DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 8. listopadu 2018

Home » » Report, photos, video - DEMONICAL, LIK, OF FIRE - club Modrá Vopice, Prague - 7. 11. 2018

Report, photos, video - DEMONICAL, LIK, OF FIRE - club Modrá Vopice, Prague - 7. 11. 2018


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

clubhttp://modravopice.eu/

Ať dělám, co dělám, ručička mého metalového kompasu se nakonec stejně stočí směrem na sever. Když poznáte švédské smrtící chřestění pytlem plným kostí ve svém mládí, usadí se vám někde vzadu za krkem, jako šílená opice a nemůžete jinak. Je to prokletí, mráz, který vás pokaždé zdrtí velkou silou. Jaká pak radost, když zalezete ke kamnům a u žejdlíku dobrého piva vzpomínáte, jaký býval svět kdysi krásný, čistý a přehledný. Nejsem a nikdy nebudu viking, navěky zůstanu Slovanem jak poleno, ale co se týká muziky, tak u mě staroba vždy převládne nad modernou. Srdci neporučím a vlastně už ani nechci. Jsem na to moc starej vypelichanej pes.


Tři švédské úderky, zavěšené do naší oblíbené Modré Vopice, to je něco jako povinnost. My, kteří posloucháme hudbu hlavně pocitově, jsme nesměli chybět. Mám na severském provedení smrtícího kovu hrozně rád takovou tu živočišnost, neurvalost, kousky punku, crustu. Žádný pózy, kudrlinky a rozvážné mudrování, ale rovnou zlomená čelist, kost vejpůl a lebka na dvě části. Stojím opět dole u kostela na Lochotíně a čekám na Michalssona. Nasednu do dodávky a už si to šineme ku Práglu.

Řešíme příští ročník DEADLY STORM FESTIVALU, dělat něco pro lidi, to je vždycky řehole, ale nálada je velmi dobrá. Já, Mr. Jakub Asphyxsson navrhuji nějaké kapely, diskutujeme, čekají nás mraky práce. Chvílemi mám pocit, jestli se na všechno nevybodnout, obestírají mě pochybnosti. Ale přijedeme do klubu, na mě dýchne dřevěno - pivně - metalová nálada a už je dobře. Pak taky jedno točený, pak druhý. Je příjemné, když se svět uprostřed pracovního týdne začne vrtět zase jednou správným směrem. Mám stylové tričko Grave. Jsem a cítím se být právoplatným členem cechu hrobnického.


Potkávám spoustu kamarádů, známých i těch, kteří na mě kývou a já je nepoznávám. Jak moc nevidím a je přítmí, tak se jen usměju, poděkuji za pochvalu a pak mi třeba až za hodinku dojde, kdože mě to vlastně zdravil a odkud jej znám. Asi působím občas zmateně, ale věřte, mí milí kamarádi i čtenáři, že se dycinky tetelím radostí a moc děkuji. Vždyť metal je taky o setkávání, o náladě, pohodě, odpočinku. Pozéry zapalte a vyválejte v kolomazi a peří. My věrní nemusíme dávno nikomu nic dokazovat, my se těšíme na startovní kapelu, v očekávání jak prvničky. Miluju chvění před koncertem, vtípky létající vzduchem i nástup úvodního riffu, úderu do bicích. Pojďme se spolu vydat na několika hodinový výlet na sever.

Jakoby se setmělo, venku byla najednou vánice a mezi závějemi nevíte, jestli cestou z hospody potkáte medvěda, vlka nebo Smrt. Ano, byl jsem ve svém živlu, protože během celého večera mi zahrály kapely mé krvi vlastní. 

OF FIRE - na začátek trošku toho death´n´rollu určitě nezaškodilo. Ono totiž, když se to umí, tak to sype, řeže a pálí. ON FIRE se toho rozhodně nebáli, svým nasazením smetli většinu letos viděných a slyšených (českých) kapel a probodli mě obrovským kusem ledu. Připomínali starý dobrý vítr, co pronikne do márnice, rozpoutá tam peklo a zpřehází staré kosti stylem ENTOMBED, NIHILIST, ENTRAILS. Jak jinak taky, že ano. Byl jsem spokojený, podupával si do rytmu, za mě bez námitek a palce nahoru!









When I was listening to ON FIRE for the first time, I felt that my heart was frozen. I listened to there gig more often and my feelings were the same. I called to arms all fans of old school death metal! Death metal concert, which was full of suffering! Very good presentation full of dirt, pus and mood of dark dungeon. I was  satisfied.

