DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 8. února 2017

Home » » Recenze/review - FROWNING - Extinct (2017)

Recenze/review - FROWNING - Extinct (2017)


FROWNING - Extinct
CD 2017, Black Lion Records

Potkával jsem každý den starce, který měl jeden z nejsmutnějších pohledů na světě. Šoural se pomalu, s bolestivým úšklebkem na tváři, jak už to tak lidé v jeho věku dělají. Jakoby byla v jeho vráskách otištěna veškerá bolest světa. Svým způsobem patřil ke koloritu města. Když seděl na lavičce a hleděl do dálky i minulosti. Moc nemluvil, ale pokud už ano, tak to stálo za to. "Nechápu, co se to s lidmi stalo": říkával a já nevěděl jestli se dle něj změnila společnost nebo on. Potom jednoho dne nebyl, vypařil se, přešel do jiné dimenze a já se rozhodl, že si uspořádám vlastní rozloučení se starcem, který vypadal, že zažil snad vše.

K poslechu jsem zvolil německého smutkaře Val Atra Niteris a jeho kapelu/projekt FROWNING. Funeral doom metalová hudba se zdála být k podobnému rozjímání více než vhodná. Se sluchátky na uších jsem navštívil všechna místa, kde jsem starce potkával a pokoušel se vyvolat jeho obraz v hlavě. Doma za něj už byly zapáleny svíce a celý rozlučkový obřad ve stylu EVOKEN, AHAB, SHAPE OF DESPAIR, FUNERAL TEARS mohl pokračovat. Nikdo neplakal, nikdo se nesmál. Všichni tiše seděli a vnímali vzpomínky a muziku. Situace a umění se spojilo v jedno a vytvořilo zvláštní, velmi zvláštní, smutnou náladu.



"Extinct" je klasickým funeral doomovým albem. Hudebně v něm nehledejte nic nového. Dokonce nemohu ani napsat, že se dobře poslouchá, protože to je u tohoto stylu poměrně tristní vyjádření. Nakonec je každá nahrávka hlavně o pocitech, o vnímání a propojení mezi posluchačem a tvůrcem. Osobně musím mít náladu, té deprese je někdy až moc, ale musím uznat, že deska má v sobě zvláštní pnutí, takovou tu temně smutnou jiskru, které pro mě odlišuje dobrá alba od špatných. Depresivní, jitřící, vznešená a zároveň zatěžkaná, plazící se, drsně jemná, naléhavá, taková je hudba FROWNING. Až potkáte svého starce nad hrobem, schválně mu koukejte chvíli do tváře. Myslím, že v ní uvidíte podobné hudební zážitky jako na "Extinct". Funeral doom metal par excellence!


sumarizace:

Druhé album FROWNING je velmi příjemným výletem do horské vesnice na dlouhý pohřeb. Jejich funeral doom metal je poctivý, syrový, uvěřitelný. Proti provedení, ani způsobu uchopení smutku, nemám žádných námitek. Doslova mě fascinuje schopnost FROWNING navodit absolutně temnou a ošklivou atmosféru. Poslech si užívám všemi póry svého těla. Svět jakoby najednou zčernal, upadl do beznaděje a já se ocitl v záhrobí. Na onom světě se pohybují FROWNING s elegancí a samozřejmostí. V dálce zvoní umíráček, nemrtví vylézají z děr. Tahle deska mi bude znít v hlavě ještě hodně dlouho. Vidím zase zástupy nemrtvých. Jdou si pro mě. Funeral doom metal par excellence!

Asphyx says:

The second album by FROWNING is a nice trip into a mountain village to see a long funeral. Their funeral doom metal is so straight, raw and believable. I have nothing to say against their execution or the matter of how their grabbed the sadness. I have to say I am very impressed by the band´s ability to make an absolute dark and ugly atmosphere. The listening is so great and I enjoy it with every single pore of my body. The world seems black and down in the hopelessness with me in the world beyond. Those FROWNING are moving in the world beyond with so gracefulness and self-evidence. There is a death bell in the distance ringing, the undeads are climbing out of holes. This album will be in my head for a long time. I see undead people lining. They are going to get me. Funeral doom metal par excellence!


Track - List:
1. Nocturnal Void
2. Encumbered by Vermin
3. Veiled in Fog
4. Buried Deep
5. Frédéric Chopin's Marche Funèbre

TOTAL RUNNING TIME: 62:57

Members:
Val Atra Niteris – Everything
Stanislav Govorukha – Guest Vocals (Track 1)
Hekjal – Guest Vocals (Track 2)


Share this games :

TWITTER