DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 15. dubna 2019

Home » » Rozhovor - GODS FORSAKEN - Prostě skládáme a hrajeme od srdce a jak to zrovna cítíme a jak si myslíme, že by death metal měl znít.

Rozhovor - GODS FORSAKEN - Prostě skládáme a hrajeme od srdce a jak to zrovna cítíme a jak si myslíme, že by death metal měl znít.


Rozhovor s death metalovou skupinou GODS FORSAKEN.

Odpovídali Anders Biazzi a Alwin Zuur, děkujeme! 

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - GODS FORSAKEN - Smells Of Death (2019):

Ave GODS FORSAKEN! Když jsem poprvé slyšel v roce 2017 vaši první desku „In a Pitch Black Grave“, tak jsem byl doslova nadšený. Ihned mi pronikla do krve. Teď mám doma na recenzi vaši novinku „Smells of Death“ a musím říct, že doopravdy znovu smrdí jako smrt! Jak jste se vlastně dali GODS FORSAKEN dohromady? Proveď nás prosím historií kapely. 

Anders: 

Všechno to začalo, když moje bývalá kapela BLOOD MORTIZED zakopala válečnou sekeru. Napsal jsem spoustu skladeb pro nové album BLOOD MORTIZED a místo toho, abych je vyhodil, zeptal jsem se Jonnyho Petterssona a Brynjara Helgetuna, jestli by nechtěli založit old schoolový projekt. Mysleli si, že je to skvělý nápad. Zpočátku jsme přemýšleli o tom, že uděláme tak trochu duchařinu, že vydáme album, o kterém nikdo neví, kdo jej napsal, ale moc nám to nevyšlo hahaha, protože se rychle šířilo na internetu, že jsme to my! Rok po vydání prvního alba, kdy jsme s Jonnym hráli s JUST BEFORE DAWN na Pitfestu (NL) v roce 2018, jsme se potkali s Alwinem a stali se z nás dobří přátelé. Zeptali jsme se ho, jestli se k nám chce přidat jako skladatel a člen na plný úvazek. Nabídka, které jako old school death metalový šílenec nemohl odolat. Začaly přicházet nabídky na koncerty a já se zeptal svého nejlepšího přítele a bývalého člena z BLOOD MORTIZED Gustava Myrina, jestli nechce vstoupit na palubu jako hlavní kytarista kapely. Přišel s nápadem získat našeho bývalého bubeníka Pelle Ekegrena z BLOOD MORTIZED za bicí na nadcházející živá vystoupení, protože Brynjar je pouze studiový bubeník. Není schopen hrát živě, takže Pelle byl nyní také rekrutován do Gods Forsaken. Na živých akcích budu já hrát na basu, protože Alwin se chopil rytmické kytary. Tak to je prozatím část příběhu! 


Každý z muzikantů v GODS FORSAKEN je zainteresován v dalších kapelách, jste death metaloví „veteráni“, kteří perfektně rozumí svému řemeslu. Nemáte trošku problém s tím, když se dohadujete, jak bude skladba znít? Jakým způsobem probíhá nahrávání? A kdo má poslední slovo? 

Alwin: 

Je pravda, že na scéně nejsme žádní nováčci. Všichni jsme předtím hráli a stále hrajeme vedle GODS FORSAKEN v dalších kapelách. Anders, Gustav a Jonny mají své povinnosti v JUST BEFORE DAWN. Předtím byli Anders a Gustav také součástí BLOOD MORTIZED. Většina lidí mě zná jako basáka ASPHYX. Také jsem měl několik dalších kapel, kde jsem hrál na kytaru (GRAND SUPREME BLOOD COURT a ESCUTCHEON), takže myslím, že jsme za posledních pár let získali nějaké ty zkušenosti. Dokonce jsme napsali nové album ve třech muzikantech a celý proces psaní byl velmi snadný a rychlý. Všechno do sebe perfektně zapadlo. Různé riffy, které jsme všichni psali, prostě splynuly do skladeb. Všichni cítíme totéž, co se týče směru GODS FORSAKEN. Komunikace probíhala hladce a všichni se navzájem posloucháme a jsme otevřeni nápadům. Obecně tedy vůbec nebylo třeba se dohadovat. Jednalo se o jedno z nejuvolněnějších nahrávání, které jsem kdy zažil a myslím, že můžu mluvit za všechny. 


