DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 6. dubna 2020

Home » » Rozhovor - TEMPLE OF VOID - Poslucháčovi by mal album znieť s ľahkosťou.

Rozhovor - TEMPLE OF VOID - Poslucháčovi by mal album znieť s ľahkosťou.


Rozhovor s death doom metalovou skupinou z USA - TEMPLE OF VOID.

Odpovídali Don, Alex, Mike, děkujeme!

Otázky připravila a vše přeložila Petra, děkujeme!

Recenze/review - TEMPLE OF VOID - The World That Was (2020):

Čaute chalani, ako sa Vám darí v týchto zvláštnych časoch? Taktiež ste v dobrovoľnej karanténe a trávite väčšinu času doma? Aká je situácia vo vašom okolí? Máte vôbec teraz nejakú možnosť stretnúť sa s kapelou na skúšobni? 

DON: Ocitli sme sa vo vskutku zvláštnom období. V celom našom štáte je zákaz vychádzania; žiadne zhromaždenia akéhokoľvek druhu, žiadne zbytočné cestovanie, s výnimkou cesty do práce (ak teda stále pracujete) alebo návštevy obchodu s potravinami, čo v konečnom dôsledku znamená, že v súčasnosti spoločné skúšky s kapelou neprichádzajú do úvahy. Momentálne vypĺňam dni strávené doma tvorbou muziky v mojom domácom štúdiu, varením a občas vychádzam von, keď je dôvod. 


Tak poďme teda hovoriť o pozitívnejších veciach. Iba pred pár dňami (27.3.2020) vám vyšiel nový dlhohrajúci album “The World That Was”. Povedzte mi, aké ste mali pocity po nahratí, zmixovaní, masteringu, keď ste úplne prvý raz počuli už výsledný materiál? Naplnili sa vaše očakávania? A čo prvé recenzie, sú pozitívne? 

ALEX: Počúvanie nášho vlastného albumu po jeho dokončení je pre každého z nás úplne iný zážitok. Je niekedy ťažké „byť hotový“ čo sa týka nahrávky. Vždy existuje niečo, čo by sa ešte mohlo vyladiť. Ale v určitom okamihu musíte „zavrieť dvere“ a ísť ďalej. Pri nahrávaní našich albumov vždy vynakladáme veľké úsilie a tentoraz to nebola žiadna výnimka. Chvíľu nám trvá dať všetko dokopy, keďže spolupracujeme s ľuďmi zodpovednými za prvky na syntetizátore, a preto mixovanie prebieha na diaľku. Existuje teda množstvo e-mailov a plniacich sa online schránok hore-dolu. Ja som osobne musel nahrávku v celom procese medzi nahrávaním a výsledným masteringom počuť asi miliónkrát, takže v konečnom dôsledku finálny výsledok pre mňa nebol žiadnym „veľkým odhalením“. Je to len otázka nových vylepšení, ktoré sa zakaždým pridávajú. Myslím ale, že od prvého dňa sme všetci vedeli, že naše tóny boli na tomto albume presnejšie nastavené a že to zvukovo bude znieť najlepšie. Skutočný svetlý moment je, keď začujete všetky syntetizátory perfektne zapadnúť do nahrávky a keď sú zmixované na správnej úrovni. Pridáva to takú neuveriteľnú úroveň hĺbky. To mi skutočne vyčarilo úsmev na tvári. A skutočne to rezonuje s našimi fanúšikmi. Recenzie boli kurva pozitívne. Je to ohromujúce. Ľudia si stále vážia predošlý album „Lords of Death“, zdá sa však, že všetci sa zhodujú v tom, že sme ho albumom „The World That Was“ ešte presiahli. 

Mne sa album naozaj páči. Aj keď musím sa priznať, chvíľu mi trvalo dostať sa do nahrávky hlbšie, nejde o album „na prvé počutie“, ale po nejakom čase som si ho zamilovala. Najradšej mám však poslednú a titulnú skladbu. Zahŕňa nespočetne veľa pocitov, má skvelú atmosféru a také staré vibrácie hard rocku v niektorých častiach. Ktorá skladba je vaša obľúbená? 

ALEX: To je ťažká otázka. Je to buď tiež titulná skladba, ktorá sa páči aj tebe alebo skladba „Leave the Light Behind“. Myslím, že to bude predsa tá tvoja najobľúbenejšia. Pieseň „The World That Was“ obsahuje akoby tri rôzne smerovania, je to niečo ako prehrať si celý album za 10 minút. Emócie a cesta. Je naozaj obohacujúce hrať túto skladbu. Napísať ju však bolo trochu ako napísať elaborát! Ale čím viac toho dáš do skladanie, tým viac toho dostaneš von. 

