DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 29. dubna 2017

Home » » Recenze/review - GLOOM - Catharsis (2017)

Recenze/review - GLOOM - Catharsis (2017)


GLOOM - Catharsis
CD 2017, Metal Age Productions

Díval jsem se jednou ráno, u starého kostela na pískovcovou sochu. Po zvrásněných tvářích kdysi krásné ženy stékaly kapky rosy. Normálně nebývám dojímavý, ale najednou jsem byl obestřen zvláštní náladou. Melancholickou, smutnou a radostnou zároveň. Představoval jsem si tu dívku, která stála sochaři modelkou a nechtělo se mi už nikdy z toho místa odejít. 

Hrát gotikou protkaný metal můžete mnoha způsoby. Konkrétně u tohoto stylu je poměrně těžké se vyhnout různým klišé, zbytečným pozlátkům. Každá nesrovnalost vynikne a posluchači ji ihned odhalí. Pokud to nemyslíte vážně a upřímně, jste pak jenom pro smích. Zaplať všichni strážci katedrál, slovenští GLOOM na tohle všechno při tvorbě jejich novinky "Catharsis" mysleli. Výsledkem je smutně melancholické album, které se poslouchá více méně samo. Cítím z něj určité chtěné chvění, zajímavou hru se smutnými náladami i odkazy na TYPE OF NEGATIVE, TO/DIE/FOR, ale i třeba první desky finských H.I.M. Zvláštní je jedna věc. Normálně se podobné hudbě většinou vyhýbám jako čert kříži. "Catharsis" jsem nejenom "vydržel" poslouchat, ale nakonec jsem si je oblíbil a našel společnou řeč.



Smutná dívka na obalu, zakrytá stromovím, opuštěné sochy ve staré zahradě opletené břečťanem. Možná ještě šedivá dáma, která vypráví dávné příběhy. To jsou všechno obrazy, které se mi promítají při poslechu před očima. Není divu, "Catharsis" má v sobě přesně tu potřebnou temnou jiskru pro podobné představy. Všechno, včetně obalu, zvuku i nápadů je v nejlepším pořádku. Kapela se sice občas nevyhne v některých momentech až příliš obyčejným pasážím, ale jako celek je album velmi přesvědčivé. Líbí se mi vokály, slyším z nich spoustu emocí. Hudba se má poslouchat srdcem, přátelé a GLOOM mě přesvědčili na svoji stranu. Až půjdu jednou, zase k té staré pískovcové soše, určitě si na ně rád vzpomenu. Gothic metalové album, které má melancholickou duši jako křehké kousky ledu ve větru! Velmi dobrá nahrávka!


sumarizace:

"Catharsis" je smutně melancholické album, které se poslouchá více méně samo. Cítím z něj určité chtěné chvění, zajímavou hru se smutnými náladami i odkazy na TYPE OF NEGATIVE, TO/DIE/FOR, ale i třeba první desky finských H.I.M. Zvláštní je jedna věc. Normálně se podobné hudbě většinou vyhýbám jako čert kříži. "Catharsis" jsem nejenom "vydržel" poslouchat, ale nakonec jsem si je oblíbil a našel společnou řeč.

"Catharsis" má v sobě přesně tu potřebnou temnou jiskru, která se mi tolik u podobné hudby líbí. Všechno, včetně obalu, zvuku i nápadů je v nejlepším pořádku. Kapela se sice občas nevyhne v některých momentech až příliš obyčejným pasážím, ale jako celek je album velmi přesvědčivé. Líbí se mi vokály, slyším z nich spoustu emocí. Hudba se má poslouchat srdcem, přátelé a GLOOM mě přesvědčili na svoji stranu. Až půjdu jednou, zase k té staré pískovcové soše, určitě si na ně rád vzpomenu. Gothic metalové album, které má melancholickou duši jako křehké kousky ledu ve větru! Velmi dobrá nahrávka!

Asphyx says:

“Catharsis” is a melancholic album which is easy to listen. I feel some wanted vibration, an interesting game with sad moods and links to TYPE OF NEGATIVE, TO/DIE/FOR, but also to first album by Finnish H.I.M. There is one interesting thing. Usually, I don´t like this kind of music. “Catharsis” was album which I “kept” listening but in the end I really like it and I found the common ground with it.


“Catharsis” has the important dark spark inside which I really appreciate with this kind of music. Everything including the cover, sound and ideas is great. There are some moments when the music is too ordinary but as a whole the album is very convincing. I like the vocals where I can hear so many emotions. Music should be listened by heart and friends, GLOOM did convinced me to go on their side. When I go the old sandstone statue I will remember them. Gothic metal album which has a melancholic soul like a fragile pieces of ice in the wind! Very good album!

tracklist:
1. Souls Walk Apart
2. Heart Dead Remains
3. Lovesong (The Cure cover)
4. Lillyann
5. No One Ever
6. Fatal Trust
7. Catharsis
8. The Last Chapter 


band:
Martin Pazdera
vokály
Igor Tinak
gitara, klávesy
Miroslav Malcovský
basgitara
Radoslav Priputen

bicie 

Share this games :

TWITTER