DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 9. května 2017

Home » » Rozhovor - PERVERSITY - Perversity je death metal od srdca a inak to nebude.

Rozhovor - PERVERSITY - Perversity je death metal od srdca a inak to nebude.


Rozhovor se slovenskou death metalovou kapelou PERVERSITY.

Odpovídali Dodi a Kazateľ.



Ave PERVERSITY! Nedávno jste vydali dosud čerstvou novinku „Idolatry“. Jsem z ní doslova nadšen. Jaké na ní máte ohlasy, jak ji vnímají fanoušci a co hudební kritici?

Dodi: Ahoj Jakube! Tak ohlasy sú skutočne dobré z každej strany a cítime zväčšený záujem o našu bandu. Nahrávke sme obetovali veľa času a dali sme si pekne záležať ako na zvuku tak aj pri tvorbe jednotlivých skladieb. Verím, že Idolatry sa zapíše ako kvalitné dielo do archívu naše scény.


Jakým způsobem vnikaly nové skladby na „Idolatry“? Jak probíhal samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

Dodi: Väčšinou to všetko vzniká priamo spontánne v našej skúšobni. Ja donesiem základné linky a mám v hlave aj základné štruktúry skladieb. Ďalšie nápady a nové gitarové rífovačky donesú samozrejme aj chlapci. A tak sa to nabaľuje až vzniká hotová vec. Keď sme spokojní, že to nadobudlo požadovanú silu a temnotu tak to je ten najkrajší proces vo fungovaní a činnosti kapely.

Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu?

Dodi: Postupný proces pri nahrávaní nám veľmi pomohol. Všetko má na svedomí Mr. Martin Barla bubeník z popradskej bandy Astarot, ktorý má vlastné domáce štúdio.  Pracovalo sa s rozloženými silami a dávali sme si časový odstup od jednotlivých vrstiev. Základný mix a master sme potom spoločne doladili. Hlavne gitary sú konečne čitateľné a hlboké. Chceli sme poriadny death metalový sound, nič čisté ale predsa aj trocha súčasné. Sme spokojní.


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Kazateľ: Texty mám na starosti ja. Už samotný názov nášho nového albumu napovie o čom tie texty pojednávajú. Tentoraz som si ako tématiku vybral Modlárstvo. Jedná sa v podstate o uctievanie modly alebo fyzického objektu ako reprezentácie Boha. Vo všetkých náboženstvách je táto modloslužba silne zakázaná. Správanie považované za modlárske alebo potenciálne modlárske môže zahŕňať vytvorenie akéhokoľvek typu obrazu božstva alebo iných osobností náboženského významu, ako sú proroci, svätci a duchovný, vytváranie obrazov akejkoľvek osoby alebo zvieraťa, využívanie náboženských alebo sekulárnych symbolov. Názov albumu „Idolatry“ poukazuje aj na uctievanie tzv. falošných božstiev a bohov. Človek sa dopustí modlárstva kedykoľvek sa ukloní, pokľakne alebo iným spôsobom si uctí sochu iného božstva, či démona na miesto kresťanského Boha. Jedná sa o môj vlastný pohľad na rôzne prejavy uctievania zakázaných božstiev, idolov, kultov a rituálov. V podstate som sa tématicky posunul bližšie k zdroju všetkého zla, zmätku a temnoty, ktorej sa ľudstvo ako také bojí viac ako dvetisíc rokov.


Vždycky jste měli úžasné obaly svých desek. Zakládáte si hodně na tom, jak má album, cover vypadat? Kdo je autorem obalu novinky „Idolatry“?

Kazateľ: Vďaka za Tvoje slová. Máš pravdu, záleží nám aj na grafickom spracovaní albumu, či už sa jedná o samotný obal alebo aj o vnútro bookletu. Máme už svojho dvorného grafika, ktorým nie je nikto iný ako môj mladší brat Peter, ktorý je známy pod hlavičkou DigitalWortex. Spolupracujeme s ním už od nášho tretieho albumu „Beyond The Reach Of Heaven“. Vždy s ním osobne preberiem všetky detaily ohľadom grafiky, buď podľa mojej vízie alebo to nechám čiste iba na ňom. Ja mu potom dodám všetky texty, aby sa mal čím inšpirovať pri tvorbe grafík, či už k jednotlivým skladbám alebo k celkovému dizajnu albumu.
Dodi: Chceli sme aby hudba+ obal boli navzájom prepojení a výsledok bol jednoducho náš „produkt“, naše reprezentačné dielo.


Nové album vyšlo u Metal Age Productions. Proč jste si vybrali právě tento label a jak jste s jeho prací spokojeni?

Dodi: MAP sú ako label na scéne od roku 1993 a ich vydania vyžadujú rešpekt. Cítil som , že potrebujeme nielen podporu do zahraničia ale aj na domácej scéne. MAP je súčasťou nemeckých EMP distribúcie a tak viem, že sa naše CD dostane tam kde potrebujeme. Možno aj pre „obyčajných“ metalistov, ktorý nevysedávajú len na internete a nemajú taký prístup do hĺbky undergroundu. Musím povedať, že aj Lavadome mali záujem a bol som trocha na rozpakoch ako to poriešiť. Nakoniec sme ostali dobrí priatelia a všetko sa vyriešilo. Som rád, že teraz môžeme uvažovať o LP edícii, nových tričkách a podobne. Máme podpísanú zmluvu ale aj tak je všetko o vzájomnej dôvere. Aj chlapci z MAP sú metaloví fanatici a to je len a len dobre.

Myslím, že „Idolatry“ by nejvíc slušelo vydání na vinylu. Neuvažujete o tom? Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám, k jejich zvuku? Jsi sběratelem?

