DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 22. června 2018

Home » » Recenze/review - AMORPHIS - Queen of Time (2018)

Recenze/review - AMORPHIS - Queen of Time (2018)


AMORPHIS - Queen of Time
CD 2018, Nuclear Blast

Kdysi dávno ve starověku lidé obdivovali dokonalost. Mnoho se toho od té doby nezměnilo. I my se rádi díváme na krásné obrazy, malebnou krajinu, dívky s hezkou tváří a postavou. Obklopujeme se krásou a ošklivost se snažíme nevnímat a vytěsnit. Osobně to nejvíc vnímám u hudby. Většinou u ní chceme odpočívat, relaxovat, zapomenout na všední dny. Měl bych pro vás dnes jeden dokonalý tip pro poslech. Ano, nová deska AMORPHIS je úžasná. Po všech stránkách.

Nejsem nijakým velkým fanouškem kapely, mám od nich jen pár alb a v určitém období mě jejich tvorba dost iritovala, ale letos došlo z mé strany k prozřen. Už jen ten zvuk, křišťálově čistý, zároveň průrazný, tepající. Hlavně ale nápady, těch je na "Queen of Time" obrovské množství, v každé skladbě, v každém zákoutí. Nudit se nebudete ani chvilku. Spíše nechápu, jak někdo může tuhle desku popsat po několika dnech od vydání. Osobně jsem novinku vstřebával dlouhou dobu.



Sledovali jste někdy pírko pomalu padající k zemi? Rozčeřenou hladinu horské tůně? Usmívali jste se po milování s krásnou dívkou? AMORPHIS si perfektně a s lehkostí hrají s melodiemi, navozují roztodivné nálady. Jsou jako dravci, kteří roztáhli ve větru svá křídla. Letíme všichni s nimi. Necháváme se nadnášet vzdušnými proudy, těmi zapamatovatelnými melodiemi. Smutnými, veselými, s nadějí. "Queen of Time" je jako socha v malebné zahradě. Usedněte a naslouchejte. Pokloňte se a přemýšlejte nad nesmrtelností. Vokály plné emocí. Ano, dokonalost, Kalokagathia - spojení ducha i těla v jeden celek. Cítím to z každého tónu, nápadu. Navíc pak obrovskou porci talentu a radosti z muziky jako takové. Album je propracované do nejmenšího detailu. Pevné v základech a vznešené a povznášející. Vynikající záležitost pro všechny, kteří hledají krásu a dokonalost. Klaním se až k zemi!



sumarizace:

Takhle propracované, vznešené album, jsem už hodně dlouho neslyšel. Tolik emocí, nálad, melodií, kolik se povedlo narvat do nové desky AMORPHIS, se povede málokdy. "Queen of Time" je jako výstup na nějakou pořádně vysokou horu. Když dosáhnete vrcholu, budete po zásluze odměněni a odlétnete spolu s AMORPHIS do oblak. Propracovaná, velmi osobní a naléhavá, taková je nová nahrávka. Má slova příliš nestačí na to, abych dokázal všechno popsat. Pánové vyprávějí dlouhé příběhy odněkud ze severu a dokážou mě zcela pohltit. AMORPHIS letos vydali album, které je svým způsobem dokonalé. Připomíná ledový diamant. Nemám více slov. Nádhera! 


Asphyx says:

So sophisticated and noble album I haven't heard for a long time. It managed to make this album full of emotions, moods, melodies. "Queen of Time" is as climbing to the top of a very high mountain. Being on the top, you are rewarding and flying away into the clouds together with AMORPHIS. Sophisticated, very personal and urgent, this is the new recording. My words aren't enough for describing everything. Gentlemen are telling long stories from the north and these can absorb me completely. AMORPHIS released this year an album, that is in a way perfect. It reminds an icy diamond. I have no words more. Beautiful!


Tracklist:
01. The Bee
02. Message In The Amber
03. Daughter Of Hate
04. The Golden Elk
05. Wrong Direction
06. Heart Of The Giant
07. We Accursed
08. Grain Of Sand
09. Amongst Stars
10. Pyres On The Coast
11. As Mountains Crumble (Bonus Track)
12. Brother And Sister (Bonus Track)
13. Honeyflow (Japan Bonus)

band:
Tomi Joutsen
Esa Holopainen
Tomi Koivusaari
Santeri Kallio
Olli-Pekka Laine
Jan Rechberger

Share this games :

TWITTER