DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 30. září 2017

Home » » Rozhovor - VENOM INC. - Avé Satanas!

Rozhovor - VENOM INC. - Avé Satanas!


Rozhovor s metalovou skupinou VENOM INC.

Odpovídal Tony "Demolition Man" Dolan.

Přeložila Duzl, děkujeme!


Ave VENOM INC.! Když jsem vás viděl v roce 2015 poprvé naživo v České republice, byl jsem doslova v šoku. Přiznám se, že jsem čekal „staré unavené pány“, ale vy jste mi doslova nakopali zadek. Byla z vás doslova cítit neskutečná chuť hrát. Říkal jsem si, že by to chtělo řadové album. Letos se mi splnil sen a vydáváte novinku „Avé“. Chtěli jste od začátku vydat novou desku? Zpočátku jsem si myslel, že budete jen koncertní kapelou, která bude přehrávat staré skladby

Díky, hahaha…unavení ano, ale bez ducha nebo vášně? NIKDY!!! Album nebylo nikdy v plánu, vzdal jsem se té myšlenky, protože jsem se chtěl plně věnovat hudbě, odkazu Venom a fanouškům…žádná korupce, nedělat to pro peníze jako Cronos ... předražené festivaly, žádný čas strávený s fanoušky, jen si od nich vzít peníze a ve stejnou chvíli jim ukázat opovržení. Na festivalech, které disponují pyrotechnikou prohlašovat, že je to vaše pódiová show, kterou jste jim přichystali…bez investice… Neubírám nic z toho, co bylo dáno na začátku osmdesátých let, jen poukazuji na to, kdo jsme a proč jsme to udělali. Jediný důvod, proč koncertujeme a teď jsme nahráli album jste vy, fanoušci, chtěli jste, aby k tomu došlo, takže nakonec jsme to připustili, dali demo nahrávku Jonnymu Z. a ostatní už následovalo…


První, co člověka doslova praští do obličeje, je parádní obal nové desky. Připomíná mi starého Satyra s flétnou. Mohl by to být ale i samotný Satan. Prozraď nám prosím, jak jste obal vybírali a co má vlastně znázorňovat? Kdo je pod ním podepsán? 

Díky. Před rokem jsem měl nápad k projektu „M-Pire of Evil“ ... ale pak přišlo „AVE“ a všechno si to sedlo ... umělec, který obal nakreslil je Srb, musel jsem ho uhánět, aby obal dokončil. Vzájemně jsme se dohodli, že peníze za obal věnujeme fondu srbských osiřelých dětí, protože je to blízké jeho srdci. Na obalu je zobrazen začátek nebo konec, podle toho, jak se na to, kdo dívá. Lucifer, světlonoš… ten, kterému byla dána úloha řídit člověka a přinést mu poznání…kráčí k nám na jedné straně ... Adam a Eva s ovocem ze stromu poznání…. má svou flétnu a za ním Dávidův chrám a dvě ovce a jeden vlk v ovčích šatech. Krajina je neúrodná, suchá, stromy bez života a zapadající obloha signalizuje příchod nebo následky něčeho. Obal by měl přinutit toho kdo se dívá, aby kladl otázky nebo se zamyslel sám nad sebou. Každý líčí něco jiného, ale je to proto, že každý vidí to, co chce vidět, tohle je způsob poznání sama sebe.


Skvělý je zvuk nové desky. Je „starý“ a moderní zároveň. Kde jste album nahrávali a kdo je pod ním podepsán? Mluvili jste jako kapela hodně do výsledného zvuku?

Album bylo nahráno v Newcastu, Londýně a Portugalsku ... Mantas měl studio v Portugalsku, kde byly skladby napsány a kde se sám postaral i o produkci... skladby byly upraveny a posílány Abaddonovi do Newcastlu, kde Abaddon nahrál svoje bicí ... pak jsem vyrazil do Portugalska, abych doplnil basy a vokály, zároveň jsme dokončili texty a kompozici alba ... Cílem bylo vytvořit prosté album, které reprezentuje nás, to kdo jsme a kdo jsme jako kapela. Původní členové před 38 lety měli něco ... a my tři jsme také měli něco v letech 1988 až 1992. Ale uvědomili jsme si, že jsme společně jiní a měli jsme synergii…je to tak jednoduché, nikdo z nás nemusí nikomu nic dokazovat, takže se soustředíme jen na to, abychom dělali muziku a reprezentovali album. Mantas odvedl úžasnou práci…nejen na kompozici tohoto alba, ale také i na jeho produkci.