LIK - tyhle šílence, zástupce a nositele toho nejlepšího, co současná švédská scéna nabízí, jsem chtěl vidět asi nejvíce. Kapela, složená z "dělníků" žánru, nás doslova smetla. Když má někdo death metal v krvi, vyrůstá v něm a pak se rozhodne jej skládat, je to cítit z jeho hudby na sto honů jako zahnívající mrtvola. Byla to naživo prezentovaná, dokonalá esence švédského death metalu. Podobný zážitek jsem měl letos snad jen s ENTRAILS, ale tady, uprostřed klubu, kdy bylo vše ještě hmatatelnější, bližší, jsem byl doslova rozsekán na malé kousky, zamražen do ledu a následně rozehřán a roztaven žhavou lávou. Takhle se muselo hrát v devadesátých letech ve Švédsku na hřbitovech, nemám dalších slov! Vynikající zážitek, propojení emocí (ale i drobnosti, jako poslední song věnovaný rodičům zpěváka, kteří popíjeli pivko vedle u stolu), dokonalost po všech stránkách! Peklo!  

















Great sound, perfect inferno from the world beyond! That was LIK. This band showed us good what they are capable of on their concert. Break old bones, open stinky graves! This music was for every true sexton! Swedish classic death metal which makes avalanches go! Pandora´s box has been open! When I listen to this gig I feel like there is a frozen dead body with a scared look on its face right next to me.The real cold massacre! Hell!

DEMONICAL - jsou vždy sázka na jistotu. Mnozí sice nevydýchali nového zpěváka (Alexander Högbom) a lehký příklon k větší melodičnosti na posledním albu, ale já mezi ně nepatřím. Naopak, hudba severských bardů tím dostala nový rozměr. Lehká nuance v mezích švédských death metalových zákonů. Hlavní je ale pořád tlak, zima a zlámané končetiny. Všechno tohle jsme v Praze dostali měrou nebývalou. Kdysi dávno mi jednou píchli do žil v nemocnici povzbuzující injekci. Podobná energie se mi vlila do krve i při setu DEMONICAL. Neznám švédštější kapelu, neznám smečku, která by uměla v jedné skladbě skloubit temnotu, chlad a tlak lepším způsobem. Byl jsem doslova stržen do víru, hltal jsem veškeré motivy, visel jsem zpěvákovi na rtech. Měl jsem sto chutí vzít do ruky krumpáč a lopatu a jít si vykopat vlastní hrob. O tomhle je sever, chtělo se mi křičet a někomu jsem to i říkal. Starý prašivý švédský death metal v podobě, ve které jitřil staré rány! Skvěle!






































DEMONICAL don't change, they don't try to invent anything new. They played this way they feel best. Their death metal heart is cold like pieces of the blackest ice. Old school swedish cold massacre with chain saw! Morbid, killer, total and maniacal! Great gig! All the godless are making faces from the shadows, the devil is walking on the stone walls of the cemetery. Here I'm feeling well and among my brothers. Swedish death metal of the highest quality! Absolute cult! Killer concert!

organizaci snad jediné. Klidně se může začínat o hodinu dříve. Stejně většina lidí druhý den vstává do práce a jak známo, spánek ničím nenahradíš. Jinak ale nemám námitek, vše odsýpalo, jak mělo. Zvuk byl krásně špinavý, chladný a chřestil o sto šest. Takhle nějak to má vypadat. Návštěvnost bych odhadoval něco kolem sta fanoušků. Klub byl plný a odezva vynikající.

Nevím, jestli za to může magie místa nebo všechny tři kapely, či mí kamarádi, ale zase se mi nikam nechce. Pil bych do rána, kecal s holkama, dal panáka s kapelama. Jenže to nejde. Čeká mě ráno práce a ta jak známo nezná bratra. Už takhle budu spát jen pár hodin a ve čtvrtek budu jak mátoha. I stane se. Jakub Asphyxsson je celý den jako látra, ale když má chvilku, tak se zamyslí a usmívá se. To vzpomíná na včerejší výlet do hlavního města, toho času Mekky švédského death metalu. Bylo dobře, hezky mrazivo, to já rád, moc rád. Děkuji přátelé a až zase zamíří ručička mého kompasu na sever, rád se s vámi setkám pod pódiem. Rozsekáme staré rakve! Mějte se krásně. Váš Jakubsoon Asphysson:)). Podepsán vlastní krví.

about bands on DEADLY STORM ZINE/ o kapelách na DEADLY STORM ZINE:




VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Author of photos and videos - Jakub Asphyx.
Share this games :

TWITTER