Přiznám se, že i letos mě doslova přikoval ke zdi zvuk. Je studený, chladný, mrtvolný a zároveň neskutečně řeže a pálí? Kde jste album nahrávali, kdo ho mixoval a kdo je podepsán pod výsledným zvukem? Minule vám dělal mastering Jonny Pettersson, zůstali jste mu věrni i na novince? 

Alwin: 

Je skvělé slyšet, že se ti album líbí. Prostě skládáme a hrajeme od srdce a jak to zrovna cítíme a jak si myslíme, že by death metal měl znít. Myslím, že konečný výsledek je masivní "přímo na komoru”. Death metalové album, které obsahuje všechny potřebné ingredience pro takový styl, jaký hrajeme. Album bylo nahráno na různých místech kvůli tomu, že všichni žijí někde jinde. Bicí byly nahrány ve studiu Liklukt v Norsku. Prostě jsme poslali naše skladby Brynjarovi Helgetunovi, a on nám nahrál bicí. Všechny kytary a basy byly nahrány u Anderse ve sklepě (Riders on the Storm studio). Já sám jsem odjel na víkend do Stockholmu, abych nahrál své kytarové party u Anderse ve studiu. Kde je lepší nahrávat švédský death metal než v samotném Stockholmu. Takže kredity za zvuk kytar jsou určeny Andersovi. Od začátku věděl, co chce přesně za zvuk u tohoto nového alba. Všechny vokály byly nahrány v Jonnyho studiu “Unbound” ve Velké Británii. Jonny odvedl skvělou práci s mixem a masteringem u první desky, tak proč měnit vítězný tým. Jonny ví a má zkušenosti ze studia. Kromě toho jsme všichni velmi dobře věděli, jak má album znít. Dosud jsem viděl velmi slibná hodnocení, což je pro nás něco jako odměna za práci, kterou jsme odvedli. 


Jsem velkým sběratelem hudebních nosičů a dám hodně i na obaly, texty, celkové provedení nahrávky. Patříte ke kapelám, která odvedla opět velmi dobrou práci. Už jen ten obal od Patricka Tegnandera! Ten motiv musím mít na tričku! Vím, že se jedná o kytaristu švédských GRAVEBOMB, jejich hudbu mám moc rád, ale jak jste přišli na jeho grafickou práci? Podle čeho jste vybírali motiv? 

Anders: 

Patrick je můj dobrý přítel. Spolupráce s ním je opravdu snadná. Řekl jsem mu název alba "Smells of Death" a ukázal mu různé odkazy, které se mi líbily. Ze všech těch nápadů a odkazů přišel s tímto úžasným a velmi brutálním obalem. Na prvním albu odvedl opravdu skvělou práci, takže mi to přišlo logické, se ho znovu zeptat. Z jeho mysli vycházejí opravdu old schoolové věci. 

Když jsem slyšel novinku poprvé, tak mě ihned napadlo, že jsem za poslední roky neslyšel lepší album, u kterého by název tak přesně vystihoval to, co se na desce odehrává. Kdo tvořil pro novinku texty a o čem pojednávají? Jedná se o klasická death metalová témata? Jaký důraz na texty kladete? 

