DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 7. listopadu 2016

Home » » Report, photos, video - Brazil Attack - APOKALYPTIC RAIDS, WHIPSTRIKER - Local klub Pí, Písek - 6. 11. 2016

Report, photos, video - Brazil Attack - APOKALYPTIC RAIDS, WHIPSTRIKER - Local klub Pí, Písek - 6. 11. 2016

Apocalyptic Raids
OSTATNÍ FOTKY ZDE / OTHER PHOTOS HERE
- author of photos Jakub Asphyx

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos

Člověk by měl ctít kořeny, ze kterých vzešel. Ty mé, metalové, sahají až do osmdesátých let minulého století. Stejnou dobu uctívají i dvě brazilské kapely - APOKALYPTIC RAIDS a WHIPSTRIKER, které se nám měly se svojí sirnatou hudbou představit v Písku. Dvojice undergroundových veličin, vzešlých snad ze samého pekla. Smečky, které přišly z podzemí, ovládaného ve starých dobrých časech VENOM, HELLHAMMER, CELTIC FROST, MASTER, POSSESSED. Tahle akce pro mě byla povinnost, nutnost, vycházející ze samé mé podstaty. 

Stylově, protože jsem jel za svými metalovými základy, jsem si vzal i tričko Root - další z kapel, která utvářela kdysi můj hudební pohled na svět a z jejíž tvorby jsou upleteny i mé kořeny. Jen pro zajímavost, během celého večera mi tohle triko pochválili nezávisle na sobě tři brazilští muzikanti.

Whipstriker
Byla neděle, já si četl jednu severskou detektivku, pojedl skvělý oběd a vůbec nikam se mi nechtělo. Jenže takhle k večeru, když už jsem měl do hlavy asi po sté narvaná poslední alba obou brazilských kapel, jakoby mě zvedl z křesla nějaký temný magnet. Vydal jsem se na cestu, na které jsem se měl ujistit v tom, z jaké odvrácené strany hudebního světa pocházím. Těšil jsem se jako padlý kněz na první znesvěcení.

Silnice z Plzně na Písek se mi nelíbí. Samá vesnice, spousta zákrut a nerváků za volantem. Ještě že řídí Michal, kterému musím tímto i poděkovat za odvoz. Dobré je, že akce začíná v sedm a končí v devět, dostaneme se tak aspoň brzy domů. Míjíme ošklivý Nepomuk, míříme dolů na jih a probíráme festival DEADLY STORM IN BOŽKOV 11. Vybíráme na něj kapely a cesta tak uteče hodně rychle. Parkujeme na náměstí. Projdeme průchodem a jsme u klubu. Těším se hrozně moc. Celou dobu nás provází déšť a teploty lehce nad bodem mrazu.
Apocalyptic Raids
V Local klubu Pí v Písku se cítím hrozně příjemně. Líbí se mi prostředí, chutná mi tam docela i krušovické pivo, které jinak nepiju a lidé jsou zde hezky jihočesky milí. Padá na mě spokojenost a moje old schoolová nálada je ještě o řád lepší. Připočíst k dobru musím i kamarády a známé, se kterými se na podobně laděných koncertech potkáváme. Jste to i vy, kvůli kterým jsou pro mě tyhle akce tolik vzácné. Ten pokec, ta radost, že se zase vidíme a spolu pod pódiem zahrozíme, to je něco tak skvělého - a pokaždé to na mě zafunguje! A že v Písku umí vytvořit pořádnou atmosféru, to vám povím. Díky kluci a holky! Vracím se vždycky hrozně rád. Pojďme se podívat, jak obě kapely hrály.

WHIPSTRIKER  je uskupení kolem old school metalového maniaka Victora Vasconcellose. Hudba v podání těchto tmářů byla pro nás, staré prašivé fanoušky, doslova vykoupením. V hlavě mi cvaklo, přenesl jsem se o třicet let zpět a plnými doušky si vychutnával nahrubo nasekanou tmu smíchanou se špínou. Chvílemi jsem si připadal jako u vysoké pece, ze které právě někdo odpíchl tunu žhavé oceli. To bylo tak uvěřitelné a šílené vystoupení, že se mi těžce popisuje slovy. Heavy speedová koláž, nasáklá punkem, jadrností a takovou tou undergroundovou "motorheadovskou" jiskrou, kterou buď máte, či nikoliv. WHIPSTRIKER byli v Písku neskuteční, energičtí, temní a opravdoví. Heavy/speed/thrash/black metalové inferno!






