DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 6. listopadu 2018

Home » » Rozhovor - FLESHCRAWL - Pripravujeme nový materiál a plánujeme ho vydať budúci rok.

Rozhovor - FLESHCRAWL - Pripravujeme nový materiál a plánujeme ho vydať budúci rok.


Rozhovor s legendární německou death metalovou skupinou FLESHCRAWL.

Odpovídal bubeník Bastian Herzog.

Přeložila a otázky připravila Petra, děkujeme!


Nazdar FLESHCRAWL! Ako sa máte páni? Je niečo nové v hlavnom stane FLESHCRAWL? 

Ahoj, zdravíme Deadly Storm, máme sa celkom dobre! Diky za opýtanie. Áno, okolo kapely sa momentálne deje niekoľko vecí a za posledných pár týždňov sa toho veľa dokončilo. Napríklad, pred niekoľkými týždňami sme spustili náš "Fleshstore" - https://fleshstore.de. Rozbehali sme to s miernym oneskorením, ale skompletizovať všetky prípravné body a napokon ho spustiť nakoniec trvalo oveľa dlhšie ako sme predpokladali. Momentálne je už všetok merchendise na tejto stránke k dispozícií. 

Potom sme sa spolčili s agentúrou District 19, ktorá je našou novou bookingovou agentúrou. Toto je pre nás VEĽMI dôležitý medzník, keďže považujem D-19 za agentúru zameriavajúcu sa na extrémnu metalovú hudbu. Vskutku zabijácky úspech! Som si istý, že toto bude plodná a produktívna spolupráca. Myslím, že by nás v budúcnosti mohli dostať na niekoľko skvelých festivalov a koncertov. 

Okrem toho nedávno nastali aj zmeny v našej zostave. Naše cesty sa rozišli s naším dlhoročným gitaristom Mikeom. Detaily a dôvody sú našou internou záležitosťou. Samozrejme, nie je čo oslavovať, skôr ide o smutný vývoj udalostí. Bolo to však nevyhnutné a pre ďalší vývoj kapely to bolo jediné možné rozhodnutie v prospech budúcnosti FLESHCRAWL. Momentálne sme dosť zaneprázdnený práve tým, opäť skompletizovať line-up. Myslím, že onedlho o tom budeme všetkých informovať. 

No a najväčšou novinou je plánované vydanie nasledovníka albumu "Structures of Death" niekedy koncom budúceho roka 2019. 


Takmer sme zabudli, že nejaká kapela s názvom FLESHCRAWL existuje. Ubehlo už dlhých 11 rokov od vydania vašej poslednej dlhohrajúce dosky. Pripravujete nejaký nový materiál? Môžete nám poodhaliť nejaké detaily o potenciálnej novej doske? A čo ste vlastne počas tých 11 rokov robili? 

Vieme, že posledná doska už má nejaký ten piatok a nový album je už D L H O očakávaný. Ako som už spomenul, áno pripravujeme nový materiál a plánujeme ho vydať budúci rok. Za tých posledných 11 rokov sa v podstate nedá hovoriť o žiadnom tvorení, či písaní muziky okrem 4 skladieb, ktoré sú súčasťou CD splitka "Tales of Flesh and Skin" vydaného na konci roka 2015. Takže aby som všetko uviedol na správnu mieru pre tých, ktorých to zaujíma, prečo nám to trvalo tak dlho: Proste sme v tomto období nepísali muziku, ani sme sa nesnažili písať muziku! V podstate po albume "Structures of Death" naša dohoda s Metal Blade vypršala a neskôr som sa presťahoval preč z Nemecka kvôli práci asi tak na dva roky. V tom čase chalani pokračovali v hraní, ale len na živo. Po mojom návrate do Nemecka v roku 2012 naše koncertné aktivity vzrástli, ale neboli sme schopní dať dokopy novú dosku. Máme pre to mnoho dôvodov a jeden z nich súvisí aj so zmenami v zostave kapely… 

Tento rok som zaznamenala, že ste aj koncertne oveľa viac aktívnejší v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Prečo sa spiaci FLESHCRAWL prebudili práve tento rok? Čo vás priviedlo opäť na scénu? 

Na konci roku 2017 sme začali snovať plán pre náš návrat, FLESCRAWL "comeback". Tento plán pozostával z mnohých bodov a tém. Niektoré z nich sú už roztriedené, zatiaľ čo iné sú stále v procese riešenia. Jedným bodom bolo aj zvýšiť koncertné aktivity vo všeobecnosti. Takže sme sa snažili nájsť a zabookovať čo najlepšie vystúpenia, čo sa nám zatiaľ celkom darilo. V roku 2018 sa nám podarilo zahrať si niekoľko malých koncertov a aj mnoho skvelých festival naprieč celou Európou, od Fínska až dole po Portugalsko a všetky krajiny medzi tým. Toto bolo veľmi dôležitým bodom v našich snahách znovu osvetliť a priviesť meno kapely do povedomia fanúšikom. Proste, dať o sebe vedieť. A ako som už spomenul v predchádzajúcej odpovedi, ďalším bodom v pláne je vydanie nového albumu, ktorý by mal slúžiť ako živná pôda na opätovné rozbehnutie kapely. 


