DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 3. dubna 2017

Home » » Rozhovor - MORDUM - Všetko je otvorené. Nemáme nejaké veľké ciele, hlavne hrať a užívať si to.

Rozhovor - MORDUM - Všetko je otvorené. Nemáme nejaké veľké ciele, hlavne hrať a užívať si to.


Recenze/review - MORDUM - And What Is the Truth? (2017)

Rozhovor se slovenskou death metalovou kapelou MORDUM.

Odpovedali Ľubo a Roman.

Ave MORDUM! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině z poslední doby. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií MORDUM.

Roman: Ave metal. Ja som Roman Köröši a MorduM som založil v roku 1991 so Števom Andraščíkom. MorduM ma na konte tieto materiály. 1991- Demo Psychic Dissection,1992 Spiritual Necropsy,1995 Systems, V roku 1996-97 sme nahrali Egoism ale na CD sa to nedostalo. Potom tu je rok 2000 a Destroy future. Ale podme po poriadku.V roku vzniku, sme hrali v trojici. Števo Andraščík-bass, vox, Marcel Pochanič-bicie a Ja –gitara. K zmene obsadenia došlo v roku 1993, kde za bicie sadol Gabi Antal, na basu začal hrať Marek Beluško, Števo sa chopil gitary a Ja som nemenil nič. Demo Systems sme nahrali v studiu Exponent v Šulekove při Leopoldove. Vydali sme ho na vlastné náklady v kazetovej forme a v počte 1000 kusov. V roku 1996 sme mali pripravený materiál na CD. Malo sa volať Egoism, ale okrem nahrávky v skušobni sme to ďalej nedotiahli. Nastali zmeny z dôvodu, povedzme iného pohľadu do budúcnosti, takže v roku 1997 som z Mordum odišiel. Založil som si novú bandu Carnal. Mordum hrali ďalej v zložení Števo, Marek, na bicie zasadol Dodi z Erytrosy, gitaru obsluhoval Roman Mezey. V tejto zostave sa nahral Destroy Future. V roku 2001 Mordum skončil. V roku 2012 nás Gabi ukecal o znovuzrodenie a začiatkom roku 2013 sme začali odznovu v pôvodnej zostave. Po roku Števo z kapely odchádza z dôvodu nezvládnutia určitých dohôd a na jeho miesto prichádza Lubo Lokša (ex-Contempt). Rok 2014 a 2015 sa niesol v duchu Gabiho operácií (5 alebo 6). Takže konečne v roku 2016 sme mohli začať z nahrávaním materiálu z názvom ..and what is the truth?“ Momentálne nastala změna na poste basáka, Marek opustil kapelu z dôvodov jemu známych a v dobrom, spolupracujeme aj naďalej a na jeho miesto prišiel Richard Dermek hrajúci aj v Košickom Infer.



Jakým způsobem u MORDUM vznikaly nové skladby na vaši letošní desku „And What is the Truth?“? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

Roman: Autorom hudby je vždy iba Mordum. Riffy na tento materiál vzišli z mojej hlavy, ale výsledná podoba vzniká na skúškach, Niekedy za 15 min a niekedy za mesiac. Každý tam niečo vopchá a odsúhlasenie príde až na koniec. Musí sa nám to páčiť všetkým. Autor hudby - MorduM.

První, co mě doslova uhodilo do očí, je skvělý obal „And What is the True?“. Představ nám prosím jeho autora. Proč vás oslovila právě jeho práce? Vybírali jste z již vytvořených prací nebo vám byl namalován obal přímo pro vás? Slyšel autor třeba pro inspiraci dopředu vaše album?

Ľubo: Obal sme si dali namaľovať, dali sme konkrétny návrh, čo by tam malo byť. Maľovala ho bývalá spolužiačka nášho basáka Mareka, Alena Hrabinská, ktorá mu už predtým nakreslila obal na knihu Please no disco tonight. Samozrejme, že nakreslila úplne niečo iné, nieže len trošku iné, ale úplne. Ale nakoľko sme v tom našli to, čo sme tým chceli povedať a zapáčila sa nám jej práca, tak sme sa nakoniec dohodli o odkúpení toho obrazu. A myslím, že sme urobili dobre. Nakoľko sú aj na obal kladné ohlasy.


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu?

Ľubo: Nahrávali sme v našom home studiu, takže sme si do nahrávky mohli kecať … dokonca sme tento album nahrávali 3x nakoľko nám pri sťahovaní sa do iných priestorov spadol systém, takže sme boli nútený urobiť to ešte raz. No čo už, aspoň sme si to poriadne vyskúšali.