Samostatnou kapitolou jsou texty. Kdo je jejich autorem a o čem pojednávají? Ze své podstaty se snažíte šokovat. Jen si říkám, zda to v dnešní době, kdy už všichni všechno viděli a hranice jsou úplně někde jinde, než když metal začínal, vůbec lze. 

Šokovat v dnešní době není stejné jako v roce 1980. Máme Google, youtube, sto zpravodajských kanálů v televizi, internet, všichni všechno viděli…takže extrémní kapela musí použít všechno co může, aby šokovala a zaujala... tak jsme si vybrali kontemplativnější cestu ... představení člověka a jeho ničivých tendencí ... „Blood Stained“, „War“ atd... jeho vnitřní zvrácenná povaha ... „Dein Fleisch“ ... jeho bezmoc a následování jako ovce ...“Preacher Man“ a „Ave Satanas“ ... to jsme se jen bavili ...“Evil Dead“ a „Black N Roll“ .... a pak „Forged in Hell“ a „Metal we Bleed“ ... oslavovali jsme fanoušky a živé vystupování ... inspiruje nás to dělat to, co děláme …společně s Mantasem jsme to složili z myšlenek, které jsme jsme použili rovnou, nebo je prohloubili.


Jste trojice muzikantů, která spolu hrála v letech 1989 – 1992. Jak se vám spolu po tolika letech nahrávalo? Změnila se nejenom doba, ale i technické možnosti.

Připojil jsem se v roce 1988 a začal jsem skládat album. Mantas a já jsme spolu v průběhu let pracovali, takže jsme byli už team a získat Abaddona bylo jednoduché…měl styl a ten styl je Venom ... jen jsme příjmuli to, co jsme si všichni zamilovali na původní myšlence a použili to jako náš základ. Všichni jsme drželi krok s technikami, které se dnes používají ve studiu, takže jsme věděli, jak je využít pro co nejlepší efekt. Použili jsme analog i digitál, takže na albu máš oba... je skutečný, řízený, ale velmi organický, jak se říká ...


Jakým způsobem vlastně tvoří VENOM INC. nový materiál a jak vznikal ten na novinku? Zajímá mě samotný proces skládání.

Různými způsoby…může se stát, že napíšu celou skladbu, jako například „Carnivorous“ nebo „Blackened Are the Priest“, nebo pracujeme společně, jako třeba na hudbě k „Parasite Idid“ a poté přidáváme texty. Nebo Prime Evil, tam jsem měl riffy a texty jsme dokončili všichni společně ve zkušebně. „Harder than ever“ přinesl Mantas už napsaný. Prostě tvoříme podle toho, jak to cítíme a jak to příjde. U Ave jsem se soustředil na video…natáčení, logistiku, úpravy a obal alba. Mantas složil riffy a měl připravené nějaké texty, přidal jsem své nápady a texty jsme dokončili společně. Máme výborný způsob spolupráce, navzájem se inspirujeme.


Jste kapelou, která velmi často koncertuje. Naživo jste úžasní. Dokonce mi přijde, že se vám povedlo na novou desku přenést ducha vašich koncertů. Album je velmi temné, dravé, uvěřitelné. Hrajete již opravdu hodně dlouho. Zajímalo by mě, jak to „ve svém věku“ zvládáte? Vždyť to musí být hrozně náročné jak fyzicky, tak psychicky.

