DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 4. srpna 2018

Home » » Recenze/review - OBSCURA - Diluvium (2018)

Recenze/review - OBSCURA - Diluvium (2018)


OBSCURA - Diluvium
CD 2018, Relapse Records

Lidé se pokoušejí definovat dokonalost snad od počátku věků. Každý jedinec ji má nastavenou jinak. Někdo hledá u hudby skvělý zvuk, komplikované nápady, výlety do neznáma. Kosmos, ano vesmír je nekonečný, stejně jako muzika samotná. Pokud máte rádi hledače, objevitele, zdatné řemeslníky a inteligentní poslech, tak budete z nové desky německých techniků OBSCURA na vrcholu blaha.

Stačí si založit ruce, rozumně kývat hlavou a čerpat energii. Znovu zazní pokračování motivů, které kdysi nastřelili CYNIC, DEATH, GORGUTS, ATHEIST. Nověji pak samozřejmě BEYOND CREATION, GOROD. Potud vše v absolutním pořádky. Já se ale pořád nemůžu zbavit dojmu, že kapela nemá svůj vlastní ksicht. Připadají mi svým způsobem nemastní neslaní. Nebo lépe neuchopitelní ve smyslu, že si říkám:"Jako super, fakt klobouk dolů! Ale co dál?"



Vše je krásně čitelné, jak zahrané z partesu. OBSCURA se dají přirovnat k tělesu hrajícímu vážnou muziku (ke které mají svým způsobem, co se týká rukopisu velmi blízko, stejně jako ke starých rockovým bardům ve vsuvkách). Také můžete potkat skvělou filharmonii, po jejímž vystoupení odejdete a nějak nebudete vědět, co říct. Pak přijde třeba kvarteto ne úplně dokonalých muzikantů a vám spadne sanice dolů. Na "Diluvium" naleznete spoustu skvělých kompozic, zajímavých nápadů, ale také zcela zbytečných pasáží, ve kterých kapela jen ukazuje jak umí hrát, bez nějaké vyšší přidané hodnoty. Záleží hodně na úhlu pohledu a jak známo, tenhle směr nepatří zrovna k mým oblíbeným. Fanoušci OBSCURA to zajisté budou brát v potaz a desku si neskutečně užijí (budou často hovořit o nejlepší letošní nahrávce, nejlepším death metalu, nejlepším vůbec..) a my ostatní si pustíme staré CYNIC. Jedná se vlastně o dílo bez jakýchkoliv chyb. Z mé strany je to asi vše, děkuji za pozornost.



sumarizace:

OBSCURA nahráli desku pro mladé, techniky chtivé posluchače. Deska je to pestrá, propracovaná, zvukově i produkčně velmi na výši. Kapela si najde zajisté spoustu nových fanoušků. Já mezi ně ale ještě patřit nebudu. Mě pořád přijde, že už jsem tohle všechno někde slyšel. Postrádám vlastní výraz, něco, co by tuhle smečku odlišilo od stovky dalších. Všude se asi dočtete samé chvalozpěvy, ale mě přijde novinka "Diluvium" šíleně nezáživná. Nějak moc nevím, co si s deskou počít, příliš mě ji nebaví poslouchat a na některé pasáže jsem doslova alergický. Ano, je zde spousta progrese a velmi dobré výkony muzikantů, ale to je asi tak všechno. Problém bude asi ve mně, protože mi přijde, že už jsem všechno tohle slyšel, jen trošku jinak zabalené. Progresivně technická nahrávka, která mě po delší době nudí a vyjde do ztracena!



Asphyx says:

The band OBSCURA recorded the new album for young and technically more excited listeners. The album is colorful and it´s elaborate very well in case of sound and the production. The band will find a lot of new fans, however it´s not going to be me. I just feel that I´ve heard it somewhere already. I miss its own face or something what would differentiate this band from others. I think there would be a lot of positive reviews on this album, however I feel that this new album is nothing special and it´s dull for me. I really don´t know what to do with this album, I don´t enjoy listening to this and some passages are just impossible to listen for me. Yes there is some kind of a progress and the quality of music is good but that’s it. I´m the problem, probably because I feel that I´ve heard this before only in different cover. Progressively technical record which really bore me.


tracklist:
1. Clandestine Stars 
2. Emergent Evolution 
3. Diluvium 
4. Mortification of the Vulgar Sun 
5. Ethereal Skies 
6. Convergence 
7. Ekpyrosis 
8. The Seventh Aeon 
9. The Conjuration 
10. An Epilogue to Infinity 
11. A Last Farewell



band:
Steffen Kummerer - Guitars, Vocals 
Linus Klausenitzer - Bass (fretless) 
Sebastian Lanser - Drums 
Rafael Trujillo - Guitars (lead) 


Share this games :

TWITTER