DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 12. února 2019

Home » » Report, photos, video - NECROS CHRISTOS, VENENUM, ASCENSION - club Modrá Vopice, Prague - 11. 2. 2019

Report, photos, video - NECROS CHRISTOS, VENENUM, ASCENSION - club Modrá Vopice, Prague - 11. 2. 2019


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

club: http://modravopice.eu/
Zrozeni v krvavé mlze, upleteni z hadích jazyků. Vzešli kdysi (v roce 2001) z temné pěny berlínských řek. Mají ve své diskografii dvě vysoce ceněná alba, spoustu demonahrávek, splitek a EP. A letos se rozhodli nás poctít svojí okultní návštěvou. NECROS CHRISTOS, v undergroundu pojem a celkem známé a zajímavé jméno. A aby toho nebylo málo, tak ve společnosti neméně (a pro mě velmi) zajímavých VENENUM. 


Očekávání byla z mé strany velká a to i přesto, že jsem měl v pondělí ráno pocit, že každou chvíli shořím. Občas na mě padne zvláštní smutek, který si nedokáži ničím vysvětlit. Možná moc práce nebo počasí, nevím. Spíš bych ale vše přikládal předtuše večerní seance. Do Prahy jedu sám, autobus Student Agency je plný, vedle mě usedne mladá sexy (a to nemám tyhle typy ani v oblíbených záložkách na internetu) asiatka. Čekal jsem krabičku se skleněnými nudlemi a tunou sojové omáčky a ona ne, chleba se sádlem a nekonečný úsměv na tváři. 

Na Zličíně musím na záchod, kupuji jízdenku přes internet a usedám do metra. Nevím proč, ale jindy tak pestrá paleta lidí mi připadá nějaká šedivá. V únoru se máme, stejně jako příroda, hibernovat v zimním spánku a ne lítat po republice. Jenže já NECROS CHRISTOS ještě neviděl a VENENUM si dám podruhé také s chutí. Minule, před pěti lety na stejném místě (to fakt šíleně utíká), byli výteční. 


Jdu potemnělou Prahou, směrem k Modré Vopici. Chlad, špína, divnej smrad z aut, co mají ty nejlepší katalyzátory. Nechci se poddávat splínu, přesto jedu na ponurý death metal. Zdánlivý paradox má ale své opodstatnění. Jezdím na muziku, abych si odpočinul, potkal známé, pokecal a vypadl z kolotoče práce, rodina, sport, práce, rodina, sport. A tak si vykračuji, daleko od domova, mám 38 hovorů od šéfa. A dost, končím, přepínám profil v telefonu na tichý a otevírám dveře do klubu. 

Za posledních deset let jsem v Modré Vopici zažil ty nejlepší koncerty, mám k ní až osobní vztah, pokaždé se sem hrozně rád vracím. Není divu, za barem pohodáři  s úsměvy na tváři. Punkové prostředí, klídek, dobrý pivo, roztopená (až moc) kamna. Taky kamarádi a kočky Lenka s Petrou, se kterými vždycky pookřeju (děkuji vám všem a to jak za milá slova, tak za podporu, pokec, moc si toho vážím).


Najednou nehořím, ani nejsem bezdůvodně smutný. Je mi fajn, moc dobře. Jak je, co doma, jakej dobrej metal si slyšel? A k tomu zážitky z akcí, smích, ano, zde jsem správně a sem patřím. Jsem starej pes, vlk šedý, obecný, death metalový, už se nechci a nebudu měnit. Těším se na kapely a taky na Michala, který mě má odvézt nazpátek do Plzně. Ladí první kapela, ještě jedno pivo a už stojím před pódiem. 


VENENUM - zahalili celý klub do černé mlhy, ve které zářily jen jejich z chladného železa vykované skladby. Obřad začal pozvolna, pomalu a mrazilo při něm všechny za krkem. Zhudebněné zlo v podobě starého death metalu. Songy měly až blackovou atmosféru. Dlouhé a táhlé vybrnkávačky vyvolávaly atmosféru absolutního zmaru. Jednotlivé opusy vždy pomalu gradovaly, VENENUM si hráli se všemi temnými lidskými stránkami a z pódia se spolu s tajemnem šířilo dokonalé zlo. Měli jste dvě možnosti, buď zcela podlehnout nebo nebýt chyceni. Měl jsem to štěstí, protože rád vnímám hudbu celou svou bytostí, být zcela rozsekán, zničen a spálen na popel. Občas to bylo dlouhé, spousta pasáží byla hodně ovlivněná tvorbou BLACK SABBATH, ale vůbec mi to nevadilo. Skvělé vystoupení! 








VENENUM was a follower of darkness. It's a prayer to the black strength, legacy of ancestors.Slow deluding of feelings of destruction and guilt, endless sadness. These are VENENUM. They arelike a shadow in an abandoned cathedral, like a visit on an abandoned cemetery. The concert was some doom metal mood, it was cold, reminds touch of a corpse. I assure that you will have nightmares and you don't know what is and isn't true. You will be cursed forever and thrown into the darkness. Deathmetal gig with devilish face! Excellent!