MIKE: Naozaj neviem, či mám vôbec jedného favorita. Z pohľadu textového obsahu je každá jedna skladba pre mňa dôležitá. Všetky majú svoj vlastný a silný styčný bod. Album bol celkovo zložený a usporiadaný so zámerom aby plynul súdržne, takže všetky skladby sú pomyselne prepojené a vzájomne na seba nadväzujú. 


Zo začiatku som bola veľmi prekvapená, keď som počula synťák v niektorých skladbách. Na vašich predchádzajúcich nahrávkach som tento element nezachytila. Čo bolo hlavným impulzom zahrnúť tieto prvky do vašej muziky? Evokujú vo mne také vesmírne/sci-fi obrazy, obzvlášť skladba „Leave The Light Behind“. Kto vlastne stojí za týmito prvkami? 

ALEX: Syntetizátor sme vlastne použili na všetkých našich albumoch. Len v tomto prípade sme tieto prvky trošku viac vytiahli do popredia. Vráťte sa k starším nahrávkam, počúvajte ich pozornejšie a uvidíte, o čom hovorím. Jednoducho sme nikdy nechceli, aby boli „hviezdou show“. Je to všetko o zvukovom dizajne a atmosfére. A v podstate skutočnosť, že si si tie prvky predtým nevšimla alebo teda nepamätala, že sú tam, je vlastne skvelá. Presne tak to bolo zamýšľané. Malo to byť konzistentné. Čo sa týka syntetizátora, môj priateľ Omar Jon Ajluni si zahral na všetkých troch albumoch. A na nový album sme pridali ďalšiu posilu, jednu moju známu Meredith Davidson. Navyše v skladbe „Leave the Light Behind“ som sa o tieto prvky postaral ja. Najväčší rozdiel v tomto ohľade na novej doske je v tom, že synth prvky sú použité v piatich skladbách zo šiestich, a snažili sme sa ich počas mixovania vytiahnuť viac do popredia v porovnaní s predchádzajúcimi doskami. Myslím, že sme skutočne docielili skvelú rovnováhu. O malú štipku viac a bolo by toho príliš veľa. 


Ostaňme ešte pri skladbe „Leave the Light Behind“. Okrem iného ste tu použili aj melodický vokál. Plánujete ho začleniť vo väčšom množstve na ďalších nahrávkach? Myslím, že niektorým ortodoxným fanúšikom by sa to nemuselo páčiť... ale mimochodom táto skladba je vskutku melodická a veľmi chytľavá. 

DON: Už na predchádzajúcom albume v skladbe „Graven Desires“ Mike pridal nejaké čisté vokály. V tejto skladbe však majú taký nádych tradičného heavy metalu; tentoraz bol prístup trochu iný. Určite nemám víziu, že by TEMPLE OF VOID pokračovali s čisto melodickými vokálmi, ale ak by ich pieseň z nejakého dôvodu vyžadovala, tak sa ešte určite môžu objaviť na našej tvorivej ceste. 

MIKE: Použitie čistého vokálu je zložité. Až do tohto bodu som bol veľmi vyberavý v tomto smere. Ale aby som bol úprimný, vlastne dávam prednosť čistému spevu. Ale TEMPLE OF VOID je vo svojej podstate death doomová formácia, takže ich naozaj využívam len vtedy, keď mám pocit, že skladbe skutočne dajú nejakú pridanú hodnotu. Na konci skladby „Graven Desires“ som ich použil, pretože sa mi to zdalo správne. Tematicky sa tam hodili, dokázal som nimi vytvoriť silnú melodickú líniu a cítil som, že by mohli trochu zatriasť vecami a vytvoriť dobrú tému rozhovoru. Chcel som niečo prekvapujúce, niečo, čo by potenciálne mohlo otvoriť dvere k novým vokálnym možnostiam bez toho, aby sme poslucháčov mučili nejakým úplne novým smerovaním. V niekoľkých rozhovoroch som sa dočítal, že ľudia si želali viac takého spevu na tomto albume, a ja som to síce zvážil, ale vedome som sa rozhodol obmedziť ich len na skladbu „Leave the Light Behind“, pretože všetky ostatné piesne sú oveľa melodickejšie a niesli tentoraz veľa vonkajších vplyvov. Cítil som, že moje normálne vokály bolo potrebné ponechať stále pevne zakorenené v death metale, takže som veľmi selektoval. 


