DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 2. května 2017

Home » » Rozhovor - REVEL IN FLESH - Album „Emissary of all Plagues“ je o ďábelském knězi, který se chce vrátit zpátky mezi živé poté, co byl pohřben zaživa!

Rozhovor - REVEL IN FLESH - Album „Emissary of all Plagues“ je o ďábelském knězi, který se chce vrátit zpátky mezi živé poté, co byl pohřben zaživa!


Rozhovor s německou death metalovou skupinou REVEL IN FLESH.

Odpovídal Haubersson.

Přeložila Markéta, děkujeme!

Recenze/review - REVEL IN FLESH - Emissary of All Plagues (2016)

Ave REVEL IN FLESH! Vaši loňskou novinku „Emissary of All Plagues“ poslouchám pořád dokola a „nemůžu se jí zbavit“! Myslím, že se opravdu povedla. Jak to vidíš s odstupem ty? Změnil bys něco? Jak vůbec reagují na skladby fanoušci? A co recenze, kritiky?

Haubersson: Jsme rádi, že se Ti naše 4. album zarylo do playlistu na delší dobu! To je moc dobré, protože žijeme v době, kdy je všechno pomíjivé! Album bylo náročné, pracovali jsme na něm víc jak rok ve studiu našeho kytaristy a celkový proces vydávání alba, trvající od srpna do prosince, byl náročný a stresující! Bylo tam hodně práce na věcech kolem (příprava videí, press/media, atd..). Ale tohle album má pro nás šťastný konec. Všichni na album reagují velmi pozitivně. Máme dokonce i pozitivní recenze od větších médií než dřív. CYCLONE EMPIRE a naše promo agentura odvedli skvělou práci a my byli prostě ve správný čas na správném místě a se správným albem! Navíc je to poprvé, co jsme dostali i větší zpětnou vazbu mimo Německo. A pokud jde o samotné album, kdykoli je člověk přímo zapojený do procesu nahrávání, tak vždycky vidí – co by udělal jinak, co by mohlo být lepší a kde se dělaly kompromisy. Je skoro nemožné mít všechno na sto procent, ale vždycky člověk táhne dopředu ta touha „dělat to lépe“. Myslím, že „Emissary of all plagues“ je pro nás lepší a logičtější krok kupředu. Pořád to reprezentuje REVEL IN FLESH v tom nejlepším smyslu, ale také to dodává trochu nového smrtícího dechu.


Pod parádním obalem na novou desku je podepsán Juanjo Castellano. Vždycky jste měli úžasné motivy na svých deskách. Zakládáte si hodně na tom, jak má album, cover vypadat?

Haubersson: Ano, s Junajo Castallano jsme na našich dlouhohrajících albech pracovali odjakživa, co se týče obalů! Je to člověk, který dal naší kapele nějakou vizuální stránku. Podle mě je celkově kombinace hudby, produkce, obalu alb a textů velice důležitá, všechno spolu musí souviset. Samozřejmě mám nějakou vizi, jak by asi obal alba měl vypadat. Pro „Emissary of all plagues“ byla vize taková, že se tam objeví centrální postava, která bude více či méně zahrnuta do celého obalu. Co je ale výjimečné, je to, že Juanjo měl tuhle vizualizace připravenou pro svoje účely. Jenomže pro nás to bylo přesně to, co jsme si představovali a protože jsme dobří zákazníci a on má REVEL IN FLESH rád, tak se nabídl, že nám tuto vizualizaci prodá pro naše 4. album! Za vizualizací alba je dokonce i příběh, ale o tom až později.


Jakým způsobem u REVEL IN FLESH vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

Haubersson: Máme obrovské štěstí, že náš kytarista Maggesson má svoje vlastní studio. Takže více méně píšeme hudbu přímo ve studiu. Pro nás je to asi nejlepší způsob, jak zachytit naše nápady a udržet celý proces co nejproduktivnější. V psaní metalových písní jsou nejdůležitějšími elementy kytarista a zabijácké riffy. Proto nejprve řešíme Maggessona a některé věci, jako na „Casket ride“ nebo „Servants of the deathkult“, se dělají s Hermannsgardem. Důležité je, mít u sebe tým lidí, který o všem přemýšlí, zvlášť takový, který udrží spokojenost v celé kapele.

Kdo je autorem textů pro „Emissary of All Plagues“ a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Haubersson: Naše texty jsou založené na tom, co je na obalu alba. To znamená – něco na způsob ďábelského kněze, který se chce vrátit zpátky mezi živé poté, co byl pohřben zaživa. On je „Emissary of all plagues“ a přináší pomstu lidstvu. Je to koncept, který hodně dobře funguje pro death metalové album. Všechny názvy písní a texty jsou tak nějak ve stejném konceptu.


