DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 4. června 2015

Home » » Rozhovor - MORTALLY INFECTED - Ohlasy na nové CD? Masakr, něco podobného jsme nečekali!

Rozhovor - MORTALLY INFECTED - Ohlasy na nové CD? Masakr, něco podobného jsme nečekali!


Slovenští death metalisté MORTALLY INFECTED letos vydali skvělé album „Towards the Apocalypse“, které připomíná ránu pěstí do obličeje. Kvalitního brutalu není nikdy dost a tak bylo na čase kapelu pořádně vyzpovídat. Rozhovoru se ujal bubeník Sead.

Ave MORTALLY INFECTED! Vzhledem k tomu, že jsem s vámi nikde v Čechách nečetl žádný rozhovor, poprosil bych nejdříve, abys nám představil kapelu. Kdy jste začali hrát? Proč vlastně brutal death metal? Podívej se prosím i do historie.

Ahoj Jakub, čo sa týka kapely, tá vznikla ešte niekedy v 90tych rokoch, pod názvom MORTAL INFECTED, kapela ako taká by mala pomaly ale isto oslavovať už nejakých 20 rokov, nakoľko ale vlastne kapela prešla už niekoľkými zmenami v rámci personálnych vecí a nejakú dobu bolo ticho, tak novodobú históriu datujeme od roku 2003.

Čo sa týka momentálnej zostavy (cca od roku 2012), tak aktuálne fungujeme takto: Weget (Vokály); Tomáš (Gitara); Majzlo (Gitara); Ivo (Basa) a ja (bicie). Históriou kapely by som sa však nerád moc zapodieval, nakoľko tam sú niektoré body, na ktoré v kapele spomíname len s horkosťou v ústach.

Prečo práve BDM? Neviem, všetci sme týmto štýlom značne ovplyvnení, všetci sme na ňom vyrastali a momentálne stále s týmto štýlom rastieme a vyvíjame sa. Začali sme fungovať viac ako extrémny BDM, v tej dobe keď som prišiel do kapely ja (2006) bol trend v kapele (bolo to ovplyvnené hlavne vtedajším spevákom a gitaristom) nastavený na Disgorge a podobné sebranky. Spevák bol autoritatívny chrapúň a tlačil nás hrať veci tak ako sa páčili jemu, veľa krát, prakticky nikdy nedal na názor kapely a tak sa hralo to čo sa v tej dobe hralo (EP Age Of The Eclipsed Humanity). Nevravím, že to boli principiálne zlé veci, ale veci ktoré sú na novinke nás rozhodne bavia hrať viac a je to viac o tom, čo chce kapela celá, ako to to čo chce v kapele jednotlivec. Nový materiál nám tak príde viac kompaktnejší ako celok, aj ako jednotlivé skladby a je to pre nás viac FUN!

Sead Bihorac
Máte venku zbrusu nové CD „Towards the Apocalypse“. Jaké jsou ohlasy? Co na něj říkají fanoušci, jak si vede v prodejnosti a jak fungují songy naživo?

Ohlasy? Masaker, fakt sme nič podobné nečakali. Hneď jako sa dostalo CD na svetlo sveta nám chodia samé dobré správy. Je to fakt pecka keď vidíš ako ti na FB (momentálne je FB fakt dosť primárne sociálne médium) chodia nové lajky, správy od ľudí z celého sveta. Chodia nám fotky ľudí s našim CD, alebo merchom a je to věc, ktorú si rozhodne dosť užívame. Naživo fungujú songy fantasticky, ako som už spomínal vyššie, sú to veci, ktoré nás bavia hrať, bavia nás hrať v skúšobni a bavia nás hrať naživo. Je pravda, že tých koncertov nemáme od vydania nejako veľa, v podstate, sme zatiaľ odohrali iba krst, ale reakcie publika boli fantastické. 

Album je vaším prvním dlouhohrajícím. Přitom Metal archives uvádí, že jste kapelu (ještě jako MORTAL INFECTED) založili už v roce 2003. Našel jsem zmínku o jednom EP z roku 2008 („The Age of Eclipsed Humanity“) a singlu „Keep It Fucking Brutal!!!“ (2006). To není na takto dlouze hrající kapelu zrovna příliš. Jak k tomu došlo? Nebyl čas? Nebo peníze?