Podobne ako na predchádzajúcom albume, nová nahrávka obsahuje jednu čisto gitarovú skladbu, o ktorú sa postaral Mike. Stáva sa to poznávacím znakom vašich albumov. Aká je dôležitosť tejto inštrumentálnej skladby na albume a ako pre ňu vyberáte správne umiestnenie na zázname? 

DON: Myslím, že konkrétne na tomto albume umiestnenie skladby „A single Obolus“ slúži ako most z prvej do druhej polovice albumu; nájdete tam rozdiely v odtieňoch a náladách pretrvávajúcich v skladbách pred inštrumentálnou medzihrou a tými, ktoré nasledujú po nej a uzatvárajú celú nahrávku. 

MIKE: Aj keď som sa vždy považoval za gitaristu, stále akceptujem svoju pozíciu frontmana, pretože zatiaľ čo sme už nejakú dobu kapelou, TEMPLE OF VOID je pri výbere koncertov veľmi selektívna. Veľmi si užívam hranie na akustickej gitare, rovnako ako hranie heavy muziky s elektrickou gitarou, takže toto bol spôsob, ako prispieť do kapely niečím hudobným bez toho, aby som vstupoval do tvorivého procesu Dona a Alexa.

 

Čo sa týka obalu albumu, pri predchádzajúcej doske ste spolupracovali so známym umelcom Paolom Girardim. Tentoraz ste si vybrali pre obal albumu ďalšieho skvelého maliara, Adama Burka. Musím sa priznať, že milujem jeho štýl. Ktorá jeho práca vás oslovila natoľko, že ste sa rozhodli práve pre neho? Ako prebiehala táto spolupráca? 

DON: Obal, ktorý Adam urobil pre rovnomenný album kapely TCHORNOBOG ma totálne odrovnal a jeho artwork pre náš album „The World that Was“ prekročil všetky naše očakávania. Jeho pozornosť k detailom je pozoruhodná; urobil naozaj skvelú prácu, ktorá obrazovo priviedla naše myšlienky k životu. 

Máte aj nejakú svoju skúšobňu, kde sa čas od času stretnete, zacvičíte si, dáte si pivo a tvoríte novú muziku? Alebo skôr nasledujete moderný spôsob písania muziky každý oddelene doma, potom si posielate nápady atd? Ako vlastne vyzerá proces skladania novej TEMPLE OF VOID muziky? 

DON: Samozrejme, v skúšobni sa stretávame pravidelne, aj keď teraz je to trochu pozastavené kvôli súčasnej situácií. Nápady na skladbu zvyčajne začínajú nejakými riffmi od Alexa alebo od mňa; od tej chvíle pracujeme na všetkom spoločne ako kapela. Skúšame rôzne nápady, tempá, umiestnenia atď. a potom hodnotíme, čo funguje a čo nie. 


Považujete sa viac za doom metalovú kapelu s vplyvmi death metalu alebo naopak? Je pre vás dôležité udržať rovnováhu medzi doom a death metalovými prvkami, alebo proste len tvoríte muziku tak ako to v danom momente cítite a nad nejakou rovnováhou sa nezamýšľate? 

ALEX: Asi by som povedal, že obe možnosti sú správne a vysvetlím prečo... Sme death/doom metalovou kapelou a pokiaľ máme vo svojom zvuku death či doom, potom sa považujeme za TEMPLE OF VOID. Takže jeden album sa môže viac prikláňať k death metalu s doom prvkami a ďalší naopak. A myslím, že je to tak v poriadku. Niektoré skladby sú oveľa viac ladené do death metalu, iné zas do doom metalu. To je súčasť nášho prístupu ... miešať tieto dva žánre. Nakoniec, píšeme hudbu, ktorú chceme písať. Pokiaľ na našich albumoch bude death a doom, môžeme pridať akékoľvek ďalšie prvky, ktoré považujeme za potrebné alebo ktoré nás v súčasnosti inšpirujú. Na novej nahrávke sú napríklad prvky heavy metalu, nejaký grunge, či shoegaze, proste všelijaké sračky, ale vždy sú spevnené chrbtovou kosťou death metalu a doom metalu. A dúfame, že náš album je majstrovsky zostrojený, takže by nemal znieť ubíjajúcu, ale naopak mali by ste mať pocit, že všetko je tak ako to aj bolo mienené. Poslucháčovi by mal album znieť s ľahkosťou. 

