Mám rád, když potkávám upřímné a jadrné lidi. S chutí se obklopuji i podobnou hudbou. Musí mě něčím naplňovat, kroutit mi prsty u nohou, drásat mé hlukem otupělé nervy. BOMBS OF HADES tohle všechno umí. Hrají narovinu, bez příkras, póz a kudrlinek. Nabízejí „jen“ holý talent, doplněný o soudnost. Jo, to se to hraje a vydávají desky, když se sejdou muzikanti, z kterých všechno prýští se samozřejmostí, lehkostí a nadhledem. Na to, že se jedná o klasický švédský death metal, je nahrávka hodně pestrá. Připomíná mi strom, s opadaným listím, na kterém visí v různých provedeních nosiče těch nejslavnějších extrémně melodických kapel hned vedle rockových a heavy metalových klasiků. Švédi si tvoří po svém, nenechávají si toho od nikoho kecat a možná díky tomu nemají v diskografii slabou desku. Úchvatná záležitost pro každého old schoolového maniaka, to vám povím.



Když jsem si pustil „Death Mask Replica“ poprvé, měl jsem pocit, že mi zamrzlo moje srdce. Poslouchal jsem nahrávku stále častěji a mé pocity se pořád opakovaly. BOMBS OF HADES letos vydali album, které mě přesvědčilo znovu o tom, že smrt dokáže být hodně blízko. Ledové melodie, pestré riffy a vokál plný hniloby. Celková atmosféra je pak podobná té, kterou můžeme potkat v márnicích u opuštěných hřbitovů. Na tomto CD by mělo být napsáno varování: „Pozor, obsahuje studené kousky zla!“ Letošní počin severských bojovníků mi přijde velmi ostrý, se spoustou morbidních nápadů, se skvělým zvukem i produkcí. Povolávám do zbraně všechny fanoušky old school death metalu! Onen svět opět hoří! Smrt už je stará a nepotřebná. Máme místo ní BOMBS OF HADES. Death metalová nahrávka, která je plná utrpení! Vynikající album plné špíny, hnisu a nálady temných kobek. Skvěle!

Asphyx says:

When I was listening to "Death Mask Replica" for the first time, I felt that my heart was frozen. I listened to the recordings more often and my feelings were the same. BOMBS OF HADES released this year an album that convinced me again that the death can be very close. Icy melodies, colourful riffs and vocal full of rot. The overall atmosphere is similar to the mood we can meet at morgues in abandoned cemeteries. On this CD this warning should be written: "It contains cold pieces of evil!" This act of Nordic warriors is very sharp, with lots of morbid ideas, excellent sound and production. I call to arms all fans of old school death metal! The next world is again on fire! Death is already old and useless. We've got  BOMBS OF HADES instead. Death metal record, which is full of suffering! Excellent album full of dirt, pus and mood of dark dungeon. Great!

Seznam skladeb:

1. Death Mask Replika
2. To Walk Through the Pyres
3. Tombsday
4. Long May You Rot
5. Burning Angel (Uhuru)
6. Old Fires Die
7. On Pillars of Madness
8. When the Reaper Comes
9. The Venom
10. Mad Shadows

Čas: 36:17

Sestava:


Jonas Stålhammar: Vocals, guitar and random instruments P-O Söderback: Guitar Magnus Forsberg: Drums Anders Ekman: Bass

http://www.war-anthem.de/

PŘÍBĚHY MRTVÉHO MUŽE: Příběh třicátý první - Nekonečné umírání touhou


Příběh třicátý první  - Nekonečné umírání touhou


Hrozně se mi líbila. Přitom mi všichni říkali, že není pro mě. Byla z města, z vilové čtvrti. Měla krásné dlouhé vlasy a takový ten lehce ohrnutý nosík. Prcalík sice tvrdil, že ji zná ze základky a že už tenkrát to byla neskutečná nafrněná kráva, ale citům člověk neporučí. Pokoušel jsem se jí párkrát doprovodit domů. Koukala na mě, jako na nějakého sluhu a zaklapla za sebou dveře jejich obrovského domu. Začínal jsem dávat Prcalíkovi za pravdu a donekonečna se trápil představami, jak jsme někde spolu a děláme takové ty příjemné věci, co spolu lidé dělávají a o kterých se často mluví. Nakonec podlehla.