Tento rok som Vás videla na festivale Obscene Extreme, ale takisto ste hrali aj na menšom slovenskom festivale Flesh Party. Flesh Party mám veľmi rada, tento fest je v mnohých aspektoch porovnateľný s Obscenom, len je samozrejme omnoho menší. Ako ste si užili túto party, strávili ste tam celé trvanie festivalu? 

Flesh party bola veru cool party haha. Veľmi príjemný festival a atmosféra na ňom. A áno, šialení fanúšikovia, veľmi podobní tým na Obscene Extreme. Prišli sme tam v deň nášho vystúpenia, takže sme si ho nemohli užiť v celej jeho kráse a trvaní. 

FLESHCRAWL začali šíriť death metal v raných rokoch deväťdesiatych, takmer v rovnakom čase, ako sa začala formovať aj švédska death metalová scéna. Čo si myslíte, prečo vaša popularita nikdy nedosiahla také proporcie kapiel ako DISMEMBER, ENTOMBED, či MORGOTH? Alebo je to len môj pocit? 

Tu by sme mohli hovoriť o mnohých dôvodoch. Napríklad, naše prvé vydavateľstvo nás nedokázalo pretlačiť až do takej miery, ako by sme si to predstavovali. Kľúčovým slovom je teda propagácia. Potom ďalším dôležitým faktorom bolo pravdepodobne to, že sme nedokázali zvládnuť hrať v kapele na plný úväzok, byť na turné viac menej konštantne a zarábať si tam na živobytie. Mnoho iných kapiel z tejto éry to proste risklo alebo sa o to minimálne pokúsilo na nejaký čas. Ale minulosť je minulosťou, nič ju už nedokáže zmeniť. Sme šťastní, že sme stále súčasťou scény a plánujeme skvelú budúcnosť s FLESHCRAWL. 


Už niečo cez 25 rokov ste súčasťou metalovej scény. Vedeli by ste porovnať scénu teraz a vo vašich začiatkoch? Bola v minulosti súdržnejšia, silnejšia? Niekedy sa mi zdá, že scéna je viac rozdelená v tom zmysle, že obsahuje neuveriteľné množstvo žánrov a fanúšikovia namiesto toho aby ich metalová hudba spojila, oni naopak nemôžu nájsť spoločnú reč kvôli rozdielnosti v ich obľúbenej muzike (napríklad fanúšik prog metalu a fanúšik old school death metalu). Aký názor máš na to ty? 

Ja si myslím, že práve naopak, scéna je teraz veľmi silná. Je tu mnoho nových skvelých a kvalitných kapiel a stále prichádzajú ďalšie. Súčasne si myslím, že tento vývoj je realitou už niekoľko rokov. Death metal je populárny, aj keď je žánrom iba pre špecifickú skupinu hudobných priaznivcov. 


Je vaša aktuálna zostava stabilná? Môžeš objasniť našim čitateľom, kto sú vlastne členovia FLESHCRAWL, kto je najstarším členom a kto naopak najmladšou posilou v kapele? Som si istá, že po celý čas nedržíte v ruke len svoje nástroje. Máte vo svojom voľnom čase nejaké nezvyčajné hobby? Akú prácu vykonávate v normálnom živote? 

Ako som už spomenul inde v tomto rozhovore, zostava bola mnoho rokov relatívne stabilná. V podstate bolo tomu tak od roku 2002 a potom znovu od roku 2011. Ale zmena nastala len nedávno, v priebehu októbra tohto roku. Takže sme momentálne dosť zaneprázdnený hľadaním vhodného kandidáta na zaplnenie prázdneho miesta v kapele. V tomto štádiu zatiaľ nemôžem povedať k situácií nič bližšie. Momentálne som v kapele najstarším členom ja, keďže sme kapelu spoločne so Stefanom Hanusom (ktorý opustil kapelu v roku 2002) založili v roku 1987 (aj keď sme začínali ešte pod iným menom). Čo sa týka nejakých hobby, za seba môžem povedať, že mi popri rodine, muzike a práci už na nič nezostáva čas. A viac menej je táto situácia podobná aj pre ostatných chalanov. 

Ktorý z vašich albumov je tvoj najobľúbenejší? 

Úplne jednoznačne si nedokážem vybrať. Preferujem niektoré elementy z nášho debutu "Descend into the absurd" a niektoré časti mám zase radšej z našich mladších albumov. 


