DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 7. února 2018

Home » » Rozhovor - VERTHEBRAL - Život je příliš krátký na to, abyste ztráceli čas snahou změnit svět.

Rozhovor - VERTHEBRAL - Život je příliš krátký na to, abyste ztráceli čas snahou změnit svět.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Paraguaye - VERTHEBRAL.

Odpovídal Daniel.

Přeložila a otázky připravila Duzl, děkujeme!

Nazdar Danieli! 

Pocházíte (pro nás Evropany) z poměrně exotické země – Paraguaye z města Ciudad del Este, kde jste v roce 2013 založili death metalovou kapelu Verthebral. Pokud se nepletu, ty a Gabriel jste předtím hráli a stále hrajete v heavymetalové kapele ARIMAN, není to trochu skok od heavymetalu k oldschool deathmetalu? Jak k tomu došlo a proč jste se rozhodli začít hrát death metal? 

Už mě ani nepřekvapuje, že nám lidé říkají, že pocházíme z exotické země, mnozí o Paraguayi ani nikdy neslyšeli, ale myslím, že je to dobře, protože potom jsou zvědavější, když objeví death metalovou kapelu z neznámého místa, a když pak poslouchají naší hudbu, většině z nich se naše skladby líbí a to je to na čem záleží nejvíc. Co se týká naší aktuální sestavy, musím říct, že se trochu změnila. Už nehraji v kapele ARIMAN a Gabriel opustil VERTHEBRAL, on teď hraje pouze v ARIMAN a já pouze ve VERTHEBRAL. Došlo k tomu na konci roku 2017 a rozešli jsme se oboustranně přátelsky, nebyla v tom žádná zloba či spor, prostě jen každý následujeme jinou cestu. Nyní máme nového bubeníka, jeho jméno je Denis Viveros, je velmi technický a talentovaný, takže je tady mnoho očekávání, co můžeme společně ve VERTHEBRAL udělat. Skok od heavy metalu k death metalu byl pro mě přirozený a snadný, vždycky jsem byl fanouškem death metalu a je to pro mě hudební žánr, kde se cítím lépe.


Jak náročné je pro kapelu s relativně první nahrávkou (pomineme-li vaše jedno demo) dostat se do povědomí fanoušků a propagovat skupinu? Oslovit label, domluvit si koncert? Pomáhá Vám to, že již máte zkušenosti z jiných kapel a máte nějaké kontakty nebo jste si museli zase vydřít všechno od začátku? 

Když založíš kapelu, zabere to hodně práce a musíš se tomu věnovat. Před našim prvním albem jsme vydali EP „Adultery Of Soul“ (2015), udělali jsme to zcela nezávisle a reakce na naší místní scéně byly velmi pozitivní. Na druhou stranu, bez zkušeností a s nedostatkem peněz jsme se sami museli všechno naučit a postarat se o to, aby k tomu vůbec došlo. Dosáhnout mezinárodního ohlasu pro novou kapelu jako je ta naše, je velmi obtížné, každým dnem se objevuje obrovské množství nových kapel, každý den se vydávají alba, takže tvoje kapela musí být víc, než jen dobrá, existuje velká konkurence. My jsme měli velké štěstí, že jsme našli tři skvělá vydavatelství - Satanath, More Hate a Final Gates Records, věřili naší hudbě a rozhodli se vydat naše album, což bylo pro nás velmi důležité, zasloužili jsme si naše místo na základě tvrdé práce, vytvořili jsme album vysoké kvality, nikdo vám nedá nic jen tak, vynaložili jsme pro to velké úsilí. 

Na vašem kontě jsou dvě nahrávky, EP „Adultery of Soul“, které jste si vydali sami a dlouhohrající deska vydaná v červnu 2017 s názvem „Regeneration“ labelem Satanath record. Jedná se o ruské vydavatelství, jak jste se k nim dostali? Kontaktovali vás sami, nebo byla iniciativa na vaší straně? 