Asi chtěla taky jednou sestoupit z obláčku, který ji vytvořili rodiče, asi ji lákalo něco zakázaného. Sama mě oslovila na jednom volejbalovém zápase a že prý ji mohu doprovodit. Určitě znáte ten trik, kdy se dívkám dlouho do noci vypráví vtipné historky a pak se ukáže na hvězdy, děvče je v záklonu a mladý Kuba má náhle příležitost ji políbit. Možná kdybych to neudělal u nich před domem a neviděl mě její otec, asi by se nic nestalo. Jenže on tam byl. Vyběhl ven a pak mě tenhle tehdejší člen představenstva samotné Škodovky honil ulicemi jako kamzík. Běžel jsem, ještě zarudlý napětím i erotikou rychle a zběsile. Řval za mnou něco o pakáži, o tom, že svoji dceru nevychoval pro nějakou umaštěnou špínu a podobné roztomilosti. Kdyby jen věděl, jak si tím zanesl do hnízda.

Scházeli jsme se tajně, bylo to tajemné, napínavé. Slečna hledala výmluvy, jezdila se mnou na koncerty, na chalupu. Byl jsem hrdý. Poměrně ošklivý, obrýlený a šíleně hubený kluk s jednou z nejkrásnějších holek z města. Několik kamarádů z party se mnou přestalo mluvit a jiní zase ztráceli řeč, když jsme někam dorazili. Klárka, tak se tahle moje hvězda jmenovala, mi ukázala, co všechno krásné ženy dovedou. Bylo to pěkné, ale časem, když opadlo první opojení, jsem začínal pozorovat, že se mě pokouší měnit, tvarovat, vyrábět ze mě někoho jiného. A tak jsem udělal něco, co jsem do té doby ještě nikdy nezkusil. Dal jsem jí kopačky. Brečela, nadávala, dokonce za mnou poslala kamarádku, ale já odolal. Zjistil jsem totiž, že náš původ a zájmy jsou natolik jiné, že by to časem nemuselo dělat dobrotu.


Klárka se otřepala a zmizela mi na dlouhá léta z očí. Pak jsem jednou, úplně náhodou tankoval na pumpě u Mladé Boleslavi. Sama se přihlásila. A co že prý dělám, jak se mám a tak. Odvyprávěl jsem zkrácenou verzi sebe sama a pak se slušně zeptal taky. Odpověděla, že se tam prodává. Mě najednou cvaklo něco zvláštního v hlavě a rychle jsem odjel. Její vyčerpaný, ztrhaný obličej jsem ještě dlouho viděl ve zpětném zrcátku, jak za mnou hledí do dáli.  Chvíli jsem přemýšlel, jak se z někoho tak křehkého mohla stát kurva, ale pak jsem si uvědomil, že to v ní bylo asi vždycky. Jen jsem to jako mladý kluk přes to nekonečné umírání touhou tenkrát neviděl. 

Vize je taková, že každou neděli vyjde jeden příběh (pokud mi do toho tedy něco nevleze). Všechny pak budou postupně doplňovány zde (pravý sloupec na stránkách):

sobota 27. února 2016

PERSONÁLNE VÝMENY V PERVERSITY.


PERSONÁLNE VÝMENY V PERVERSITY.

Viacero ľudí sa ma pýta ako to bolo, kto kde kedy hral a podobne. Musel som nazrieť hlboko do našej histórie a zostavil túto masakrálnu personálnu rošádu v Perversity. Bolo toho skutočne dosť za tých 20 rokov. Dámy a pani nech sa páči....


Za Perversity zostavil Dodi.


27.10.1995
Prvá oficiálna skúška a dátum vzniku Perversity. Zostava hudobných panicov je Martin Marinčák- vokál/basa, Jozef „Dodi“ Košč-gitara a Dano Doroš- bicie.


29.10.1995
Martinovi ostáva len mikrofón a basu preberá náš kámoš z dvora Jany Dudla.

1.2.1996
Jany prechádza na gitaru. Novým členom na base sa stáva Henrich Kovaľ/ex- Sceleton, ex-Angel Heart/

Jún 1996
Formuje sa prvá poriadna zostava- Martin- vox, Dodi- guitar, Henrich- bass a Dano- drums. Je to zostava prvých koncertov, prvého demača/ 1997-The Embarrassed/ a celkovo jedná obrovská nostalgia. Krásne staré dobré časy...




12.3.1998
Dano ako bubeník odchádza /výpovedná lehota/, ale vypomáha do konca apríla 1998.

Máj 1998
Nový bicmen je Rado Majerčík /ex-Dysentery 92-94, kultová prešovská formácia/.

Jún 1998
Odchádza Henrych z postu basáka ale o 2 roky je späť.

2.7.1998
Nový členovia sú Erik Mihelič-gitara a Erich Gotz-basa.

1.12.1998
Rado končí a bicie odkladá definitívne.

3.1.1999
Návrat Dana Doroša na bicie. Zostava je- Martin-vox, Dodi- guitar, Erik- guitar, Erich- bass a Dano- drums. Zostava nahrala kazetové demo Personal z roku 1999.