Hahaha…ano, občas je to náročné ... ale víš… jako Lemmy (přemýšlím, že bych převzal jeho ideály), to je to, co děláš ... a buď jsi to ty nebo ne…je to jednoduché, nemůžeme hrát bez vášně. Bez ohledu na to, jak jsi nemocný nebo unavený, když vylezeš na pódium, vystupuješ se vším, co máš …a to stejné děláme i na nahrávce. Nic není falešné, není to jen pro prachy ... všechno je to o hudbě, tak jsme to dělali, a tak to děláme. Žádné kecy v tisku, žádné stěžování si na scéně, žádná faleš na pódiu. Nemyslíme si, že stačí, abychom tam byli, jsme tam, abychom vystupovali ... jak nejlépe umíme, abychom předali naše skladby, jako kdyby jsme je složili včera. Je tu nové publikum a chceme, aby sdíleli poselství skladeb bez jakékoliv vnitřní politiky... o tohle se nezajímáme…


Mantas a Demolition Man spolu hrají také ve vynikajících M-PIRE of EVIL. Jak to s touhle smečkou vypadá? Bude vůbec pokračovat? Chystáte nový meteriál nebo se teď naplno soustředíte na VENOM INC.?

Ano, letos na Vánoce dokončíme nové album M-PIRE "UNLEASHED" a vydáme ho v létě 2018. VENOM INC. si vyžádal nějaký čas, ale stojí na naší hudbě a to zahrnuje i naše M: PIRE OF EVIL

Pojďme se podívat na jednotlivé skladby. Hned první song „Ave Satanas“ je plný rouhání, odporu proti křesťanství. Hudebně mi trošku připomíná současné ACCEPT. Vypalovačka jak má být. Jaký je vlastně váš vztah ke křesťanství? 

Ok…je to přesně tak, jak to říkáš…jsem Lucifer...

„Forged in Hell“ si dovedu představit jako koncertní hitovku. Povedlo se vám přenést do songu sílu vašich vystoupení. Už jste hráli některé skladby z novinky na koncertech? A jak fungovaly?

Zatím jsme je živě nehráli, ale je to kompozice definující Mantasův styl… jeho celoživotní zkušenosti… naživo s pyrotechnikou, fanoušky a hlasitým krvácením z reproduktorů…perfektní!

U „Metal We Bleed“ si lehce zavzpomínáme na Lemmyho a jeho MOTORHEAD. Tahle skladba mi přijde jako pocta jednomu z největších rockových mohykánů. Ovlivnila vás tahle kapela ve vašich začátcích hodně? Co já pamatuji, tak spousta mých kamarádů (včetně mě) chtělo být jako Lemmy, jen nikdo neuměl tak hrát ani pít:).

Zajímavé. Možná stejně jako „Overkill“ mluví o životě, naslouchání a vlivu, který na sebe vzájemně máme. Proč milujeme naši hudbu? Krvácíme kov ... Jsem tu kvůli Lemmymu a já chci posouvat jeho odkaz kupředu. Zemřu stejně jako zemřel on - budu hrát po celém světě ... Chtěl bych být on? NE ... chtěl jsem, aby on byl on... já jsem já, vždycky jsem byl a vždycky budu, nepotřebuju být někdo jiný :)


Když jsem slyšel a viděl klip k „Dein Fleisch“ poprvé, tak mě napadlo – VENOM hrají RAMMSTEIN. Je to samozřejmě hloupost, ale ta ústřední melodie je neskutečně návyková, zpočátku možná až „vtíravá“. Přijde mi trošku zaměřená na mladší posluchače. Docela by mě zajímalo, jak vlastně tenhle song vznikal?

Hahaha, dobře, já a Mantas jako Rammstein, ale nebyl to záměr ... Mantas si myslel, že to zní jako „Sisters of Mercy“, ale myslím, že posluchač rozhodne. Možná to reprezentuje nějaký hudební vliv, který je více současný, ale že by to byl Rammstein? Hmmmm, nejsem si jistý. Management chtěl tuhle skladbu jako první a já jsem k ní natočil v Římě video... mělo jen provokovat, což dělá, ale taky jsem chtěl provokovat myšlenky ... kdo je špatný, kdo skrývá svou zvrácenost, metalová mládež, my? Nebo "normální" obyčejní lidé? My všichni, všichni to děláme ... píseň odhaluje tohle téma. Lidé od nás očekávali a chtěli něco zřejmého hned v úvodu... tak jsem šel opačným směrem ... stejně jako Venom ... zůstal vždy nepředvídatelný.