Byl jsem v kontaktu s Alekseyem Korolyovem, to je šéf Satanath Records, bavili jsme se a já mu poslal naše EP “ Adultery Of Soul”, myslím, že to byl první krok k tomu vydat naše album prostřednictvím jeho labelu, protože jemu se líbila naše muzika, takže když jsem mu řekl, že nahráváme naši první dlouhohrající desku s novým materiálem, byl velmi odhodlaný a měl zájem o to ji vydat. Takže jsme se upsali Satanath Records a díky nim jsme se dostali k dalším dvěma labelům More Hate Productions z Ruska a Final Gate Production z Německa. Album bylo vydáno ve spolupráci těchto tří labelů. Aleksey vydává pouze hudbu, kterou má on sám opravdu rád, odvádí skvělou práci a to velmi profesionálně. Satanath je výborný label, líbí se nám způsob, jak propagují naše album. Mají dobrou distribuci do ostatních zemí a hodně se starají o propagaci, což je momentálně hodně důležité. Takže jsme šťastni za tento úspěch. 


Kde jste nahrávali vaši poslední desku “Regeneration”? Kdo se postaral o zvuk, mastering a produkci? Můžeš nás trochu provést tímto albem a přiblížit nám jeho koncept? 

Nahrávali jsme tady v Ciudad del Este a nahrávací process byl velmi rychlý, zabralo nám to čtyři měsíce od prosince 2016 do března 2017. O mix a mastering “Regeneration” se postaral Alberto Santacrus v Abato Records. Produkce byla na nás, protože jsme velmi dobře věděli, jaký typ zvuku chceme a následovali jsme směr, který jsme hledali. Skvělý obal desky je dílem Marcose Millera, renomovaného Brazilského umělce, vytvořil úžasný obal, který byl inspirován texty ke skladbě “Regeneration”. Konceptem “Regeneration” jsou scifi témata. Točí se kolem vytvoření nového druhu, geneticky nadřazeného, odolnějšího, než je človek. 


Pro ty kteří nečetli vaše texty, můžeš zmínit témata, kterými se zabývate? Co vás inspiruje při psaní a jakou roli hraje literatura? 

Lyrická část našich skladeb zahrnuje několik témat, napsal jsem všechny texty k ''Regeneration '', jsou velmi důležitou součástí struktury skladeb a myslím, že všechny mé texty jsou převážně temné a pesimistické! Většina z nich je inspirovala mými osobními hledisky, jiné některými knihami, které jsem četl, například skladba " The Plague of Insomnia" byla inspirována pasáží z knihy "100 Años De Soledad" (Sto roků samoty), kterou napsal Gabriel García Márquez. Pojednává o fiktivní a temné události, ke které došlo ve vesnici. "Old Man’s memories" je o diktatuře v Paraguayi z pohledu tyrana a vraha, "Place of Death"- o hrůzách smrti ve válce, “Spirit in Solitude” – o depresi a sebevraždě, "Beyond the Garden of Creation" o opozici vůči křesťanské teorii o původu života. "Without Any God" a "Inside of me" o agnosticismu a kritice náboženství. 


Ciudad del Este leží na trojmezí Paraguaye, Brazílie a Argentiny, co tamní problémy spojené s vládou, náboženstvím, drogami, zbraněmi? Stále mají velký vliv na Paraguayskou metalovou scénu, nebo je to v dnešní době lepší? Potýkal jsi se sám, nebo jako kapela s něčím takovým? 

Všechny tyto problémy jsou tady až do dnešních dní, žiji ve velmi násilném městě, všude je spousta nebezpečí. Myslím, že tato situace se nikdy nezmění, upřímně řečeno, tyto společenské / politické otázky mě vůbec nezajímají, lidé jsou nakažení korupcí, je tu až příliš mnoho chudoby a sociální nerovnosti. Bylo by to ideální místo pro psaní textů pro punkovou nebo hardcore kapelu, ale to není náš případ, naše texty nezahrnují tolik těchto témat, ale nejsem si jistý texty ostatních death metalových kapel z naší země. Tady v Jižní Americe máme spoustu násilí a korupce, to je smutná realita, ale celý svět je ponořen do vlny násilí bez hranic, dokonce i v Evropě nebo v USA je dnes mnoho teroristických útoků, takže to nejlepší, co můžete udělat, je žít svůj život, užívat si jej na maximum, protože život je příliš krátký na to, abyste ztráceli čas snahou změnit svět. 


Jak hodnotíte Paraguayskou death metalovou scénu v průběhu let? Udržujete kontakty s ostatnimi kapelami? Je nějaká další “ mladá krev” na Paraguayské death metalové scéně, kterou by jsi nám rád doporučil? 

