DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 27. března 2017

Home » » Rozhovor - DEHYDRATED - Slovenská death metalová legenda je zpět!

Rozhovor - DEHYDRATED - Slovenská death metalová legenda je zpět!


Rozhovor se slovenskou death metalovou kapelou DEHYDRATED.

Odpovídal Dragan a Brano.

Ave DEHYDRATED! Zdravím na Slovensko vaši znovu obnovenou smečku. Když jsem nedávno četl, že se dáváte zase dohromady, udělalo mi to obrovskou radost. Vaše album „Ideas“ z roku 1997 patří pořád do zlatého fondu mých CD. Jako první se samozřejmě nabízí otázka? Proč jste vlastně tenkrát přerušili činnost?

Nazdar:). Tych príčin bolo viacej, personálne problemy predovsetkym, caste prichody a odchody hráčov, nedostatok spolahlivych ludi na rovnakej vlnovej dlzke ci uz hudobne alebo po ludskej stranke.Toto zacalo otriasat aj pevnym jadrom, cize mnou a Vladom Pagáčom. Dalsou pricinou bol moj odchod do zahranicia, neplanoval som odist dlhodobo, no nejak sa to vsetko zvrtlo a ostal som tam skoro 6 rokov.



Nedávno jsem vás viděl v Praze v Modré Vopici. Přiznám se, že jsem byl nejdřív trošku skeptický. Kapela, která nehrála tolik let. Nový zpěvák, spousta změn. Ale byl jsem z vašeho old school death metalu velmi příjemně překvapen. Zahráli jste sice jen pět skladeb, ale bylo to pořád tam! Byli jste všichni nemocní, nachladnutí, ale přesto jste odvedli perfektní výkon. Jaké jste měli z koncertu pocity vy, jako muzikanti?

Ten koncert bol uplne skvely, atmosfera a odozva fanusikov fantasticka. Boli sme nadmieru spokojny a ta vnutorna radost v nas stále ostava, jednoducho nadherny pocit, na ktory sa nezabudne. Aj napriek tomu, ze sme hrali len 5 skladieb, prisiel do kapely novy bicmen a nestihli sme nacvicit za kratku dobu dlhší program.

Máte ve svých řadách nového zpěváka Dragona, který kdysi zpíval u DEPRESY. Jak jste se vlastně dali dohromady a proč právě on? Osobně mi k vám perfektně sedne a naživo je to démon, ale původně s vámi zpíval Vlado Pagáč. Oslovili jste i jeho?

S Draganom sa poznam velmi dlhu dobu, máme vela spolocneho a velmi dobře si rozumieme navzajom. Vedel som, ze sa po vsetkych tazkostiach v zivote vrátil spet k muzike, tak som neváhal a oslovil ho, bez váhania suhlasil a bola ruka v rukáve. Som velmi rád, ze je s nami v kapele. Co sa tyka Vláda Pagáča, nemám s nim par rokov ziaden kontakt, je mi to trocha luto, no je to tak, zije uz dlhsiu dobu v Skotsku a nedava o sebe vediet…



Neuvažujete o znovu vydání, případně nahrání starých desek? Pro nás, sběratele by se určitě hodil nějaký pěkný digi pack. Představuji si třeba album „Ideas“ a jako bonusy demonahrávky. Co vy na to?

Urcite nas napadlo nieco taketo, nejaka reedicia „Ideas“ by nebola od věci. Toto však zalezi hlavne na tom najst vydavatelstvo, ktore to zrealizuje. Mame nejaky tip, no nechceme o tom hovorit predcasne. Nad demonahrávkami este porozmyslame, ani to nie je zla myslienka….




Vím, že u vás hrával v počátcích na bicí Pegas, který v současnosti drtí bubny v HYPNOS. Jak byl vlastně dlouho členem kapely? A proč odešel?

Pegas bol při zrode kapely, hral s nami asi 4 roky. Potom odisiel do Krabathoru, co docela chapem. V tej době to bola velka banda na vyslni, k nám sa potom vratil na nahratie albumu „Ideas“, pretoze nášho bubenika Maroša Julinyho odviedli do armády. Po skonceni vojny sa vrátil na post bubenika on.

Když se kouknu na váš rozpis koncertů, začali jste jezdit poměrně hodně. Znamená to, že jsou tedy DEHYDRATED definitivně zpět a můžeme se těšit i na novou desku? Máte už něco připraveno? Navnaď trošku fanoušky.

