DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 21. ledna 2020

Home » » Recenze/review - SVARTTJERN - Shame Is Just A Word (2020)

Recenze/review - SVARTTJERN - Shame Is Just A Word (2020)


SVARTTJERN - Shame Is Just A Word
CD 2019 Soulseller Records

for english please scroll down

Jsem na to hrdý a nestydím se. Proč taky? Poslouchám hudbu hlavně srdcem, neuráží mě vlastně skoro žádný styl. Moc dobře vím, že ve světě je black metal nyní ve velkém kurzu. Všichni se vrací ke kořenům, protože je to jedna z těch pohodlnějších cest. Každý den vzniká asi tuna retro desek od mladých kapel a v době, kdy si každý může nahrát album v podstatě v obýváku, tak je trh zahlcen. Dneska musíte umět hudbu i prodat. Norský black metal je pojem. Vždycky bude. Je a byla v něm spousta dobrých smeček, ale i těch, které se dostaly do povědomí, aniž by za něco stály. Ale tak tomu zkrátka bývá, fanoušek je stejně nevyzpytatelný, jako počasí.

Norští SVARTTJERN nepřinášejí vůbec nic nového. Nahráli desku, která i letos odsýpá v rytmu klasiky, temné melodie a chladu. Není ovlivněna dnešním moderním směřováním některých jejich kolegů, kteří do skladeb skládají rádoby progresi, která je ale většinou jen extrahovaným slabým čajem hudby našich otců. Našel bych tisíc důvodů, proč novinku "Shame Is Just A Word" sundat, hanobit ji, přivázat na pranýř a rozebrat do nejmenšího detailu. Dělat to nebudu, z jednoho prostého důvodu. Mě zkrátka baví. 



Songy i motivy v nich jsou poměrně předvídatelné, ale mě to vůbec nevadí. Líbí se mi umně vložené thrash metalové i heavy pasáže. Album má náležitě chladnou atmosféru. Zvuk je krásně čitelný a speciální warpainty od norského umělce Augusta Cappelena strašidelné a nechybí ani tradiční black metalové pózy, které k tomuto stylu patří, jako k mrtvému zimník. Pokud máte rádi klasickou podobu černého kovu, s chutí oceníte studené melodie a nostalgicky vzpomínáte na dobu devadesátých let (tentokrát samozřejmě s modernějším zvukem), tak myslím, že budete spokojeni jako já. "Shame Is Just A Word" je jako návštěva starých katakomb pod kostelem, kde se pohřbívali členové řádu padlých a prokletých mnichů. Vidíte jejich vyděšené tváře? Cítíte ve vzduchu krev? Taky si užíváte mrtvolně chladnou atmosféru? Tak potom by se vám tato deska mohla také líbit. Je v ní všechno, co mám na norském black metalu rád. Máte chuť na poctivé rouhání? Tak neváhejte. SVARTTJERN jsou tu jen pro vás. A hoří!



sumarizace:

"Shame Is Just A Word" je v podstatě dokonalým black metalovým albem. Jsem jím doslova pohlcen. Vydávám se spolu s kapelou na dlouhé výlety na sever. Ne, tahle nahrávka se nedá poslouchat ušima, ale musí se vnímat srdcem. Je v ní spousta chladu, síly, tmy i věčnosti. Vynikající zvuk, perfektně zpracované vokály a určitá studená jiskra mě láká ke stále častějšímu poslechu. Ožívají přede mnou dávné příběhy, svět se mění a vyprávějí se staré legendy. Takhle nějak si představují temnou krásu. Obdivuhodná je samozřejmost a lehkost, se kterou nám SVARTTJERN předkládají jednotlivé skladby. Dost bylo slov, jdu raději znovu poslouchat. Vynikající severská záležitost!


Asphyx says:

"Shame Is Just A Word" is in fact the perfect black metal album. I'm literally riveted by it. I'm going with the band on long trips to the north. No, you can't listen to this record only by ears, you have to feel by heart. It contains lots of coldness, power, eternity and darkness. Excellent sound, perfect made vocals and a special cold spark attracts me to more frequent listening. The ancient stories are coming to life in front of me, the world is changing and the old legends are telling. That's how I imagine the dark beauty. Admirable is some commonplace and ease with that SVARTTJERN present the individual tracks. Enough words, I'll prefer to listen again. Excellent Nordic stuff!

TRACKLIST
1. Prince of Disgust (4:13)
2. Ment til å Tjene (4:49)
3. Melodies of Lust (6:09)
4. Ta dets Drakt (4:00)
5. Frost Embalmed Abyss (4:42)
6. Ravish Me (3:30)
7. Bonded by Blood (3:48)
8. Shame is Just a Word (4:12)

LINE-UP
HansFyrste - Vocals
HaaN - Lead Guitar
Grimdun - Drums
Fjellnord - 2nd guitar
Malphas - Bass

Share this games :

TWITTER