Většina kapel je soustředěno v hlavním městě Asunción a v okolních městech, takže tam probíhají největší koncerty a festivaly. My jsme z Ciudad Del Este, druhého nejdůležitějšího města po Asuncionu. V Paraguai je mnoho death metalových kapel, ale je těžké udržet kapelu aktivní, hlavním problémem jsou peníze a nedostatek podpory, když kapela začne růst, rozhodně potřebuje dobrou finanční podporu k tomu, aby nahráli album a tady přichází problémy, neexistuje žádná naděje na finanční návratnost, pokud hrajete death metal, investujete hodně peněz, které se nevrací, většina kapel se z tohoto důvodu rozpadne nebo po pár letech přeruší jejich aktivity. Pokud mluvíme čistě o death metalu, tak Paraguayské kapely, které se mi líbí jsou Funeral, The Suffer, Motorized, Ablaze, Vehement, Abomination, Sadistic Art, Repulsive Exhume,… všechny tyto kapely jsou starší než my. 


Jak často se potkáte ve zkušebně? Kdo je hlavním skladatelem a jak celkově probíhá tvůrčí proces nových skladeb? Sdílíte nápady přes internet, nebo se sejdete v „garáži“ a tam na koleni vše vymyslíte? 

Nové skladby tvoříme hlavně na zkouškách, Většinu skladeb pro “Regeneration” jsem napsal já, když mám nějaký riff, ukážu jej ostatním členům a pokusím se jim vysvětlit strukturu skladby, melodii a nápad který mám. Ostatní členové mají také důležitou roli, protože přinášejí jejich návrhy, vlivy a styl hry. Příležitost je tady pro každého z kapely, Alberto a Christian také pomáhají s psaním skladeb, jsou velmi talentovaní a nyní s Denisem jsou možnosti nových nápadů ještě větší. 

Jak aktivně jsi zapojen do hudební scény? Nakupuješ merchandise ostatních kapel, měníte alba? Jsi v kontaktu s editory zinů, různými labely, distry? A co nějaké kluby a specializované metalshopy? 

Nikdy jsem nebyl příliš aktivní na scéně, myslím tím mimo Verthebral, protože kapela mi opravdu zabírá hodně času a je to samozřejmě moje priorita, je to víc, než jen koníček, ale mám kontakty s mnoha kapelami a lidmi, kteří se podílejí aktivně na paraguayské scéně. Koupím si CD, když hrajeme na nějakém koncertě s jinými kapelami a prodávají tam svůj merch. Nejdůležitější způsob, jak podpořit underground je nákup merche, placení vstupenek a návštěva koncertů lokálních kapel. Výměna cédéček je v pohodě, pokud máš k dispozici spoustu kopií vašeho alba, ale pokud máš jen pár kopií, není to dobrý obchod, protože se zdá, že tvrdá práce, kterou kapela odvedla během nahrávání nemá žádnou hodnotu nebo význam. Pokud se mi líbí nějaká kapela, koupím si jejich album, protože opravdu chci podpořit jejich práci. 


Můžeš mi prozradit co čekat od Verthebral v budoucnu? Nějaké plány a vize? Kdy přijedete zahrát do Evropy? Jak těžké je pro vás dostat se na evropské turné? 

Během příštího roku bychom chtěli napsat další desku, nemůžeme se dočkat tvorby nových, skvělých a ještě lepších brutálních skladeb. Pro nové album jsou výzvy větší, musíme se vyvíjet, chceme naší hudbou oslovit více lidí. Dalším z blízkých plánů bude turné po Jižní Americe nebo něco na ten způsob, nějaké koncerty v sousedních zemích a co se Evropy týká, potřebovali bychom velkou finanční podporu, dobrého tour managera, který by s námi spolupracoval a turné by muselo být velmi dobře naplánované, aby vše vyšlo. Chtěli bychom se pomalu vydat i tímto směrem, tak snad do budoucna bude větší šance. 

Díky Danieli za tvůj čas a odpovědi! Přeju vám hodně úspěchů na domácí metalové scéně, ale i za hranicemi a doufám, že vás brzo uvidím někde na pódiu. Poslední slova jsou tvoje… 

Já jsem ten, kdo děkuje za tvůj zájem o Verthebral. Opravdu mě bavilo odpovídat na tyto tvé otázky! 

Brzy na viděnou.

Share this games :

TWITTER