DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 2. července 2016

Home » » Report, photos, video – SKELETAL REMAINS, DYSANGELIUM – club Fatal, Prague – 1. 7. 2016

Report, photos, video – SKELETAL REMAINS, DYSANGELIUM – club Fatal, Prague – 1. 7. 2016

Skeletal Remains
OSTATNÍ FOTKY ZDE/ OTHER PHOTOS HERE
- author of photos Jakub Asphyx

Tak mi končí další koncertní sezóna. Možná se objevím někde na nějakém menším, lokálním festivalu, kde zahraje má hodně oblíbená kapela, ale jinak si dám klidový režim. Uvidím, mám teď po těch deseti měsících v podzemí obrovskou chuť vyrazit do lesů, sednout na kolo, protáhnout kosti v horských koupalištích. Ponořit se do hor, provádět skopičiny s rodinou a vůbec odpočívat (a taky psát). Ještě předtím, než jsem se ale uzavřel do soukromí, vyrazil jsem do Prahy. Hráli tam totiž retro death metalisté SKELETAL REMAINS a mí čeští oblíbenci DYSANGELIUM.


Dysangelium
A tak jsem v pátek večer, než jsem druhý den odpoledne odjel do Jizerských hor na chalupu, uspořádal ještě jednu misii. Jel jsem sám, s hlavou už plnou dovolené a slunce. Čekala mě dálnice narvaná dovolenkáři, zácpami, zátarasy a vůbec samými řidičskými libůstkami. Jsem já to stejně takovej masochista, říkám si někde u Berouna, to když se ploužím krokem a mám radost, když zařadím druhý rychlostní stupeň. Ale co, dodám a osolím v přehrávači nové CANDLEMASS. Odkládám auto na Zličíně, kupuji lístek na MHD a jedu podzemím až na místo určení. Je jím klub Fatal. Nejdřív trasou metra C, pak přestup na A a nakonec pěšky až do klubu. Rezignoval jsem na mapy i přípravu a tak trošku bloudím. Nakonec se ale dobré dílo podaří a jsem na místě. Uff, to zase byla cesta, odfrknu si.
Skeletal Remains
Klub Fatal je pro mě takový divný. Já vlastně ani nevím proč, ale cítím to tak. Možná na mě působí to pódium za rohem (a ještě k tomu vysoké). Každopádně, takový průměr. Jsem asi holt zvyklej na větší pajzly. Obsluha ale příjemná, o tom žádná. Piju sladký a pěkně hnusný limonády (mám strach, abych ráno nevyměšoval na záchodě kostkový cukr), potkávám pár kolegů ve zbrani a je mi nakonec fajn. Jsem unavený, jako tažný kůň a jdu si koupit nové tričko SKLELETAL REMAINS. Kupodivu na mě mají velikost, i když jej kytarista hledá asi pět minut. Už chci, aby se začalo hrát, abych se „probudil“. Stane se tak a já se propadnu do víru death metalových riffů. Jsem zase ve svém živlu.


Skeletal Remains
DYSANGELIUM jako předkapela rozhodně nezklamali. Naopak, byli velmi dobrou volbou. Pardubické rouhače jsem poměrně dlouho neviděl a bylo už na čase si občerstvit jejich kombinaci deathu, blacku a poctivé smrtící práce. Na tyhle maniaky je vždy spolehnutí. Jinak tomu nebylo ani v Praze. DYSANGELIUM to do nás narvali pod tlakem, hezky postaru, poctivě. Na téhle kapele se mi vždy líbila určitá černá jiskra, kterou jsem cítil z vystoupení i tentokrát. Chvílemi jsem se přistihl, že si představuji, jak z pódia ztéká žhavá láva. Ono tomu tak doopravdy bylo. Otevřely se brány do pekla, vypustily se ty nejkrvelačnější bestie a byli jsme rozsekáni pořádně nabroušenou kosou. Vynikající death metalové vystoupení a pro mě krásně morbidní zážitek! Masakr!


