DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 7. července 2017

Home » » Rozhovor - MORTA SKULD - Slyšel jsem poprvé death metal a to mi změnilo život.

Rozhovor - MORTA SKULD - Slyšel jsem poprvé death metal a to mi změnilo život.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou MORTA SKULD.

Odpovídal Dave Gregor.

Přeložila Markéta, děkujeme!

Ave MORTA SKULD! Poslouchám vaši letošní novinku „Wounds Deeper then Time“ už nějaký čas a pořád v ní objevuji pro sebe nové a nové kousky temnoty. Přiznám se, že jsem od vás čekal dobré řemeslo, ale že mě takhle rozsekáte, tak to ne. Album se podle mě opravdu povedlo. Jaké máte reakce od fanoušků, co recenze?

Děkujeme za taková krásná slova a ano, albu se daří skvěle a z toho co jsem slyšel, tak se fanouškům hodně líbí a recenzentům také.


Hráli jste už některé songy z novinky na koncertě? Jak fungují na fanoušky? Máte už nějaký potencionální hit? Osobně bych si tipnul druhou skladbu „In Judgment“.

Ano, nové songy jsme už hráli naživo několikrát a fungují dobře. A většina recenzentů si oblíbila píseň Hating Life ale udělali jsme klip pro píseň In Judgment.

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Wounds Deeper then Time“? Jak vlastně tvoří/skládají MORTA SKULD?

Několik textů bylo napsáno spolu s Serving Two Masters složením a zbytek jsme napsali v naší současné sestavě.

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Já (Dave Gregor) píšu všechno texty a přicházím vlastně se všemi koncepty, ale pokud kdokoli z kluků má nápad, tak jsem rozhodně všemu otevřený.

Kdo je autor obalu novinky „Wounds Deeper then Time“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali?

Můj dobrý kamarád Pat Kachellek nám dělá obaly. Procházeli jsme spolu neustále dokola naše texty a písně a on se mě zeptal na celkové téma desky a jednou přišel s takovým skvělým obalem.


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu?

Nahrávali jsme v Mercenary studio se Scottem Creekmorem a ano vždycky dbáme na to, abychom si k albu mohli říct co chceme – ať už ke zvuku, nebo k tomu, jak to chodí ve studiu.

Hrajete od roku 1990. To je na kapelu pěkně dlouhá doba. Dalo by se říct, že jste se stali legendou. Jaké byly vaše začátky? Jak vlastně skupina vznikla a co byl první impuls k tomu, začít hrát death metal?

Souhlasím, tohle určitě byla dlouhá cesta. Já začal hrát na kytaru později než ostatní a nechtěl jsem si s tím dát na čas. Takže jsem do toho šel po hlavě a okamžitě jsem začal hrát a psát písně. Ale zpočátku jsem neměl žádnou cestu a pak jsem slyšel death metal a to mi změnilo život. Můžeš bejt dobrý, ale to neznamená, že jsi drtič. Já v tu dobu nehrál moc dobře, ale hrál jsem hodně rychle a měl jsem těžké akordy. To mi prostě sedělo. Byla to prostě hudba bez pravidel a mohl jsem vytvořit prakticky cokoli jsem chtěl a prostě to zahrát. 


V letech 1998 – 2012 jste přerušili svoji činnost. Proč vlastně?

V té době by náš bubeník na turné a nedokončil ho a tak jsme museli zpátky domů a ztratili jsme všechno kvůli Kentovi a jeho volbě nevystupovat na turné. A to ani nezmiňuji, že většina bubeníků nedělala dvojitou kytaru a nemohli jsme najít další členy, tak jsem se prostě rozpadli.

Jste už dnes pamětníci. Když porovnáš vaše začátky a současnost, změnila se doba hodně? Myslím tím teď přístup fanoušků, labelů, promotérů apod. Často slýchávám, že „už to není takové, jako to bývalo“. Co si o tom myslíš ty?

Není to to samé, rozhodně ne. Kdysi jsme měli budgety na nahrávání a opravdu tě lidé kontrolovali v rámci práv. A vůbec to pro nás bylo lepší než dnes. Peaceville se k nám chovali hezky a nebyl s nimi nikdy žádný problém. Prostě jen zavřeli některá jejich studia a je tak méně místa na to, kde hrát. Nikdo dnes prostě nechce platit za artovou hudbu, kterou my hrajeme. A prostě všechno je teď těžší pro všechny umělce, co se týče hraní. Lidé kradou hudbu a nechodí ani tolik na koncerty. Takže tohle všechno se změnilo a je prostě těžší být v tomhle businessu.


Pátral jsem ve starých rozhovorech, dokonce si vytáhl i tištěné časopisy a nikde jsem nenašel, kdo je vlastně autorem loga MORTA SKULD?

Chad Hensel (člen DR Shrinker) nám dělal logo před mnoha lety a my ho pořád používáme.

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

Má to své výhody i nevýhody. Co se týče prodeje, tak to může být ilegální, a to se těžko dohledává. Ale pak máš fanoušky, kteří se o nás dozvědí na YouTube, takže internet může být i dobře využitelný. Ale většina lidí ho používá negativně.

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Nový KREATOR a IMMOLATION jsou skvělí. Nový OBITUARY jsou taky super. A THE MEMORIAM jsem si oblíbil.


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Bohužel ne.

Co chystají MORTA SKULD v nejbližších měsících?

Máme v plánu několik festivalů – např. KY DEATH FEST a potom Oct CA Death Fest. Snažíme se vymyslet šnůru a také píšeme nové písně.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Ne, to my děkujeme a bylo mi ctí. Děkuji našim fanouškům a tobě za to, co vy všichni děláte pro udržení death metalu.


Share this games :

TWITTER