DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 4. května 2017

Home » » Rozhovor - CRYPTIC BROOD - Užíváme si míchání různých nápadů a stylů v jednu horu smrdutého death metalu!

Rozhovor - CRYPTIC BROOD - Užíváme si míchání různých nápadů a stylů v jednu horu smrdutého death metalu!


Rozhovor s old school death metalovou kapelou CRYPTIC BROOD.

Přeložila Markéta, děkujeme!

Recenze/review - CRYPTIC BROOD - Brain Eater (2017)

Ave CRYPTIC BROOD! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií CRYPTIC BROOD.

Steffen: Ahoj, Jakube. Děkujeme za možnost mluvit na tvém blogu o naší kapele. CRYPTIC BROOD je death metalová tříčlenná kapela z Německa, Wolfsburgu. Kapela byla založena v roce 2013 a pak jsme vydali demo, dva splity a jedno EP u odlišných labelů. Odehráli jsme jednu evropskou šnůru, spoustu koncertů a nějaké menší festivaly – jako je Morbid Catacombs, nebo větší jako je Party San Festival. Tento rok nám vyjde dlouhohrající album, která vám všem rozseká mozky. CD verze je už venku na Xtreem Music. Vinyl bude následovat a budeme ho vydávat u Terror From Hell Records. A teď děláme všechno pro to, aby Weed Huter Records vydali naše album na kazetovém formátu.


Loni v prosinci jsem měl možnost vás konečně v Praze vidět naživo. Hráli jste s ENTRAPMENT a abych pravdu řekl, váš set mě totálně rozsekal. To byl old school death metal přesně podle mého gusta! Vzpomeneš si ještě, jaké jsi měl z koncertu pocity? Jak se ti líbilo v Praze?

Steffen: To byla naše druhá návštěva Prahy. Praha je naprosto nádherná, pivo chutná skvěle, lidé jsou milí a tím pádem je nám v Praze vždycky dobře. Místo, kde jsme hráli, bylo taky skvělé. Skvěle nazvučené. Já mám rád atmosféru malých klubů. Navíc jsem měl v Praze tu nejlepší veganskou pizzu v životě.


Na začátku března jste vydali u Xtreem Music svoje první dlouhohrající album „Brain Eater“. Pořád ho do zblbnutí přehrávám. Jak vlastně vznikalo? Zajímal by mě způsob, jaký jste ho skládali, kdo je hlavním autorem hudby, kdo tvořil texty apod.

Steffen: Jsem rád, že se Ti líbí. Toho si vážím! Nemáme žádného „hlavního skladatele“ naší hudby. Každý z nás má jiné nápady a jiné vlivy. Každý z nás tří dá dohromady svoje nápady, hodíme to do jednoho pytle a z toho pak vytvoříme hudbu na naše desky. Dokonce děláme společně i texty a ty jsou takovým výplodem našich zvrácených myslí!


Brain Eater“zdobí parádní obal. Jeho autorem je Marc Niederhagemann. Proč zrovna on? Jestli se nepletu, tak hraje v death metalových LIFELESS. Jak jste na něj vůbec přišli? Posílali jste mu třeba pro inspiraci nahrávku?

Steffen: To bohužel není pravda. Ravager Artworks pro nás udělali obal a malbu na bookletu. Marc udělal layout a psané texty. Musíme přiznat, že „Brain Eater“ nebylo vytvořeno pro nás. Našli jsme tu malbu a mysleli jsme, že by to bylo ideální pro náš obal!

Další věcí, která se mi na vašem posledním albu líbí, tak je zvuk. Je správně zastaralý, plesnivý a nahraný snad někde v katakombách. Kde jste nahrávali a jakým způsobem? Mám podobně „staré“ nahrávky ve velké oblibě a tak by mě zajímalo, jak to probíhalo? Dnes je doba digitalizace, kdy jsou alba vyčištěná a odlidštěná. Vy jdete proti proudu času.

Steffen: Album jsme nahrávali sami v naší zkušebně. Chtěli jsme, aby mělo album organický zvuk a tak to pro nás bylo nejlepší. Sám můžeš cítit tu energii a opravdu slyšíš, jak muzikanti hrají. Čistá studiová produkce většinou nemá duši, nemá pocity a naše hudba by do toho prostě neseděla.


Letošní album jste vydali u španělských Xtreem Music. Jak jste se vůbec k tomuto labelu dostali, jak jste s ním spokojeni? Label je v dnešní době hodně důležitá věc. O vás je slyšet všude. Jak spolupráce probíhala?

Steffen: Dave z Xtreem Music si všiml naší kapely na jednom splitu. Byly jsme s ním v kontaktu, když jsme hledali label, který by nám vydal desku. Tak jsme spolu o tom mluvili a…jo, jsme spokojeni. Xtreem Music odvádí dobrou práci jako label a co je pro mě důležité je i to, že když jim napíšu email, dostanu brzy odpověď.

Nebudeme si nic nalhávat, ale death metal je, byl a bude mít jen malé procento posluchačů. Na spoustu lidí je to už příliš extrémní. U nás v České republice tak člověk potkává na koncertech stále stejné tváře. Někdy jsou akce skoro rodinnou záležitostí. Jsme malá země, s omezeným potenciálem fanoušků a tak by mě zajímalo, jak je tomu u vás? Pocházíte z Wolfsburgu a Německo je celkově o hodně větší.

Steffen: Je tam taky taková ta rodiná atmosféra – ale jen u undergroundu. Také máme pár velikých festivalů, kde je hodně lidí, kteří poslouchají různé druhy metalu. Ale jako všude jinde, underground je vždycky zajímavější. Co se týče death metalu: Záleží na určitém typu. Existuje mnoho „krásných“ a snadno poslouchatelných metalů, ale samozřejmě ty odpornější nejsou pro všechny.


Když se ještě podíváme na začátek…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“.

Steffen: Nejde nám o to, být slavní. Jsme prostě banda magorů, co chtějí hrát hudbu, kterou mají rádi! Užíváme si míchání různých nápadů a stylů v jednu horu smrdutého death metalu!

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Steffen: Pořád se vydávají dobré desky. Je těžký vybrat jen pár, které mě oslovily. Ale kdybych měl některé jmenovat, příště bych zase jmenoval úplně jiné. Takže bych nerad odpovídal, haha.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Steffen: Čest BRUTALLY DECEASED!!! Určitě existuje spousta skvělých kapel na vaší scéně, jako jsou MÖRKHIMMEL, INGROWING a další. Všechny je jmenovat nemůžu.


Co chystají CRYPTIC BROOD v nejbližších měsících? Můžeme se na vás těšit na nějakém koncertě i u nás?

Steffen: Právě budu finišovat organizaci naší další evropské šnůry. Budeme se dávat dohromady s REPUKED ze Stokholmu (Švédsko). Tour proběhne v červnu 2017. Rozhodně se podívejte na data téhle „Sleazy Filth“ šnůry! S touto akcí se dostaneme také znovu do Prahy: budeme hrát v klubu Modrá vopice v pondělí 5. června 2017. Hustý!

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.


Steffen: Ještě jednou moc díky za rozhovor.

Recenze/review - CRYPTIC BROOD - Brain Eater (2017)

Share this games :

TWITTER