DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 13. července 2019

Home » » Rozhovor - BLOODY BROTHERHOOD - Není nic lepšího, než koncert naživo v malém klubu, kde se pije s přáteli.

Rozhovor - BLOODY BROTHERHOOD - Není nic lepšího, než koncert naživo v malém klubu, kde se pije s přáteli.


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Španělska - BLOODY BROTHERHOOD.

Odpovídali BLOODY BROTHERHOOD.

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - BLOODY BROTHERHOOD - Don't Break the Circle (2019):

Ave BLOODY BROTHERHOOD! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií BLOODY BROTHERHOOD. 

Ahoj a díky za podporu undergroundu!!! B.B. se zrodili v Baskicku (Španělsko) počátkem roku 2011. Všichni členové byli součástí undergroundové scény. V 80'/90' letech jsme hráli v death metalových kapelách, jako jsou LEPRA, INCANTATRIS nebo CRUENTO. Milujeme death metal. Cítíme tuto hudbu hluboko uvnitř, je naší součástí, takže se snažíme vracet. Rozhodli jsme se začít toto nové dobrodružství od nuly, a to i navzdory tomu, že jsme měli starý materiál. Nechtěli jsme však pokračovat s tím, co jsme před několika lety opustili. Chtěli jsme nový, čerstvý, ale zároveň i starý materiál. A dali jsme se do toho, což je “Demo 2013”. 


Letos v březnu jste vydali svoje v pořadí teprve druhé dlouhohrající album „Don't Break the Circle“. Jaké jsou na něj ohlasy od fanoušků? Co kritika a jak fungují skladby při živých vystoupeních? 

Recenze na "Donť Break the Circle" jsou opravdu dobré. Média vnímají naši nahrávku lépe než kdy jindy. Fanoušci také přijali tento náš počin dobře. Velmi pozitivní přijetí “Donť Break the Circle” jak ve Španělsku, tak i ve zbytku Evropy nás příjemně překvapuje. Co se týče živých vystoupení ... vždy jsme si mysleli, že jsme "živá kapela". Během nahrávání jsme spokojeni, ale na pódiu ze sebe můžeme vydat 100%. Rádi se podělíme o pódium s dalšími death metalovými kapelami a potkáme se s dalšími muzikanty, povídáme si s fanoušky a hodně s nimi pijeme ... je to obvyklý způsob, jak prodat merch hahaha!!! Je třeba říci, že Dead Sheep Productions (naše nahrávací společnost) a jeho majitelka - Kini - odvádí skvělou práci s propagací. 

První, co mě doslova uhodilo do očí, je skvělý obal od José Antonio Vivese. Moc toho o něm nejde na internetu dohledat. Představ nám ho prosím. Jak jste se vůbec dali dohromady, proč vás oslovila právě jeho práce? Vybírali jste z jeho již vytvořených prací nebo vám namaloval José obal přímo pro vás? Slyšel třeba pro inspiraci dopředu vaše album? 

Jose Antonio Vives je skvělý umělec s "hrůzostrašným" stylem, který milujeme. Spojili jsme se přes facebook (https://www.facebook.com/joseantonio.vives.77). Věděl jsem, že budeme spolupracovat od první chvíle, kdy jsme navázali kontakt. Pracujeme hodně společně, je autorem našich obalů na CD, několika triček, plachet, samolepek atd. Jsme velmi spokojeni s naším osobním vztahem, zejména s jeho prací, která je úžasná. Určitě budeme v budoucnu opět spolupracovat. Udělal vynikající návrh na obal "Don't Break the Circle" za pár hodin. Poslali jsme mu několik skladeb z alba, aby si je poslechli a on rovnou zachytil podstatu ... stejně tak, jako s novými designy na trička ... již brzy v prodeji. 


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu? 