Hlavným problémom je asi čas, dlho sme stáli kvôli chýbajúcej skúšobni, prebehli nejaké personálne zmeny a tak sme dosť dlho stagnovali. Ďalšou vecou je asi to, že veľká časť kapely už má svoje rodiny, máme manželky a decká a toho času na skladanie potom neostáva toľko akoby sme si možno predstavovali. Rozhodne, ale neplánujeme veci zabaliť a už pomaly makáme na nových songoch a budeme sa snažiť aby ďalšie CD nevyšlo zase o nejakých 8 rokov, ako tomu bolo medzi EP a „Towards“.

Ivo Kováč
První, co mě vyloženě uhodilo do obličeje, tak je obal od Daemorpha (Evil Art). Proč jste si vybrali právě jeho a jak ke spolupráci vlastně došlo? Zajímá mě, jak cover vznikl? Inspirovala ho vaše muzika nebo jste volili z dopředu připravených prací?

Daemorpha nám odporučil vydaveteľ, sranda je, že keď nám ho odporučil prvý krát, tak sme ho zamietli, lebo veci, ktoré robil, nám prišli vhodné skôr na black metal, ako pre BDM kapelu. Mali sme v hľadáčiku ďalšie mená ako Par Oloffson, alebo môj dobrý kamarát z LA Alex Ruiz, no nakoniec sme sa predsa len rozhodli pre Daemorpha a myslím si (ohlasy to len potvrdzujú), že sme spravili dobre. Čo sa týka samotného obalu, tak vec sa má tak, že my sme vedeli presne čo na obale chceme mať. Naše požiadavky sme potom predostreli jemu a vzišlo z toho to čo momentálne veľa ľudí drží v rukách.

Texty na novince jsou převážně o apokalypse, o tom, čeho všeho ošklivého jsme jako lidská rasa schopni. Je tam i jeden song o 1. světové válce. Kdo je jejich autorem? Kde čerpal inspiraci? Mnoho kapel hledá brutální tématiku v hororech, případně dneska stačí i večerní zprávy v televizi. Zajímalo by mě, jak takový text vzniká. Máš třeba nějaké notes, poznámkový blok? Já si nápady píšu do telefonu a pak vždycky druhý den kroutím hlavou, co jsem to napsal na blbostJ).

Texty songov má na rováši Ivo a jeden text som spravil ja. Je to presne o tom ako píšeš, reflexia na všetky tie svinstvá čo sa okolo nás dejú. Nie sme kapela, ktorú bavia klasické BDM črevné príhody, je toho myslím si, už beztak dosť a rozhodne je na svete viac kapiel, ktoré ku tomu majú asi viac čo povedať ako my:). Čo sa týka tej prvej svetovej vojny, tam by mal ku tomu asi viac čo povedať Ivo, za mňa, ale môžem povedať, že pri písaní textov, som hrozne ovplyvnený politikou a náboženstvom. Viem, že kopec ľudí v DM komunite na politiku kašle, ja ale medzi nich nepatrím. Hrozne ma serie to každodenné rozkrádanie, opovrhovanie ľudskými životmi zo strany politikov, to ako v momentálnej dobe aj v Čechách aj na Slovensku ľudia zabúdajú na to ako si s nami komunisti vytierali rite a napriek tomu sa zase raz vraciame do tých istých sračiek. Ďalšia vec a o tom je aj môj text ku „Consumed By Lies“ je náboženstvo, ich skurvené dogmy a to ako sa títo zakomplexovaní ľudia (fakt česť výnimkám) snažia organizovať životy tým, do ktorých ich je absolútne hovno!



Ještě k textům…Jsou v angličtině. Nechystáte někdy i nějaký ve slovenštině? Je to sice poměrně „měkký“ jazyk, ale myslím, že by to mohlo být zajímavé. Ptám se, protože v rodném jazyce se vždycky píše lépe. Platí to i u tebe?

Ako si si určite všimol, na CD sa nachádzajú aj slovenské preklady:). Čo sa týka textov v slovenčine, niečo také nám asi nehrozí, kdeže väčšina našich fans pochádza mimo územia ČR a SR.