Z „Blood Stained“ cítím inspiraci starými heavy metalovými hrdiny. Je tomu tak? Jaký vztah vlastně mají VENOM INC. k heavy metalu? Co já si pamatuji, tak vás, hlavně ve vašich začátcích (teď myslím VENOM), jako heavy metal, také označovali. Mimochodem, to sólo je skvostné!

Díky, vyřídím to Mantasovi. Je to „heavy“ a myslím, že jsou tam všechny naše inspirace (Sabbath, atd.), ale bez toho, aniž bychom ztratili vlastní identinu. Myslím si, že jsme heavy metal, všechno je heavy metal…stejně jako ostatní žánry, to jsou jen extremní formy toho stejného... takže bez ohledu na cokoliv, všichni jsme to samé.


„Time to Die“ je rychlá skladba, která člověka donutí kroutit hlavou. Působí na mě dojmem, že jste se sešli ve zkušebně s tím, že teď to všem nandáte. O čem je „Time to Die“?

Pojednává o Římě, o Gladiátorských bitvách, o tom, jak byl Gladiátor trénován k tomu, aby zemřel. Výsledek život nebo smrt, který mohl získat... opět pohled na to, jak muž a žena považují smrt za něco, co se prostě přihodí, ale v některých případech to může být pro sport, pro požitek ... čas běží rychle, protože jejich životy byly krátké .... je to jako sledování hodin, kde se ručičky pohybují rychle.

„The Evil Dead“ – další rock´n´roll. Tenhle song se mně osobně hrozně líbí. Je takový neklidný, tepající, člověk má chuť vyrazit ven, pořádně se opít a večer na vás zajít do klubu. Mimochodem, co máte raději? Koncerty na velkých pódiích nebo v malých klubech?

To je super. Uvodní riff, který mi Mantas poslal mi připomínal Randyho Rhodese v „Blizzard of Oz“ a trochu mě to inspirovalo ... hodně Ozzyho myslím ... něco zábavného a pokud je to to co si z toho bereš, tak pak je to perfektní a funguje to, jak má. Dávám přednost hraní .... KDEKOLIV, ale kluby ti umožňují bližší kontakt s fanoušky, festivaly ne ... takže ano, dávám přednost klubům.


„Preacher Man“ je zpočátku temná, přemýšlivá skladba, která se pak mocně rozjede. Ten nástup je doslova bombastický. Má žena mi říkala: “Dovedu si tě představit, jak skanduješ spolu s kapelou na koncertě“. Ústřední riff mi trošku připomíná staré desky OZZYHO OSBOURNEA. Kdo byl vlastně vaším vzorem v době, kdy jste začínali hrát?

Můj Idol? Lemmy…a stále je .... Mantas měl kompozici a taky texty, které jsme společně dokončili.... v podstatě je to prostá skladba… „neposlouchej ostatní a věř, že je to tvoje cesta ... najdi si svou vlastní cestu, použij na to svůj úsudek k tomu, o čem si myslíš, že ti vyhovuje ... co ti ostatní říkají ... je jejich názor nic víc, ty se rozhodni …“. Také ukazuje na to, jak náboženství, stejně tak i politici se pokouší ovládat masy ... nic víc…

„War“. Skladba opravdu evokuje válku. Jen nevím kterou? Už jsme jich jako lidstvo zažili tolik, že se to člověku plete. Bohužel. Myslíš, že nastane někdy doba, kdy lidem dojde, že válka je zbytečné svinstvo? 

Skladba popisuje, jak jsme neustále ve válce v našich domovech, v autech,v zemích ... se všemi, od šikany ve škole až po kulturu naší společnosti ... ale konečný výsledek ... jen se pohybujeme směrem dopředu - k smrti a jak rychle to děláme, je jen na nás ...