V death metalu se občas zapomíná na texty. O čem jsou texty na novém albu a kdo je jejich autorem? Snažíte se jimi něco sdělit, předat nějaké poselství?

Ľubo: V našich textoch žiadne veľké posolstvá nehľadaj haha. Texty sa zaoberaju neradostnými vecami tohoto sveta, vojnami, manipuláciou ľudstva a podobne. Autorom prevažnej väčšiny textov bol Roman nejake napísal aj Marek a Ja.

Nové album vyšlo u českého labelu Support Underground. Proč jste si vybrali právě tento label a jak jste s jeho prací spokojeni?

K spolupráci zo Support Underground sme boli tak trošku popostrčený. Martin Lukáč raz povedal: “Pošlite to Koníkovi do Support Underground on je správny chlapík určite sa mu to bude páčiť. Určite Vám pomôže.“ Nemýlil sa. Koník nám ihneď ponúkol spoluprácu a vydanie tohto materiálu. Patrí mu naša veľká vďaka. Musíme len veriť, že naše CD ľudí osloví a bude záujem. Spokojný určite sme.

Myslím, že „And What is the Truth?“ by nejvíc slušelo vydání na vinylu. Neuvažujete o tom? Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám, k jejich zvuku? Jsi sběratelem?

Roman: Je všeobecne známe, že lepší zvukový nosič ako je vinyl ešte nikto nevymyslel. Ja nie som ich zberateľom. Čo sa týka nášho nového materiálu, tak Koník sa zmienil o tejto možnosti. No výroba je drahá a zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, či sa to oplatí alebo nie. Ja osobne by som vinyl bral. Jednoducho pokiaľ by bol značný zájem tak jeho výroba by bola reálna.

Když se podívám na vaši diskografii, tak jste příliš alb nevydali. Jestli se nepletu, tak máte na svém kontě pouze dvě dema a letošní novinku. Na to, že fungujete už od roku 1991 (s přestávkou v letech 2000 – 2015), to není zrovna mnoho. Co je toho příčinou? Nebyl čas, peníze nebo nápady?

Roman: 1991 Psychic dissecton (nevydané)  Demo,1992 Spiritual necropsy (nevydané)  demo, 1995 Systems Demo Kazeta,1997 Egoism (nevydané), 2000 Destroy future kazeta/CD - k tomuto materiálu sa neviem vyjadriť, protože som nebol jeho súčasťou. Samozrejme je to málo, my sme totiž nehrali všetko, čo nás napadlo, mali sme dosť prísny meter na to, čo pôjde mimo naše uši. Dosť veľa skladeb sme vytvořili a následne pochovali. My sme okrem metalu ponahrávali všelijaké projekty, ktoré sa stratili v čase. To sme robili presne vtedy, keď nám metal začal liezť cez hlavy. Bola to forma oddychu. Mimo toho Gabi hral aj v iných kapelách. Potom tam boli aj iné věci, ktoré tu ale nepatria. Ja, ako som spomínal, som z MorduM odišiel v roku 1998. Mal som vlastnú kapelu a hral som do roku 2004. Potom sa narodil syn a jednoducho som všetok svoj čas trávil z rodinnou. V roku 2007 dcéra. Hrať som začal až potom, čo už netrebalo okolo nich toľko skákať. Dobrých 9 rokov som gitaru nedržal v ruke.



Jak jsou na tom vlastně MORDUM a koncerty? Co jsem koukal na internetu, tak jich moc nemáte. Vím, že je to všechno hlavně o financích, ale nelákala by vás nějaká třeba větší šňůra?

Ľubo: Koncertovať sme začali iba minulý rok kôly zdravotným problémom bubeníka a ďalšia věc.. nemali sme album, teda niečo fyzicke v rukách, aby sme mohli odohrať nejake koncerty. V podstate sme neznáma kapela, keď sa to tak vezme…takźe veríme, že sa to trošku rozbehne tým, že je album konečne vonku.

Často slýchávám na koncertech v Čechách, jak lidé nechodí, jaká je malá návštěvnost. Zajímalo by mě, jakou máte vy zkušenost ze Slovenska? Chodí se u vás na death metalové koncerty? Máte raději kluby nebo větší festivaly?

Ľubo: U nás to nie je iné. Keď niesú koncerty, tak reptajú, že niesú a keď sú, tak nejdu lebo je to drahé, takže nevyhovieš nikomu. U nás v Košiciach je toho dosť, tak ľudia chodia aj nechodia, je to nevyspytateľné. Nikdy nevieš, odhadnúť koľko ľudí dojde. Je to smutné ale keď máš za mesiac 3 – 4 väčšie koncerty, ľudia tu na východe zarábajú mizerne, tak si musia vybrať 1 max 2. A to je aj dôvod prečo nechodia. Dalším dôvodom je lenivosť, hahaha. Ako kapela sme neodohrali v novej ére veľa koncertov, ešte len začíname. Zatial sme hrali len v kluboch  a festival už vôbec nie. Ako fanúšik mám radšej klubovky.

