DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 16. června 2017

Home » » Rozhovor - NECROWRETCH - Naše poselství je: ...řídit se pouze hříchem a chtíčem.

Rozhovor - NECROWRETCH - Naše poselství je: ...řídit se pouze hříchem a chtíčem.


Rozhovor s putrid death metalovou skupinou z Francie - NECROWRETCH.

Odpovídal Vlad.

Přeložila Duzl, děkujeme!


Ave NECROWRETCH! Poslouchám vaši letošní novinku „Satanic Slavery“ už nějaký čas a pořád v ní objevuji pro sebe nové a nové kousky temnoty. Přiznám se, že jsem od vás čekal dobré řemeslo, ale že mě takhle rozsekáte, tak to ne. Album se podle mě opravdu povedlo. Jaké máte reakce od fanoušků, co recenze?

Vlad: Zdravím! „Satanic Slavery“ je zdaleka nejlepším materiálem v naší historii. Vím, že každá kapela říká totéž o svém novém albu, ale jsme opravdu hrdí na práci, kterou jsme odvedli. Na rozdíl od předchozích nahrávek jsme byli mnohem zkušenější a také připraveni, když jsme šli loni do studia. Všechny skladby byly nahrány naživo a všechno se dělo velmi rychle a přirozeně, jako kdybychom hráli na koncertě. Myslím, že tento pocit je opravdovým plusem pro album a vypadá to, že se každému naše album líbí.


Hráli jste už některé songy z novinky na koncertě? Jak fungují na fanoušky? Máte už nějaký potencionální hit? Osobně bych si tipnul druhou skladbu „Tredeciman Blackfire“.

Vlad: Určitě, skoro všechny nové skladby hrajeme živě a Tredeciman Blackfire, Sprawl of Sin a Satanic Slavery jsou největší hity živých vystoupení. Samozřejmě hrajeme také skladby z předchozích alb a EPček.

Album má pro vás typický obal plný symbolů. Kdo je jeho autorem a co má znázorňovat?

Vlad: Oslovili jsme velmistra Nekronikona z Chile, aby na tom pracoval. Znal jsem jeho práce už léta a měl jsem pocit, že dokáže vytvořit vhodný přebal přesně pro naše album. Poslal jsem mu texty ke skladbě Satanic Slavery a on vytvořil něco kolem toho. Nečekali jsme, že výsledek bude až takhle blízko, ale podařilo se a  spolupráce s ním byla bezpochyby nejlepší volba.


V death metalu se občas zapomíná na texty. Vy zpíváte o temnotě, smrti, satanismu. O čem jsou texty na novém albu a kdo je jejich autorem? Snažíte se jimi něco sdělit, předat nějaké poselství?

Vlad: Většinu textů jsme napsali společně se dvěma dobrými kamarády, což je vždy stejný proces pro všechny alba NECROWRETCH. Skladby hovoří o ďáblu v celé jeho podobě a naší obrácené vizi tzv. Svatých textů. Naše poselství je: ...řídit se pouze hříchem a chtíčem.

Novinka má opravdu hodně temný, ostrý zvuk. Přesto lehce odlišný od předchozích alb. Připadá mi – „starší“. Podepsán je pod ním opět Patrick W. Engel. Ten vám dělal i předchozí nahrávky. Uvažovali jste tentokrát jinak? Měl Patrick odlišné zadání?

Vlad: Největším rozdílem je asi to, že jsme si tentokrát vybrali pro nahrávání všech nástrojů lepší studio (Downtown studio, France). Od bicích po mikrofony, zesilovače….vybavení bylo mnohem lepší, než předchozí studia, kde jsme nahrávali. Nahrávky jsme zaslali Engelovi a jeho práce byla o to snazší a lepší, díky tak kvalitnímu materiálu. Patrik ví o čem je náš death metal, myslím, že máme stejný hudební vkus co se týče klasik jako Death, Merciless, Grotesque….a koneckonců si  myslím, že zvuk na albu „Satanic Slavery“ je nejlepší v naší historii.


Satanic Slavery“ vyšlo u Season of Mist Underground Activists. Minulá nahrávka byla vydána u Century Media. Proč ta změna? Nebyli jste spokojeni? Zajímá mě to, protože v dnešní době je label velmi důležitý. Dává o albu vědět, propaguje jej a já jako laik nevidím mezi oběma labely velký rozdíl.

Vlad: V určitém okamžiku jsme s Century Media začali pociťovat rozdíly a vycítili jsme, že jsme se dostali do stádia, kde jsme dosáhli vzájemného maxima a naše další spolupráce již nebyla nadále úspěšná. Nyní spolupracujeme s francouzským vydavatelstvím, takže můžeme říct, že kapela je zpátky doma. Doposud je komunikace s nimi skvělá a do budoucna vše vypadá slibně.


Hrajete typický, klasický starý death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu NECROWRETCH ozvláštnit?

Vlad: Ne, mám svou vizi extrémního metalu, který chci hrát a nic jiného. Od prvního dema do posledního alba došlo k mnoho změnám v naší hudbě, přístupu, textech,… ze začátku jsme hráli jen takzvaně  „ s odkazem na...“ ale po prvním albu jsme si vytvořili vlastní zvuk a identitu. Rozhodně si myslím, že „Satanic Slavery“ je skutečným důkazem, že NECROWRETCH je jedinečná kapela a ne jen kopie.

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

Vlad: Určitým způsobem je stahování dobré, protože každý má přístup k muzice a to i v nejchudších zemích světa. Nejdůležitější je pro mě, že fanoušci podporují hudbu tím, že chodí na koncerty, sdílejí hudbu on-line, dělají rozhovory atd. … Hudba je něco, co žiješ na sto procent, takže zvedni prdel a běž na koncert a podpoř organizátory!


V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“?

Vlad: Souhlasím s tebou, v dnešní době je spousta kapel hrajících black/death metal, ale většina z nich je nudných a s nulovou identitou. Jedna kapela, kterou rád poslouchám je EXHUMATION a jejich poslední album „Opus Death“. To je zřejmě nejlepší album z nových kapel, které jsem slyšel od dob prvního alba TRIBULATION před téměř deseti lety.

V textech se zaobíráte anti křesťanstvím, satanismem, temnotou. Proč právě tato témata? Chcete jimi něco sdělit, předat nějaké poselství? U nás v Čechách jsme k podobným textům velmi tolerantní. Jak je tomu ve Francii? Měli jste třeba někdy problémy s církví, odmítl vám někdo koncert apod.?

Vlad: Žijeme ve světě, kde jsou lidé dennodenně zabíjeni z náboženských důvodů. Takže to není jen proti křesťanství, naše hudba plive na všechny druhy náboženského vyznání. Neexistují žádná pravidla, prostě si žij život tak, jak chceš a mysli si, co chceš.


Co chystají NECROWRETCH v nejbližších měsících? Podpoříte novinku nějakým delším turné a zavítáte také k nám do České republiky?

Vlad: Máme v plánu mnoho koncertů a festivalů, znesvětíme každou píď svaté půdy všude kam vkročíme.

Děkuji za rozhovor, přeji spoustu prodané hudby, plné koncerty šílených fanoušků a budu se těšit zase někde na setkání s vámi!

Vlad: Díky za tvou stálou podporu, sejdeme se v pekle!!!!





Share this games :

TWITTER