Kazateľ: O vydaní albumu na vinyle uvažujeme, ale všetko potrebuje svoj čas. Čo sa týka gramoplatní, tak ich zvuku sa nič nevyrovná. Sám som ich fanúšikom a zberateľom. Milujem tú vôňu asfaltu. Už len keď si vezmeš do ruky krásne prevedený veľký obal, tak tie pocity sa ťažko opisujú. Určite sám vieš o čom tu meliem.

Dodi: Budem šťastný ak sa nám to podarí. Počujem z každej strany, že ako 21 ročná banda si LP zaslúžime a že tá grafika Idolatry si to pýta. Osobne to vidím tú realizáciu skôr až na rok 2018.


Hrajete typický, klasický starý death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu PERVERSITY ozvláštnit?

Dodi: Perversity je death metal od srdca a inak to nebude. Vôbec to neriešime a je to jednoducho tak. Viem si predstaviť hrať punk-grind ale to by musel byť nový projekt na odreagovanie sa a čistú zábavu. Teraz ma napadlo, že v minulosti sme mali pár jazzových prvkov a rockových nálad. Teraz sme už ale starí psy, hehe.

Kazateľ:  Osobne si nedokážem predstaviť, aby sme do našej tvorby vsunuli iné vplyvy. Vieš, tento druh muziky musí človek milovať srdcom aj dušou. Je to vášeň, ktorá nám dobíja batérie. Tak ako povedal Dodi, my sme stará parta naladená na rovnakú vlnu. A ak ma moja pamäť neklame, tak v minulosti sme mali menšie projekty ako Hnilobný Zákusok a Constipation. Štýlovo orientované viacej ku grindu. Ich životná púť bola sice krátka, ale dochovali sa nejaké tie nahrávky.

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

Kazateľ: Prezentovanie hudby od kapiel k masám fanúšikov na internete sa dobou mení. Celkovo keď prišli do módy mp3 formáty, veľa vydavateľstiev a interprétov ich zo začiatku bojkotovali, lebo to vraj zabíja hudbu atď.. Svojim spôsobom mali na jednej strane pravdu, ale na druhej strane sa k ich albumom vo forme mp3 dostalo oveľa väčšie množstvo ľudí. Sám som ťahal mp3-ky ako divý a z času načas si niečo stiahnem aj teraz. Ale ak sa mi daná nahrávka páči, tak si zoženiem fyzickú podobu nosiča, a mp3-ka smeruje hneď do koša. Takže ja osobne tento novodobý trend vítam. Samozrejme, že je to stále o ľuďoch a ich prístupe. Buď si to len stiahnu a majú to vo svojich telefónoch, rôznych prehrávačoch atď., a stávajú sa potom konzumentmi len digitálnej podoby nosiča a to im stačí, alebo si potom zakúpia aj ten fyzický nosič v podobe CD, LP a tým podporia svojich obľúbencov.

V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“?

Kazateľ: Na jednej strane je to dobre, že vznikajú nové kapely a chcú hrať ten tzv. „old-school death metal“, ale na druhej strane tých kapiel je už strašne veľa. A kvalitatívne to ozaj pokulháva. Samozrejme, že aj v 80. a 90. rokoch keď bol death metal na vrchole, vznikali spolky ktoré boli kvalitne na tom veľmi zle. Dnes sú z nich legendy vyhľadávané fanúšikmi na internete, burzách atď.. Mne osobne to už začína vadiť. Viem, že s mojim názorom možno nebude nikto súhlasiť, ale žiaľ je to tak. Celkovo moje obľúbené kapely už buď neexistujú, alebo prestali hrať death metal. Sem tam sa stane, že ma nejaká tá mladá krv prekvapí, ale tých kapiel je fakt málo. Jediná kapela, ktorú mám ozaj rád, tak to sú Brutally Deceased. Čo album, to pecka.


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Kazateľ: Hm, dobrá otázka. Keďže môj hudobný záber je široký od heavíku až po grind, a nepohrdnem aj inými hudobnými štýlmi ako je neo-folk a podobne. Tak zatiaľ ma dostali len posledné veci od Brutally Deceased, Heretoir, Necroblood, Ritualization, Memoriam, Milking The Goatmachine. A trpezlivo očakávam nové počiny od Merrimack a Sólstafir.

Dodi: Ja sa vytešujem a zháňam si staré poctivé pecky z 90-tých rokov. Naposledy Benediction- The Grand Leveller, hehe. Z noviniek posledný Mercyless a Svart Crown je pecka!

Co chystají PERVERSITY v nejbližších měsících? Budete mít nějaké koncerty také v České republice?

Dodi: Do Čiech sa veľmi radi vrátime. Naposledy váš Deadly Storm in Božkov bola poriadna pecka. Máme už pár dátumov na tento rok a bude sa to pridávať. Aj touto formou chcem vyzvať organizátorov, že radi prídeme a normálne sa dohodneme.

Kazateľ: Teraz sa sústreďujeme hlavne na propagáciu nového albumu. A ako už Dodi načrtol, tak už máme naplánované nejaké tie akcie, či už menšie koncerty alebo letné festivaly. Ak môžem povedať sám za seba, tak v Čechách sa mi vždy veľmi dobre hralo. Mám tu kopec kamarátov, od Brna až po Plzeň. Takže určite sa k Vám veľmi radi vrátime.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Dodi: ĎAKUJEME za tvoju podporu a metalové nadšenie!!! Pozdravujeme všetkých poriadnych UG nadšencov. Death Metal Eternal!




Share this games :

TWITTER