Anders: 

Všechny texty na „Smells of Death“ napsal Jonny Pettersson. Hlavním tématem pro GODS FORSAKEN jsou většinou myšlenky z hororů. Texty jsou víceméně inspirovány především starými klasikami. Na albu používáme několik ukázek a outro, které jsou převzaty z těchto klasických filmů. Naše poslední skladba alba "The Curse of Matul" je předělávka úvodního zvuku filmu "Zombie Flesh Eaters" od Lucia Fulcise. Je to skvělá verze, porovnejte to s originálem a řekněte sami. 


Osobně miluju švédský death metal od doby, kdy vznikal. Mám rád staré desky DISMEMBER, GRAVE, NIHILIST, SORCERY, jedná se o hudbu mého mládí. Jsem ale jen pouhý fanoušek a posluchač. Vy jste těmi, kdo v tomto stylu pokračují, rozvíjejí jen a tvoří. Možná se bude jednat o těžkou otázku, ale mě by zajímalo, jak bys styl zvaný švédský death metal definoval a co pro tebe znamená? 

Anders: 

Švédský death metal je pro mě osobně podlazený hutný zvuk kytar hraný s HM-2 a takzvaným typickým švédským zvukem jako u CARNAGE, ENTOMBED, DISMEMBER, GRAVE. Vyrůstal jsem na tomto druhu hudby a to je to, co chceme znovu vytvořit v GODS FORSAKEN. Udržet tento extrémní brutální styl hudby naživu. Ale s co největším vlastním přesahem, což není vůbec snadné v době, kdy bylo všechno v hudbě již vytvořeno. 


GODS FORSAKEN, je, jak jsem již zmiňoval, kapelou, která je složena z velmi aktivních muzikantů. Jak to máte s koncerty? Každý máte spoustu povinností ve svých domovských kapelách. Bude, je možnost vůbec vidět někde GODS FORSAKEN naživo? Nechystáte turné? Co takhle vzít i své domovské kapely a vyrazit? 

Alwin: 

Jsme vskutku všichni velmi zaneprázdněni, ale to neznamená, že nemůžeme s GODS FORSAKEN hrát živě. Vlastně už máme v plánu několik akcí. Naše první show bude Pitfest v Nizozemsku 24. května tohoto roku. O týden později budeme hrát na Gamrocken festivalu ve Švédsku. V tuto chvíli domlouváme několik akcí v Německu na leden 2020. To je vše, co aktuálně máme. Nějaké evropské festivaly by pro nás byly dobré k propagaci nového alba. Ale celkově budou koncerty GOODS FORSAKEN exkluzivní záležitostí a navíc máme také naše práce a rodiny, takže bude velmi těžké naplánovat skutečné dlouhé turné. Krom toho, pokud hraješ jednou za čas, zůstaneš pokaždé, když vylezeš na pódium něčím speciálním. Nevíme, co nám přinese budoucnost, ale zatím je to dobré tak, jak to je. 


Sleduji vás i na sociálních sítích a musím říct, že působíte jako „parta sympatických chlápků, kteří se u death metalu i pořádně baví“. Všude samé úsměvy, pohoda, klídek. Je tomu tak i doopravdy? Chodíte spolu na pivo, pokecáte, proberete ženský, metal? Na lidi, kteří death metal neznají, působí drsně, samé mrtvoly, otevřené hroby a přitom jej dle mé zkušenosti hrají většinou velcí pohodáři. Mám pravdu? 

Alwin: 

Pro mě byl metal vždycky o zábavě. Být s přáteli, tvořit nebo poslouchat nějakou skvělou muziku. Je to jako velká šťastná rodina. Žiju pro tuto hudbu a všechno, co s ní souvisí. Procházet se po festivalech. Nasávat atmosféru, povídat si s lidmi. Tohle všichni v GODS FORSAKEN chceme. Užít si ten čas, dobře se zasmát a hrát skvělou hudbu s pár pivy. Hraju hodně s ASPHYX a potkávám se se starými přáteli. Všichni jsou skvělí a chtějí si prostě jen užít ten čas. Myslím, že mnoho čtenářů se v tom pozná. Témata a brutální obaly jsou pouhým počinem, který se perfektně hodí k hudbě. Znělo by to idiotsky, kdybys k této hudbě zpíval o růžích, západu slunce atd...prostě to k tomu nepasuje. 

