DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 12. července 2019

Home » » Report, photos, video - PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS - club Futurum, Prague - 16. 7. 2019

Report, photos, video - PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS - club Futurum, Prague - 16. 7. 2019


Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound


Kdysi dávno, v dobách, kdy jsme lízali ve velkým vitacit z dlaně, jsem měl kamaráda, který měl jednu úžasnou schopnost. Několikrát během týdne, když jsme si cestu do školy zkracovali přes zakázané koleje, se zastavil a pokaždé vyndal nějakou kazetu, kterou jsem si pak hýčkal jako oko v hlavě, přehrával ji ve walkmannu značky Sony, muchlal ten pásek TDK jako nějakou svátost. Pamatuji si to úplně přesně. Řekl mi, že z týhle desky se teda doopravdy (zase) poseru. Neposral, ale skoro zbláznil. Neumělým roztřeseným písmem bylo na boku napsáno PANTERA - Cowboys from Hell. Jo, změnil se mi tenkrát svět a dostal jsem i několik poznámek, protože tohle logo bylo snad ve všech mých sešitech.

PANTERU jsem viděl jen jednou v životě, snad ze sta metrů, ale stálo to tenkrát v roce 1998 na Slávii za to. K tomu BLACK SABBATH, hergot na mě jde nostalgická. Někde na netu jsem našel dokonce plakát. 


Čas šel dál, kamarád mi dávno umřel, ale ty zážitky, ty střípky metalu a mýho života mi zůstaly navěky v paměti. Dodnes sice od PANTERY nejvíc miluju "Vulgar Display of Power", ale pořád mám svý vlastní pravidlo, že o cokoliv se jen trošku otře Phil Anselmo, je prostě přinejmenším skvělý. Miluju kapelu DOWN, ten jejich čvachtavej southern metal, jsem vydřenej z jeho blackovky SCOUR. Je pro mě jedním z posledních rockových mohykánů, který až jednou zemře, tak už nebude nikým nahrazen. Bouřlivák, rebel, vztekloun a hlavně velký umělec s neopakovatelným hlasem.

Tak ano, tohle jsou přesně ty důvody, proč jsem do Prahy vyrazil. Rodina byla pryč, mě přišla výplata a v práci to mám zase tak, že potřebuji vyčistit hlavu. Vstupenku jsem si koupil teprve včera, původně jsem měl vyrazit zadarmo na nějakou nóbl akci, místo toho se pařím v autobuse, toulám se s bolavýma nohama Prahou, jím v rychlým občerstvení, vzpomínám na Panteru, na starý kamarády. Jdu do Kozlovny v Lidické, abych si udělal náladu předtím, než uvidím Phila a jeho Ilegály naživo. Sranda je, že tu jejich poslední desku všichni zdrbali jak Blažková mladou sousedku. Nojo, ale já nejsem kritik, jsem fanoušek, tak si můžu říkat a psát, co chci, že ano? Byl jsem rozhodnutý, že si koncert zase užiju.


I stalo se...

Lidi jsou dneska přežraný, každý viděl už skoro všechno, taky se někdy musím smát mladším metalákům, jak jsou navrčený z netu informacema, kolikrát pokroucenýma jak kozí rohy. Kdybych u toho kdysi nebyl, asi bych tomu taky věřil, takhle jen stojím a jsem rád, že vím své. Raději zaujmu pozici fotícího střelce a čekám na Phila. Na youtube jsou videa, kde hraje (jako s každou svojí kapelou) i věci od Pantery. Jsem hodně zvědavej a natěšenej. Kdybych nebyl, tak na to seru a jsem s talířkem v ruce s lidma, se kterejma si nemám co říct a žral bych kaviár, co mi nechutná a nudil se za velký peníze. Zítra jedu ke Kolínu na Symbolic fest a místo toho, abych čerpal síly a užíval klidu před bouří, se táhnu přes půl republiky na koncert, no nejsem já fakt prokletej? 

Futurum je klub, na který spousta lidí nadává. Nějak nevím proč, ale fanoušci dneska nadávají na všechno, na to že jsou koncerty, na pivo, na to, že holky nevypadaj jako pornoherečky, na zvuk (na ten můžete nadávat vždycky, vypadá to dokonce hodně odborně a nelze proti tomu nic namítat). Jednou jsem dokonce četl stížnost na kvalitu podlahových krytin. Ha! To nevymyslíš. Mám to nastavený jinak. I střízlivej se chvěju v očekávání jak prvnička. Pak mi asi jeblo, protože začali hrát a já byl najednou zavřenej v blázinci, kterej má u vstupní brány napsaný "Pozor, tady se hraje extrémní metal". Až mi zase bude nějakej chytrák hustit do hlavy, jaký jsou ty mladý technický kapely namakaný a "jakej je to nářez" usměju se a pošlu je na Ilegály. Víte proč? Protože... (přeskočit můžete rovnou na odstavec k Philovi).

