DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 7. května 2018

Home » » Rozhovor - SADISTIK FOREST - Život je komplexní záležitostí a smrt nás čeká všechny.

Rozhovor - SADISTIK FOREST - Život je komplexní záležitostí a smrt nás čeká všechny.



Rozhovor se SADISTIK FOREST a zakládajícími členy Markusem Makkonenem (basa a zpěv) a Anttim Heikkinenem (kytara). 

Přeložila Markéta, děkujeme!


Autorem fotek je Sami Kaarakainen.

Ave SADISTIK FOREST! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií SADISTIK FOREST. 

Markus: SADISTIK FOREST vznikla před 11 lety v Oulu v severním Finsku. V té době jsme si mysleli, že prvky, které jsme měli na old thrash and death metalu rádi, vymizely. Byl tam brutální technický death a melodic „death metal“, ale nebyl tak mlátivý a neúnavně úderný jako jsme poslouchali my. Víš, …DEICIDE, CANNIBAL CORPSE, MORBID ANGEL…tak jsme se rozhodli, že si kapelu založíme sami. Všichni jsme se znali z metalové scény ve Finsku v 90. letech, protože jsme hráli v mnoha kapelách v různých demo kapelách a sdíleli jsme stejné podium s našimi kapelami, a to několikrát. Myslím, že jsme byli vzájemně sami sebou zaujatí. Vesovi ničící beaty (což nebyla běžná věc v 90. letech!), Anttiho osobnost na pódiu a kytara…Sestava SADISTIK FOREST je jako nějaký druh „nejlepší/nejhorší“ práce z našich teenagerovských kapel. Jsme prostě chlapi, co chtěli hrát brutálnější hudbu než hráli. 


Právě poslouchám vaši novinku „Morbid Majesties“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu se starými kapelami z devadesátých let. Deska má skvělý sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku? 

Markus: Nahráli jsme album na několika různých místech ve Finsku s naším producentem Samuem Männikköem, který také produkoval naše první dvě alba. Protože se zdálo, že je tady hodně lo-fi death metal zvuků, tak jsme se rozhodli zahrát něco čistšího po produkční stránce. Abychom vynikli. Naší inspirací byla devadesátková thrash/death metal alba a naším cílem bylo jít zpátky k základům – solidní bubny, křupavá kytara, rušivé basy a hlavně – silné individuální vystoupení vokálů a nástrojů. Jistým způsobem je produkce a přístup bližší Slayer z devadesátých let než modernímu retro-death metalovému zvuku. 


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Markus: Zatím jsem všechny texty psal já, ale na novém albu Matti pracoval na písni Bones of a Giant. To dalo věcem pořádné grády. Vesa pracoval na vokálech. SADISTIK FOREST píšou hudbu jako tým, takže je fajn, že i texty se teď píšou takhle. Veliká část našich textů se věnuje reálnému životu. Možná někdy s pár metaforami a divnými anděly, ale pořád je to ve spojení s „reálným světem“. Život je komplexní záležitostí a smrt nás čeká všechny, takže je hodně věcí, o kterých můžeme psát, fakt. Jako obrovští fanoušci NAPALM DEATH, tohle je pro nás přirozené téma. 


Pod parádním obalem na novou desku je podepsán Mörtuus (Raul Fuentes). Jeho práce se mi hodně líbí, akorát nevím, co má cover znázorňovat. Kdo je ta postava/příšera? Jak jste vůbec motiv na obal vybírali? 

