DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 3. prosince 2014

Home » » Report, foto, video - ABORTED, ORIGIN, EXHUMED, MIASMAL - klub Podnik - Praha - 2.12.2014

Report, foto, video - ABORTED, ORIGIN, EXHUMED, MIASMAL - klub Podnik - Praha - 2.12.2014

Exhumed
Letošní koncertní sezóna byla hodně bohatá. Jenže všechno jednou končí a tak i já si budu muset dát do ledna lehký oddych. Rok se pomalu chýlí ke konci a já jsem ve svém kalendáři zaškrtl vystoupení EXHUMED a MIASMAL jako poslední, které chci ještě absolvovat. Obzvlášť prvně jmenované jsem neviděl už pěknou řádku let a tak nebylo moc co řešit. Když se pak ještě přidal můj „osobní řidič Michal“ (kterému tímto opět děkuji), tak to začalo vypadat na pořádný večírek. Ten se sice odehrával, jak už je v naší malé zemi zvykem, uprostřed týdne, ale jezdíme na muziku, pít se dá doma v hospodě (smích).

Exhumed
V úterý jsem nasedl v Plzni do auta k Michalovi lehce promrzlý (celá republika hlásila ledovkovou kalamitu), rozhozený z práce a s úmyslem, že dneska si nechám hlavu vyčistit opravdu řádně. Trošku mi to pokazilo jen zjištění, že druhý den budu muset zase vstávat a vytvářet další hodnoty ve svém zaměstnání. Jsme ale tvrdí metalisti, tak nás jen tak něco nerozhodí, ne (smích)? Michal měl dodávku narvanou svými objektivy a za tradičního pokecu jsme dorazili k matce měst již za tmy (takže to byl trochu black metal - smích). Pana prezidenta jsme zase neviděli (bohudík), do Bílé labutě opět nezajeli, ale ten starej hnusnej komunistickej barák na Vltavský, kde se koncert pořádal, tam pořád stál (smích). Zaplať Satan za to.

Aborted
Na akce jsem jezdil do stejné budovy v již zmíněném kulturáku. Snad v každém reportu všichni zmiňovali lepící se gumové lino a podivné pivo. Zvuk se také nikdy moc lidem nelíbil.  Já byl ve „staré Vltavské“ několikrát a pivo jsem dal asi dvakrát, nikdy mi nechutnalo. Také mě jednou nějaký black metalista, co si zrovna dělal make –up, potřísnil tričko šminkami a několik gramů gumy z podlahy jsem si domů také za ty roky odnesl. Vzpomínky mám tedy na tento klub poněkud nedobré.

Origin
Podnik je ve stejné budově (dohledat nějaké další informace na internetu je skoro nemožné – zkoušeli jsme to tři a nikdo nic. A to nás práce s počítači živí – zjistíte jen, že Podnik je v betonovém komplexu budov, jinak nic) jako starý sál „Na Vltavské“, jen z jiného vchodu. Nejdřív jsme sice vlezli do nějakých dveří, kde tančili kluci v elasťácích balet (byl jsem vyděšen, že jsou to zase nějaké grindové kostýmy - smích). Pánové zrovna nevypadali jako úplní heterosexuálové, tak jsme brali schody úprkem a po dvou. Nakonec jsme ale klub našli. Upozorňuji ještě, že díky systému různobarevných karet pro parkování budete hledat místo marně. Nakonec jsme skončili kousek vedle v podzemních garážích (tolik vsuvka pro mimopražské návštěvníky – smích).

Miasmal
Žádného blackera s líčením jsem bohudík nepotkal a tak jsem si nepřipadal jako na volbě miss/“missák“ metal, ale opravdu jako na pořádném koncertě.  Mezi dveřmi mě vítá kamarád a ptá se mě, jak to že jsem nedostál slovu, že příště přijedu jako NEJ hipster z Plzně na kole – Ukrajině a budu mít vousy do půl pasu, kostěné brýle a kšiltovku – bekovku, že prý jich mají v Praze málo (smích a velká legrace!). Neměl jsem nic z toho a na jeho tváři jsem viděl lehké zklamání, že zase přijela jen obyčejná stará šedivějící „mánička“ (ještě větší smích).

Exhumed
Samotný sál působil velmi příjemným dojmem a podle mě se pro podobné akce opravdu hodí. Přispěla k tomu i velmi milá obsluha a pivo Chotěboř, které mi chutnalo. Zatím asi jeden z nejlepších klubů v Praze, co jsem měl možnost poslední roky navštívit.

Tolik obšírněji úvodem a teď to nejdůležitější, muzika.


MIASMAL hrají přesně ten druh švédského death metalu, který mi koluje v krvi. Kapelu jsem viděl kdysi v jednom klubu, kdy to byl neskutečný underground. Pánové na letošní desce „Cursed Redeemer“ sice lehce zvolnili a už nehrají takový chlív jako dřív, ale pořád se jedná o přesně ten neučesaný „rock´n´roll“, který mám tak rád. Švédi předvedli v Praze parádní vystoupení, které jsem si užil vrchovatě. Chladné melodie se střídaly s nářezy a já si jen tak říkal, že tahle smečka by s klidem mohla dělat hlavní kapelu na nějakém jiném turné. Svými nápady, nasazením a nespoutaností by to určitě zvládli. Byl jsem doslova nadšený a i přes horší zvuk (nahlas!) jsem si vše náležitě užil. Jen kdybych nemusel druhý den do práce. Podobné vystoupení se mají poslouchat s lehkou hladinou alkoholu v krvi (smích). Mimochodem, ten vokál, ten je úžasný. MIASMAL jsem to zobal z ruky jako otrávené zrní. Skvěle!