HNUS UMÍRAJÍCÍ - přeskočit můžete, protože předkapela se mi nelíbila a nějak moc nevím, co bych o ní řekl. Jasně, podobný blacky šmrnclý punkem, doomem, rock´n´rollem docela v určitých kruzích letí, ale mě to přišlo chvílemi až legrační, naivní, jalový. Divný český texty, na klasickej black metal to bylo až moc učesaný, omlouvám se, ale vydržel jsem jen pár skladeb a pak vypnul uši. Koneckonců, ani jsem žádnou další kapelu před Philem a jeho bandou nečekal a nechtěl. Prostě sem se nudil. Tahle hudba jde absolutně mimo mě. Sorry. 


PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS - protože Phil byl jak šampion střední váhy Jake LaMotta v Zuřícím býkovi (hrál ho Robert De Niro v roce 1980). Hlasově stejně vzteklý, rozervaný. Možná mu věk ubral trošku na divokosti, přesto z něj sálala neskutečná energie. A kapela? To byla parta šílenců, které pustili před chvílí z blázince. Na všech bylo vidět, jak si přijeli koncert užít. A když pak zazněly nesmrtelné songy od Pantery, celé vystoupení se proměnilo v jednu velkou pařbu. Takhle nějak si představuji očistec, olejovou rozžhavenou lázeň a píchání vidlemi. Jasně, THE ILLEGALS na to jdou primitivně, jejich hudba připomíná demonahrávky z devadesátých let, ale bylo to neskutečně intenzivní tsunami. Chaos, zmar, beznaděj! Pravěký metal, zacílený přímo do těch nejcitlivějších míst. Tak jsem to slyšel a viděl já. Hergot, to byl masakr!


The dirty extreme maniacs PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS casted up among us a really moldy carcass. Sharp, uncompromising metal with morbid melodies, cruelty and power. If you like old good honest times, you will definitely be satisfied as me. It cuts, burns and kicks like a runaway horse. Songs reminding punches to the face. American creature woke up to burn us with black fire. Have you ever been stabbed with a rusty knife into the belly? Feelings are very similar when listening. Maniacal music that cuts like a cleaver! Killer intensive metal tsunami!









Organizace opět na výbornou, potěšil konec po desáté hodině. Zvuk byl také v pořádku a jako bonus navíc jsme dostali vysmátého Phila, sršícího vtipem a dobrou náladou. Stejně, koncertu v klubu, kdy jste od kapely jen pár metrů se nic nevyrovná. Sál byl narvaný a pařilo se už od prvního songu. Mělo to obrovskou sílu!



Tyhlety zpáteční vlakový metalový anabáze mají něco do sebe, když vás jede víc, když máte pivko v ruce a druhej den máte volno. Jenže když vás čeká jen pár hodin spánku (přesněji 2,5 hodiny), od rána musíte odvádět nějakej ten výkon a tvářit se u toho alespoň trošku inteligentně, tak je to kurva náročný. Jo, bolí mě celej člověk, proč se nepřiznat, na nějaký stěžování mám už trošku nárok, ale všechno je nakonec vyvážený (ano, pořád to platí) tím zážitkem, budoucí vzpomínkou. Taky na rovinu, je skvělý, že pořád ještě existují firmy jako Obscure, který k nám dostávají i takovýhle hudební lahůdky. Jináč by to tady bylo u nás v Čechách docela mrtvý, nemám pravdu? Padám cestou na hubu, usínám ve stoje, už ani neodháním bezďáky na nádražích, jen na ně vrčím. 

Lehnu si a zase vstanu, jsem mimo, ale je mi to tak nějak jedno. Tělo se vzpamatuje. Jen je mi líto, že se mnou nemohli vyrazit kamarádi z devadesátek, postěžovali bychom si na choroby, dali pivko, pokecali, zasmáli se, byli na stejný vlně. Bylo to výborný, metal jako řemen! Díky moc za to! Jo a abych nezapomněl, také moc děkuji za milá slova vás fanoušků, za podporu! Podepsán s věnováním všem věrným, metalový veterán Jakub Asphyx, vlastní rukou.

about PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS on DEADLY STORM ZINE/ o PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS na DEADLY STORM ZINE: 


Author of photos and videos - Jakub Asphyx. 

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound 

----------------------------------------------------------- 
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

Instagram: 

facebook: 

twitter: 
https://twitter.com/jakubasphyx

------------------------------------------------------------------------------------------------------
PHOTOS

HNUS UMÍRAJÍCÍ













PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS
































Share this games :

TWITTER