DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 22. února 2017

Home » » Rozhovor - SOOTHSAYER - Matka příroda nám určuje, co máme hrát.

Rozhovor - SOOTHSAYER - Matka příroda nám určuje, co máme hrát.

Rozhovor s doom metalovou kapelou SOOTHSAYER z Irska.

přeložila Markéta, děkujeme!

Recenze/review - SOOTHSAYER - At This Great Depth (2016)

Ave SOOTHSAYER! „At This Great Depth“ je teprve druhým EP, které se mi od vás dostalo do rukou. Mohl bys nám prosím nejdříve představit kapelu? Přeci jen, doom metal z Irska u nás v Čechách zase tolik lidí nezná.

Soothsayer vznikli před několika lety v deštivém Corku v Irsku. Pět mladých kluků s touhou vytvořit temnou a emotivní hudbu. V roce 2015 jsme nahráli naše první EP „The Soothsayer“ v rurálním jihovýchodním Irsku. Sami jsme vydali EP a po Irsku jsme hráli koncerty, abychom album rozšířili mezi lidi. Loni jsme nahráli naše druhé EP „At This Great Depth“. Nahrávali jsme ve zkušebně, která je špatně osvětlená a začouzená. Než jsme druhé EP stačili sami vydat, podepsali jsme dohodu s Transcending Obscurity Records, kteří vydali „At This Great Depth“ 31. prosince 2016.

At This Great Depth“ je už nějakou dobu vydáno. Jaké máte zpětné vazby a reakce? Co fanoušci, kritiky? A jak fungují skladby na koncertech?

Zatím je veškerý feedback hodně pozitivní. Takové recenze jsme rozhodně při nahrávání nečekali. Písně na „At This Great Depth“ jsou ty, které jsme hráli při nahrávání „The Soothsayer“. Takže náš původní plán byl prostě hrát tyhle dva songy před tím, než začneme psát písně pro naše debutové album. Po vydání EP u Transcending Obscurity se to rozjelo. Nečekali jsme taková reakce, které jsme zatím dostali. Rozhodně nás to hodně motivuje v další práci.


Loňské album jste vydali u indických Transcending Obscurity Records. Jak jste se vůbec k tomuto labelu dostali, jak jste s ním spokojeni? Label je v dnešní době hodně důležitá věc. O vás je slyšet všude. Jak spolupráce probíhala?

Podepsání smlouvy s Transcending Obscurity Records pro nás byla osudová změna. Z původních hovorů s Kunalem (jemuž label patří) bylo jasné, že je to člověk, který přesně ví, co dělá. Tohle pro něj není jen business, ale také vášeň. Takový vášnivý přístup pro nás byl velice žádoucí a rozhodně nám nebyl cizí. Dalo by se tedy říct, že setkání Soothsayer a Transcending Obscurity bylo prostě osudové. S Kunalem máme skvělý pracovní vztah a jsme spolu v běžném kontaktu. Lepší podmínky jsme si ani nemohli přát.

Hrozně se mi líbí zvuk alba. Je syrové a zároveň čitelné. Smutné, atmosférické a krásně vyniknou jednotlivé melodie, nápady. Kde jste vůbec nahrávali? Kdo stojí za mixem a masteringem?

Celé EP bylo nahráno v jednom dni, postaral se o to Eamonn Coleman. Eamonn je úplný čaroděj. Měl na starosti celý proces – nahrávání, techniku, mixing a mastering. Přišel do naší zkušebny, kde nahrál nás, jak hrajeme dvě naše písně s minimálním předubbováním. Eamonn nahrával už víc kapel v Corku a práce s ním je skvělá. Má svatou trpělivost. Buď požehnán, Eamonne Colemane!

Kdo je autorem obalu „At This Great Depth“? Přiznám se, že na mě působí zajímavým dojmem. Jak jste cover vybírali?

Náš vokalista Líam obal nakreslil a to jak pro „At This Great Depth“, tak pro „The Soothsayer“. Hodně ho takové věci baví a velmi rád maluje podle hudby. No a přišel právě s tímto obalem. Obecně lze říci, že se snažíme využít veškerý um naší kapely. Ať už vizuální umění nebo jiné.


