DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 27. července 2017

Home » » Rozhovor - MEMORIAM - Dá se říct, že Memoriam vznikli na počest památky Martina Kinddie Kearnse.

Rozhovor - MEMORIAM - Dá se říct, že Memoriam vznikli na počest památky Martina Kinddie Kearnse.


Rozhovor s death metalovou kapelou MEMORIAM.

Odpovídal Karl Willetts.

Přeložila Duzl, děkujeme!

Ave MEMORIAM! Vaši letošní novinku „For the Fallen“ poslouchám pořád dokola a „nemůžu se jí zbavit“! Myslím, že se opravdu povedla. Jak to vidíš s odstupem ty? Změnil bys něco? Jak vůbec reagují na skladby fanoušci? A co recenze, kritiky?

S reakcemi, které se k nám dostávají z celého světa jsme opravdu spokojeni. Samozřejmě tady existuje pár kritiků, kterým se to nelíbí, protože to není jako Bolt Thrower nebo Benediction, ale nemůžeš se zavděčit každému a našim záměrem nikdy nebylo vytvořit album, které by znělo stejně jako Bolt Thrower nebo Benediction. S Memoriam se snažíme vytvořit náš vlastní zvuk a identitu.


Pod parádním obalem vaší desky je podepsán Dan Seagrave. Jak jste motiv na album vlastně vybírali? Slyšel Dan pro inspiraci vaše nové album? Osobně jsem letos na death metalovém CD zatím neviděl lepší obraz.

Z obalu jsme naprosto nadšení. Dan vytvořil fantastické umělecké dílo z malé představy, kterou jsme mu dali. Poslali jsme mu dema, které jsme měli nahraná, spolu s názvy skladeb a řekli mu, že chceme nadpozemský pohřební průvod pochodující zdevastovanou krajinou...a to je přesně to, co udělal.

Jakým způsobem u MEMORIAM vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

S veškerými nápady přišel Scott – většinou nám je pošle mailem v MP3 formátu se základní strukturou skladby. Pak si vybíráme to, co se nám líbí a když se dostaneme do zkušebny, tak to potom dáme všechno dohromady. Frank je opravdu profík a má spoustu zkušeností se skládáním a my víme, co moc dobře funguje. Jakmile máme základ včetně bicích, vezmu si to a začnu pracovat na textech a názvech skladeb. Je to rychlý proces.

Kdo je autorem textů pro „For the Fallen“ a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Texty ke skladbám píšu já. Inspiraci čerpám přímo ze zkušeností, ze světa kolem nás. Vždycky tady bude velká inspirace válkou, to je to, čeho se držím a nehodlám s tím přestat. Nicméně v Memoriam se vyskytují více politická témata spolu s tématem smrti, smutku a lítosti. To je to, s čím jsme kapelu zakládali.


Zvuk „For the Fallen“ mixoval váš kytarista Scott Fairfax. Líbí se mi, že zníte studeně, prašivě a zároveň čitelně. Vypadá to, že Scott odvedl vynikající práci. Mě by zajímalo, jak novinka vznikala? Mluvili jste všichni do výsledného zvuku? Nelákal vás třeba nějaký jiný zvukový mistr, který by na vaši nahrávku nahlížel s větším nadhledem, Scott je přeci jen příliš zainteresován.

Jsme spokojeni s tím, jak album dopadlo. Je to časový dokument a Scott pracoval tvrdě po boku producenta Ajjeta z Hellfire studia. Nahrávání zabralo pouze dva týdny, většinou víkendy a to večer kvůli našim pracovním a rodinným závazkům. Mnohem déle nám však zabral mix alba, abychom dostali přesně takový zvuk, jaký jsme chtěli. To nám zabralo něco kolem čtyř týdnů.

Hrajete typický, klasický „starý“ death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu MEMORIAM ozvláštnit?

Vyzkoušeli jsme s Memoriam nějaké nové nápady, například zvuky, které pomáhají doplňovat dynamiku, protože jsme čtyřčlenná kapela. To je něco, co jsem nikdy předtím nezkoušel. Obecně však máme tendenci se držet toho, co víme, že funguje. Viděl jsem v průběhu let spoustu kapel experimentovat s novým zvukem a nakonec to má spíš tendenci odradit fanoušky. Memoriam bude mít vždy na sto procent kořeny v oldschool death metalu.


Novinka „For the Fallen“ vyšla také na gramodesce. Jaký máš vůbec vztah k vinylům? Sbíráš je? Máš rozsáhlou sbírku? Některé kapely dnes prodají víc vinylů než CD. Jak jste na tom vy?

