DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 9. října 2016

Home » » Report, photos, video - 30 LET MASSAKRU - DEBUSTROL, HYPNOS - Šeříkovka, Plzeň - 8. 10. 2016

Report, photos, video - 30 LET MASSAKRU - DEBUSTROL, HYPNOS - Šeříkovka, Plzeň - 8. 10. 2016

Debustrol
OSTATNÍ FOTKY ZDE / OTHER PHOTOS HERE
- author of photos Jakub Asphyx

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos

Tedy, tak ono je to už 30 let? Je šílený, jak ten čas letí. Plzeňská zastávka DEBUSTROL je pro mě hlavně o vzpomínání. Celý týden se mi hlavou míhají trošku zmateně všechny ty příběhy, které jsme s kamarády v devadesátých letech v Mladé Boleslavi a DEBUSTROLEM kdysi zažili. Patřili jsme ke skalním fanouškům, kteří byli schopni pro kapelu udělat cokoliv. Jezdili jsme dlouhé kilometry vlakem na koncerty, měli všechna alba, trička. Jako by to bylo včera. Byli jsme mladí, šílení thrashoví maniaci. 


Debustrol
Svět se od té doby změnil, spousta mých kamarádů už nežije. DEBUSTROL vytrval. Dlouhých třicet let na scéně. Dobrá alba, i slabší kousky. Tvrdá hudba i její fanoušci jsou dávno jinde. Přiznám se, že na mě padl trošku splín. V práci spousta starostí, do toho rodina. Nostalgie je ale prevít, postupně mě přesvědčila, abych se zašel na ty staré thrashové psy zase jednou podívat. Občas to neuškodí si připomenout své kořeny. Tenkrát, na začátku mé metalové cesty, moc jiných "tvrdých" kapel nebylo. Koneckonců, DEBUSTROL to tak trošku dlužím, byli to totiž hlavně oni, kteří mě přivedli k tvrdé muzice. 


Pátek a sobota mi doma připomíná chaos. Máme návštěvu z Teplic (kamarád jde se mnou na koncert). Pět dětí v bytě, k tomu synovo sportovní soustředění na druhém konci Plzně. Je toho na mě moc. Ještě, že jsem si koupil vstupenku už v pondělí, jinak bych asi raději padl hubou do postele a nechal si zdát něco pěkného. Jsem ale odkojený thrashem, zocelený metalovým životem, jen tak něco mě nerozhází a stěžovat si můžu pak v neděli večer manželce, jak jsem rozlámaný, co mě kde bolí a vůbec.


Hypnos
Vyrazili jsme po čtvrté hodině a šli nejdřív do plzeňské Sladovny na rozplavby. Padaly do nás pivka a kecali jsme o všem možném. Když jsme skoro všechno probrali a pořádně se zasmáli, tak jsme pomalu vyrazili směr místo určení. Stejně, tyhle hospody před koncertem, to je něco tak skvělého, přátelé, díky - vždycky mě to hodí do takové pohody!

Šeříkovka je krásně zrekonstruovaná, sál moc hezký, prostředí super, líbí se mi tam moc. Je škoda, že se tam nepořádá víc tvrdě metalových koncertů (tedy pro mě, jinak je tam akcí poměrně dost).

Jdeme dovnitř a já se hrozně těším na své oblíbence HYPNOS. Moravští bardi totiž připravují novou desku "Whitecrow" a protože je to srdcová kapela, tak jsem moc zvědavý. 

HYPNOS působili ten večer démonickým dojmem. Přišlo mi, jakoby byla kapela doslova natěšená na to, až nás srovná se zemí. Bylo to hypnotické, divoké. Vystoupení mi připomínalo ledový a temný blizard. Skladby mi pronikaly až někam do morku kostí, kroutily mnou a sekaly mě jako čerstvě nabroušené nože. Sálem se vznášel ostrý death metal, kořeněný lehce blackem s až doomovou náladou. Přiznám se, byl jsem zase prokletý. HYPNOS to se mnou vždycky uměli a v Plzni tomu nebylo jinak. Vzali mě, odnesli do svého krutého světa, rozdrtili a přetvořili k obrazu svému. Zazněly i dva songy z připravované desky a byly parádní. Skvělý koncert!









DEBUSTROL, co k nim říct? Jsou vlastně celé ty roky stejní, jen s tím rozdílem, že všichni zestárli (stejně jako my). Byl to masakr, stále ten starý český thrash, který sice za hranicemi asi moc lidí neosloví, ale já tam tu poctivou sílu pořád cítil. Co na tom, že podobnou hudbu už příliš neposlouchám? Já si celý set krásně užil. A konečně jsem si taky mohl zařvat české texty. 



Když jsem pak měl chvílemi mezi skladbami dojem, že mi je zase šestnáct a že vidím v davu své dávno mrtvé kamarády, doslova mě zamrazilo. Imaginárně jsem skákal z pódia, opět byl opilý alkoholem i muzikou a měl kolem sebe všechny ty své thrashové bastardy, svoji tehdejší holku, dokonce jsem snad slyšel jejich smích. 



Cvaklo mi něco v hlavě, já se přenesl do současnosti a přede mnou řádil DEBUSTROL jako za mlada. Moc se to nenosí, tuhle kapelu chválit, ale já to udělám. Byl to totiž pořád ten starý, prašivý thrash, stále ty "kecy" mezi skladbami. Nezbývá než pogratulovat ke 30 letům masakru. Díky za ně!






Návštěvnost byla velmi dobrá, koncert musel být dokonce přesunut do velkého sálu. Něco jsem zaslechl o 250 lidech, ale neberte to jako bernou minci. Zvuk mi přišel v pohodě, jen HYPNOS měli během prvních dvou songů trošku kolísavou kvalitu. Jinak ale v pořádku.

K organizaci snad jen jedna připomínka. Začínalo se o hodinu déle, než bylo uvedeno na vstupence. Už jsem si na to docela odvykl.

Ano, opili jsme se, kamarád dokonce šněroval ulicí, jako by mu byla malá. Já šel rovně, ale zase jsem tokal s jednou slečnou v nočním autobuse. Pak nám ujel další spoj a střízlivěli jsme dole u synagogy hezky v dešti. Piv bylo zkrátka hodně moc a naše postarší těla se s nimi poprala vcelku se ctí - snad jsme příliš neblábolili. Ještě do starého železa nepatříme.


Je nás v bytě dohromady i s dětmi devět. Vlezu do ložnice a nemůžu usnout. V hlavě se mi míhají útržky dávných koncertů v devadesátých letech. Jako ve starém filmu vidím své kamarády, krásné holky, džínové postavy pařící v dlouhých zástupech. Je mi smutno a přesto se usmívám. Byl to vydařený večer, rád jsem si zase jednou zavzpomínal. Myslím, že těch 30 společných let stálo za to!

OSTATNÍ FOTKY ZDE / OTHER PHOTOS HERE
- author of photos Jakub Asphyx

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos





Promotion!



Share this games :

TWITTER