Vždycky mě zajímá, jakou hudbu poslouchají muzikanti. I tentokrát neudělám výjimku. Jaké desky tě poslední dobou oslovily, jaké sis koupil a které bys nám doporučil? 

Anders: 

Neposlouchám až tak moc death metal. Pouze když jsem v procesu psaní nového alba. Album, které jsem si nedávno pouštěl je nové album CANDLEMASS. To rozhodně nakopává prdel. Normálně poslouchám všechny druhy hudby, ale hlavně staré heavy metalové věci, které vyšly v 80. letech. Kapely jako SAXON, IRON MAIDEN, KISS a tak dále. 

Alwin: 

V tom chaosu kapel v dnešní době není vždy snadné najít to skvělé death metalové album, které hledáš nebo chceš slyšet. Když se dívám na ty stojany s CDčky, je tolik kapel, o kterých jsem nikdy neslyšel. Zdá se, že s příchodem domácího nahrávání je každý schopen vydat nahrávku. Je mi líto, že to říkám, ale mezi všemi těmi nahrávkami je spousta sraček. Naštěstí existuje také mnoho dobrých nahrávek v dostupném množství a já si jich kupuji spoustu. To udržuje scénu naživu! Jedním na výsluní z minulého roku je „Mark of Necrogram“ od Necrophobic. Mám divoký vkus. Zbožňuji starou švédskou scénu, ale také mám rád kapely jako PRIMORDIAL či IMMOLATION. Úplně různé směry, díky nímž je hudba tak nekonečně úžasná. Vždycky je tady něco, co se ti líbí. Jednoduše řečeno je hodně dobrých kapel, které by se daly zmínit. Jsem také velmi hrdý na naši holandskou metalovou scénu. V současné době máme opravdu dobré old school death metalové kapely, jako jsou BODYFARM, GRACELESS, ENTRAPMENT. Všechny opravdu stojí za to si poslechnout, pokud jste zapálení do old school deathu. 


S GODS FORSAKEN vydáváte nové album po dvou letech. Možná se zeptám předčasně, ale kdy plánujete další desku? Nebo tomu necháváte volný průběh? Co chystají GODS FORSAKEN v nejbližších měsících? 

Alwin: 

“Smells of Death” bude vydáno 19. dubna. Prozatím se budeme těšit na nadcházející nahrávku a sledovat její dopad na svět. Jak už jsem zmínil, máme nějaká živá vystoupení, ale ty zůstanou exkluzivní. Zatím žádné plány na nové album nemáme. Kromě toho si myslím, že je dobré mít nějaký čas mezi nahrávkami a nezahltit jimi trh. To ovšem neznamená, že bychom nemohli tvořit nový materiál kdykoliv chceme. Pokud jeden z nás přijde s něčím dobrým, pak to bude samozřejmě uchováno pro příští nahrávku. 

Děkuji moc za rozhovor, už se těším, až si vaši desku pustím doma z originálu. Přeji vám hodně prodaných nosičů, narvané koncerty a vše dobré i v osobních životech. Ať se vám daří po všech stránkách! GODS FORSAKEN rules! 

Alwin: 

Jménem GODS FORSAKEN bychom rádi poděkovali Deadly Stormu za možnost říct čtenářům něco více o GODS FORSAKEN, o naší nadcházející nahrávce a plánech. Doufáme, že se vám všem album bude líbit stejně tak, jako nám a možná se s některými z vás v blízké budoucnosti někde potkáme. “Old school death metal never dies”! Nazdar!


o GODS FORSAKEN na DEADLY STORM ZINE:


band:

-------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

Instagram

facebook:

twitter:
Share this games :

TWITTER