DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 27. ledna 2018

Home » » Rozhovor - RADIATION - Old school thrash death metal ze Slovenska!

Rozhovor - RADIATION - Old school thrash death metal ze Slovenska!


Rozhovor s thrash death metalovou skupinou ze Slovenska - RADIATION.

Odpovídal Mrož.

Ave RADIATION! Sedím zrovna na chalupě v Jizerských horách u kamen. Řve mi tady k pivu, pohodě a zimě vaše letošní novinka „The Gift of Doom“ a já ji střídám se starými alby Venom, Motorhead,Celtic Frost, Hellhammer a pořád dokola si říkám, že jste ji měli vydat před dvaceti lety, když jsem byl ještě mladý a plný síly. Vaše album na mě působí až „omlazujícím účinkem“! Díky za to, jen si říkám, jak vaše nové CD pobírá nová, mladá generace fanoušků? Jsou vůbec nějací? Ptám se, protože od pár dříve narozených kamarádů jsem slyšel takové to.“Ty vole, tohle je muzika pro starý“ a pak si aktualizovali profil na facebooku.

- Zdravím Jakub. Sakra tak takúto pohodičku na chate ti teda závidím. Samozrejme existuje aj mladá generácia fanúšikov, ktorí nesedia celé dni za facebookom ale chodia na koncerty a majú radi aj takúto muziku "pre starých".

Čo si myslia o "The Gift of Doom" môžeme hádať, recenzenti sú ale poväčšine starí harcovníci, hehe. Mladých moc nepoznáme a časy keď o nás v recenziách písali ako o "mladíci z Bratislavy" sú už asi tiež preč haha. Každopádne môj názor je, nech si každý počúva čo chce.


Jestliže jsem byl z vaší předchozí desky „Plutonium Overdose“ nadšený a spokojený, tak letošní počin „The Gift of Doom“ mě doslova rozsekal. Normálně se nebráním vlastně jakékoliv hudbě, která řeže a pálí, ale tentokrát mi přijde, že jste ji nahráli snad „jen pro mě“. Doslova mě fascinuje zvuk. Kde jste nahrávali a jakým způsobem? Novinka je snad ještě větší „plesnivina a rez“ než minule. Mluvili jste hodně do zvuku?

- Ďakujem. Ak mám byť úprimný, zvuk ani muzika nie sú vyslovene pre každého, takže môžeš byť rád, že patríš k tej hŕstke vyvolených a album ti zvukovo sadol, haha.

Album nahrával tak ako aj Plutonium Overdose náš kamarát Bibo z Vomitor Sound (inak člen Abortion). Zvuk znie staro a špinavo, čiže dosiahli sme čo sme chceli.

Jakým způsobem u RADIATION vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

- Autorom hudby som ja, Mrož, aj keď samozrejme úpravy a prispôsobenie si podaktorých pasáží ostatnými členmi je bežné a povedal by som že aj žiadúce.

Proces nie je nič extra, mám proste nejaký nápad, zapíšem si to do Guitar Pro (program kde si môžeš písať taby, bicie a pod..), postupne pridávam dalšie pasáže a instrumenty, no a keď som s tým po nejakom čase spokojný posielam kolegom z kapely na zhodnotenie a aby si to doma v pokoji nacvičili. Následne na tom pracujeme v skúšobni a nakoniec z toho vyjde niečo úplne iné, ako malo pôvodne byť, haha.



Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? Často zmiňujete radioaktivitu a věci s ní spojené? Zajímáte se o tuhle problematiku nějak hlouběji? Co Černobyl, byli jste tam už na výletě?

- Autorom textov som tiež ja, Mrož. Pojednávajú (nečakane) o nukleárnej apocalypse, temnej budúcnosti, sci-fi a podobne. Inšpirácia jednoznačne z filmov, PC hier a podobne, ako aj z mojej bujnej fantázie.

Zaujímať sa preto o tému a problematiku radiácie úplne do hĺbky ani nie je nutné. Brožúry ako "Protiatomová ochrana obyvateľstva" alebo "Chování obyvatelstva v zamoreném prostoru", vydané v Československu na začiatku 60. rokov mám samozrejme preštudované, ale či by mi to v prípade núdze pomohlo si nie som istý.

V Černobyle sme na výlete samozrejme boli, okrem iného tiež nafotiť kapelné promo foto k "The Gift of Doom". Je to zážitok, odporúčam každému.

Vždycky jste měli skvělé obaly svých desek. Zakládáte si hodně na tom, jak má album, cover vypadat? Kdo je autorem obalu novinky „The Gift of Doom“?

- Áno, obal aj celkové prevedenie je pre nás veľmi dôležitý. Nech okrem muziky dostane človek ktorý si album kúpi aj niečo viac. Obal rovnako ako "Plutonium Overdose" kreslil náš kamoš Peter "Šuhaj" Ličko, na základe nejakých našich požiadaviek a náčrtkov na úrovni bezrukého šimpanza. Oba sú robené klasicky, štetcom na plátno. Digitálne grafiky obalov nám veľmi nesedia.



