DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 18. října 2018

Home » » Report, photos, video - VADER, ENTOMBED A.D., MORTUARY - club Divadlo pod Lampou, Plzeň - 17. 10. 2018

Report, photos, video - VADER, ENTOMBED A.D., MORTUARY - club Divadlo pod Lampou, Plzeň - 17. 10. 2018


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

Promoter: https://obscure.cz/cs

Hallellujah, Bůh je mrtvý! Temné časy nastaly! Vítejte v morbidní říši. Správný metal musí táhnout odspodu, být jako motor o silné kubatuře a je vcelku jedno, o jaký styl se jedná. Nevím, jak to máte nastavené vy, ale já metalovou hudbu poslouchám v podstatě pořád (ano, 30 let). V práci, v tramvaji, když chodím ulicemi. Relaxuji u ní, vstávám i usínám se sluchátky na uších. Občas mívám retro víkendy a taky jsem pořád nadšený sběratel. Mám jednu smečku, která mě provází celý metalový život. Ano, jsou jimi VADER.


Jsem absolutní ortodoxní fanoušek, srdcař. Mám nejvíc triček s jejich logem, všechny desky, kompilace, singly ve všech formátech a pokud se někde objeví a jen trochu mohu, jsem na koncertě v prvních řadách. Je tedy doufám všem jasné, že jsem musel vyrazit. Konečně taky death metal v Plzni, je hrozně příjemné povečeřet, sednout jen v klídku na tramvaj (nikam se netáhnout přes půl republiky) a po pár zastávkách si dát do žil oblíbené kapely. VADER slaví letos 35 let a a jejich příběh je sám o sobě fascinující. U toho jsem nesměl chybět. 



Klub Divadlo pod Lampou si pamatují ještě v dávných dobách svého studia na vysoké škole. Býval to poctivý pajzl, dnes již více uhlazený, ale přesto v něm určité kouzlo zůstalo. Možná se zdál na avizované kapely příliš malý, ale znáte to, lidi dnes raději čumí do obrazovek, než aby zvedli zadek, přesto (nebo právě proto) je nakonec narváno (až moc a vedro), hrubým tipem snad 150 lidí. Vlezu dovnitř, ukážu dlouho dopředu koupenou vstupenku a už nasávám atmosféru. Potkávám převážně postarší metly, kýváme na pozdrav, koncert je v týdnu, tak jsem bez piva. Ani se nenaději a už je tu první skupina.



MORTUARYfrancouzská smečka, hrající od roku 1988, pro mě byla velkým překvapením. Jejich prezentace vyloženě strhávala, devastovala. Odkazy na MASSACRE, MONSTROSITY, MALEVOLENT CREATION, ale i třeba MORBID SAINT či SODOM, musely dělat dobře snad každému, kdo poslouchá metal déle než jen pár let. Jakoby přijel valník naložený až po okraj shnilými kostmi, někdo ho na mě vysypal a udusil mě energií. V této podobě byl death a thrash metal do nás doslova narvaný pod tlakem. Skvělé!












These songs had a clear black face, were easily memorized and they remind me blood which pour down underground tombs. Old mouldy melodies, husky voice, smell of the other world itself. These were the main attributes of this maniacs´ music. During the listening I was not able to see any light at all. Massacre of human mind, inferno! Maniacal death/thrash metal! Total mouldy cult! 

setlist:

ENTOMBED A.D. - přiznám se, že jsem od klonu ENTOMBED příliš nečekal. Jejich poslední alba mě spíše nezaujala a nepovažuji je za nic, co bych si měl třeba jen zakoupit, ale naživo to kopalo pěkně. Na pódiu se odehrávalo opravdové smrtící Švédsko, které mají pánové pochopitelně v krvi. Žádný revival, ale poctivé řemeslo s nezbytnou rebelií a chladem ve skladbách. Hodně tomu přispělo hraní notoricky známých fláků a samozřejmě, L.G. Petrov, který je pořád stejný šílenec jako za mlada. Netřeba dodávat nic dalšího. Absolutní švédský death (´n´roll) metal se vším, co k tomu patří! Hroby se otevřely!




















The concert was rough, cruel, crowded to the brim with energy and ice. The lid of the coffins were cracking, behind a tombstone the death was laughing and attracts you to the last dance. Traditional, honest gig, cutting like pieces of ice dugging into fresh meat. Old school Swedish death metal forever, amen!


VADER - byl to od začátku totální atak ze záhrobí. Skladby, slyšené snad milionkrát, se mi zařezávaly pod kůži, byl jsem nakažený, hnil jsem zaživa. Polští bardi koncertují snad celý svůj život v kuse a je to znát. Perfektně vygradované vystoupení, temnota, esence toho nejlepšího, co mám na deathu a thrashi tolik rád. Charakteristický Peterův hlas, roky čím dál tím víc ostřejší a nakřáplý, jako vždy vynikající bicí a riffy, které ničily vše v okruhu několika kilometrů. Jako fanoušek jsem byl v jiné dimenzi, někde na onom světě. V morbidní říši, kde už dávno Boha pochovali, spálili jeho ostatky a teď to oslavují. Křičel jsem nadšením a byl ve svém živlu. Smrt! Inferno! Temnota! Vynikající koncert, ostatně jako vždy. Peklo!




























My old bones thank that they can once again move in pretty rapid pace. Tear down all the idols! Break the wall with a hammer and hear honest, real death metal from the masters in their field! Old school death metal forever! VADER rules! Death/thrash metal in this embodiment makes me very happy. Somewhere in the back, on the throne of human bones, sits him. The lord of all dead. Again, I am somewhere on the board between our world and the realm of dead. VADER didn´t disappoint me, again. Death! Inferno! Darkness! Great concert! Hell!

setlist:
https://www.setlist.fm/setlists/vader-2bd6f48e.html

Pod organizací byli podepsáni profíci z Obscure promotion. Záruka kvality a dodržování časů. Nemám námitek. Nic špatného jsem neshledal ani na zvuku. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že se jednalo o živá vystoupení se vším, co k tomu patří (třeba párkrát vypadla smyčka intra).

Na podobných akcích se mi líbí, že člověk potká známé, prohodí pár slov, probere věci minulé i budoucí (setkal jsem se s kamarády ze spádové oblasti Plzeň, z Prahy, ale třeba i polskou dvojici, co je znám snad sto let). Já samozřejmě, věren starým časům, se nejvíc rozzářím, když potkám holky. To je člověku hned moc dobře, natřásá se a vůbec necítí, že ho před chvilkou bolelo celé tělo. Díky moc všem za kladné ohlasy na můj - váš blogísek, byl jsem až dojatej, fakt. Velmi si vaší přízně vážím!




Mám to vždycky nastavené tak, že bývám po koncertech svých oblíbených kapel totálně vyčerpaný, vyšťavený. Pokud do toho dají na pódiu všechno, tak já taky. Jsem už starý na nějaké divoké paření, ale pořád nedokážu stát v klidu. Muzika mě nabíjí, dodává mi sílu. Není se mnou řeč, cestu domů má na starosti tentokrát Lenka a Petra (děkuji a služebníček) a spím hodně neklidně. Asi to bude tím, že Bůh opravdu v Plzni zemřel, nastaly temné časy a smrt zase jednou zvítězila. Pro mě to byl úžasný večer přesně podle mých představ. Opatrujte se a děkuji, že jste dočetli až sem. 

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

about bands on DEADLY STORM ZINE:


Share this games :

TWITTER