DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

pátek 13. září 2019

Recenze/review - RIPPER - Sensory Stagnation (2019)


RIPPER - Sensory Stagnation
EP 2019, Unspeakable Axe Records

for english summary please scroll down

Říkal mi, že to chtěl vyzkoušet již dávno. Nejdřív mi chodil do márnice, občas jej bylo možné zahlédnout i u čerstvých hrobů. Miloval atmosféru mého malého hřbitova a měl divný pohled. Chytil jsem ho jednou k večeru, jak sedí a vyřezává si ze staré kosti amulet. Kolem se válely zbytky shnilého těla a na jeho tváři se usadil úchylný sadistický úsměv. Lidem do hlavy nevidíte a tenhle jedinec si zasloužil smrt. Dal jsem mu do ruky lopatu a nechal ho vykopat vlastní hrob. Obyčejný příběh o lidské nenávisti skončil několik metrů pod zemí. Amulet jsem si nechal na památku.

Četl jsem sbírku starých policejních příběhů, napsaných dávnými slovy. Černobílé, kreslené obrázky a k tomu nové EP chilských smrtonošů RIPPER. Najednou zjišťuji, že smrt má další nové jméno. Tihle kluci moc dobře vědí, o čem je ryzí death thrash metal. Citují ze zaprášených učebnic s přehledem a velkým citem pro věc. Amulety jsou vyřezány, děs v očích přetrvává. Přesně takhle se hnije za živa. 



Když poslouchám "Sensory Stagnation", tak samozřejmě vzpomínám na kapely, které je inspirovali. Zmiňme alespoň některé. Nalezneme zde techniku DEATH, neurvalost a poctivost POSSESSED, ale i nahrubo nasekané kousky starých thrashovek jako KREATOR, SADUS, SEPULTURA. Sem tam vylezou na povrch i krvavé otisky PESTILENCE, MORBID SAINT, DEMOLITION HAMMER. Jedná se bez jakýkoliv námitek o totální prašivinu, o exhumaci těch nejstarších hrobů. S parádním zvukem, s touhou roztrhat vás na kusy. Na prknech, které znamenají smrt, leží další těla. Je jen na vás, co s nimi uděláte. Hudba by měla vyjadřovat emoce, měla by vás přesvědčit o své síle. Tohle všechno umí RIPPER na výbornou a stali se tak na dlouhý čas mými společníky na dlouhých toulkách po záhrobí. Povedlo se jim zachovat ducha devadesátých let, přenést jej do současnosti a vypálit mi do hlavy svůj vlastní morbidní obraz. Myslím, že není moc co řešit, tohle je zahnívající kus prašivého masa! Velmi dobře!



sumarizace:

Jako příslušník starodávného cechu death/thrash metalového si novinku "Sensory Stagnation" neskutečně užívám. Připomíná mi mé začátky, doby, kdy nadšení a smrt vítězila nad umělým zvukem. Ten si na zmiňované desce zaslouží velkou pochvalu, stejně jako obal. Jedná se možná o retro zážitek, ale zahraný tak, že u něj pukají víka od rakví. Mám pro podobné prašivé záležitosti velkou slabost. Album si rvu s chutí do hlavy, polykám jej bez kousání. Jsem uhranut opravdovostí a poctivostí. Tohle je reálný metal přesně v podobě, v jaké se kdysi hrával. Šílený, špinavý, zničující a ještě u něj můžete strávit nejednu skvělou chvíli v mosh-pitu. Dejte mi někdo pivo a přidejte hlasitost! Hniloba, nálada čerstvých hrobů! Smrt! "Sensory Stagnation" je deskou, která mě absolutně rozsekala! Totální masakr v márnici! Rezavé death/thrash metalové album, u kterého vám popraskají všechny kosti! Skvěle!

Asphyx says:

As a member of the ancient death metal gild I really enjoy this new album called "Sensory Stagnation". It reminds me my beginnings, the times when enthusiasm and death won over artificial sound. The sound deserves a praise on this album, as well as the cover. It might be a retro experience but it was done in the way that when you play it the lids of coffins are cracking up. I really like similar dusty music. I gladly put this album into my head, I swallow it without biting. I am cursed with the realness and honesty. This is the real metal in the way it used to be played in the past. Crazy dirty, devastating and still you can spend many great moments with it in mosh-pit. Give me a beer and add the volume! Rot, the mood of fresh tombs! Death! "Sensory Stagnation" is an album which absolutely smashed me! A total massacre in a death-house! Rusty death/thrash metal album which will make all your bones crack! Great!