DEADLY STORM STRÁNKY/PAGES

středa 22. ledna 2020

Recenze/review - MORNA - Sentient Cultist (2019)


MORNA - Sentient Cultist
CD 2019, vlastní vydání

for english summary please scroll down

Určitě znáte ty stavy lidské mysli, když si musíte nějakou desku stále opakovaně přehrávat. Máte na výběr sto dalších zajímavých kousků, ale vy se vracíte stále k té jediné. Najednou to není jen o mozku a uších, ale i o srdci. Moje závislost ke kapele MORNA začala vlastně až letos. Konečně jsem se vymanil z hromady CD, které mi chodí na recenze a bokem si najednou všimnu zajímavého obalu. Otevřu jej, vložím nosič do přehrávače a pak si musím kontrolovat tep na hodinkách. Můžete mi někdo vysvětlit, proč o téhle smečce vůbec nic nevím?

Ihned si dohledám informace, nejdřív mi vůbec nedojde, že se jedná o slovenskou kapelu. Tady si dal někdo opravdu záležet jak na zvuku, tak na celkovém provedení. Klobouk dolů. To jdou ty drobnosti, které my fanoušci považujeme za samozřejmost a pro kapelu znamenají velmi mnoho. Hlavní jsou ale nápady, jsem jimi doslova stržen, rozmělněn, rozsekán. 



Z hudby MORNA jsou samozřejmě cítit podobné vibrace, jako třeba z OPETH, KATATONIA, TOOL, GOJIRA, možná i LEPROUS, ale rozhodně se nejedná o žádnou doslovnou inspiraci. Spíše berte má slova jako přiblížení, jinak jsou pánové ve svých skladbách progresivní a originální přesně tím způsobem, který mám tolik rád. K hudbě přistupují s lehkostí a hravostí, dokáží ale i drásat, pálit i žhnout. Osobně nejvíc obdivuji určitý neklid, chlad, přitažlivost. Myslím si, že podobné věci se nedají naučit, muzikanti je musí mít v sobě, musí být jejich přirozeností. "Sentient Cultist" je albem postaveným na základních kamenech severského odlehčeného death metalu, přidáno je nejen skvělé řemeslo, ale i velký cit pro melodie. Cesta, kterou kapela kráčí je složitá, plná trnů, temných zákoutí a smrti. Jsem hrozně rád, že jsem mohl jejich novou desku potkat. Přenesla mě totiž daleko na sever, do nekonečných lesů, přikovala mě k sobě a zároveň mě naučila zase jednou létat. Víte, hudby je na světě velká spousta, ale jen některá dokáže probodnout srdce ledem. MORNĚ se to povedlo na výbornou. Progresivní melodický death metal zahraný s lehkostí starých mistrů!



sumarizace:

Slovenská, progresivní melodická death metalová kapela MORNA, je skupinou, ze které doslova tryská talent na všechny strany. Jejich nové album "Sentient Cultist" je po okraj narvané nápady, energií a tlakem. Pokud rádi u hudby přemýšlíte a ochutnáváte z pestré palety bohatého talíře extrémního metalu, bude vám určitě chutnat. Fascinuje mě lehkost a samozřejmost, s jakou je album nahrané. Poslech je srovnatelný s pohledem do kaleidoskopu. Pestré riffy, maniakální bicí a všemu nasazuje korunu vokál, vytažený až odněkud ze samého nitra. Songy působí velmi vyrovnaně, chutně, naléhavě a přesto jsou až uklidňující. Deska se tak pro mě stává jakousi meditací. Progresivní melodický death metal, který připomíná průlet vesmírem. Velmi dobrá záležitost. Doporučuji!


Asphyx says:

Talent gushing right and left, this is the Slovakia, progressive melodic death metal band MORNA. Their new album "Sentient Cultist" is to the brim full of ideas, energy and pressure. If you like thinking by listening and tasting from a variet range of rich menu of extreme metal, you will definitely like it. I am fascinated by the lightness and obviousness the album is recorded. Listening is comparable with the view into a kaleidoscope. Colourful riffs, maniacal drums and vocals, pulled up from somewhere inside. Songs are tasty, urgently, however, relaxing. The album is for me a kind of meditation. Progressive melodic death metal, resembling the flight through the universe. Very good stuff! I recommend!


tracklist:
1. Ingress
2. Through the Pain I See Others
3. Let Us Bury This Body
4. Follow Forty-One Point Two
5. The Therapist
6. Silence Doesn´t Exist
7. Apparitions
8. Biographic Trajectories of Suffering

band:
Robert Ruman jr. | guitar, voc
Michal Vlkovič | guitar
Tomáš Cvečka | bassguitar
Jakub Filip | drums