Mne osobne sa lepšie píše v angličtine, je to pre mňa osobne o dosť komfortnejšie ako v slovenčine, nakoniec, ale všetky texty aj tak prechádzajú akousi editáciou cez Ivana, ktorý tomu dá väčší šmrnc, nakoľko predsa len má väčšiu slovnú zásobu ako ja a tuším má angličtinu aj vyštudovanú, takže texty potom dostávajú viac taký „epic“ charakter, hehehe.

 Líbí se mi na vás, že hrajete brutal death metal spíš v jeho klasické poloze. Občas se sice nebráníte větší „technice“, ale pořád je to v rámci toho, že se nejedná jen o bohapustou exhibici. Kdo je vlastně autorem hudby a jak probíhá proces skládání? Je někdo „vedoucí“ osobností, případně „diktátorem“ nebo přistupujete k tvorbě demokraticky?

Ako som už spomínal pri prvej otázke, nebolo tomu vždy tak, na začiatku sme boli dosť tlačení robiť veci na štýl Disgorge, po odchode starého speváka (tfuj) sme však zmenili smerovanie kapely, tak ako sa to páči a vyhovuje celej kapele. Všetci sme strašne ovlyvnení kapelami jako Suffocation, Dying Fetus, no obrovský vplyv má na nás aj klasický DM ako Krabathor (spravili sme aj cover ORTHODOX), Cannibal Corpse, alebo Obituary a tak nie je prekvapenie, že to hrnieme skôr touto cestou. Čo sa týka samotného skladania, je to absolútne demokratický princíp tvorenia muziky, väčšinu nápadov majú na starosti Tomáš, Majzlo a Ivan, v skúšobni to už len dolaďujeme tak aby bol s výsledkom spokoný každý. Po predchádzajúcich skúsenostiach nemá u nás nikto so sklonmi k diktátorstvu žiadnu šancu:)

Tomáš "Majzlo" Majzlán
Album jste pokřtili 16.5. v Bratislavě za účasti kapel HEAVING EARTH a BRUTE. Jak se křest vydařil? Jestli máš nějaké veselé historky ze zákulisí, určitě nám je prozraď, protože já v tu dobu seděl v práci a jen tiše závidělJ)).

S akciou sme boli maximálne spokojní. To že sme si zavolali HEAVING EARTH a BRUTE zrejme nikoho neprekvapí. S HE sme pred niekoľkými rokmi odohrali úspešné minitour s ORIGIN (za toto by som sa opäť raz veľmi rád poďakoval vtedajšiemu spevákovi Tomášovi Strapákovi a Tomášovi Fialovi, ktorí nás na to tour dotiahli) a s Jurgenom som vlastne neustále v kontakte nakoľko obaja zdieľame jednu profesiu:) a tak nebolo vlastne o čom. Čo sa týka BRUTE, tam je vec rovnako jasná jako facka, pár mesiacov som u nich obhospodaroval bubenícke kreslo, všetci sú moji fantastickí priatelia a tak tiež bolo veľmi rýchlo vymaľované. Steve nakoniec vyfasoval na krste aj úlohu krstného otca, hehe. Navyše obe kapely predvádzajú, že v DM sú doma a tak bola voľba jednoznačná.

Když se člověk rozhlédne kolem a kolem, tak zjistí, že se spousta kapel vrací ke gramodeskám. Jak vidí MORTALLY INFECTED možnost vydání vaší novinky na vinylu? Dnes je to sice určitý trend, ale tenhle nosič má určitě svoje nepopiratelné kouzlo. Kupuješ, sbíráš gramodesky?

Toto asi nie je cesta pre MI, momentálne je aj popri znovuzrodení LP, doba digitálna. Veľa ľudí preferuje digitálnu formu muziky. Vidím to tak, že ostaneme při klasických diskoch, poprípadě sa skôr uberieme nejakou online formou zdieľania muziky:))

Tomáš Pavešic
Letošní deska je vydána u SHOW NO MERCY, což je korejský label. Jak jste se k němu vůbec dostali? Proč právě oni? Já vím, že v dnešní době internetu není problém něco poslat, vyřešit, ale stejně si říkám, že ten přístup bude asi trošku jiný, než u evropských labelů. Asiaté jsou ale v současnosti po brutal death metalu jako diví, tak je to pro vás určitě dobré do budoucna. Jak se o vás vlastně SHOW NO MERCY starají? Osobně jsem na vaši desku narazil snad všude, takže podle mě odvádějí velmi dobrou práci. Jak to vidíš ty?

