DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 20. listopadu 2015

Home » » Minirecenze/minireview - SWALLOW THE SUN - Songs from the North I, II & III (2015)

Minirecenze/minireview - SWALLOW THE SUN - Songs from the North I, II & III (2015)


SWALLOW THE SUN - Songs from the North I, II & III
CD 2015, Century Media Records

Noci se pomalu prodlužují, slunce je bolavější a do duší mnohých z nás se vkrádá polehounku utišující zima. Příroda na to možná letos nevypadá, ale věřte tomu, že smutek šedivých dní jednou přijde. Procházíme se krajinou, v naději na uklidňující sníh. Svítíme si do tmy úspornými žárovkami v představě, že prodloužíme den. Opak je pravdou. Přírodní zákony nelze oklamat. Stejně jako nelze oklamat doom metal. Ten má svá jasná, pevně daná pravidla. Není zase tolik kapel, které by se drželi tradičního vyznění s takovou urputností a silou. SWALLOW THE SUN jsou členy řádu umírajícího smutku už od roku 2000. Finský melodic doom metal, kombinovaný s deathovým mručením je v jejich podání vždy zážitek. Letos tomu není jinak. 

SWALLOW THE SUN se vydali na nejednoduchou cestu třech CD. První a pro mě nejlepší je klasické, tak jak ho známe z posledních let. Druhé, do akustiky nahrané songy, které mi ale přijdou až příliš utahané a ocenil bych je asi snad jen někde při živé prezentaci a potom třetí CD, které je hozené až někam do funeral doomu. Tento disk je sice zajímavý, dobře se poslouchá, ale zatím mi vyloženě do krve nepronikl. Tady lze ale očekávat, že k tomu brzy, až obloha protrhne svoje mraky a začne sněžit, dojde. Už se těším na vánoce, na roztopená kamna na chalupě v Jizerkách a četbu oblíbené knihy. Novinka písní ze severu má svoji nepopiratelnou sílu. Finové si sice vzali obrovské sousto, ale myslím, že věrní posluchači ho vstřebají rádi a ještě si budou pomlaskávat blahem. Slunce bude opět spolknuto, nemusíte mít obavy.

Letošní novinka SWALLOW THE SUN se opravdu povedla. Líbí se mi lehkost, s jakou dokáže kapela přenést na CD smutek a různé nihilistické nálady. Osobně mi nejvíc vyhovuje první a třetí disk, druhý mě příliš neoslovil. Celkově se ale jedná o krásný sběratelský kousek, který musí udělat dobře každému, kdo má rád hudební umírání. Melodie jsou zde vznešené a připomínají usínající přírodu. Písně ze severu zní jako vítr, vznášející se v korunách stromů. Nevěříte? Tak si desku poslechněte a uslyšíte sami. Doom metalové album, které je plné umírání. Velmi dobrá nahrávka!



Asphyx says:

This year's news of SWALLOW THE SUN is really good. I like the ease that the band can transfer on the CD sadness and various nihilistic moods. Personally, I like the first and third disk more, the second doesn't speak to me. Overall, it is a nice stuff for collectors, it must do well to everyone who loves musical dying. The melodies are noble and remind the drowsing nature . Songs from the north sound like wind, floating in the treetops. Don't you believe? So listen to this album and you will hear yourself. Doom metal album, that is full of dying. Very good record!

Share this games :

TWITTER