Pak přišla smršť v podobě EXHUMED. Tahle legenda nemusí nikomu nic dokazovat a při jejich koncertech jsem měl vždycky pocit, že každou chvílí vypustí duši. V Praze tomu nebylo jinak. Matt Harvey a jeho parta se rozhodla ten starý, mnohokrát prokletý, komunistický barák srovnat se zemí. Pro mě se jednalo o absolutní vrchol večera. My, kteří máme už nějaký ten obrácený kříž za sebou, jsme přijeli hlavně na tuhle "zvrácenou" kapelu a byli jsme po zásluze odměněni. Nechápu, kde se v EXHUMED bere pořád takové energie, ale byla zase tam! Připadal jsem si jako v epicentru jaderného výbuchu a hlavou mi probleskla myšlenka, že nakonec snad skončím jen jako „vyfocený“ stín na zdi klubu. Exhumovalo se řádně, bez kompromisů a s obrovským nasazením. Zaznělo vše, co mělo, scénky také byly a tak jsem byl na vrcholu morbidního blaha. Takhle to mám rád. Jen mohli klidně EXHUMED hrát i déle. Bylo to divoké, šílené, maniakální a mělo to neskutečné grády. Vynikající set! 



ORIGIN se vydali na posledních deskách cestou, která mi zase tolik nevyhovuje. Nějak mi jejich směr nesedne. To ale nic nemění na to, že naživo si je dám vždy znovu a rád. Američané hrají precizně, s velkými zkušenostmi v rukou a jejich death metal je poctivý jako neposkvrněná panna. Jen jsem měl chvílemi pocit, že se v těch spletitých nápadech ztrácím a nedovedu se plně soustředit. Asi by bylo lepší, kdyby hráli jen ze starých alb. To ale samozřejmě nejde. Měl jsem tak vystoupení rozdělené na několik částí. Některé songy jsem jim hltal s chutí, jiné polykal s obtížemi a něco jsem nemohl za Satana pozřít. Pánové hráli samozřejmě velmi profesionálně a v podstatě dokonale (i když zvukově to nebylo úplně výborné). Jen tomu něco málo chybělo. ORIGIN jakoby byli složitostí svých riffů příliš spoutaní a nedovedli se uvolnit. Mělo to tlak, ale nemělo to energii, rebelii. Každopádně nakonec jsem odcházel spokojený.

Origin
ABORTED byli hlavními hvězdami večera. Není divu, kapela jede jako dobře namazaný stroj a spousta návštěvníků přišla právě na ně. Já osobně mám s touhle smečkou trošku problém. Jednak se mi nelíbí jejich do nebes opěvované poslední album (recenze zde) a jednak jsem je viděl na letošním plzeňském Metalfestu. Už tam jsem „byl donucen“ vyhledat raději stín a zákoutí, kde je nebylo tolik slyšet. V Praze to bylo hodně podobné. Je málo kapel, na které bych byl vyloženě alergický, ale ABORTED patří mezi ně. Nemám je rád, jsem zaujatý a nesedí mi ani jejich vystupování. Nějak mi zkrátka nepadli jak hudebně, tak přístupem do oka a tak se nebudu vyjadřovat. Každopádně, co se týká toho, co jsem slyšel, tak to bylo po technické stránce a nasazení zahráno velmi dobře. Jen ne pro mě. Omlouvám se, ale na podobný "moderní" death/grind corem nakažený death metal nemám nervy. Nebudu tedy raději víc hodnotit. Trošku mě také znovu vyděsil zpěvák s vizáží Daniela Landy a siláckým vystupováním.  Podobně to cítili i mí kolegové a tak jsme po pár fotkách raději vyrazili k domovu.
Aborted
Návštěvnost byla slušná, klub působil zaplněným dojmem a nejvíc lidí stálo pod pódiem asi na ORIGIN, pak následovali EXHUMED. Během ABORTED se sál trošku vyprázdnil.

Zvuk byl kvalitní, samozřejmě s menšími výhradami, ale celkově bylo vše slyšet dobře. Schválně jsem neustále přebíhal na různá místa a vyloženě „hluchou“ oblast jsem nikde nenašel. Občas to sice bylo trošku "přeřvané", ale to už je dneska bohužel standart. Celkově s ozvučením velká spokojenost.

Miasmal
Cesta do Plzně byla jako vždy dlouhá a tentokrát zimně nevlídná, probíhala za neustálé konverzace o kapelách, o letošním koncertním roku a podobných tématech. Večer to byl pěkný, jako vždy dobře zorganizovaný. A protože se jedná o moji poslední akci tento rok, dovolím si malou rekapitulaci. Vlastně všechny akce, které jsem díky OBSCURE PROMOTION zažil, byly po organizační stránce velmi dobře zvládnuté. Patří jim za to z mé strany velký dík. Teď už zbývá jenom mi pozvat ty AUTOPSY (smích).

Exhumed
Co říct závěrem? Snad jen, že jsem usínal a přemýšlel o tom, že se mi letos, co se týká koncertů, tento rok velmi vydařil. Promítal jsem si do pomalu usínající hlavy slyšené kapely, to nadšení, že jsem je zase nebo poprvé viděl, ale i zklamání z některých, které se nepředvedly v úplně dobrém světle. Také jsem viděl před sebou všechny kamarády, kteří jsou prokletí stejně jako já. Mnohé potkávám jen dole pod pódiem a bývají to velmi příjemná setkání. Nemám rád takové ty vznešené „kecy“, ale bylo mi s vámi moc dobře, takže díky! A v lednu na OBITUARY v hlavním městě se určitě uvidíme, budu se těšit! Úterní akce se vydařila nadmíru. Howgh, domluvil jsem!

Origin



Share this games :

TWITTER