DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 28. dubna 2018

Home » » Rozhovor - THE CROWN - Nechte se uštknout kobrou!

Rozhovor - THE CROWN - Nechte se uštknout kobrou!


Rozhovor s legendární thrash/melodic death metalovou skupinou ze Švédska - THE CROWN.

Odpovídal Magnus.

Přložila Duzl, děkujeme!



Ave THE CROWN! Pokud bych měl jmenovat nějakou letošní metalovou desku, která mě totálně smetla z povrchu zemského, bez váhání bych uvedl vaši novinku „Cobra Speed Venom“. Jen ji nesmím poslouchat v autě, nutí mě pořád zrychlovat. Už mě jednou stavěla policie. Jak jste s albem spokojeni vy? Co fanoušci, recenze? 

Ha Ha! Pokud tě „Cobra Speed Venom“ nutí zrychlovat nad všechny limity, tak jsme naprosto spokojeni! Reakce, které se k nám dostaly prostřednictvím zpětné vazby od fanoušků a recenze byly naprosto vynikající! 


Novinka má neskutečný tlak. Hodně tomu pomáhá váš nový bubeník Henrik Axelsson. Jak jste jej vůbec vybírali? Jak zapadl do kapely? Jediné co o něm vím je, že hraje v kapele IMPLODE. Mohl bys nám ho více představit? 

Přesně tak. Jak můžeš slyšet, on může opravdu hrát na bicí tím nejbrutálnějším způsobem! To je pro nás ideální. Potřebovali jsme fantastického bubeníka po tom, co nás Janne opustil a Marko znal Henrika ze studia, kde produkoval Implode, takže Marko věděl, že Henrik je skvělý bubeník a také, že se povahově hodí do The Crown. Henrik měl rád naši hudbu už předtím, dokonce měl jako bubeník YouTube kanál, kde hrál předělávku skladby „Crowned in Terror“. On je mladší než my staří psi a dal nám injekci čerstvé krve, která zvedla naši energii o úroveň nahoru. 


Album je dokonalé i po grafické stránce. Obal od Christiana Sloana Halla je opravdu zajímavý a zapamatovatelný. Jen jsem dlouho přemýšlel, co má vlastně znamenat? Podle názvu desky bych čekal spíše hada. Jak jste se dali s Christianem dohromady a proč právě on? Z kolika námětů jste vybírali? 

Vykresluje budoucnost jako rychle rostoucí hrozivou přílivovou vlnu, z níž nikdo nemůže uniknout. Je to fantazie, ale věřím, že fakta jsou skutečná. Svět se utopí ve všemožných hrůzách. A my, její oběti, se utopíme nebo se sami přeměníme na zničující démony. To je také zobrazeno v západu slunce, v posledním světle před temnotou. Je to velmi apokalyptické a hodí se to k hudbě i textům alba. Můžeme říct, že je to symbol hada v symbolickém významu - jedovatý a svrbějící, jako had v zahradě Edenu, který přináší pád člověka. Ten nápad jsem dostal při sledování narážejících vln italského oceánu. Jsem fanouškem Christiana Sloana Halla už mnoho let a jsme v kontaktu už od „Deathrace King“ a on je fanouškem naší kapely. Takže mě napadlo, že je perfektním člověkem, pro tvorbu obalu našeho alba. Měl hodně inspirace a opravdu vynaložil spoustu energie a práce při tvorbě tohoto obalu, téměř zešílel při všech těch detailech. Chtěl vytvořit umělecké dílo, na které byste mohli zírat celé hodiny, zatímco posloucháte hudbu a pořád v něm nacházet něco nového. 


Přiznám se, že na mě má deska doslova devastující účinek. Pořád musím přidávat hlasitost. Nahrávali jste ve studiu Fredman ve Švédsku. Po letech jste změnili studio. Proč vlastně? Chtěli jste znít jinak? Podle mě jste udělali velmi dobře, výsledek je vynikající! 

Děkuji! Věřím, že produkce Studia Fredman je pro nás tím nejlepším. A my vždycky chceme ten nejlepší zvuk, takže to byla snadná volba. Chtěli jsme, aby to bylo skutečné, vše ze studia. Žádné podvádění ani editace, takže jsme to nahráli docela rychle a rovnou. Takhle nám to vyhovuje, ořežeme to nepovedené a je to! 

Pokud jsem na „Cobra Speed Venom“ vůbec slyšel nějakou kritiku, tak byla na délku alba. Osobně si to nemyslím, ale lidi jsou dnes zmlsaný a kritizují všechno. Přesto, jaký je tvůj názor? S bonusama je album dlouhé hodinu. To je v dnešní uspěchané době opravdu hodně. 