Prozraď nám, o čem jsou texty na „At This Great Depth“, kdo je jejich autorem a jakým způsobem vznikaly?

Všechny texty napsal Líam. Většinou mají dvojí význam a jsou opepřené esoterickým jazykem. Takže se většinou naše texty věnují různým aspektům běžného lidského života – emoční zlostí, frustrací, smutkem. Vždycky se naše texty snaží dosáhnout nějaké naděje. Je zde jakýsi element „misantropického hippie“, který vychází z našich písní. Rozmlouvá s přírodou a prozkoumává stav lidstva. Jsou zde i pokusy o vytvoření lepší budoucnosti pomocí rozbitých zbytků minulosti. To funguje i na osobní úrovni a přesouvá se dále na globální vědomí.

Když se řekne doom metalová kapela z Irska, přiznám se, že mě napadnete jenom vy a MOURNING BELOVETH. Hrají u vás i nějaké další dobré kapely? Funguje u vás doom metalová scéna?

V Irském undergroundu je několik fantastických doomových kapel. Jednou zvláštní, ačkoli ne striktně doomovou kapelou, pocházející z našeho města je kapela PARTHOLÓN. Jsou s námi duchovně příbuzní a rozhodně stojí za pozornost. V severní části naší země jsou kapely z oblasti juggernaut doom a to konkrétně Nomadic Rituals, které je tří člennou peckou, kterou jen tak neuslyšíš. Na východním pobřeží jsou kapely, jako je TEN TON SLUG a WEED PRIEST. Takové kapely ti zaplní kalhoty bahnem. Někde uprostřed je okultní groove BRIGANTIA. Každá kapela má rozhodně čistou a pravou kvalitu zvuku. V Irsku vlastně není zase tolik doom kapel. Spíš jsou zde kapely, které jsou tak nějak doomově skryté a čas od času spadnou do obecně metalové scény.


Jaké to vlastně je, hrát doom metal v Irsku? Chodí u vás lidí na koncerty? Podporují vás, kupují CD? Když třeba uspořádáte nějakou akci, kolik přijde lidí?

V Irsku je velice silná a zdravá metalová scéna. Každý má svůj styl a ti, co jsou toho součástí, jsou také velmi loajální. Běžně jsou v každém městě hojně navštěvované koncerty a to i ve větších městech po celém Irsku. V Emerald Isle je prostě metal živý ve všech svých podobách.

Když se ještě podíváme na začátek…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna doom metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“.

Skoro to vypadá, že si doom vybral nás. Nikdy jsme si nesedli a nepsali songy v určitém stylu. Prostě píšeme to, co nám přirozeně přijde pod ruku a zrovna je to náhodou doom. Neřekl bych, že jsme striktně doomová kapela. Jsou zde black, progressive a gotické elementy, které se u nás pořád projevují a prosakují. Irská příroda je hodně zelená a šedá a není zde nouze o vítr, nebo déšť. Matka příroda nám určuje, co máme hrát.

Co SOOTHSAYER a koncerty? Už jste absolvovali nějakou delší šňůru po Evropě? Nechystáte se? Docela rád bych vás viděl kupříkladu v Praze!

Bohužel jsme zatím neopustili náš ostrov, ale to se v budoucnu změní. Pracujeme na tom. Zatím ale, pokud má někdo zájem, rádi k němu přivezeme trochu té irské mizérie. Rozhodně bychom letos rádi vyrazili ven z ostrova.


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Poslední vydání Partholón „Follow Me Through Body“ je skvělé. Také mě oslovil nový split vinyl Horse/Bisect. Poslední album Borknagar poslouchám docela pravidelně, ale také poslední Bolzer a Great Old Ones.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Jediná česká kapela, o které vím, je Master´s Hammer. Jejich klip Géniové je skvělý.

Co chystají SOOTHSAYER v nejbližších měsících?

Příští měsíc budeme nahrávat píseň pro nadcházející 7“ split. V dubnu máme několik koncertů po Irsku a poté se budeme soustředit na psaní písní na album. A také se budeme těšit na hraní mimo náš ostrov. Doufáme, že se dostaneme brzy i do Prahy!

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.


Děkuji! Přejeme Ti mnoho čtenářů a hodně štěstí! Jsme Soothsayer…



Share this games :

TWITTER