„The Gift of Doom“ vychází na CD a digitálně u německých Witches Brew. Proč právě tento label? Myslím, že vaší muzice by slušel vinyl, uvažujete o něm?

- Ann Brew z Witches Brew je srdciarka, za tú dobu čo sa tomu venuje vydala už kopu skvelých kapiel. Skúsili sme ju osloviť, keďže nás už predtým videla hrať aj naživo a vedela čo sme zač heh. Vyšlo to a sme jej za to vďační.

Vinyl je v pláne v roku 2018 zatiaľ za kooperácie 2 slovenských labelov. O termíne vydania budeme včas informovať.

Thrash/death metal jsou natolik extrémní styly, že ho zase tak velké množství fanoušků neposlouchá. Kapely tak musí vyrazit a zviditelnit se i v zahraničí. Chystáte třeba nějaké koncerty venku? Oslovujete zahraničí labely? Snažíte a chcete prorazit i v mezinárodním měřítku?

- Koncerty vonku v pláne sú a so zahraničnými labelmi ako vidíš spolupracujeme. Avšak až nejakú prehnanú snahu presadiť sa v zahraničí by som za tým nehľadal. My si proste ideme svoje.

V zahraničí majú kapiel podobného razenia mnoho a kľudne si vystačia aj s vlastnou scénou, ale na druhú stranu napísať nejaký ten e-mail a poslať promo je najmenej. 



Jaký je vlastně v současnosti slovenský underground? Žije to u vás? Chodí lidé na koncerty? Od nás, z Plzně je to daleko, ale když už se mi povede na Slovensko vyrazit, tak mi „vaši“ lidé přijdou takoví „upřímnější“, víc si hudbu i všechno to kolem užívají apod. Jak to vidíte, cítíte vy?

- Niekedy chodia, niekedy pomenej. Samozrejme na niektoré kapely viac ako na iné. Záleží aj od proma.

Stáva sa, že sú organizátori sklamaní ako málo ľudí došlo, a pritom napríklad ja osobne som o akcii ani nevedel.

Čo sa týka užívania si muziky, neviem, podľa mňa si nie sme moc odlišní. Oproti južnej amerike sa tak či tak môžeme všetci ísť hanbiť..

Jsou nějaká alba, která tě v poslední době nejen z České a Slovenské republiky oslovila? Zajímá mě, co vlastně poslouchají muzikanti? Shodnete se třeba v kapele, když vyrazíte někam na koncert, co vám bude hrát v autě?

- Povečšine počúvame podobné veci a v aute ešte nikdy neboli problémy. Nechcem hovoriť za ostatných, mňa tento rok najviac nadchol nový Pagan Altar, úžasná muzika. 

Zo slovenskej scény jednoznačne nový Malokarpatan. Na tom sa asi všetci zhodneme.



Členové RADIATION jsou činní i ve skvělých DEMOLIZER. Zajímalo by mě, jestli je velký rozdíl skládat pro jednu nebo druhou kapelu? Jak na tom vlastně jsou DEMOLIZER? V Písku byli skvělí, ale jinak o vás není moc slyšet.

- V Demolizeri ja osobne neskladám nič, pôsobím tam len ako výpomoc na base, resp. fanúšik s basou v ruke. Hlavné slovo v tvorení majú Demolator a Vrana a myslím že im to ide dobre.

Mimo Demolizer hrá Demolator s členmi Radiácie Vranom a Jančim v black/deathovom zoskupení Goatcraft, a Janči taktiež klepe v crustových Right To Kill.

Co chystají RADIATION v nejbližších měsících? Navštívíte také Českou republiku?

- Zatiaľ toho nie je veľa, rok sa iba začína. Vo februári nás čaká koncert v Budapešti, postupne sa rieši vydanie "The Gift of Doom" vo vinylovej a kazetovej edícii a radi by sme tiež v druhej polovici roka vyrazili na turné kvôli podpore albumu, o tom budeme ale včas a vopred informovať. 

S tým pôjde ruka v ruke aj nejaký nový merch súvisiaci s novinkou. Samozrejme, ČR veľmi radi navštívime, keď sa nepodarí ako kapela, tak určite ako fandovia na nejakej dobrej akcii.

Už jsem dopil všechno pivo a vaše deska snad po padesáté dohrála. Venku jsou nad Ještědem mraky a vypadá to na sníh. Budu to muset celé ukončit. Rád bych poděkoval za čas strávený s otázkami, popřál vám osobně i celé kapele co nejvíc úspěchů, pohody, klidu a jen samé narvané sály plné fanoušků. Díky moc za rozhovor, ať se vám daří!

- Aj my ďakujeme za priestor. Konečne otázky ktoré neboli len copy/paste, ale autor sa nad nim aj trošku zamyslel. Dík.

Share this games :

TWITTER