Apríl 2000
Odchádzajú Erik a Erich.

10.5.2000
Nastupuje Peter Stančák- gitara, ktorý vydrží len do 17.8.2000.

23.5.2000
Návrat Henricha Kovaľa na basu.

August 2000
Definitívny koniec v kapele pre bubeníka Dana. Nahral obidve kazetové demáče, bol pri vzniku bandy a odohral množstvo koncertov.

30.8.2000
Rado Priputen /Insepultus/ nastupuje ako výpomoc na bicie. Kapela sa sťahuje za skúšobňou do Sabinova. Neodohrali sme žiaden koncert, len pripravili pár skladieb.

Január 2001
Novými členmi sa stávajú Marek Stašák-bicie a Dano Kochaník-gitara.

Máj 2001
Definitívne končí svoju púť aj Henrich. Stihol nahrať prvý demač a odohrať prvé kultové koncerty. Nový basák je Martin „Kuki“ Kukoľ. Zostava, ktorá nahrala 2 dôležité albumy/2003- In The Garment of Lust,Perennial Quest Rec. a 2004- Words Like Poison, Forensick Music/ je teda Martin- vox, Dodi- guitar, Marek- drums, Dano- guitar a Kuki- bass.


5.9.2003
Martin Marinčák odchádza pracovť a žiť do Prahy. Smutný to dátum, ktorý ale otvára nové smerovanie bandy. Martin naspieval 2 demáče a 2 albumy. Bol spoluzakladateľom Perversity od úplneho začiatku ešte keď sme začínali v pivniciach. Naďalej sme v kontakte a je naša predlžená ruka. Yeah!!!


23.9.2003
Novým vokalistom je Juraj „Kazateľ“ Handzuš /ex-Bleeding/


Jún 2004
Dano a Marek odchádzajú z kapelky. Obaja opúšťajú Slovensko. Obidvaja smer UK.


11.5.2004
Novým bicmenom sa stáva Martin „Myštyk“ Horgoš /Fonops, ex-live Wayd,ex- wwwDamage Brain/

Jún 2004
Krátka spolupráca s gitaristom Petrom Sabom /Infer, ex-Nomenmortis/, ktorý nám rýchlo za seba ponúka náhradu Frenkyho.

Júl 2004
Dano „Frenky“ Franko je novým gitaristom./začal u nás a neskôr prešiel cez Infer, Dementor a Killchain/

Jún 2005
Zmena na poste gitaristu. Novicom je Róbert Vanya. Zostava je Kazateľ-vox, Dodi-guitar, Kuki –bass, Myštyk- drums a Robert- guitar. Táto banda nahrala album Beyond the Reach of Heaven /2008 Grodhaisn prod.


September 2007
Po 6 rokoch sa mení pozícia basgitaristu. Kuki opúšta domovinu. Partiu dopĺňa Slavomír “Sly“ Kovaľ /ex-The People,ex-77,ex-Bleeding/.Stáva sa 19 človekom v Perversity.


Apríl 2009
Nový gitarista je Marián „Elvis“ Petrík /ex-Insepultus/
Zostava je Kazateľ-vox, Dodi –guitat, bax vox, Myštyk-drums, Sly –bass, Elvis-guitar. Táto banda nahrala aj album Ablaze/2011 Lavadome Prod.


Máj 2012
Odchádza stabilný bubeník Myštyk, ktorý nahral 2 albumy a odohral množstvo koncertov.

Jún 2012
Nový bubeník je Peter Jakubík/ex- Demonoid Virtue, Symetria, ex- Khadaver,ex- live Wayd/


Január 2013
Elvis odchádza a Perversity funguje vo štvorici- Kazateľ, Dodi, Sly a Peter. Táto banda nahráva mini album Inafamy Divine /2014 Lavadome Prod.


Október 2013
Nový gitarista je Martin „Fetus“ Calko /Impeccant, ex- Amnesist, ex- Angelic Embrace.../



2.6.2014
Basák Sly opušťa Slovensko a kapelu ale naďalej ostáva v kontakte. Je taktiež vyhlásený za predsedu všetkých basákov v Perversity.



Júl 2014
Novicom na base je Andy Mášik /From the Abyss/, ktorý to zvláda do októbra 2015.


4.11.2015
Veľkou posilou je nový basák Peter „Oči“ Očipa /Killerface,ex- Grinding Jesus Brothers/
Final line-up je teda Kazateľ - vox, Dodi – guitar,bax vox, Peter – drums, Fetus – guitar a Oči- bass. Táto horda pripravuje nový album Idolatry.


Perversity idú proste ďalej......


Rozhovor/interview - PERVERSITY - Death Metal Eternal!



TWITTER