DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 7. srpna 2018

Home » » Rozhovor - GRUESOME - Cílem je jednoduše oslavit kapelu DEATH a dílo Chucka a všech jeho spoluhráčů.

Rozhovor - GRUESOME - Cílem je jednoduše oslavit kapelu DEATH a dílo Chucka a všech jeho spoluhráčů.


Interview s death metalovou skupinou z USA - GRUESOME.

Odpovídal Matt Harvey.

Přeložila a otázky připravila Duzl, děkujeme!

Nazdar Gruesome! 

Nedávno jste vydali vaše druhé řadové album „Twisted Prayers“, které je odpovědí na „Spiritual Healing“. Musím uznat, že za mě rozhodně povedená záležitost! Jak se dalo čekat, je melodičtější a techničtější … jaké máte zatím ohlasy na tohle album ze strany fanoušků a metalových médií? 

Lidi se o nahrávce zatím vyjadřují dobře a opravdu to žerou, což je super. Já jsem nejspokojenější, co jsem zatím s naší nahrávkou byl, co se týče dosažení našeho cíle, což je pochopitelně udělat nahrávku, která zní, vypadá a tváří se jako nevydaná deska DEATH. 


Matte někde jsi někdy řekl, že na první desce nejsi úplně spokojený s vokálem, ale že do budoucna to vylepšíš, jak je to tedy teď? A jak náročné je dosáhnout zvuku death? Je lehké se odprostit od zvuku z vašich jiných kapel? Jak jste celkově spokojeni s nahrávkou? 

Vokály pro mě osobně byly mnohem větší výzvou, než hudba a produkce. Myslím, že na této nahrávce došlo rozhodně ke zlepšení. Mám pocit, že můžu zachytit buď Chuckovu výšku nebo zabarvení hlasu, ale dostat tam obojí zároveň je trochu výzvou. Navíc moje hrdlo je po víc než dvaceti letech death metalového vokálu zastřené, takže jsou chvíle, kdy vím, co ze svého hlasu chci dostat, ale je to fyzicky náročné kvůli poškození, jizev na tkáních, atd. 

Autorem obalu je Ed Repka, který kdysi maloval i obaly pro Death, jak těžké bylo jej přesvědčit, aby pro vás namaloval obaly ve stylu Death? Má absolutně volnou ruku při tvorbě, nebo mu nastíníte svou představu motivu a to, jak by měl obal vypadat? 

Získat Eda pro nás bylo zásadní už od počátku. Když jsme podepisovali nahrávací smlouvu, zajistili jsme, aby v uměleckém rozpočtu byl započítán poplatek za jeho práci. Takovému umělci, jakým je Repka, který udělal tolik skvělé práce jsme dali jen obecný směr a dále už to bylo jen na něm. Každý kus, který pro nás vytvořil byl skvělý a tohle není výjimka. Opravdu se mi líbilo to, co pro nás vytvořil a je to zásadní věc zachycení oné včasné atmosféry DEATH. 


Na albu je host James Murphy, jak došlo k vaší spolupráci? 

James nás podporoval v tom co děláme od začátku. Znám jej už 20 let, od doby, kdy mixoval zvuk pro gore metal EXHUMED v roce '98. James je zvukař, takže byl schopen nahrát své stopy a poslat je našemu zvukaři Jarrettu Pritchardovi. Bylo to opravdu jednoduché a svými sóly se přesně trefil. Byli jsme opravdu spokojeni s tím, co udělal. Pro mě jakožto fanouška DEATH je to obrovská pocta, mít jej jako hosta na nahrávce. 


Je pro tebe důležité, jestli fanoušci společně s poslechem hudby věnují pozornost i vašim textům? 

Nijak mě neznepokojuje to, jestli lidé textům věnují pozornost. Myslím tím, že se samozřejmě snažím, abych je napsal co nejlépe a doufám, že je fanoušci budou chtít společně zpívat, ale nijak se opravdu nezabývám tím, jestli se jim věnují, nebo ne. Je tam spousta masa, aby se posluchač mohl zakousnout, pokud má zájem, ale není to zásadní věc, která by měla zkazit radost ze skladby, pokud chce prostě jen řvát název skladby. 


Druhá deska vyšla taktéž u Relapse, šli jste na jistotu díky zkušenostem z jiných kapel (např. EXHUMED taky vydává u Relapse) nebo jste se poohlíželi i po jiném labelu, či jste měli jiné nabídky? 

Podepsali jsme smlouvu s Relapse, protože s nimi máme dlouhodobý pracovní vztah a věříme jim, že budou dělat svou práci dobře. Odvedli skvělou práci s propagací kapely. Také jim nahrává fakt, že Relapse má v katalogu i kompletní DEATH, takže jsme tam doma. 

Není žádným tajemstvím, že Gruesome je kapela oslavující odkaz kapely Death. S tím, že vy si píšete vlastní skladby dle jejich vzoru. Cítíte se jako ti, jenž nesou odkaz Death a v podstatě připomínáte začátky a vznik death metalu, je to to, co je vašim cílem, nebo je to jinak? 

