DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 22. ledna 2018

Home » » Report, photos, video - BAEST, CUTTERED FLESH, FEEBLE MINDED - club Pekelná brána, Plzeň - 21. 1. 2018

Report, photos, video - BAEST, CUTTERED FLESH, FEEBLE MINDED - club Pekelná brána, Plzeň - 21. 1. 2018

Baest
VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos

clubhttps://www.roxy.cz/
promoterhttps://www.facebook.com/EnemyBooking/

Nevím, jak prožíváte nedělní odpoledne vy, ale u mě bývají většinou předzvěstí pracovního týdne. Hlava mi začne šrotovat, cože jsem to vlastně v tý práci dělal a co budu muset udělat. Následuje pak noc vytřeštěných očí, kdy se podvědomě připravujete na ranní poradu. Nojo, život řádně pracujícího nebývá mnohdy lehký. Proto jsem byl také moc rád, že i k nám do Plzně zavítala trojice death metalových kapel. Nebývá to zase tolik častým jevem.


support Beheaded
Od rána se věnuji rodině, vkládání nových rozhovorů na blog. Jsem rád, že můžu alespoň odpoledne na chvilku s prckama vypadnout do lesů - také se stanu velmi dobrým bobistou, v Plzni po dlouhé době napadne sníh. Vyčistím si hlavu, nabiji se energií, připravím se postupně na večer. Třetí metalová akce v týdnu by mě rozhodila ve dvaceti letech, natož pak teď, když mám na krku 4 obrácené kříže. Jenže přátelé, když už nebudeme podporovat smrtící kov my, staří psi, tak kdo jiný? A na rovinu, koncerty jsou pro mě pořád drogou, závislostí, které nelze odolat.



Kolem šesté večerní mi začnou cukat nohy nedočkavostí, dostavuje se lehké břišní chvění. Těším se moc. Death metal a v Plzni. Nebývalý úkaz a velká radost, to jsou pocity, které mě doslova prostupují. Sedám na tramvaj, vystupuji na Masarykově náměstí, chvíli se zamyslím u sochy našeho prvního prezidenta a neubráním se srovnání se současným materiálem. Musím se otřepat, nechci zabředávat do politiky, nebaví mě a nezajímá. Radši se vydám dolů do klubu Pekelná brána.


asi zombie kůň aneb klub si vyzdobíme sami
Před klubem stojí Goro a ihned mi oznámí, že jsem dneska druhej fanoušek, co přišel. A taky že nemaj pivo. Kouknu oknem dovnitř a opravdu, pípa je rozmontovaná. Klubem pobíhá asi 160 cm vysoký maník v tričku Saxon. "Teď nemám čas, pro pivo si skoč k Vietnamcům, teď jsem zvukař!": dozvídám se od něj. Nadechnu se, chci ještě něco říct, ale rozloží si bednu s nářadím a už mě nevnímá. Jdeme tedy radši přes ulici do krámu a tam vykoupíme plechovkovou Plzeň.



Z koncertu se tak stane spíš veřejná zkouška, než regulérní vystoupení. Chodíme s Gorem na metal třicet let, ale Pekelná brána opravdu dělá čest svému jménu. "Tady je organizace fakt na píču": pronese člen jedné předkapely. Je mi líto Dánů, protože ti chudáci sedí u stolu a neví, co se děje - nikdo se o ně nestará. Tak aspoň občas prohodím pár slov, aby si nemysleli, že jsme u nás všichni kokoti. Ale co, jsou mladí a určitě jednou budou všude vyprávět, zač je toho český metal. 


Feeble Minded
Celá akce se posune asi o dvě hodiny, ještě že máme plechovkáče a dobrou náladu. Nic jiného nám vlastně ani nezbývá. V klubu nejsou nikde kliky, v pokoji, kde se hraje, svítí jen dvě žárovky na dvou lustrech. Býval jsem jednu dobu velký punkáč, ale i tak si říkám, že se pak nedivím, že lidi nechodí na koncerty. Dneska je jiná doba, přátelé. Mě nevadí ani tak prostředí, ale spíš organizace. Žádná vlastně není. Klubem pobíhá zmíněný maník, tahá kabely, občas něco letuje, šteluje a snaží se vyloudit zvuk.


Cuttered Flesh
To se mu kupodivu nakonec podaří. Je mi ho chudáka líto. Na všechno je sám, trošku zmatený. Nedá mi to a musím to napsat - opravdu obdivuji všechny kapely. Hrát pro pět fanoušků s takovým nasazením, to se jen tak nevidí. Posuďte sami...