Markus: Díky za tuhle otázku. Je to dobrá otázka a důležitá pro tenhle koncept! Obal vyšel ze základu jednoho z Raulových obrazů, který měl na webu. Všichni jsme měli pocit, že to vypadá jako „morbidní majestáty“ na kterých jsme se shodli, že jsou ideálním pro naše nové album. „Morbid Majesties“ je smrt, chaos a čas – věci, se kterými lidstvo nemůže nic dělat. Často jsme uváděni v omyl, že jsou naše životy pod kontrolou, ale předpokládám, že to asi nebude daleko od pravdy. Čas letí, všechno umírá a prvek chaosu je všudy přítomný. Všechny tyhle věci existují, ať už my na světě jsme, nebo ne. Je jim to jedno. Je možná jednodušší říci, že máme nad našimi životy nějakou kontrolu, i předurčení, ale když přemýšlíme o životě v dost veliké šíři, zjistíme, že naše existence je pouhá nešťastná nehoda ve vesmíru a náš osobní život se nikdy nedokáže vyrovnat s okolím. Tohle všechno je daleko od něčeho, co by se dalo nazvat „pod kontrolou“! Takže…Raulův návrh se zdál, že má „smrt“ a „chaos“, ale zeptali jsme se ho, jestli by nemohl přidat přesýpací hodiny (čas). Takže finální postava na obalu alba má teď všechny "morbidní majestáty", shromážděné do jedné deformované bytosti, samozřejmě, hehe. 


Myslím, že „Morbid Majesties“ by nejvíc slušelo vydání na vinylu. Neuvažujete o tom? Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám, k jejich zvuku? Jsi sběratelem? 

Markus: Vinyl je zatím nejlepší formát hudby. O tom není pochyb. Není nejpraktičtější, ale je to způsob, jak trávit čas s kvalitní hudbou a můžete si také číst texty a užívat si uměleckou stránku obalu, dát si pivo a tak. Vinyl je nejlepší. Doufáme, že Transcending Obscurity vydá vinylovou verzi alba, ale je to na nahrávací společnosti a to my ovlivnit nemůžeme. 


Novinka vyšla na CD u Transcending Obscurity Records. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci, o kapelách z jejich je opravdu hodně slyšet. Jak jste s nimi spokojeni vy, jako kapela? 

Markus: Zdá se, že dělají velmi dobrou práci. Rozhodně. Album dosáhlo i na nové lidi a zdá se, že dostává hodně dobré recenze. Co se mi líbí na tomhle labelu, je to, že nejdou po jistotách, jako většina labelů. Transcending Obscurity jsou ochotni pracovat s temnějšími kapelami a to je skvělé, protože hudba (a metal) začínají být moc bezpečné. Svět potřebuje takové labely, jako je TO, aby nám přinesly nové cesty k vyjádření hudby, kterou milujeme. Labely, které se dívají do budoucnosti, než aby se dívali do minulosti. 

Hrajete typický, klasický starý death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu SADISTIK FOREST ozvláštnit? 

Markus: Možná, že se na to koukám z jiného úhlu, protože jsem díky hudbě moc blízko, ale osobně mi nikdy nepřišlo, že SADISTIK FOREST je jednorozměrný death metal. Upřednostňujeme spíš termín „extreme metal“, před „death metal“. Všichni pocházíme z trošku jiných zákoutí v hudbě a death metal je možná jen hudební okolí, které nás spojuje a sdílíme tak společný základ. SF se nikdy nebáli začlenit nápady, které pochází zvenčí death metalu. Možná, že dnes se taky snažíme otřást základy, abychom nešli v něčích pravidlech. Antti je trošku starší než my ostatní a vyrůstal víc s hudbou z 80. let. Takže je víc ovlivněn old schoolovou thrash metal hudbou. Matti má zase základ v progresivní hudbě a Vesa zase v druhé vlně black metalu z 90. let. Já osobně jsem asi vyrůstal s víc grindcore hudbou. Takže, když se to všechno převede do jednoho death metalu naší kapely, dostanete celou řadu nápadů, které přesahují klasický „ortodoxní“ zvuk old school death metalu. Celtic Frost nebo Napalm Death – například – se nebáli objevovat jejich zvuk a tak by to mělo být s každou kapelou. A o tohle se snaží i SF. Aby naše písně mohly volně dýchat. Když chtějí jít do nových sfér, tak půjdeme za nimi. Později se teprve rozhodneme, jestli píseň odpovídá našemu účelu, ale experimenty, nebo konzervativní myšlení není nic pro nás. Máme krátké grindy písně. Thrashy. Nové album má více střední tempo. Máme také píseň „Modern Day Oskorei“, která byla vydána jako bonusová píseň pro album „Death, Doom, Radiation“, které v sobě mělo i prvky Bathory. Takže, rádi zůstáváme ve střehu. Přidáš veškeré koření do našeho mlýnku na maso a vyleze z toho SF. Death metalová kapela, ano, ale ne absolutní. 