Pro „Emissary of All Plagues“ jste opět zvolili mix Dana Swana. Líbí se mi, že zníte znovu studeně, prašivě a zároveň čitelně. Vypadá to, že Danův rukopis vám hodně svědčí. Mě by zajímalo, jak novinka vznikala? Mluvili jste třeba do výsledného zvuku? U Dana jste i nahrávali nebo jste mu posílali již hotové skladby?

Haubersson: Ano! Swanö je naše číslo jedna přes zvuk. Zatím s námi pracoval na všech našich vydáních, které šly skrz RIF co se týká mixu, masteringu nebo obojího. Naše spolupráce se rozšířila během těch let a myslím, že „Emissary of all plagues“ je zatím nejlepším počinem co se týče procesu. Veškerá komunikace jde přes email a soubory s hudbou si posíláme online, takže to už bohužel není o schůzkách a pití piva ve studio během sezení za mixing pultem. Ha! Ale je to pořád skvělý a oživený tlak na to, abychom naši hudbu posouvali dál! Moc díky, Dane!

Hrajete typický, klasický švédský death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu REVEL IN FLESH ozvláštnit?

Haubersson: Ano, to je švédská záležitost, ha! No, máme BOSS HM2 pedál pro kytarový zvuk a to je a vždycky bude hlavním prvkem pro Švédsky znějící zbraň death metalu, která všechno masově zničí! Máme ale už skoro 50 songů od REVEL IN FLESH a není tady zase tolik kapel, se kterými bychom se mohli srovnávat, atd. Myslím, že v dnešní době zníme jako REVEL IN FLESH. Já vím, že jsme takovou tu tributní hudbu měli na začátku na našem prvním albu, ale celkově se náš styl změnil a rozvinul, ale nepřetrhli jsme tím kořeny tohoto žánru. REVEL IN FLESH je hodně spojeno s klasickým stylem death metalu a to jak hudbou, obalem, tak i celkově s tím, jak působíme. Když porovnáš všechny naše RIF alba (počínaje „Deathevokation“ až k novému albu), tak pochopíš, že jsme se vyvinuli v něco trošku jiného. Čtvrté album je asi naše nejmelodičtější, ale pořád jsou to REVEL IN FLESH! Takže my neztrácíme drive, ale zase na druhou stranu jsme pořád věrni tomu svému. Tahle kapela vznikla proto, aby předávala DEATH METAL ve stylu 90. let a to je to, proč tu jsme!


Mám doma vaše splitko s polskými THE DEAD GOATS (2014). Obě kapely jste předvedly opravdu perfektní švédskou práci! Nahrávka byla vydána na vinylu. Jak jste se s touto skvělou kapelou vlastně dali dohromady?

Haubersson: No, seznámili jsme se s THE DEAD GOATS skrze SELFMADEGOD Records, kteří jsou zodpovědni za split 7“EP, který jsme udělali v roce 2014. Obě kapely poskytly svoje materiály pro tenhle split labelu a nakonec z toho byl hezký sběratelský předmět 7“ EP. Byla to limitka 500 kopií, která byla vydána v odlišných barvách! Slyšel jsem, že THE DEAD GOATS měli za poslední dobu nějaké změny v sestavě. Byl jsem v kontaktu s jedním z nich a vyměňovali jsme si nějaké věci. Moc se mi líbí jejich styl, má to Švédský zvukový nádech, ale zároveň je v tom trocha punku/crustu. Navíc mají skvělou vizualizaci, co se týče obalů, názvů, atd. Hodně štěstí, chlapci, doufám, že spolu zase brzy budeme sdílet stage!

„Emissary of All Plagues“ jste vydali u Cyclone Empire a Defying Danger Records (kazetu). Oba labely mají v undergroundu velmi dobré jméno a odvádějí skvělou práci, ale nelákalo vás vydat album u nějaké větší firmy? Oslovili jste nějaké?

Haubersson: No, v současné době nemáme žádné smlouvy. Jak se říká, volní jako ptáci! Momentálně nemám vůbec tušení, jak to bude se spolupracemi s labely. Naší hlavní starostí jsou teď živé koncerty, bookování a organizace. Dalším krokem bude skládání nového materiálu a pak až teprve budeme řešit label. Pro mě osobně je rozhodně důležitější pracovat s lidmi, kteří jsou upřímní, než s lidmi, kteří mají velikou firmu.

Novinka „Emissary of All Plagues“ vyšla také na gramodesce. Jaký máš vůbec vztah k vinylům? Sbíráš je? Máš rozsáhlou sbírku? Některé kapely dnes prodají víc vinylů než CD. Jak jste na tom vy?

Haubersson: „Emissary of all plagues“ mělo limitované množství 500kusů na vinylu. Vše se vyprodalo během dvou týdnů po vydání a to jak na skladu labelu, tak i kapely. Takže by se dalo říct, že máme pár milovníků vinylů mezi našimi podporovateli. Také vím, že existuje několik vážných sběratelů, kteří sbírají naše 7“EP, fanoušky, kteří chtějí všechny barvy vinylů a to je super! Já osobně vinyly sbírám, ale ne pravidelně, protože preferuji CDčka, protože jsem líný používat gramofon. Ha! Ale pro sběratele metalu nezní nic líp, než právě vinyl, hlavně 7“EPčka jsou takový „“kultovní“ formát.

