DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 21. března 2018

Home » » Rozhovor - BENEATH - Som si istý, že dlhé noci na severe nás svojím spôsobom veľmi ovplyvňujú a my si to ani nemusíme uvedomovať.

Rozhovor - BENEATH - Som si istý, že dlhé noci na severe nás svojím spôsobom veľmi ovplyvňujú a my si to ani nemusíme uvedomovať.


Rozhovor s brutal death metalovou skupinou z Islandu - BENEATH.

Odpovídal Jóhann Ingi Sigurðsson.

Přeložila Petra, děkujeme!

Ave BENEATH! Nedávno jsem objevil islandský seriál V pasti (v originále Trapped). Ta atmosféra opuštěného přístavu, vyšetřování vražd, k tomu vaše krásná příroda, všechno mě to hodně ovlivnilo. Nemohl jsem pak spát a musel si pustit nějakou hudbu. Nějak automaticky jsem sáhl po vaší novince „Ephemeris“, kterou považuji za jedno z nejlepších brutálně death metalových alb minulého roku. Ovlivňuje vás hodně prostředí ve kterém žijete? Dlouhé noci, zima, chlad, tohle všechno z vaší hudby také cítím. 

To je zaujímavá poznámka. „Trapped“ mal skvelú klaustrofobickú atmosféru a taký druh počasia je nám veru dôverne známy. Som si istý, že dlhé noci na severe nás svojím spôsobom veľmi ovplyvňujú a my si to ani nemusíme uvedomovať. 


„Ephemeris“ mě přijde z vaší tvorby asi jako nejvíc propracované album. Zároveň má trošku odlišnou atmosféru. Je chladnější, temnější. Přistupovali jste ke skládání jinak? Jak vlastně tvoří BENEATH? Zajímá mě samotný proces vzniku nových skladeb. 

Na začiatku bola celá kapela situovaná v Reykjavíku a skladby a celú muziku sme písali spoločne v skúšobni, ale posledných 8 rokov je časť z nás v Reykjavíku a časť v Štokholme. Pre posledný album sme spravili niekoľko demo nahrávok a mali sme spravené kompletné demo predtým, ako sme navštívili štúdio. Namiesto písania a skladania muziky spoločne v skúšobni ako pri predchádzajúcej doske, tentoraz sme celý materiál skladali viac menej separátne. Jeden člen napísal väčšinu všetkých skladieb a potom sme si navzájom posielali nápady a myšlienky. Toto je v podstate aj prvý album, kde sme mali zaskakujúceho bubeníka, takže to bola pre nás celkovo nová a odlišná skúsenosť. 

Vaše poslední album „Ephemeris“ je už nějakou dobu vydáno. Jaké máte zpětné vazby a reakce? Co fanoušci, kritiky? A jak fungují skladby na koncertech? 

Reakcie a ohlasy sú zatiaľ veľmi dobré. Vieme, že „Ephemeris“ je trochu štýlovo odlišný v porovnaní s našimi predošlými nahrávkami, hlavne kvôli prítomnosti iného bubeníka. Z toho, čo sme si prečítali v recenziách vyzerá to, že sme sa vydali správnym smerom čo sa týka nášho zvuku. 


Opravdu hodně se mi líbí zvuk nahrávky. Je pod ním podepsán Fredrik Norstrom. Předchozí album jste nahrávali v Hertz studiu v Polsku. Proč ta změna? Hledali jste nový výraz, barvu zvuku? 

Naozaj obdivujeme Frederikovu prácu na mnohých nahrávkach, na ktorých sa podieľal. Cítili sme, že chceme mať trochu odlišný zvuk, ktorý by zvýraznil melodické časti zatiaľ čo by zachoval aj celkovú brutalitu nahrávky. A myslíme si, že sa mu to aj podarilo dosiahnuť a toto je náš zatiaľ najlepšie znejúci materiál. Bol schopný nám pomôcť spraviť technicky death metalovú nahrávku bez toho aby znela príliš tuctovo a príliš upravene ako mnoho technicky death metalových albumov, ktoré v súčasnosti vychádzajú. 

Prozraď nám prosím, kdo je autorem textů pro BENEATH a o čem pojednávají na posledním albu? 

Texty napísal náš vokalista Benedikt. Témy a lyrické pozadie skladieb na novom albume sú úplne iné ako na predchádzajúcej doske. Sústreďujú sa na objavovanie nových svetov a na obrovský pokrok v technológiách, ktorý je ďaleko za súčasnými predstavami. 

Již třetí album jste vydali u amerických Unique Leader Records. Jak jste se vůbec k tomuto labelu dostali, jak jste s ním spokojeni? Label je v dnešní době hodně důležitá věc. O vás je slyšet všude. Jak spolupráce probíhá? Mluví vám label třeba do toho, jak byste měli znít? Někdy s tím bývá mezi vydavatelem a kapelami trošku problém. 

Veľmi dobrá otázka, sú tu nejaké pozitívne aj negatívne veci. Pokiaľ ide o produkciu našej muziky, dostali sme absolútnu umeleckú slobodu, ale je tu mnoho iných vecí ako napríklad termín vydania a záležitosti, ktoré nasledujú po dodaní finálne nahratého materiálu nášmu labelu. Tu máme pocit, že strácame kontrolu nad tým, čo sa vlastne stane. Nakoniec, Unique Leader Records boli veľmi užitoční v šírení našej muziky širším masám a my sme za to veľmi vďační. S Unique Leader Records sme podpísali zmluvu na tri albumy a “Ephemeris” je náš tretí, takže v podstate momentálne hľadáme nový label. 