„I kneel to No God“ je pro mě na vaší desce songem, který ve mně nejvíc evokuje staré VENOM. Energická, zároveň temná skladba, s klasickým textem. Připadá mi jako osobní zpověď, je tomu tak? 

Je to osobní ... nenech žádného chlapa (ženu), aby ti říkal, kdo jsi, nebo co musíš dělat ... buď kozel, ne ovce ... jako Lucifer .... „I kneel to NO GOD“! 

„Black N Roll“ na závěr opět trošku připomene MOTORHEAD/staré VENOM. Jednoduchá, ale zároveň hodně návyková skladba. Takové bývají nejoblíbenější. Ta síla starého rock´n´rollu pořád funguje. Akorát málokdo jej umí zahrát pořádně. A vám se povedlo mě zase rozsekat. Občas mám na tenhle styl hroznou chuť a dělám si celé poslechové víkendy. Co vlastně poslouchají VENOM INC. za hudbu? 

Díky… ano je to pocta všemu, co nás inspirovalo k hraní…trochu tradiční a Lemmy, který je ve mě, vyšel ven…možná to byl záměr …ale…s touhle skladbou jsme si užili největší zábavu.


Když jsem koukal na váš klip ke skladbě „Dein Fleisch“, říkal jsem si, že přesně takhle nějak si představuju, že vypadá současný Satan. Tony se ve své roli opravdu vyřádil. Jak vlastně vznikl prvotní nápad a příběh klipu? Kdo ho režíroval? 

Já jsem ho napsal a natočil v Římě s Kamelia Productions…trvalo to 2 dny, režíroval jsem a pak jsem letěl zpátky do Londýna, abych to upravil ... byla to intenzivní, ale skvělá zábava ... výborné obsazení a make-up ... vztah se sebou samým ve videu měl reprezentovat Lucifera z obalu desky ... jako chlapa....


Je jasné, že vaši fanoušci budou vždy přirovnávat vaši novou tvorbu ke starým deskám. Jako vždy se rozdělí na dvě skupiny. Jedni vás budou obdivovat, jiní zase zatracovat, protože nové album zní jinak než staré desky. Mě by zajímalo, jakým směrem se vlastně chtějí VENOM INC. vydat v budoucnu? Vydáním novinky jste již něco málo naznačili. Teď už nejste jen „retro“ kapela, ale máte svůj vlastní nový materiál. Jaká bude vaše další cesta? Budete regulérní skupinou, která jednou za čas přinese další album? 

Máme smlouvu s Nuclear Blast, takže toho bude víc. Lidé zkoušeli kritizovat a stále na mě a na nás utočili, včetně Cronose z podia festivalů... v naději, že je někdo bude poslouchat, ale neposlouchal ... nic nechybí…nic není ztraceno…my všichni jsme pořád tady a stále se věnujeme hudbě a hrajeme ... takže si to užívejte, nebo ne, to je na každém jednotlivci.. ale ztrácet čas odsuzováním je zbytečné, prostě to neposlouchej ... jednoduché ... Lidé na nás útočili za to, že používáme naše jméno a říkali, že jen hrajeme staré skladby naživo, teď jsme nahráli album a cestovali jsme po světě skoro tři roky v kuse, takže teď hledají jiné způsoby, jak nás pošpinit hahahaha .... album je prostě pecka...ok ... je to šílené, ale ... teď jsme měli 3 vyprodané koncerty na západním pobřeží USA a taky vyprodané koncerty na východním pobřeží a to nepočítám střed a Kanadu... od východu k západu ... tohle je realita, tohle je pravda a to je to, co je důležité...

Děkuji moc za rozhovor a přeji vám spoustu prodaných nosičů, narvané koncerty a davy šílených fanoušků. 

Díky za skvělý rozhovor a už se nemůžu dočkat, až se zase dostaneme do Evropy a České Republiky…pro tebe a pro všechny to nejlepší a nezapomeň … TVOJE kapela, TVOJE hudba, TVOJE album… AVE!

Share this games :

TWITTER