Nahrávání bylo opravdu těžké. Během mých kytarových nahrávek jsem si při práci zranil nohu a nemohl jsem se dva měsíce pohnout z gauče. To byly dva měsíce intenzivního hraní XBOXu a přehrávání D&D, a to posloužilo ke složení úvodní skladby alba "Into the Darkness" a texty ke "Kingdom of Evil". Jsem velkým fanouškem žánru "meče a čarodějnictví". Když jsem se zotavil po operaci, začal jsem nahrávat kytary a vokály v EDERSON STUDIU (Gipuzkoa). O mix a mastering se postaral Mikel. Je to někdo, kdo nás zná velmi dobře, protože nahrávací studio je blízko naší zkušebny. 

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Obvykle jsem hlavním skladatelem textů a hudby. Čerpám inspiraci z mnoha zdrojů , ale vždy musejí být temné. Jsem silně ovlivňován komiksy, jako je "The savage sword of Conan," strašidelné hororové komiksy, klasické horory Hammer, Pátek 13, Halloween, Hellraiser, Withchcraft, Annunnakis, celá temná fantazie vesmíru D&D a videohry obecně, některé skripty daleko překonávají mnoho současných filmů. 


Jaký je vlastně v současnosti španělský underground? Žije to u vás? Chodí lidé na koncerty? Jak vidíte, vnímáte vaši scénu vy? 

Španělský underground je ve špatném stavu. Není tam žádná podpora od místní vlády, ve skutečnosti se nás spíše snaží vyfuckovat a je opravdu těžké hrát v dobrém klubu nebo místě s dobrou lokací. Většina koncertních míst má až urážlivé nájemné a mnoho z těchto míst nechce mít na programu death metalovou show. Proto se těšíme, že pojedeme ven a budeme hrát mimo Španělsko. Rádi bychom představili naši práci i v České Republice. Jsme si jistí, že se vám to bude hodně líbit. Co se týče španělských fanoušků ... všichni se navzájem známe. Každá show je jako loterie ... některé dny je plno, některé je prázdno. Lidé dávají přednost tomu zaplatit 200 euro za vstupenku, aby mohli vidět slavnou kapelu na festivalu ze sta metrů, než 10 či 15 euro za tři death metalové kapely. A mohu s jistotou říci, že španělské kapely mají velmi vysokou úroveň, stejnou, nebo možná i větší, než velké mezinárodní kapely. Je to škoda, ale ve Španělsku underground umírá, ale stále držíme hlavy vzhůru. 

Jak jsou na tom vlastně BLOODY BROTHERHOOD a koncerty? Co jsem koukal na internetu, tak jich zrovna moc nemáte. Vím, že je to všechno hlavně o financích, ale nelákala by vás nějaká třeba evropská šňůra? Klidně bych si vás dovedl představit jako předkapelu kupříkladu AVULSED na nějakém menším turné. 

Jak říkáš, že je to problém peněz, ale ne výlučně. Musíte si to také zařídit v zaměstnání. Death metal nevydělá na živobytí. Hráli jsme ve Francii a Portugalsku, ale je pravda, že většina našich koncertů je ve Španělsku, už jsem to komentoval výše. Byli jsme pozváni na Gotemburgh Death Fest, ale nakonec jsme nemohli jet, což nás opravdu hodně mrzelo, takže doufáme, že jednou pojedeme. Jakmile se vydáme na turné jako předkapela, dostaví se zase ekonomický problém. V dnešní době předkapely musí platit za celé turné. Jasně, pokud máte spoustu ušetřených peněz a prodáváte tuny merche, můžete to zvážit .... pokud je vám 20 let. My jsme ale staří, máme hypotéky, tuny účtů, které musí být zaplaceny ... ačkoliv stále máme spoustu hněvu a zkázy, které se uvolňují ve formě hudby. To je důvod, proč stále makáme na tom, abychom si zahráli mimo Španělsko. Vyžadujeme minimální podmínky, abychom to dokázali. Jak jsem řekl, rádi bychom si zahráli venku, poznali kulturu a krajinu. Ve Španělsku jsme hráli/koncertovali s kapelami jako Mercyless, Sinister, Pentagram Chile, Obscura, Karonte, Aposento, Avulsed, Crisix, Angelus Apatriada nebo Blood Red Throne.