Čo sa týka SNM, tak ku tomu sme vlastne prišli ako slepé kura k zrnu. Moc sme sa v tom čase nechystali hľadať label, do nahrávania bolo vlastne ešte celkom ďaleko, ale práve z Korei sa nám ozval majiteľ SNM Darren, že ako momentálne na tom kapela je, kedy bude CD a či by sme neboli ochotní to vydať práve u SNM. Popravde MI nikdy nepatrili ku skupinám, ktoré by sa nejako hrnuli na EU tour ani nič podobné, takže čo sa týka podmienok pravdepodobne patríme k tým menej náročnejším spolkom. Tie veci, ktoré nám Darren navrhol, boli vlastne v súlade s našimi očakávaniami od labelu a tak sme si plácli. S odstupom času, môžme povedať, že CD je výborne dostupné vo všetkych kútoch sveta, čo bola naša priorita. Už před tým u Revenge Productions sme boli veľmi spokojní, ale chceli sme vyskúšať niečo nové. Pre nás je dôležité aby sa ku CD mohol dostať každý, nie len ľudia zo Slovenska, alebo Čiech, preto sme sa rozhodli túto ponuku prijať:).

Když se kouknu na vaše bandzone stránky, tak tam máte v současnosti pouze dva koncerty. To není zrovna mnoho. Nechystáte nějakou menší šňůru na podporu nové desky? Jak vůbec vnímáte živou prezentaci svých písní? Baví vás hrát naživo nebo raději „tvoříte“ doma?

Áno, je to tak ako vravíš. Neviem čím to je ale MI nikdy nebola kapela o ktorú by sa domáci promotéri nejako bili. Zahrali sme si celkom pekné množstvo akcií mimo Českoslovesnsko, ktoré fakt stáli za to, pár akcií na Slovensku a v Čechách, na ktoré rovnako veľmi radi spomíname a celkovo živé hranie máme strašne radi. Tento rok sme s tým iba začali, ale dúfame, že akcie budú už len pribúdať a že ohlasy budú rovnako kladné na živé vystúpenie, ako na dosku. Tešíme sa na fanúšikov aj na ľudí z kapiel, pretože kontakt s nimi je to čo nás stále drží při hraní a skladaní! 

Weget
Sledujete současné nové desky a kapely? Co vlastně poslouchají MORTALLY INFECTED, když mají chuť si pustit něco dobrého? Je nějaké album, které tě v poslední době zaujalo? A teď myslím jak ve světě, tak u nás v „Československu“.

Ja osobne toho počúvam strašne moc a popravde sa nebránim ničomu, mimo elektronickej muziky poprípade primitívneho popu, kterého sú slovenskí a českí mainstreamoví umelci schopní vyprodukovať tony. Ak sa máme baviť v rámci DM subkultury, tak u mňa jednoznačne vládnu dosky od SUFFOCATION, DYING FETUS, KRABATHOR alebo CANNIBAL CORPSE. Z mladších ročníkov si hodne ujíždím na MASS INFECTION, INVERACITY alebo najnovších HIDEOUS DIVINITY. Čo sa týka nových dosiek, hodne fungujem na novom PSYCROPTIC. Toto je pre mňa momentálne top. Mimo žánru nepohŕdnem vecami ako Creed, Alter Bridge, Paramore, Green Day, Blink 182, sem tam zabrúsim do Hip Hopu poprípade RnB, tam to potom ale dosť beriem z hudobníckeho hľadiska, kde fakt žeriem spevácke výkony, alebo bubeníkov, pričom na takého Tonyho Roystera (Jay-Z) nedám dopustiť.

Poslední dobou se ze slovenským deathem u mě roztrhl pytel. Takhle od nás, z Čech, to vypadá, že to u vás neskutečně žije. Schválně jsem tuhle otázku poslal i dalším kapelám od vás, protože mě to zajímá. Skvělá alba vydali jak BRUTE, vy, PERVERSITY, INFER, chystají se DEMENTOR. Na to, že vás je Slováků 5,5 miliónů, tak to vypadá, že se hraje death metal v každé druhé vesniciJ)). Cítíš to taky tak? Navštěvují lidé koncerty, podporují vás fanoušci?