ASCENSION - z black metalu si kapely hodně vybírám, jen tak nějaký mě nezaujme a musím napsat, že ASCENSION patří přesně do škatulky - nebaví. Směs poskládaná z kousků jak vystřižených z WATAIN, VALKYRJA, DARK FORTRESS, DEATHSPELL OMEGA, BLUT AUS NORD, možná s odkazy deathových ULCERATE, to vše zabalené ve starých dobrých CELTIC FROST, na fanoušky ale fungovala, no a my šli radši po polovině setu ven. Měl bych spoustu připomínek - skladby neměly drive, málo síry, špíny, tlaku, rádoby "přemýšlivé volné" pasáže, znějící jak podkres z klasického německého porna. Naživo nic nového v záhrobí, zato spousta úsměvných (i hudebních) póz a klišé. Nicméně, takový black metal se dnes mezi lidmi poměrně dost často poslouchá a je považován za kvalitní. Vše bylo tedy v nejlepším pořádku, fanoušci se bavili a já radši popíjel pivo a povídal si v zimě před klubem. Přiznávám, měli jsme z kapely trošku (možná víc) srandu - kdo udělá nejlepší black metalový zlo ksicht? 






NECROS CHRISTOS - těšil jsem se a zároveň měl trošku obavy. Nějak jsem si nedovedl představit, jak bude dlouhá, pomalá hudba německých maniaků znít naživo. I doma, v klidu a pokoji, na ní musím mít náladu a chuť. Měl jsem znovu štěstí, jednak na komorní atmosféru klubu, jednak na vlastní rozpoložení. Ani na moment jsem netápal, neztrácel se, a troufám si tvrdit, že se okultní obřad opravdu povedl. Velkou zásluhu na tom měl skvělý bubeník i démonický projev frontmana. 



Mívám naživo raději rychlejší věci, ne příliš komplikované, nerad na koncertech "moc přemýšlím" a vystoupení NECROS CHRISTOS se mi líbilo. Možná to bylo tím, že jsem je viděl poprvé v životě, možná i tím, že kapela vynechala na deskách tolik časté mezihry a vsuvky. Byl jsem zkrátka uhranutý a spokojený. Krev v žilách mi zmrzla, podal jsem si ruku se Smrtí, odcházel jsem spokojen. Byla to chvála syrovosti, temný metal, ohlodaný až na kost. Nejlepší kapela večera, bez debat!







NECROS CHRISTOS are a band that has its clearly recognizable face. You will know it immediately, in the first few tones. You open the door to hell and you're glad to enter. With the cover you read gruff lyrics, you swim in rhythm and suck up the messy air. In the cell, the shadows of your demons move, burn you in your mouth, and you are ready to die. Right now, during these morbid songs. The Germans can be furious, cool, but also mysterious, but magical. They'll take you on a long trip to that world and you will not want to come back. Why, likewise, with such music, it should not be described, it should be experienced, bathe in it like in a bloody river. I feel my vein poured out, I am the victim today, bound to the altar of godlessness. Cut my throat, recite the mysterious formulas. Excellent matter! The darkness and the cold are inflated and burned into songs. Inferno!

Byl jsem ve zvláštním stavu, jako bych se toulal během vystoupení kapel v nějaké jiné dimenzi. Tři vstoupení na pondělí jsou tak akorát, únava je na mě asi hodně znát, ale o to teď nejde. Záleží mi jen na vnitřním prožitku, na tom, abych se vrátil z okultní metalové seance postupně do normálu. Byl to pochmurný hudební večer, s počasím, které jen dotvářelo celkovou atmosféru. Loučím se jako ve snách, nasedáme do dodávky a nějak se nemůžu přenést z temného snění.


Klub byl hodně (na pondělí nečekaně) zaplněn (většina lidí dle toho co jsem zaslechl, přijela na ASCENSION), ale pro pivo se dalo v pohodě dojít. K organizaci nemám žádných námitek, co mě ale vytáčelo, tak byla mlha během dvou prvních kapel. Mě vypouštěná směs vadí, dráždí mi oči a občas si říkám, co tím skupiny myslí? Jakože jsem měl zůstat doma, když je stejně nevidím? Taky blikající světla patří někam na diskotéku osmdesátých let a ne k temnému metalu. Zvuk byl velmi solidní, nepřeřvaný, čitelný. Osobně si vážím ještě jedné věci, a to krátkého pokecu s Malte Gerickem, hlavní persónou NECROS CHRISTOS. Je to moc zajímavý, příjemný, skromný a talentovaný člověk a já mám do sbírky další skvělý zážitek. Je krásné, když hudba spojuje stejně naladěné lidi.

Cesta mi připadá tentokrát nějaká dlouhá, spánek o to kratší. Jsem utahaný, do práce jdu jako přízrak. Nechci s nikým mluvit celý den, uzavřu se do své ulity a dávám si do uší stále dokola srdcovku ROOT. Musím, potřebuji ještě včerejší zážitek strávit, třídím si myšlenky pro report, dělám si poznámky, vše znovu prožívám. Celé pondělí mělo zvláštní náladu, atmosféru vhodnou spíše pro hřbitovní sychravá rána. Možná jsem zase shořel, přesto si vše krásně užil. Muzika má mnoho podob a jen jsem se znovu utvrdil, že bez ní nedokážu žít. Děkuji za pozornost, buďte metal!

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Author of photos and videos - Jakub Asphyx.


about bands on DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - VENENUM -Trance Of Death (2017)

-------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER