DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 23. září 2016

Home » » Recenze/review - SOMNUS AETERNUS - Exulansis (2016)

Recenze/review - SOMNUS AETERNUS - Exulansis (2016)


SOMNUS AETERNUS - Exulansis
CD 2016, Epidemie Records

Kaleidoskop, česky krasohled, je dětská hračka, která pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek nebo skleněné kuličky vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji.

A teď si představte, že koukáte do kaleidoskopu, který má skla zbarvená do tisíce odstínů černé barvy. Přesně takové nálady ve mě vyvolává novinka českých doomařů SOMNUS AETERNUS  "Exulansis". Šestice skladeb, rozprostřených do necelých 53 minut, je plná lidského soužení, smutku a chladu. "Kde krvácí nevinnost" - to má kapela uvedené jako své moto v titulku webových stránek. Podepisuji a stvrzuji! Když jsem si desku pouštěl poprvé, lekl jsem se, byl jsem totiž náhle na lesní cestě, zavalený sněhem. Právě jsem našel kapky krve, rozházené ledabyle v tom bílém studeném prachu. Bylo na čase přidat hlasitost, zatáhnout závěsy na oknech a naplnit se tmou. Doom metal se rozezněl mezi betonovými stěnami a já na zdech najednou viděl černobílé záznamy z pohřbů. 




Koukám do černého krasohledu a slyším z desky kousky inspirací z MY DYING BRIDE, ale i části extravagantních PHLEBOTOMIZED, snad lehkost OPETH, ale i zemitost blackových. NEGURA BURGET. Samozřejmě, s vlastním smutně tmavým vyzněním. Pár (ale opravdu jen pár) hluchých míst jsem také nalezl, ale nikdy to nenarušilo mou pozornost natolik, abych pustil svoji soustředěnost z uzdy. Celkově mě "Exulansis" velice příjemně překvapila. Minulé album "On the Shores of Oblivion" mě totiž v roce 2012 příliš nebavilo. Za moji skromnou maličkost si troufám tvrdit, že SOMNUS AETERNUS se novinkou vyhoupli nejen mezi českou doomovou šlechtu. Pro poslech sice musíte mít hlavu otevřenou a uši nasměřované do smutných melodií, ale hudba zde přesahuje i do jiných (rockových, blackových, progresivních) žánrů, spokojeni by tak mohli být i ostatní. Nutno zmínit i krásný obal a plně studený zvuk. 



Podobná alba jdou vlastně hrozně těžce popsat slovy. Jsou až příliš éterická, vznešená a neuchopitelná. Některé posluchače můžou odradit příliš dlouhé skladby, jiné zase nekonečné rytmy, ale vězte, že když se naladíte na smutek, bude vám také přáno. Osobně také musím mít na podobnou hudbu náladu. SOMNUS AETERNUS jsou zpočátku trošku nepřístupní a nelze je zase tak lehce vstřebat. Dejte jim čas, doom metal musí v přehrávačích doslova dozrát. Novinka to jen dokazuje.

Až vás někdo jednou zraní, bude vám těžko a deprese zaklepou na dveře, mohu vám "Exulansis" jen a jen doporučit. Smutek má stejně jako pohled do kaleidoskopu hodně podob, je temně pestrý, vážný, naléhavý, podobně jako hudba SOMNUS AETERNUS. Tahle kapela ví moc dobře, o čem je doom metal!


sumarizace:

Představte si, že koukáte do kaleidoskopu, který má skla zbarvená do tisíce odstínů černé barvy. Přesně takové nálady ve mě vyvolává novinka českých doomařů SOMNUS AETERNUS  "Exulansis". Šestice skladeb, rozprostřených do necelých 53 minut, je plná lidského soužení, smutku a chladu. "Kde krvácí nevinnost" - to má kapela uvedené jako své moto hned v titulku webových stránek. Podepisuji a stvrzuji! SOMNUS AETERNUS vydali album, které je temně pestré, vážné, naléhavé. Novinka mi připomíná procházku zimní krajinou. Sníh je zbarvený čerstvou krví. Za moji skromnou maličkost si troufám tvrdit, že SOMNUS AETERNUS se letošním albem vyhoupli nejen mezi českou doomovou šlechtu. Pro poslech sice musíte mít hlavu otevřenou a uši nasměřované do smutných melodií, ale hudba zde přesahuje i do jiných (rockových, blackových, progresivních) žánrů, spokojeni by tak mohli být i ostatní. Nutno zmínit i krásný obal a plně studený zvuk. Tahle kapela ví moc dobře, o čem je doom metal! Skvěle!

Asphyx says:

Imagine you are looking into a kaleidoscope which has glass pieces in thousands shades of black colour. This is the feeling the new album, by the Czech doom band SOMNUS AETERNUS called “Exulansis”, creates in me. There are six songs in 53 minutes and the album is full of the human distress, sadness and cold. “Where the innocence bleeds” is this band´s quote which is written on their webpage. I have to agree! SOMNUS AETERNUS released an album which is darkly colourful, serious and urgent. While listening to this album I feel like walking in the winter wonderland. Snow is red from blood. I personally think that SOMNUS AETERNUS moved to the Czech doom nobility with their new album. Although you have to be open minded while listening and your ears should be directed to sad melodies, this music extends to the other (rock, black, progressive) genres. So I think the rest of you could be satisfied. I should mention the beautiful cover and the absolutely freezing sound. This band knows what the doom metal is about! Great! 

Seznam skladeb:
  1. Zen and the Demise
  2. Insecure Pawn
  3. Frostbound
  4. Path Through Oblivion
  5. Reaching the Anattá
  6. VI
Čas: 52:36

Sestava:
  • Wohma - kytary
  • Insomnic - zpěvy
  • Čed - baskytara, klávesy, vokály
  • Tomáš Vaverka - bicí
  • Kubýk - kytary
Share this games :

TWITTER