Cílem je jednoduše oslavit kapelu DEATH a dílo Chucka a všech jeho spoluhráčů. Doufáme, že bychom odkaz této kapely ještě trošku rozjasnili a vyjádřili, že jsme zastánci tohoto stylu a hrajeme muziku ovlivněnou kapelou Death pro fanoušky Death. Je to docela jednoduché! 


Kdo jsou tedy vašimi fanoušky? Staří pardálové, kteří vyrostli na Death, nebo oslovujete i mladou generaci? Jak vnímáte mladou generaci metalových fanoušků, nově vznikající kapely, sledujete tohle dění? 

Je to mix starých pardálů na scéně, jako jsem já, kteří si užívají nostalgii a ohlížejí se zpět za slávou death metalu a mládež, která miluje hudbu, ale byli příliš mladí (nebo se ještě nenarodili), když původní nahrávky DEATH dobývaly regály. Myslím, že mladá generace je skvělá, mají obrovskou vášeň pro klasiky a také nahrávky, které byly v danné době spíše neznámé, ale nyní se jim dostává pozornosti, jako je třeba TORTURED EXISTENCE, NESPITHE nebo VIOLENT RESTITUTION. Samozřejmě, že se death metal za 33 let od dob Seven Churches změnil, ale bylo by divné, kdyby death metal z roku 2018 zněl jako death metal z roku 1998. Tato evoluce je to, co zachovává žánr relevantní, i když budu vždycky dávat přednost starým věcem, na kterých jsem vyrůstal, je úžasné, že žánr pokračoval v růstu, rozvíjel se a zůstal naživu tak dlouho. 


Cítíš stále stejné vzrušení z dnešní metalové scény, stejně tak jako před třiceti lety, kdy Death začali hrát? Můžeš porovnat aktuální metalovou scénu s metalovou scénou konce osmdesátých a začátku devadesátých let v Americe oproti Evropě? 

Samozřejmě, že vzrušení, které teď cítím, se liší od toho, jak jsem se cítil jako mladý kluk. Před třiceti lety jsem žil a umíral pro každou novou nahrávku, ale v té době jsem neměl práci, ani přítelkyni, ani mazlíčky, ani auto nebo vlastní kapelu a všechny ty věci, které utváří "dospělý" život. Ale líbí se mi spousta novějších death metalových kapel jako MORTUOUS, BONE SICKNESS, SKELETAL REMAINS, EXTREMITY, CEMETERY FILTH, COFFIN DUST, LAGO, RUIN, REPULSORY a mnoho dalších. 

Většina z vás působí také v jiných kapelách, které nelze považovat pouze za vedlejší projekty, zároveň žijete v různých koutech Ameriky, přináší to nějaké problémy s organizováním koncertů nebo zkoušek před tour či koncerty? 

Je to výzva organizovat věci s členy žijícími v různých státech, ale snažíme se naplánovat věci tak, abychom byli připraveni na koncerty a nahrávání. Také všichni trénujeme doma, abychom byli připraveni, ale opravdu nic nefunguje stejně tak dobře, jako zahrát si spolu jako kapela, což se nám moc často nedaří. 


V červenci budete hrát v Čechách na festivalu Obscene Extreme, můžeme se těšit na něco speciálního? S tímto festivalem již máš zkušenosti z jiných kapel, jak vnímáš tento festival, skákání z pódia a celkovou atmosféru tohoto festivalu? 

Miluju tenhle festival, pravděpodobně je to můj nejoblíbenější festival, co se týče hraní – je tam neskutečně pozitivní atmosféra. Je to místo, kde můžeš být divný a bláznivý, uvolnit se a užít si šílenou párty. Zahrajeme některé skladby z nového alba pro Evropu, což je vzrušující. S EXHUMED se zaměříme spíše na bláznivou pódiovou show. GRUESOME je velmi přímočarý a jednoduchý, prostě zahrajeme pár skladeb a serem na to, což je fajn kontrast. 

Stejný víkend zahrajete i v Praze v poněkud menším klubu Modrá vopice, preferujete hrát v klubech pro několik skalních fanoušků, nebo si víc užíváte masy lidí na festivalech? 

Preferuji kluby, protože tenhle druh hudby zní vždycky lépe uvnitř a máš své vlastní nástroje, atd. Samozřejmě je skvělé hrát před davem posluchačů na velkém festivalu, ale pokud jde o můj vlastní požitek, tak jsou to právě kluby. 


Trošku záludná otázka na závěr, je tady nějaká kapela z České Republiky, se kterou by jste rádi vyrazili na turné či si s nimi jen zahráli? 

Z těch, co mě teď zrovna napadají bych rád vyrazil na tour s Brutally Deceased, BYT nebo INGROWING. 

Díky za váš čas a odpovědi! Vážím si toho a přeji vám mnoho úspěchů na metalové scéně doma i za hranicemi. Na viděnou brzy v Čechách a poslední slova jsou vaše…. „DEATH“! 

Diky za rozhovor a podporu! „CHUCK ŽIJE“!

o GRUESOME na DEADLY STORM ZINE:

Share this games :

TWITTER