Nedávno som si pozrela dokument „Slave to the Grind“, kde legendárna kapela REPULSION hovorí o tom ako ich rodné mesto Flint známe pre obrovský automobilový priemysel ovplyvnilo ich zvuk, haha. Vy ste z Detroitu, ďalšieho mesta „automobilov“. Tiež vidíte nejaký vplyv tohto aspektu vo vašej muzike? 

ALEX: Myslím, že Detroit ovplyvňuje našu pracovnú etiku viac ako náš zvuk. Hovorí sa tu: „Detroit tvrdo pracuje“, a myslím si, že je to veľmi výstižné. Historická nepriazeň Detroitu prináša inovácie a vytrvalosť. Myslím, že toho ducha je cítiť aj v TEMPLE OF VOID. 

MIKE: Sme štátom na Stredozápade a teda aj súčasťou priemyselného hrdzavého pásu. Väčšina z nás tu pochádzala z robotníckych rodín pracujúcich pre automobilový priemysel. Logisticky toto mesto nie je veľmi prístupné pre turné, takže sme museli odignorovať veľa koncertov. Presne tieto nepriaznivé okolnosti vytvárajú nutnosť DIY prístupu a práve tu sa rodia niektoré z najlepších a najunikátnejších nápadov. 


A čo by ste nám teda povedali o metalovej scéne v Detroite či jeho okolí? Myslím, že veľa ľudí v Európe označuje kapely z USA bez špecifikácie štátu, či mesta odkiaľ pochádzajú. Poznáme akurát tak floridskú scénu, či scénu Kalifornie. Má aj štát Michigan nejakú metalovú históriu? 

MIKE: Michigan bol vždy historicky obrovským hudobným motorom práve z dôvodov uvedených v poslednej odpovedi vyššie. Existuje veľa nových myšlienok, ktoré vedú k niektorým skutočne podstatným hudobným posunom. Metal nie je výnimkou. REPULSION pomohlo priekopníkom extrémneho metalu. Oblasť Jackson / Lansing vychovala niektoré z prvých USBM kapiel v čase, keď svet sotva vedel, čo je to Black Metal. Vždy tu existovalo silné jadro undergroundových kapiel, ktoré skutočne tvrdo pracujú na tom, aby udržali plameň stále nažive a nezaujímajú sa o to, či je ich vízia podporená kvôli uznaniu, vďaka čomu tu vzniká skutočne jedinečná a vynikajúca hudba. 

Okej, viem, že v súčasnej situácií je táto otázka možno irelevantná, ale čo koncerty? Máte víziu zorganizovať v budúcnosti európske turné? Ktoré kapely by ste si vzali na spoločné turné a ktoré skladby z novej dosky plánujete zahrnúť do setlistu? 

ALEX: Áno, s európskymi kapelami už diskutujeme o turné. Vynakladáme veľkú snahu aby sa to raz podarilo. Naozaj nechcem v nikom vyvolávať falošné nádeje, ale priatelíme sa s kapelami SOLOTHUS, HOODED MENACE, SADISTIK FOREST, a REVEL IN FLESH. A boli by sme nesmierne šťastní, keby sme si mohli zahrať práve s niektorou z týchto kapiel. Uvidíme, čo sa bude dať robiť! 

MIKE: Ak nám budú priať hviezdy, musí sa nám raz podariť Európske turné. Rád by som zdielal spoločné pódium s kapelami SOLOTHUS, REVEL IN FLESH či FERUM. 

Fajn, veľmi pekne ďakujem, že ste si našli čas odpovedať na moje otázky a gratulujem k novej doske. Dúfam, že tento rozhovor nebol príliš vyčerpávajúci. Dúfam, že vás čoskoro uvidím aj naživo niekde poblíž. Vaše posledné slová? 

ALEX: Dúfam, že nabudúce sa budeme môcť porozprávať tvárou v tvár na nejakom festivale, či koncerte. Pivo bude na nás. Zostaňte v bezpečí v týchto šialených časoch. 

Cheers,
Alex & Temple of Void 

about TEMPLE OF VOID on DEADLY STORM ZINE / o TEMPLE OF VOID na DEADLY STORM ZINE: 




------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 


instagram: 

facebook: 

twitter:
Share this games :

TWITTER