Když mi dneska někdo řekne vedle sebe slova metal a Island, tak mě samozřejmě nejdřív v hlavě naskočí Sólstafir. Pak ještě Narthraal, protože jsem jim psal recenzi a hráli u nás ve městě. Jenže ti hrají death metal spíše švédským stylem. Jste jediní, kdo hraje na Islandu brutální death metal? A jsou u vás nějaké další death metalové kapely, které nám můžeš doporučit? 

Na Islande vo všeobecnosti sa deje neskutočné množstvo skvelých vecí v muzike. Myslím, že to trochu pramení z veľkého množstva voľného času v období dlhých chladných nocí v zime podobne ako aj v lete. Niektoré kapely, ktoré by som vám odporučil vypočuť si sú Cult Of Lilith (https://cultoflilith.bandcamp.com/releases), Zhrine (https://zhrine.bandcamp.com/), a samozrejme kapela nášho gitaristu Unnara, Severed (https://severediceland.bandcamp.com/). 

Na wikipedii jsem si vyhledal, že u vás na Islandu žije přes 300 tisíc lidí. To není mnoho. Máte u vás vůbec nějaké metalové koncerty? A co fanoušci? Brutální death metal není zrovna stylem, který by poslouchaly obrovské davy lidí. Co nějaký klub, kde si mohou zahrát i death metalové kapely? 

Áno, máme tu značné množstvo metalových koncertov, ale väčšinou ide o lokálne kapely. Nedostáva sa k nám veľa medzinárodných vystúpení, ale ak sa už pošťastí, všetci sa na taký koncert dostavia. Kapely môžu odohrať koncert v Reykjavíku s lepšou návštevnosťou ako pri vystúpení v Londýne, čo je šialené. 


Jak jste se vůbec dali jako kapela dohromady? U nás v Čechách žije 10 miliónů lidí a najít třeba bubeníka pro death metal je skoro nemožné. Kdy vznikl vlastně první nápad, že budete hrát brutální death metal? 

Jóhann, Unnar, a náš starý spevák Gísli Sigmundsson zvykli hrávať v inej kapele a keď sa tá rozpadla, Gísli prišiel s nápadom založiť death metalovú kapelu s jediným účelom a to hrať rýchlo – celý čas. Náš predchádzajúci bubeník Ragnar sa pridal k stádu, ako aj predchádzajúci basák Gísli Rúnar. Úprimne povedané, nevieme ako sme mohli uviaznuť v žánrovej škatuľke brutal death metal, keďže sa cítime viac ako old schoolom ovplyvnená technicky death metalová kapela. Všetky naše nahrávky majú rozdielny zvuk, ale sú tu určité elementy, ktoré sú prítomné na všetkých z nich a nakoniec to je to, čo kapelu definuje. 

Co BENEATH a koncerty? Zrovna vy jste kapelou, kterou bych hrozně rád viděl naživo. Nechystáte k podpoře nového alba nějaké turné? U nás se točí pořád dokola několik slavnějších skupin a třeba jako předkapelu SUFFOCATION, IMMOLATION bych vás přišel určitě podpořit. Kde jste už hráli a jaký koncert byl pro vás nejlepší? 

Zatiaľ nemáme žiadne plány čo sa týka koncertných turné, ale budeme hrať zopár individuálnych vystúpení v roku 2018. Veľmi radi by sme robili support kapelám ako Suffocation, Immolation. Predtým sme s nimi hrali na festivaloch a obe kapely predviedli zdrvujúcu živú šou. V minulosti sme hlavne hrali jednotlivé koncerty, ale okrem toho sme mali v roku 2014 dvojtýždňové európske turné s Dehumanized, Malignancy a Abnormality. To bola fakt úžasná skúsenosť a všetci ľudia z týchto kapiel sú naozaj skvelí. 


V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta. 

Je veľmi ťažké v súčasnosti si zarobiť nejaké skutočné peniaze ak neprodukujete nejakú sladučkú popovú muziku. Metalové kapely, ktoré si chcú hraním zarábať na živobytie sa už viac nemôžu spoliehať na žiadny významný príjem s predaja albumov. Musia nekonečne koncertovať a pre väčšinu kapiel je to fakt zlý biznis, byť profesionálnou kapelou na plný úväzok. My všetci pracujeme alebo študujeme, takže sa nespoliehame na muziku ako na náš hlavný zdroj príjmu. Akokoľvek sa na to budeme dívať, digitálna hudba tu zostane, len môžeme dúfať, že bude v budúcnosti postavená na lepšom obchodnom modeli. 

Myslím si, že způsob poslechu hudby se v posledních letech dost změnil, souhlasil bys? Navštěvuješ stále koncerty a podporuješ kapely? Co bylo posledním albem, které sis koupil, a co zrovna posloucháš? 

Hej, veľa sa toho zmenilo, najskôr s príchodom mp3 a potom s ponukou digitálneho streamu muziky. Väčšina z nás primárne počúva muziku cez digitálny stream, ale kupujeme si niektoré nahrávky vo fyzickej podobe a samozrejme navštevujeme aj koncerty a podporujeme kapely nákupom merchu. Niektoré kapely, ktoré sme nedávno počúvali sú Der Weg einer Freiheit, Defeated Sanity, Cannibal Corpse, Morbid Angel a mnoho starých death metalových klasík, ale okrem metalu taktiež počúvame mnoho iných hudobných žánrov. 


Co chystají BENEATH v nejbližších měsících? 

Plánujeme fakt super veci, ktoré sa k vám už čoskoro dostanú a takisto plánujeme začať pracovať na novom materiáli počas nasledujúcich mesiacov. Pre viac informácií sledujte našu FB stránku a náš twitter. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Ďakujeme, že ste si spravili čas na rozhovor s nami a zdravíme všetkých čitateľov Deadly Storm Zinu. Podporujte death metal ďalej.

Share this games :

TWITTER