Uff veľmi ťažká otázka, myslím si, že SK scéna išla poslednú dobu fakt strašne hore a dôkazom toho sú práve kapely, ktoré si spomínal hore. Otázka je, či sme niekto schopný fakt preraziť aj v zahraničí, keďže tak dobrých kapiel je na svete mraky. Otázkou potom je, ako vieme zabojovať o to, aby sme sa predrali nie len doma ale aj v zahraničí. Všetko je o prioritách, no vidíme že sa to dá a napr. pražskí Heaving Earth sú schopní rozvlniť stojaté vody nie len domáceho undergroundu, ale majú veľmi dobré renomé už aj v zahraničí, čoho dôkazom je ich tour s IMMOLATION a MARDUK poprípade už spomínaných ORIGIN a pre mňa sú momentálne jasnou Nr1 v rámci SK/CZ scény.

Cover Towards the Apocalypse
Čo sa týka fanúšikov, musím povedať, že to pomaly ale isto začína ísť celkom hore a niektoré akcie napríklad len s domácími kapelami vedia slušne naplniť sály. Dôkazom toho je veľmi slušná fanúšikovská základňa BRUTE, akcie ako BELUSA DEATHFEST, kde prišlo pred dvoma rokmi cca 200 platiach ľudí, GOTHOOM alebo FLESH PARTY. To znamená, že niečo sa konečne začína robiť dobre a je veľmi dôležité aby na SK/CZ scéne boli ľudia ako Tomáš Vačko zo Suburban Terrorist, Roman Halmo z Craniotomy, Peťo Betko (Gothom, Doomas), alebo Lucas (Cassovia Deathfest), ktorí pre SK/CZ UG robia fakt veľa roboty a podporujú domáce kapely.  Týmto ľuďom by sme mali nosiť ruže k nohám, lebo napriek mnohým prehrám, to tu vždy ťahajú dobrým smerom a takto by to malo byť všade, nie len v muzike.


Kde vlastně mohou fanoušci objednávat vaše CD, merchandise? Od korejského vydavatele to samozřejmě jde taky, ale poštovné přes půl zeměkoule není zrovna levné. Máte nějakého českého, případně slovenského distributora?

Všetko sa dá bez akýchkoľvek problémov riešiť s nami. Mne našťastie regulárny job dovoľuje byť celý deň na FB alebo na maili, takže pokiaľ by mal niekto o niečo záujem nech nás neváha kontaktovať. Normálne však všetky věci riešime tak jako ostatné kapely a sme teda odkázaní, najmä na predaj vecí po koncertech a festivalech.

Na závěr jedna klasická, oblíbená i často kritizovaná otázka. Co chystají MORTALLY INFECTED v nejbližších měsících? Můžeme se na vás těšit i na nějakém koncertě v Čechách?

Budeme sa snažiť podporiť novinku čo najviac live. Hranie naživo nás strašne baví, milujeme kadejaké festivaly, koncerty, párty, hocičo. Momentálne máme dohodnutých pár koncertov, najbližšie sa ukážeme práve na FLESH PARTY v Seredi, máme booknutý jeden koncert v Brne a pokiaľ budú naši fanúšikovia trpezlivý, tak už čoskoro ohlásíme jednu z našich najväčších akcií na akej sme kedy hrali. Mimo toho, ako som už spomínal, začínáme makať na nových veciach, venujeme sa práci, rodine a kamarátom a ak satan dá hehehe tak to tento krát nebude trvať 8 rokov kým príde na svet ďalší album MORTALLY INFECTED.

Děkuji za rozhovor. Přeji jen samé oddané fanoušky, co vám urvou ruce s merchandise a plné kluby pařících příznivců!

Ja ďakujem Jakub za možnosť podeliť sa s tebou o všetky veci okolo kapely. Podporujte muziku jako sa len dá, choďte na festivaly, podporujte kapely kúpou CD, buďte k sebe tolerantní a dúfam, že sa kurva vidíme nielkde na fesťákoch spoločne všetci!

Veľká vďaka za celé MORTALLY INFECTED!
Ďakujem,
Sead
Mortally Infected


Share this games :

TWITTER