Myslím, že „Don't Break the Circle“ by nejvíc slušelo vydání na vinylu. Neuvažujete o tom? Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám, k jejich zvuku? Jsi sběratelem? 

Samozřejmě!! Rádi bychom “Donť Breat the Circle” vydali na vinylu. Před časem jsme o tom hovořili s Kini z Dead Sheep Prods., ale opět čelíme ekonomickému problému. Ve Španělsku mnoho lidí undergroundové vinylové nahrávky nekupuje, to je něco, co nedokážu pochopit, protože pro mě je vinylový zvuk nekonečně lepší než CD obecně. Možná jsem hudební romantik, ale upřímně to tak cítím. Mimo to je tu další problém ... "Don't Break the Circle" je velmi dlouhá nahrávka, takže to musí být “double LP”, což zvyšuje výrobní náklady. Prozatím u K7 vyjde již brzy limitovaná edice, ale “double LP” je v našich hlavách, to mi věř. 

V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“? 

No, nemyslím si, že nové kapely pozvednou old schoool death metalovou scénu. V podstatě proto, že se jednalo o velmi konkrétní čas, kdy se odehrály velmi konkrétní věci. Nebyl žádný internet, lidé chodili na koncerty, bylo hodně policejních represí. Byla to doba tvrdých politických změn a thrash i death metal a později grindcore vznikl z existenciálních důvodů. Hněv a především postoj těch let se nikdy nevrátí. Nyní se vše děje při stisknutí klávesnice. Lidé by raději sledovali Netflix, než sledovali čtyři nebo pět kapel živě v undergroundovém klubu. A to stále stojí méně peněz než předplatné Netflixu. Znám lidi, kteří nebyli na koncertě, "protože pršelo." To před lety bylo naprosto nemyslitelné. Lidé jsou dnes uzavřeni ve svých smartphonech a počítačích. Já jsem například fanoušek techniky, mám pro to vášeň, ale nikdy nebudu doma sledovat televizi, zatímco v mém městě nebo nedalekých městech najdu undergroundový koncert. Není nic lepšího, než koncert naživo v malém klubu, kde se pije s přáteli. 


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě smrtící kov? 

Úniková cesta. Vyvede vás z životní rutiny a vezme vás do jiných dimenzí, vytrhne vaše vnitřní démony, vezme vztek z vašeho nitra a promění ho v umění. Je to kurva terapie. Po každé zkoušce s kapelou je to skoro jako bych se znovu narodil. No, když zkouška proběhne dobře hahaha ... Pro mě to byl životní styl, od chvíle kdy jsem vstal z postele, dokud jsem se tam nevrátil. Od 14 let až do mých aktuálních 46 a pořád to mám stejně, jako když mi bylo 14 let. 

Sleduješ dění na scéně, objevuješ rád nová alba? Pokud ano, tak co za nahrávku tě zaujalo v poslední době? 

Sledování scény je klíčem k přežití undergroundu. Podporujte undergroundové kapely tak, jak jen můžete. Těším se na první album HYBRIDMOON, kapely z Baskicka, které se obecně pojí s death metalem, thrash metalem a metalem. Mějte to na paměti. Samozřejmě čekáme na nové album Karonte. Zmiňme se také o kapele FRACTALITY, která hraje brutal death metal nebo galicijských BARBARIAN PROPHECIES, pokud je neznáte. 


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Abych byl upřímný, nepamatuji si žádné. Tak bych byl rád, kdybys mi dal seznam kapel a já bych si podchytil český underground. Rád bych poznal death metalové kapely. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Díky moc za tuhle příležitost prezentovat se ve vaší zemi, kterou doufám brzy navštívíme. Ať už je to kvůli koncertu, nebo chlastu, nebo obojímu ... Uvidíme se na pódiu a nezapomeňte ... “Dont Break the Circle”.

Recenze/review - BLOODY BROTHERHOOD - Don't Break the Circle (2019):

Share this games :

TWITTER