V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“?

Haubersson: Pojem „old school“ je dnes nadužívaný! Pro mě potřebuje death metal určitý druh ducha a silnou vizi – hlavně v kombinaci hudby, vizuálu a textů. Z nových alb těch takzvaných mladších kapel mě teď hodně baví BLOOD INCANTATION a HORRENDOUS. Ale pořád jsou nějaké nové kapely a alba, které hrají death metal, vlastně je toho až moc a celá tahle scéna by to mohla spolknout. Nikdo nemá dost peněz a času na to, aby si mohl, poslechnou všechno, ha! Z německé scény jsou nováčci například GRAVEYARD GHOUL, CRYPTIC BROOD nebo CARNAL TOMB, kteří předávají určitý druh stylového a syrového staromódního death metalu. Taky si ale dávejte pozor na kapelu SACROSCUM z Německa.


Jak vás vůbec vnímají ve vaší zemi (v Německu) fanoušci? Jste pro ně jen „ti, co hrají jako Švédi“ nebo se o vaší muziku zajímají pečlivěji a hlouběji? V dnešní době jsou přeci jen v death metalu více „ceněné“ a vyzdvihované technicky a brutálně hrající kapely.

Haubersson: V Německu máme skalní fanoušky, ale REVEL IN FLESH nikdy nebyli kapelou, která by obracela média vzhůru nohama, tak jsme pracovali tvrdě na vydáváních, koncertech, apod. abychom kapelu dostali na vyšší úroveň. Je to proces, který si žádá hodně odříkání, a my jsme opravdu vděční za ty, kteří nám pomohli a podporovali nás v této cestě. Ohledně brutal a tech death: Je mi to ukradený! Pro mě metal potřebuje drive, který tě nutí mlátit hlavou a nejde tam ani tak o lekce matematiky!

Když se ještě podíváme na začátek…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna švédský metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“.

Haubersson: Jo! Nikdo si nevrzne tím, že bude hrát death metal, ale sláva není to, proč tu jsme. My hrajeme muziku, která nás baví, a hrajeme to, co je pro nás přirozené. Když se to líbí i ostatním, tak fajn, ale i kdyby se to nikomu nelíbilo, pořád budeme hrát to naše. Myslím, že máme pořád stejný postoj jako na začátku, protože je to pořád naše vášeň a kapela je pořád postavená na „udělej si sám“ úrovni. Je to pořád o tom, jak my sami vidíme koncept death metalu. Osobně jsem vždy víc tíhnul ke švédskému, nebo řekněme „starému“ evropskému death metalu, než k americkému stylu. Pořád mám rád starou Floridu a 90. léta z Ameriky, ale vůbec mě nebaví tenhle rychlejší a brutálnější, techničtější styl, který je víc do gore, apod.

Jak jsou na tom vlastně REVEL IN FLESH a koncerty? Co jsem koukal na internetu, tak jich zrovna moc nemáte. Vím, že je to všechno hlavně o financích, ale nelákala by vás nějaká třeba evropská šňůra? Klidně bych si vás dovedl představit jako předkapelu kupříkladu INTERMENT na nějakém menším turné.

 Haubersson: Nezapomeň, že každý z nás má „špinavý denní pracovní život“. Takže udržování kapely a ježdění na koncerty je vždycky určitý kompromis mezi našimi denními povinnostmi. Vlastně hrajeme tak moc, jak můžeme, ale bohužel nemáme tolik koncertů mimo Německo. Nějaké koncerty, které by stály za to, abychom si na ně vzali volno a pekelně to rozjet. Například jsme nikdy nehráli v České republice, ale pořád doufám, že čtvrté album nás zavede i k Vám.

Co chystají REVEL IN FLESH v nejbližších měsících?

Haubersson: V nejbližší době máme 2 malá turné. Jedno s FACEBREAKER v červnu a jedno s FLESHCRAWL v září. Mezi tím hrajeme jednotlivé koncerty a na festivalech. Ale především na Německé půdě. Máme taky v procesu nový merch, apod. Prostě se podívejte na náš Facebok, kde jsou pravidelné updaty. Navíc máme teď novou webovou stránku! Mrkněte na: www.revelinflesh.com


Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. Ať se vám daří i v osobním životě.

Haubersson: Díky moc, Jakube za tvojí skvělou podporu a za podporu této scény díky DEADLY STROM festivalu! Doufám, že se brzy v ČR potkáme a zahrajeme si nějaké koncerty. A samozřejmě se napijeme a budeme plavat v bazénu piva Pilsner Urquell! Na zdraví a HAIL THE DEATHKULT!!!



https://www.revelinflesh.com/

Share this games :

TWITTER