Byl jsem velkým sběratelem vinylů. Pocházím z doby než byly CDčka a vždycky jsem upřednostňoval hmatatelnou podstatu vinylu. Obal alba pro mě byl vždy důležitý a myslel jsem na to i při „Far The Fallen“. Miluji kvalitu zvuku vinylu,dokonce i malé škrábance, které dávají vinylu vlastní identitu. Nicméně jsem musel prodat před pár lety celou svou sbírku, když jsem se dostal do finančních potíží (děti jsou drahé). Nevím jak jsou na tom prodeje v tuto chvíli, tak nemůžu říct, zda se vinylů prodalo více, než Cdček, ale vzhledem k množství variant, které NBR vydalo na vinylech by mě to nepřekvapilo.

Když se ještě podíváme na začátek…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady MEMORIAM?

Memoriam vznikl v podstatě na konci roku 2015. Po tragické ztrátě Martina Kinddie v září 2015 se Bolt Thrower rozhodl pozastavit činnost kapely na neurčito. Strávil jsem několik měsíců přemýšlením o tom, co chci dělat se svým životem a rozhodl se, že život je příliš krátký na to, abych seděl a čekal jak se rozhodnou ostatní. A tak jsem vytvořil novou kapelu se svými starými kamarády – zakládajícím bubeníkem Bolt Thrower a Frankem z Benediction. Ze začátku jsme se scházeli spíš pro zábavu a abychom dostali radost zpět do našeho života a všechno to nějak rostlo. Dá se říct, že Memoriam vznikli na počest památky Martina Kinddie Kearnse.


Zpíváte a hrajete o válkách. Kolikrát volíte poměrně kontroverzní, historicky sporná témata. Už se vám někdy stalo, že jste s tím měli někde problémy, zakázali vám koncert, obvinili vás z militarismu apod.?
Ano, válka byla stálým tématem a zdrojem lyrických inspirací po celou dobu mé kariéry zpěváka death metalové kapely. Ale vždy jsem k tomu přistupoval z psychologického hlediska. Nikdy jsem neřekl, že je válka dobrá nebo špatná – je to jen příznak lidské nátury. Nikdy jsem se nezajímal o to psát o krvi a gore tématech války, ale o způsobu, jak válka ovlivňuje lidi. Takže jsem nikdy neměl nikoho, kdo by zpochybňoval mé texty, protože v nich není nic sporného. Pouze jednou jsme museli zkrátit set v roce 1992 na tour v USA s Bolt Thrower, když byl koncert narušen nacistickými skinheady.
A co historici, fanoušci apod.? Neměli někdy připomínky k tomu, že je nějaký text nepřesný, že jste čerpali z jiných, „nesprávných“ zdrojů, případně neozvali se pamětníci, veteráni?
Jak už jsem zmínil, nemluvím o faktických podrobnostech ohledně války, ale snažím se zkoumat její dopady na lidi. Hodně vědeckých vojenských historiků mě kontaktovalo, že se zajímají o hudbu a texty, které tvoříme, stejně tak, jako členové vojenských sil z celého světa a další lidé, kteří se nacházeli ve válečných zónách zjistili, že jim naše muzika a texty, které jsem napsal pomohly v situacích, které tam zažili.
Jste kapela složená ze samých slavných osobností. Každý z vás je umělcem, který se chce nějak vyjádřit, dát do muziky kus sebe. Nestává se vám, že máte třeba při nahrávání na něco každý jiný názor? Jste schopni se třeba pohádat? Kdo má nakonec rozhodující slovo?
Termín „superkapela“ mě vážně pobavil - my jsme jenom 4 kamarádi, kteří dělají hudbu, která je baví. Není mezi námi žádné ego a my se opravdu těšíme na setkání jednou týdně ve zkušebně, abychom si zahráli skladby, které jsme již napsali a skládali nové. V naší životní fázi jsme velmi vděční za tuto příležitost, kterou máme. Jistěže máme neshody ohledně způsobů, jak se některé věci dělají, ale máme dost zkušeností na to, abychom to dokázali společně vyřešit jako přátelé. To je to, o čem je Memoriam - oslava života prostřednictvím Death Metalu!
Jak dáváte dohromady koncerty? Každý z vás působí ještě v jiných kapelách. Kdo dostane nakonec přednost, když se vám překrývají termíny? A samozřejmě se musím zeptat...přijedete někdy k nám, do České republiky?
V tuto chvíli se na 100% soustředíme na Memoriam, takže v tomhle není problém.


Co chystají MEMORIAM v nejbližších měsících? Už připravujete nový materiál pro další desku?
Během léta jsme poměrně zaneprázdněni a to až do konce září. Hrajeme na mnoha evropských festivalech a máme i několik klubovými koncertů. V říjnu 2017 máme v plánu jít do studia nahrávat naše druhé album. V současné době pracujeme na novém materiálu. Máme již 4 nové skladby, na kterých pracujeme a jednu z nich nazvanou „ Nothing Remains“ jsme začali hrát i živě. Je v podstatě o demenci, to je něco, s čím se potýká má matka a má to velký dopad na můj život.
Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce vítězství na death metalových bojištích. Přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. Ať se vám daří i v osobním životě.

Díky za tvou podporu!!!



Share this games :

TWITTER