O FEEBLE MINDED tvrdím jednu věc, za kterou si stojím. Tahle kapela zraje snad každým vystoupením. Nedělní seance nebyla výjimkou. Kluci (bez basy) to do nás nasypali jak hrobník hlínu do hrobu. Brutalita, zběsilost, ale i technika a maniakální výraz. Řezalo to opravdu slušně. Kdybyste se mě zeptali, na co se ve filmech nerad dívám a od čeho odvracím tvář, řekl bych, že od trhání nehtů. Rokycanští mi do prstů zarazili rovnou rozžhavené hřeby ostrých riffů, rozmlátili mě jak maso na řízky. Masakr a za mě opět velká spokojenost. Poklona!






Pivo pořád není a nastává veselá situace s mikrofonem. Všechno působí až tragikomicky. Nevím jestli ten kluk, který zrovna přišel, je tu omylem nebo patří k nějaké kapele, ale asi nás je už šest. Přemýšlím o tom, že v dobách mého mládí se podporovaly alespoň skupiny navzájem. Dorazivší muzakanti to činí a dělají skvělou kulisu, ale plzeňský underground vidět není. Asi žádný neexistuje. Vietnamcům došla dvanáctka Plzeň a kamarád přinese Gambrinus. Tento moment si můj čtenáři dobře zapamatuj, protože právě zmíněné pivo má ještě v mém příběhu velkou roli.

CUTTERED FLESH budou mít venku brzy nové album. Patologové z Chodova se s tím hned od začátku nemazlili. Nevím, jestli jste někdy viděli někoho spadnout do lisu, ale řeknu vám, není to pěkný pohled. Byl jsem brutálním death metalem těchto pánů doslova rozdrcen. Vzduchem se vznášela krev a temnota. Vystoupení mělo velkou sílu, takový ten správný hnilobný odér, který mají v sobě brutální death metalové kapely mít. Trošku jsem si připadal, jakoby mi někdo ustřelil hlavu brokovnicí. Natolik se mi jejich set líbil.







Dánové mají kameru, několik kamarádů a nebývale dobrou náladu. My pořád také, protože jsme objevili, že alespoň na dámském záchodě teče voda. "Nemám aspoň pochcaný ruce": pronese někdo. Ještě že se s kapelama známe a berou vše s nadsázkou. Koneckonců, nic jiného nám všem nezbývá.

BAEST přijeli z Dánska a byli v neděli hlavní kapelou. Napěchovaný death metal, zručně proložený thrashem a švédskou smrtí. Záležitost vyloženě pro mě, pro starého psa. Old school jak se patří. Z dřevěných rakví, uložených kdesi na severu, k nám přijeli maniaci, kteří velmi dobře rozuměli svému krvavému řemeslu. Jejich vystoupení mě studeně pálilo, stejně jako třeba smrt z vyděšení. Vše sedělo na svých místech a Seveřané dali do koncertu vše. Za mě velké nadšení a skvělý zážitek. Podobná hudba mi koluje v krvi a užil jsem si ji vrchovatě. Připadal jsem si jak umlácený palicí. Zabijácký death metal! Outstanding ancient death metal, played with rot in their hearts!












Když to vezmu kolem a kolem, tak nakonec nebyl zvuk zase tak špatný. Občas sice všechno chřestilo, ale byli jsme rádi, že aspoň nic neprobíjelo. Z natažených kabelů šel strach, ale během třiceti let v metalu jsem už něco zažil. Fotíme se s BAEST, kupujeme nějaký CD. Kluci se pořád smějou, dali do toho dneska všechno.


všichni fanoušci, kamarádka fotila, tak si ji přičtěte
Je neděle a musíme brzy domů. Mám sice náladu na to, pít až do rána, ale nejde to. Zítra mě čeká tuna povinností. Padne na mě únava z celého týdne. Pár hodin spánku mě asi nevytrhne, ale to nevadí. Odpočinu si jednou v rakvi. Mrzne a čekám na poslední tramvaj. Kloužu k nám do kopce a někde tak uprostřed mě chytnou takové křeče do břicha, že mám co dělat, abych si nekáknul do kalhot. Inu vietnamské pivo. Doma málem rozstřelím mísu. Je to hodně metal. Spím jen pár hodin a ještě když ráno píšu tyhle řádky, tak se musím smát. Svým způsobem to byl totiž večer, který jinde nezažijete. 


with Baest
 


Hodil by se nějaký závěr, ale mě je ze stavu plzeňského undergroundu trošku smutno. Lidi zde očividně chodí na něco úplně jiného. Kapely jsem hrozně moc rád viděl, jen si říkám, že by si zasloužily alespoň trošku lepší organizaci. Bývalo zvykem skupinám aspoň koupit nějaké pivo nebo si jich aspoň všímat. Vždyť to všichni děláme pro hudbu, ne? Nebo už to neplatí? 

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos

---------------------------------
Promotion!



info:

Share this games :

TWITTER