Jak jsou na tom vlastně SADISTIK FOREST s koncerty? Co jsem si dohledal na internetu, tak hrajete převážně v undergroundových klubech. Chodí ve Finsku lidé na starý death metal? Nechystáte k podpoře nového alba koncertní šňůru? Pokud ano, zavítáte i k nám do České republiky? 

Markus: Vlastně, hrát v Evropě je pro nás určitě cíl. Už jsme hráli v Pobaltí, Švédsku, Irsku a Německu, ale vždycky se najde nové místo, kde hrát. Co se týče České republiky, hrál jsem u Vás dvakrát s HOODED MENACE kdysi dávno a užil jsem si to. Bylo by skvělé hrát zase v Čechách a tentokrát s SF. Doufám, že se to brzy splní! Navíc, kluby, které jsi zmínil, už udělaly několik větších festivalů ve Finsku s kapelami jako TRIPTYKON, CARCASS, SUFFOCATION, ANGELCORPSE, WOMBBATH, DEFEATED SANITY a OBITUARY. Jalometalli fest v Oulu (dvakrát) a Kuolema II fest v Helsinkách. Byly to skvělé zkušenosti. Kromě festivalů byly asi největšími událostmi našeho života koncerty v Irsku a Německu. Ale jak jsem řekl – Česká republika je cíl! Pokud tohle čte někdo, kdo zná lokálního organizátora, prosím zmiňte se mu o SF a můžeme to zorganizovat. 

Antti: Ano, samozřejmě by bylo skvělé hrát také na českých metalových festivalech. Jako Obscene Extreme a Brutal Assault. 


V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta. 

Markus: Vlastně jsme se o tomhle teď s kapelou bavili. Bylo by o dost jednodušší to polarizovat, ale jako všechno v životě – ani tohle není černo bílé. Undergroundové kapely nikdy nemají moc široké publikum. Jakmile kapela nahraje album na internet, tak se album může dostat k fanouškům a přátelům po celém světě. Je to jako výměna kazet v minulosti, jen mnohem rychlejší a rozšířenější. Osobně poslouchám víc nové hudby, než jsem kdy dřív poslouchal jako teenager. Zase jsme objevili žízeň po hudbě díky Spotify a Bandcampu. Tyhle stránky a aplikace nám dovolují se rozjet ohledně demo nahrávek, jako zase v roce 1995, haha! Ale zase na druhou stranu, je těžké se hudbou uživit. Skoro nemožné. Ale já to vidím spíš jako vyřazení rockových hvězd, nebo alespoň lidí, kteří si myslí, že jsou rockové hvězdy. Death metal je skvělá scéna, kterou se skoro nikdo nedokáže uživit, takže to vlastně není rockstar hnutí. Spíš je to setkávání kapel po celém světě, díky kterému se potkávají normální lide, aby se setkali díky společné zálibě. Nakonec se to všechno vrací na začátek – musíš pracovat tvrdě, možná ještě víc než tvrdě, aby se tvoje kapela dokázala prosadit. Taky potřebuješ melodie. Možná je tu víc kapel, než v minulosti v metalové hudbě, takže průměrná hudba vás daleko nedostane. Musíte hrát kvalitní hudbu, být schopen vystupovat s vášní a opravdovou integritou. A nejsou asi jiné cesty, které by to zjednodušovaly. Buďte pokorní, ale věřte si a svojí hudbě a jsem si jistý, že lidem se bude líbit, co hrajete. A když ne…No, to není konec světa. 


V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“? 