Tohle album má 10 skladeb a 47 minut, takže je to poměrně standardní. Měli jsme původně 13 skladeb, ale label si přál, aby se vešly na vinyl, takže 2 songy byly vybrány jako bonusové skladby pro speciální edici CD a 1 nahrávka jako strana B pro single 7 ". Nemohli jsme vybrat skladby, které bychom měli z alba vyjmout, protože jsme s nimi příliš spjati, takže label vybral 10 skladeb, které tvoří tohle album. Ale všem 13ti skladbám se z naší strany dostalo stejné množství práce a odhodlání. Pokud se ti to líbí, tak skvěle! Pokud chcete jen krátké standardní album, tak máte tu možnost také.

 

Magnus, Marko a Johan jsou v THE CROWN od jeho založení. Je to na kapelu opravdu dlouhá doba. Funguje mezi vámi pořád stejná chemie jako na začátku? Podle posledních desek to tak vypadá, ale přesto se musím zeptat, pohádáte se třeba? Každý jste osobnost, muzikant, který má své názory, nápady. 

Fungujeme spolu dobře, samozřejmě dochází k hádkám a diskuzím, ale na tom není nic špatného. To je taky potřeba. Samozřejmě jsme různé osobnosti, ale patříme k celku a každý má svou důležitou roli v celkovém obrazu. 


Na THE CROWN se mi vždy líbilo, že melodický death metal hrají jinak, po svém. Vaše hudba má v sobě hodně thrashe, ale hlavně takový ten těžko popsatelný rock´n´rollový feeling. Vím, že to bude asi těžká otázka, ale jak jste toho dosáhli? Mít vlastní rukopis a výraz je v metalu snad nejdůležitější věc. 

Našeho zvuku jsme dosáhli díky rokům a rokům poslechu a hraní muziky. Má všechny ty části, které jsi zmínil - death metal, thrash, melodie, rock’n’rollový feeling a zdá se, že to funguje nejlépe, když je vše dohromady. Když děláte něco, pro co máte vášeň, může to mít vliv i na ostatní. Snažíme se dělat hudbu, kterou chceme sami slyšet. 

Vždy rád nahlížím do skladatelské kuchyně kapel. Jakým způsobem tvoří, skládají THE CROWN? Vzniká vaše hudba společně nebo je někdo „hlavní šéf“? Poodhal nám prosím způsob, jakým vznikala nová deska. 

No skladatel je hlavním šéfem skladby, kterou napsal. A tři z nás píšou hudbu a 4 z nás píší texty. Ale při nácviku nové skladby přinášejí všichni v kapele své vlastní nápady. To z nás dělá kapelu. Toto album bylo nazkoušeno hodně v duchu staré školy. Tak, jak jsme to dělali kdysi. A proces ve zkušebně je důležitou součástí tvorby, který by neměl být podceňován. To je velmi důležité! 


„Cobra Speed Venom“ je albem zajímavým i po textové stránce. Některé refrény jsou natolik ostré, že se mi přímo zařízly do mozku. Musím si je pořád opakovat (nebo se je spíš pokouším zpívat, ale moc mi to nejde). Kdo je pod nimi podepsán, o čem jsou a kde jste hledali náměty? 

Texty jsme psali všichni čtyři a většinou se zabývají, jak už jsem zmínil, smrtí apokalyptickými tématy a úpadku člověka v různých aspektech. Inspirace pochází odevšud - z fantazie, reality, knih, hudby, filmů, literatury, umění atd. Poznáte, jestli ty texty zní dobře. Nic moc komplikovaného. Jednoduché věci mohou být často lepší. 


Koupil jsem si vaše nové CD i tričko a ke spokojenosti mi chybí už jen koncert. Pokud jsem viděl dobře, tak k nám do České republiky se nechystáte. Jak to vlastně máte se živým vystupováním? Zrovna moc koncertů nehrajete. Co takhle šňůra po Evropě? Bude? 

No, bohužel jsme nikdy nebyli kapelou, která by měla spoustu posluchačů, zdá se, že máme malou, ale oddanou skupinu fanoušků. Takže jezdit nějaké velké a dlouhé turné, jako to dělají velké a populární kapely není prostě finančně možné. Stále hrajeme koncerty, miniturné, o víkendech a taky festivaly. Ale nejsme na úrovni, abychom měli vlastní crew nebo manažera atd., takže je to obvykle spousta práce a stresu, aby k tomu došlo. Přesto stále rádi hrajeme živě, nakopáváme prdele a užíváme si to. Loni jsme hráli v České republice na festivalu Brutal Assault. 

Děkuji moc za rozhovor. Zdravím do Švédska a přeji vám, abyste měli stále velkou spoustu dobrých nápadů. Ať se vám daří i v osobním životě. THE CROWN rules! 

Díky za rozhovor a tvou podporu! Tahle slova pro nás hodně znamenají! „Stay Cobra“!!! 


Share this games :

TWITTER