DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 31. května 2018

Home » » Report, photos, video - HAEMOPHAGUS, EKPYROSIS, SARCOM - club Modrá Vopice, Prague - 30. 5. 2018

Report, photos, video - HAEMOPHAGUS, EKPYROSIS, SARCOM - club Modrá Vopice, Prague - 30. 5. 2018


club: Modrá Vopice - http://modravopice.eu/

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos

HLUBOKO, HLUBOKO pod zemí byl širý, nekonečný prostor, chmurný, temný, plný hrůzy. Říkalo se mu podsvětí. Byla to říše věčné mrákotné tmy, mlhy a smutku. Království běd, pláče a nářku. Vládl tam přísný bůh Hádés se svou manželkou Persefonou. Byl to temný, věčně mlčící a zamračený bůh, nejstrašnější ze všech ostatních bohů, který neznal slitování. Kdo se jednou dostal pod jeho moc, za kým se jednou uzavřela pevná kovová brána, ten už nikdy nespatřil sluneční světlo. Živí i mrtví se báli vyslovit i pouhé jméno tohoto boha. S odvrácenou tváří mu lidé obětovali zvířata černé barvy, ale nelítostný bůh neslyšel jejich modlitby a obětmi se nedal usmířit. 

Citace "Starověké báje a pověsti - Říše mrtvých / Odsouzenci podsvětí."

Včera jsem propadl skoro depresím. Venku sice svítilo slunce a všichni byli šíleně veselí, ale jejich tváře byly plné přetvářky a klamu. Práce mě poslední dobou ubíjí nebo spíše lidé v ní. Chybí mi temnota. Potřebuji výlet do světa za oponu, vypadnout, ponořit se naplno do krvavé řeky smrti. Ještě, že se v dnešní době najdou lidé, kteří myslí i na nás, staré death metalisty. My žijeme ze tmy, byli jsme kdysi ukováni z černého železa. Potřeboval jsem pustit žilou. 


Ještě taky, že je tu (totálně vyhřátá) Modrá Vopice a koncert dvou italských smrtících kapel. Ještě, že je tu Michal, který mě odveze. Od rána jsem jak na trní. Své povinnosti v práci plním jako v mrákotách. Jsem robotem, který sedí u počítače a počítá a kreslí do roztrhání těla. Myšlenkami se ale už dávno toulám v podzemí.

Do podsvětí se vcházelo několika ponurými propastmi, jimiž protékaly podzemní vody. Přicházely tam duše všech zemřelých v podobě mátožných stínů. Jen někteří lidé tam přišli i se svým tělem a vypadali tak, jako když žili na světě. Do této neradostné říše mrtvých provázel duše zemřelých posel bohů Hermés a ten je pak předváděl před trůn podsvětních soudců.


Miluju staré báje a pověsti. Míhají se mi hlavou, když jedeme po dálnici, když močíme u výrobce papírového jídla slavné značky, když vjíždíme do Prahy, když stojíme v koloně. Mluvím o něčem jiném, ale mám pořád všechny ty příběhy ze Říše mrtvých v hlavě.



Má mysl je možná někde uvnitř potemnělá, ale navenek jsem veselý. Snažím se vtipkovat, nasávám vopičí atmosféru. Už jsme zde dlouho nebyli a už si mi chyběla Vopičko moje milá. Je to tak, vracím se pokaždé moc rád. Zdravíme známé i méně známé, čekáme na první kapelu, kecáme. U vstupu není pes Kerberos, ale jen usměvavý výběrčí Žlába, kterého vždy (když to jen trošku půjde) rádi podpoříme. Díky ti za pořádný metal! 


SARCOM - pražští klasici byli na začátek opravdu dobrou volbou. Řemeslně velmi poctivě zvládnutý koncert mě uvedl do Hádovy říše přesně tím způsobem, jak jsem to potřeboval. Krutě, divoce, neurvale. Hezky po "kanibalovsku". Chtělo by to novou desku, pánové! Naživo každopádně masakr jak se patří! Velmi dobrý výkon! Totally bloody massacre! Killer gig!











EKPYROSIS nás přenesli do záhrobí během několika prvních tónů. Americkými klasiky nasáklá špína ve mě probouzela jen samé černé vzpomínky. Mohl bych mít připomínky k nepůvodnosti materiálu, ale nebudu. Strhla mě totiž mocně zlá energie, dlouhé masivní pasáže i řev bestie. Zkažená krev tekla všude kolem a po kolena jsem se brodil v močálech plných utopenců. Tlak, temnota, rouhání, smrt! Našel jsem si vše potřebné. Parádní koncert s devastujícím účinkem! Italian dark cult EKPYROSIS is alive again with incredible strength and energy. Doom mood of open graves breathes from all sides at me. I´m lost in darkness. Great, maniacal and moldy gig! 





























HAEMOPHAGUS na to šli trošku jinak. Dynamičtěji, ostřeji, rychleji. Představte si trojici šílenců, kteří když začali hrát, tak asi nejvíce připomínali bourací kladiva. Absolutně ničivá smršť deathu a grindu. Jasně, opět podle starých postupů, ale s tak neskutečně ostrým vyzněním, že jsem měl co dělat, abych to ustál. Dostal jsem do ruky granát, odjistil ho a s úsměvem na tváři vybuchl. Řezalo to opravdu hodně. Ostře, nekompromisně, bez zbytečností. Mé kosti byly ohlodány na dřeň a mozek propláchnut kyselinou. Vynikající zážitek, jak vystřižený z devadesátých let. Klobouk i se skalpem dolů! Vynikající! The music was cruel, uncompromising, crazy and full of energy. These songs are full of dirt and human filth. I am full of them from the beginning to the end. Great job!
























Zvuk byl po celý večer velmi dobrý. Organizaci musím opět pochválit (lidí bylo tak akorát, snad to nebude moc finančně bolet). Brzký konec je pro nás z daleka rozhodující. Vše odsýpalo jak mělo. K tomu si připočtěte nakažlivou atmosféru klubu a výsledek se sám nabízí. Radost až na kost! Díky!


Středeční výlet do hlavního města za temnotou se opravdu povedl. Bývají to nejlepší koncerty. Tři kapely jsou tak akorát, k tomu skvělé pohodové prostředí, přijdou jen lidé, co jdou na hudbu a "pozéři" zůstanou doma. Mám to tahle asi nejraději. Obloha je temná a dálnice dlouhá. Jsem ve stavu mezi bděním a sny. Už na mě čekají, někde v dálce. Jsou černě odění. Mí vlastní démoni. Michal mě vyhodí, poděkuji pěkně, protože on je ten, kdo to oddře (zatímco moje maličkost celý večer pije pivo a kecá s holkama). Já jsem pouhým pokorným pisálkem, který se pokouší slovy popsat zažité. Byl to hodně hudebně vydařený smrtící večer. Skvělý, rouhačský. Plný nepropustné tmy. Nevím, jestli zítra ráno všechno to světlo všude okolo zvládnu. Chci zůstat v podzemí. Navždy. S tím usínám i jdu velmi brzy do práce (proč už svítá?). Snad se budou podobné zážitky brzy opakovat. Jel bych hned. Děkuji moc všem! 

Měli tedy nejen lidé, ale i bohové úctu před přísným vládcem podsvětí. A nikdo se netěšil na tuto poslední cestu, z níž není návratu.

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Share this games :

TWITTER