Dragan: Samozrejme, pripravujeme sa už na nahrávanie nového albumu, ktorý bysme v máji mali v študiu nahrat, tak verím, že všetko vyjde ako má a fans sa možu tešiť na najtvrdší album od Dehydrated…



Od roku 1997 uplynulo dlouhých dvacet let. Hudba, fanoušci, všichni zestárli, nastoupila úplně nová generace, pro kterou je samozřejmé stahování z internetu. Hraje se jinak, techničtěji, hlasitěji, komplikovaněji. S troškou nadsázky by se dalo říct, že vaše hudba je dnes už „pro starý“. Jak vnímáte svůj návrat z této strany? Chcete si hrát dál „to svoje“ nebo se chcete vyvíjet směrem třeba k větší brutalitě, technice?

Dragan: Metal sa vyvinul na vela odnoží, subžánrov, ale klasické štyly stále zostali a mladí hraju oldschool pomerne dost, pozri len Nemecko, Holandsko o severe ani netreba hovorit. My na skuške dáme napady a potom sa to už nabaluje, vždy sa niečo potom vyhodí, proste klasicke skladanie songov ako vačšina kapiel, ked hráš klasický death metal a nedávaš tam iné vplyvy ako elektroniku, efekty, klávesy, tak to ide dobre, nám stačí basa a dve gitary z bicími a spevom, abysme tvorili killer music, netreba byt žiadny virtuoz, aj ked nástroj treba vediet ovládat a stíhať rýchlosti, mi zase tak rýchlo nehráme.



Nezměnila se jen doba a fanoušci, ale i technické vybavení. Hrát před dvaceti lety a dnes je určitě rozdíl. Nástroje i zvuk prošly také vývojem. Udržovali se DEHYDRATED v kondici? Chodili jste si třeba jen doma zahrát, měli jste i jiné kapely? Nebo ležely nástroje ve skříni a měli jste úplně jiné starosti? Sledovali jste dění na scéně, technické novinky?

Dragan: Nehrali sme okrem Eleva (ex-DEPRESY) nikto, ale muziku a novinky som ja osobne sledoval a určite aj chalani. Hudobne máme dost podobný vkus, čo je dobre a u nás je demokracia a može si počúvať každý, čo len chce aj Lenku Filipovú (mám CD z podpisom).

Díky internetu vnímám současnou slovenskou death metalovou scénu hodně pozitivně. Máte spoustu starých, stále hrajících kapel, ale i mnoho nových, mladých. Slyším a čtu o skvělých koncertech, festivalech. Vnímám a sleduji i vaše webziny a časopisy. Můj dojem zkrátka je, že to u vás neskutečně žije. Zajímalo by mě, jak to vnímáte vy jako kapela?

Trocha sa to nakoplo v poslednej dobe, na akcie aka Beluša Death Fest, Fleshka alebo Hoyasov Celestial Help Fest chodí vždy okolo 500fans a lokálne koncerty ked su víkendovo, tak 100-150fans chodí, cez týžden je to slabšie - do 50fans, ale také akcie sú málokedy a vacšinou zrovna nejaké zahraničné kapely, ako nedávno BASTARD GRAVE zo Svedska, ktory mali volnú nedelu a išli okolo tak si zahrali, nic ani nechceli, len prespali a stravu, velmi príjemný a skromný Svedi a oldschool jak prase.



Pro každou kapelu jsou určitě důležité cíle, kterých chce dosáhnout. Pro někoho je to vydání alba, pro jiné být u skvělého labelu, někdo si chce zahrát se slavnou skupinou. Jaké sny, představy o své budoucnosti mají DEHYDRATED?

Dragan: moj sen je hrat turné z AUTOPSY

Brano : moj ciel je nahrat a vydat nadupany album, pri ktorom si vsetci ludia, co to budu pocuvat, povedia, ze Dehydrated este nepatri do stareho zeleza !!! A zahral by som si na turne s CARCASS.


Děkuji moc za rozhovor a přeji jen samé vyprodané koncerty. Ať vám fanoušci utrhají ruce s merchandise a ať se vám daří i v osobních životech!

Dragan: dík moc Jakub aj Tebe, to čo robíš, robíš výborne, hudobne sme na tom rovnako a my starý kokoti už iný nebudeme, len mám strach o mladých, ten nezáujem, nič nepoznaju, ked tak tretotriedny black  alebo slam, my sme pocuvali v 90 rokoch všetky štýly a bolo to prirodzené, ale títo nový pseudo metalisti, ani to dlho nevydrzia, príde baba , deti a Lenka Filipová:).




Share this games :

TWITTER