Hrozně se mi líbí vaše „informace o kapele“ na vašem Bandzone profilu. Obzvláště moto: „Metal nie je hudba. Je to hluk, který robia kreatury pre iné kreatury“ (moja Mama). Když si tak pročítám celý článek, úplně na mě dýchají staré časy. Jenže dneska se píše rok 2017 a metal i jeho fanoušci jsou úplně někde jinde. Jak se vlastně MORDUM dívají na současnou dobu z pohledu muzikantů? Změnilo se toho hodně?

Ľubo: Je to ukážka s knihy Please no disco tonight, ktorú som už spomínal. Marek tam opisuje vznik kapely a prihody rokov 90tych. Je dobré si túto knihu prečítať, je písaná zaujímavým štýlom. Človek sa aj pobaví, aj keď vo väčšine prípadoch nebude chápať hehe. Ako si presne vystihol dýchnu na teba staré časy. Či sa hodne zmenilo? Určite áno, svet je zrýchlený, ale neuveriteľne a čo sa tu okolo deje je ako zo zlého sna. Čo sa týka scény, ked sme mali po 20 rokov svet gombička, prišiel si zo školy hodil tašku a poďme na skúšku. Teraz sú aj iné povinnosti, deti a podobne. Všetko si vyžaduje čas, ale skúšame toľko koľko je len možné. 3x do týždňa sa snažíme hrať, no niekedy sa nepodarí ani raz hold taký je život...

Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna brutální technický death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“.

Roman: Haha, no s tou slávou asi viem na čo narážaš. V podstate s tou kapelou sme začali niekedy v roku 1990. Vtedy v Košiciach vládly kapely jako Xibalba, Kelt, Rituál, Rakves, Beer atď. Bolo ich daleko viac. So Števom sme začali chodiť na ich koncerty, tak nás to jednoducho očarilo a povedali sme si, že to skúsime aj my. Na začátku sme nemali ani zladené gitary, však kto mal vedieť  že to tak má byť (haha). Začali sme u nás doma na španielkách. Potom to nabralo rýchly spád (denne sme hrali aj 6 hodín, cez víkendy aj 10) a v roku 1991 sme hrali koncert. Bolo my vtedy 16. Táto hudba je pre mňa hlavne energia, ktorú při inej nepociťujem. A hrajeme hlavne to, čo nám ide najlepšie. S death metalom ešte asi nikto nezbohatol, ale to len preto, lebo väčšina lidstva počúva kdejaké teplárny. (haha). Teraz sme už vo veku, keď sa nikde neponáhláme, nepotrebujeme sa znervózňovat nad hlúposťami. Koniec koncov slávny ešte môžme byť, nikdy nie je neskoro, ale život nás už naučil, že najlepšie je byť šťastným s tým, čo máš, nie s tým, čo nemáš. Ja osobne nemám už len helikoptéru (haha).



Máte jako MORDUM nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se SUFFOCATION.

Ľubo: Hehe, no ciele... určite je dobré si zahrať pred veľkými kapelami náš prvý koncert, ktorý sme po rokoch odohrali, bol Venom inc., Vader, Divine Chaos a Mordum takže si myslím celkom dobrý začiatok (haha). Všetko je otvorené. Nemáme nejaké veľké ciele, hlavne hrať a užívať si to. Ale predať napríklad 15 000 platní by nebolo zlé (haha).

Co chystají MORDUM v nejbližších měsících?

Ľubo: Mordum momentálne pracuje na nových skladbách, no pracujeme aj na projekte, kde chceme vzdať hold starým košickým bandám, ktoré už neexistujú. Takže pracujeme pilne… pre metalových fanúšikov budú zaujímave coververzie napríklad Erytrosy či Nomenmortis. Ďalej starších kapiel jako Xibalba, Ritual či Kelt a v neposlednom Contempt, čo až tak celkom cover nebude nakoľko som v tejto kapele pôsobil 24 rokov. No k tomu pridáme 2-3 songy nanovo nahraté z dema Systems, čo bude tiež určite zaujímavé. Dúfame, že všetko pôjde tak ak sme naplánovali. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Aj my dakujeme za priestor a tvoj čas. Zdravíme fans! Kupujte albumy a navštevujte koncerty!! Ave metal!! Stay morbid!!



 
Share this games :

TWITTER