Recenze/review - WHIPSTRIKER - Only Filth Will Prevail (2016)

Jdu podpořit kapely. Kupuji dva kousky CD, každý za 160,- kč, je mi až trapně, že nemám u sebe víc peněz, vykoupil bych vše - ty ceny jsou z říše snů. Nejsem sám, u merchandise je pořád plno.  

new CD in my collection
APOKALYPTIC RAIDS před námi otevřeli jeden starý hrob, plný metalových vzpomínek. Vyšli z něj po "brazilsku" zahraní HELLHAMMER, kteří se na hřbitově potkali s CELTIC FROST a WARHAMMER. V klubu byl najednou hutný, smradlavý vzduch a těžko se dýchalo. To nás dusily staré riffy, totální nasazení kapely a plesnivá smrt, která se vznášela všude kolem. Byl jsem zase náhle malý kluk, kterému starší kamarádi nosili první kazety s metalem. V Písku mě Brazilci absolutně zválcovali, rozdrtili, doslova se mi vařila a hnila krev v žilách. To nebyl koncert, ale spíš obřad, k vyvolávání temných sil! Úžasné vystoupení a pro mě nezapomenutelný zážitek na celý život! Kult!






Následuje focení s kapelami na památku. Fascinuje mě vřelý přístup Brazilců. Jsou vděčni za každého fanouška, usměvaví, pohodoví. Říkám si, že přesně o tomhle kdysi býval metal. Spousta českých skupin by se mohla hodně co učit.

Návštěvnost bych odhadoval na takových padesát lidí. Skvělé bylo, že na koncert přijeli jen opravdoví fanoušci, srdcaři, kteří byli ochotni obětovat čas, peníze a mnohdy opravdu dlouhou cestu. Ač každý odjinud, pod pódiem jsme byli jedna velká nadšená smečka, která si přijela užít starý poctivý metal. Na atmosféře to bylo hodně znát. Jako bychom se všichni znali díky hudbě odnepaměti. Mám v podobných chvílích pocit, že čerpám do žil obrovskou porci síly. Je hrozně příjemné potkávat samé milé, příjemné a pohodové lidi. Byl to underground přesně podle mého gusta!



Cesta domů je za tmy, ale pořád to vcelku díky časnému konci jde. Manželka si ze mě sice dělá srandu, že brzy budeme chodit na čaje o páté, ale když vstáváte druhý den ve 4:30 ráno do práce, jste vděčni za každou půl hodinku spánku. Probíráme s Michalem koncert, chválíme organizaci, která ten večer byla zase na výbornou (v Písku to snad ani jinak neumí), dobře ošetřený zvuk, který řezal jako čerstvě nabroušené nože a najednou před námi svítí Plzeň. Přesto, že jsem doma o hodně dřív než jindy, jde na mě spánek. Jsem rád, když mě Michal vyhodí před domem. Dneska budu spát jako zabitej a nechám si zdát o Jižní Americe, napadá mě a opravdu se tak stane.

Jsem upřímně rád, že jsem měl možnost v neděli písecké rouhání navštívit. Byl to pro mě metalový výlet, na kterém jsem si ujistil a potvrdil své hudební kořeny. Po téhle akci na ně budu hrdý ještě víc. Fascinovala mě nálada a skvělý přístup jak pořadatelů, tak obou kapel. Málokdy se vidí, že jsou skupiny schopny se pro fanoušky doslova "rozkrájet". Možná to bude znít trošku pateticky, ale já pamatuji doby, kdy slova jako "metalové bratrství" ještě něco znamenala. A v neděli jsem tu vzájemnou sounáležitost cítil doslova hmatatelně. Řeknu vám, byl to krásný pocit! Hergot, já chci znovu a zase! Úžasný zážitek po všech stránkách. Díky moc za něj!


- author of photos Jakub Asphyx


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

---------------------------------------------------------
Promotion!

FESTIVAL DEADLY STORM IN BOŽKOV 11


Oznámen datum konání festivalu:

Sobota 18. 3. 2017

- místo: Hospoda Pod kopcem, Plzeň Božkov

Budeme se na vás těšit!


facebook událost/event:
https://www.facebook.com/events/209306099485337/
info:
FESTIVAL DEADLY STORM IN BOŽKOV 11

Share this games :

TWITTER