Markus: Extrémní metal byl původně hnutím, které chtělo rozbít pravidla hudby. Posunout hranice a experimentovat. Dělat něco neočekávaného a nového také díky tomu zatřást světem. Někdy se může zdát, že se to dnes všechno přetočilo. Místo rozbíjení pravidel je lidé spíš vytvářejí! „Death metal nesmí znít takhle, takhle nemůžeš zpívat, obal by měl vypadat takhle a takhle a cokoli uděláš – nikdy nenos tričko se jménem téhle a téhle kapely!!“. OK, takže jedeš, ale je tady vždycky risk toho, že budeš hrát „bezpečný metal“ místo „extrémního metalu“. Ano, může to znít brutálně jako prase, ale pokud se to píše JEN proto, aby to naplňovalo očekávání stávajícího publika, jak se to pak liší od pop music? Další věc, která chybí, jsou písně. Lidé se často nechávají unést zvukem, který prostě „dobře zní“, ale netlačí hudbu nikam dál. Kolik ENTOMBED/DISMEMBER klonů jsme tady měli v posledních 20 letech, co?! Otočte HM na maximum, použijte určité bubnové beaty a získáte jistý "hlasový" zvuk a bude to znít skvěle po dvou zkouškách! Ale to je jen začátek. Pak budeš muset být schopen napsat něco, co všem vyrazí dech a bude to tak skvělé jako EVILYN, EYEMASTER, CONTEMPT, SKIN HER ALIVE, DREAMING IN RED nebo CASKET GARDEN. To, že jsou slavní, není díky vytvoření tónu, ale díky tomu, jak skvělé písně píší. Kapely, které vrátí staré dobré časy, jo? No, rád bych zmínil TEMPLE OF VOID. Píšou skvělou hudbu, ale nejedná se o tu nejzřetelnější situaci. Nové album PUNGET STENCH „Smut Kingdom“ je úžasný kus vynikajících melodií. Bylo napsáno už před časem, ale je to pořád relevantní i dnes, možná i víc než kdy předtím. To samo by mělo mluvit hlasitě o tónech!! „Patriarch of Evil“ od VARATHRON je taky skvělé a velmi old school. CHTHE’ILIST, SACRIFICIO, GRAVEYARD (Španělsko) a VOIDHANGER by mohly být taky super kandidáti. 

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Markus: Transcending Obscurity vydali nové album od ARKHETH „Twelve Winter Moons Comes the Witches Brew“, které je podle mě úžasným albem – nemá v sobě žádná klišé. Nové album NECROPHOBIC je dost dobré a také nové album od MASTER’S HAMMER. Teď zrovna poslouchám nové album od AURA NOIR a rozhodně si to užívám. 

Antti: No, já jsem poslední dobu poslouchal hodně tradiční heavy metal a hard rock jako Michael Schenker Fest, VISIGOTH a NO HOT ASHES, takže nevím moc o více extrémní scéně. Líbí se mi nové album PESTILENCE, MASTER’S HAMMER a také nové album finské kapely GALVANIZER a MORMÂNT DE SNAGOV. 

Markus: GALVANIZER by se taky měly přidat k tomu výčtu, mimochodem! 


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Markus: Jsme rozhodně všichni fanoušci MASTER’S HAMMER. Jsou jednou z nejvíce unikátních metalových kapely minulých desetiletí. Taky jsme byli na šňůře s DIPHTERIA z Prahy minulý prosinec. Všichni jsme si sedli a jsou skvělá kapela. Na zdraví chlapci, pokud tohle čtete!! 

Antti: Osobně se hodně zajímám o české kapely. Zdá se, jakoby měli svojí vlastní chuť v metalové hudbě. Kromě těch, které Markus zmínil, jsem také poslouchal ROOT, TÖRR, GUTALAX, AVENGER, MALIGNANT TUMOR a CULT OF FIRE. 

Co chystají SADISTIK FOREST v nejbližších měsících? 

Markus: No, minulý rok jsme prošvihli skoro všechny festivaly, protože oznámení o našem albu vyšlo pozdě. Rozhodli jsme se kapitalizovat tím, že budeme psát novou muziku. Teď nemáme žádné nadcházející show. Máme už dvě nové písně a obrovské množství nových riffů. Je jasné, že lidé nemusejí čekat šest let na pokračování Morbid Majestes. 


Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Markus: Díky za důkladný rozhovor a zajímavé otázky DEADLY STORM ZINE! Všem fanouškům metalu a grindu v České republice – prosím, mrkněte na naše nové album a podporujte death metal. Naším cílem je poslat vám stovky bláznivých nápadů pro všechny skvělé přátele, takže v obraze a zůstaňte blázniví!! JAMA PEKEL!!!

Share this games :

TWITTER