Zaregistroval si novú vlnu mladých death metalových kapiel, ktoré znejú povedzme tomu „old school“ a sú inšpirované švédskym death metalom? Sú nielen v Európe, ale dajú sa nájsť už kdekoľvek na svete. Poznáš niektoré z týchto kapiel ako Gravebomb, Gatecreeper, Revel in Flesh, atď? Sleduješ aj nové kapely alebo sa radšej uchyluješ k počúvaniu starých zaručených dosiek? 

Áno, rozhodne niektoré z nich poznám. Sledujem scénu ako sa len dá, kedykoľvek je to možné a taktiež počúvam aj nové albumy/kapely. Napríklad REVEL IN FLESH je poriadne mäso. Ale oni sa už ani nedajú považovať za nováčikov haha. Tento aj minulý rok sme si spolu zahrali mnoho koncertov. Sú to naši veľmi dobrí priatelia. Vlastne sme chalanov z kapely poznali dokonca ešte predtým, než založili REVEL IN FLESH, keďže boli všetci aktívni v iných kapelách alebo projektoch. No musím priznať, že čo sa týka pomeru starej / novej muziky, ktorú počúvam, povedal by som, že je to asi 70 / 30. Veľmi často sa ocitám znovu hlboko ponorený do starých klasík. 

Som si istá, že ste taktiež metalovými fanúšikmi. Chodíte stále na koncerty a podporujete kapely? Aký album si si naposledy kúpil? 

Samozrejme, že sme metalovými fanúšikmi a taktiež navštevujeme koncerty iných kapiel a snažíme sa ich podporovať. Nemáme síce už toľko času ako keď sme boli mladší, ale stále sa o to usilujeme. Posledný album, ktorý som si zadovážil bol od kapely VINTAGE CARAVAN, čo je totálne odlišný žáner v metale – hardrock. 

S akými kapelami ste si už zahrali počas vášho pôsobenia? Ktorý koncert si najviac ceníte a s akou kapelou by ste si ešte chceli zahrať? Pamätáte si nejaký určitý koncert alebo klub, kde ste zažili niečo nezabudnuteľné, či už v pozitívnom alebo negatívnom slova zmysle? 

Za tie všetky roky je zoznam naozaj dlhý. Už som to spomenul asi v mnohých rozhovoroch predtým, ale naše turné s BOLT THROWER bolo úplne fantastické. Mám z neho skvelé spomienky! 

Čo sa týka klubov, pamätám si jeden koncert ako by sa to stalo len včera. Dlhé roky dozadu, v apríli 1995 sme boli na turné s Deicide, Brutal Truth, Cathedral, Sinister a Kataklysm. A jeden klub v Paríži s názvom L’Arapaho bol úplne úžasný, malý a horúci, ale perfekte sa hodil pre toto turné. Koncerty všetkých vystupujúcich kapiel boli totálne intenzívne. A samozrejme aj fanúšikovia boli úžasní! Klub bol totálne preplnený a atmosféra bola explozívna. Nikdy na ten koncert nezabudnem. Z nejakého dôvodu som už nevidel žiadnu akciu, ktorá by sa tam konala. Nemám tušenie, prečo je tomu tak. 


Plánujete nejaké turné alebo koncerty? Prezraďte našim čitateľom vaše plány na budúci rok. 

Samozrejme. V decembri budeme hrať na festivale Eindhoven Metal Meeting a začiatkom budúceho roka máme naplánovaných niekoľko malých koncertov v Nemecku, Taliansku a Belgicku. V marci 2019 sa objavíme na dvoch akciách, Heidelberg Deathfeste a Braincrusher in Hell festivale. Následne v máji hráme na Vienna Metal Meetingu ako aj na Nice to Eat you Deathfeste u vás v ČR a potom máme ešte tri koncerty v UK. Ďalej budeme súčasťou line-upu na Maryland deathfeste v Amerike. A niekoľko ďalších koncertov ešte nie je potvrdených. Uvidíme, čo sa nám ešte podarí zabookovať na leto, či obdobie po letných festivaloch. 

Skús si predstaviť, že hráte svoj úplne posledný koncert. Kde by si chcel, aby sa táto rozlúčka uskutočnila, kto by na nej nemal chýbať a ktorú skladbu by si si vybral ako svoju poslednú vo svojom živote? 

Myslím, že by sa mal uskutočniť niekde v okolí našich domovov, aby mohlo prísť čo najviac našich priateľov a ľudí blízkych kapele. Možno „Evoke the Excess“ z albumu „Descend into the Absurd“ by bola tou správnou voľbou? 

Ďakujem za rozhovor Jakub, dúfam, že sa čoskoro uvidíme! 

Ďakujeme aj ja! Váš koncert na Obscene Extreme som si neskutočne užila a dúfam, že budem mať šancu vidieť Vás znova. Želkám Vám všetko dobré. Old school death metal forever! 

Majte sa!

 o FLESHCRAWL na DEADLY STORM ZINE:




Share this games :

TWITTER