Dysangelium
Dysangelium
Dysangelium
Dysangelium

SKELETAL REMAINS nám předvedli zahnívající směs jak vystřiženou ze starých desek DEATH, MORGOTH, PESTILENCE, OBITUARY. Přenesli jsme se po časové ose směrem do devadesátých let minulého století a nechali se ovívat pořádně zasmrádlým puchem, vanoucím snad odněkud z dlouho nevětrané kobky. Bylo to studené, undergroundové, hutné, jako krev z prasklého vředu. Nohy mi začaly automaticky podupávat do taktu a ruce se křečovitě kmitaly v živelném paroháči. Moje misie byla u cíle. Spolu se SKELETAL REMAINS jsme velebili pravý, reálný a nefalšovaný old school death metal. Otevřeli jsme pár hrobů, vykopali a exhumovali starý rezavý smrtící kov. Cítil jsem se ve svém živlu a odměnou mi byl skvělý starosvětský zážitek. Parádní set, připomínající zpuchřelý dotyk mrtvoly.


Skeletal Remains
Skeletal Remains

O organizaci (pořádání) se podělily dvě zkušené firmy (Obscure Promotion a Neonarcis). Jedná se o protřelé harcovníky, na které je spolehnutí. Akce se vyvedla i tentokrát, díky za to! Zpoždění bylo akademických půl hodiny. V týdnu bych asi prskal, v pátek mi to zase tolik nevadilo.


Dysangelium
Zvuk byl tak trošku lomený, díky místnosti občas roztříštěný a na DYSANGELIUM ze začátku "divný". Pak se vše srovnalo do normálu. Za mě žádný zázrak, ale ani žádný průšvih. Trošku mě mrzely světla jak na diskotéce, podle mě to stejně jako čmoudy k death metalu nepatří. 

Návštěvnost byla bohužel nějakých 30 - 40 lidí. Jen nevím, kolik z nich doopravdy platilo, poslední dobou mi přijde, že jsou pod pódiem samí zástupci médií, kamarádi kamarádů, fotografové a obyčejného fanouška aby člověk pohledal. Nevím, co dělají. Asi doma čumí do počítače. Inu co, jejich chyba.

Skeletal Remains
Ploužím se noční ulicí kolem Olšanského hřbitova. Čekám, že přes zeď přeskočí nějaký nemrtvý a bude si se mnou chtít dát rande. Občas mám pocit, že opravdu někoho vidím, ale tipl bych si to spíš na zloděje, než na „oživlého“ nebožtíka. I když, kdo ví, celý večer jsme velebili smrt v hudbě a stát se může cokoliv. Jsem u metra a když tam vidím ty podivné existence, lituji, že jsem si neustlal na hřbitově, tam by byl aspoň klid. Přestupuji na trasu B a když platím na Zličíně za parkování, mám co dělat, abych neusnul. Škoda, že někdo nejel se mnou, aspoň by mě kopl pod koleno, abych se probudil. Otevřu si pro jistotu okénko a ohulím CANDELMASS do tmy.


Dysangelium
Celou cestu si zpívám nahlas, řvu texty jednotlivých skladeb a dálnice mi tentokrát přijde nekonečná. Zívám, mžourám unavenýma očima postaršího konstruktéra a když pak parkuji v Plzni, jsem rád, že jsem doma. Já myslím, že těch deset měsíců, co předcházelo pátečnímu koncertu, jsem vyplnil tolika nejen death metalovými akcemi jako nikdo jiný. Je na čase si taky trošku odpočinout a načerpat síly. Už se těším, až se zítra ztratím v lesích. S tím usínám a jsem moc rád, že jsem vyrazil. Byl to totiž parádní smrťácký zážitek. Užijte si léto, fesťáky a na konci srpna se na vás zase budu těšit. Díky za všechno!


Mr. Asphyx and Skeletal Remains
OSTATNÍ FOTKY ZDE/ OTHER PHOTOS HERE
- author of photos Jakub Asphyx

VIDEO – omluvte prosím sníženou kvalitu záznamu/ sorry for worse sound




Promotion!
Share this games :

TWITTER